Δεν είναι μόνο ο φόβος και τα δυσβάστακτα, συχνά, συμπτώματα, αλλά και η ανυπόφορη μοναξιά που βιώνουν οι ασθενείς με COVID-19, ιδιαίτερα όσοι χρειάζεται να νοσηλευτούν, καθώς στα νοσοκομεία δεν επιτρέπονται επισκέψεις, η ελάχιστη παρηγοριά που μπορεί να έχει ένας άρρωστος.

Έτσι, ανάμεσα στις πιο δυνατές εικόνες της πανδημίας είναι αυτή ενός γιατρού που αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο ασθενή του, που τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN πρόκειται για έναν γιατρό από το Τέξας, τον Δρα Τζόσεφ Βάρον, ο οποίος είπε ότι εξαιτίας της πανδημίας δουλεύει ασταμάτητα εδώ και 256 μέρες αλλά πέρα από την κούραση τον καταβάλλει και η απελπισία για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Φυσικά, για τον Δρα Βάρον δεν υπάρχουν γιορτές ούτε αργίες, ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες, οπότε πέρασε την Ημέρα των Ευχαριστιών στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου όπου εργάζεται, στο Χιούστον του Τέξας. «Μπαίνοντας στη μονάδα COVID βλέπω αυτό τον ηλικιωμένο άνδρα να έχει σηκωθεί από το κρεβάτι και να προσπαθεί να βγει από το δωμάτιο κλαίγοντας» αφηγείται. «Τον πλησιάζω λοιπόν και τον ρωτώ γιατί κλαίει. Μου απαντάει, “θέλω να είμαι με τη γυναίκα μου”. Τον αγκάλιασα λοιπόν χωρίς να ξέρω ότι με φωτογράφιζαν εκείνη τη στιγμή».

«Μπαίνοντας στη μονάδα COVID βλέπω αυτό τον ηλικιωμένο άνδρα να έχει σηκωθεί από το κρεβάτι και να προσπαθεί να βγει από το δωμάτιο κλαίγοντας»

Σταδιακά, ο ηλικιωμένος ασθενής ηρέμησε και σταμάτησε να κλαίει. Θα χρειαστεί όμως να κάνει υπομονή μέχρι να κριθεί αρνητικός και να πάρει το πολυπόθητο εξιτήριο, ώστε να ξανασυναντήσει τους αγαπημένους του.

«Είναι πολύ δύσκολο για τους ασθενείς» επιβεβαιώνει ο γιατρός. «Φανταστείτε: Είστε σε ένα δωμάτιο όπου ο κόσμος μπαίνει με “διαστημικές στολές” και δεν έχετε επικοινωνία με κανέναν άλλο, μόνο με το τηλέφωνο, αν είστε τυχεροί. Αν είστε ηλικιωμένοι είναι ακόμα πιο δύσκολο, γιατί αισθάνεστε μόνοι, απομονωμένοι».

Ο άντρας της φωτογραφίας, ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός στον οποίο ο γιατρός έχει προσφέρει πέρα από την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και στιγμές παρηγοριάς: «Πηγαίνω στο δωμάτιο των ασθενών μου, κάθομαι στο κρεβάτι τους και τους πιάνω κουβέντα γιατί πραγματικά χρειάζονται ένα χέρι βοήθειας. Και το προσωπικό μου είναι πολύ καλό σε αυτό, αλλά έχουμε τόσο πολλούς ασθενείς που κάποιες φορές δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τον καθένα ή να κρατήσουμε το χέρι του ή έστω να προσπαθήσουμε να είμαστε λίγο πιο ανθρώπινοι. Κάποιοι κλαίνε, κάποιοι προσπαθούν να δραπετεύσουν – μια μέρα ένας ασθενής επιχείρησε να φύγει από το παράθυρο».

Δείτε τη viral φωτογραφία:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS