ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Γαλάζιο του Άμλετ το μελτέμι». Βρες ποιο έντεχνο τραγούδι είσαι ανάλογα με τη γέννησή σου

Ή αλλιώς, πώς μπορείς να καείς μία αργή μέρα στο γραφείο. Το viral παιχνίδι που μας έχει κάψει τον εγκέφαλο.

«Γαλάζιο του Άμλετ το μελτέμι». Βρες ποιο έντεχνο τραγούδι είσαι ανάλογα με τη γέννησή σου

Πριν από μερικά χρόνια βρέθηκα αντιμέτωπη με μία αρκετά απρόσμενη παρατήρηση. Κάθε φορά που «έπεφτα» στο ραδιόφωνο πάνω σε κάποιο τραγούδι που μέχρι τότε δεν ήξερα και το τραγούδι αυτό ήταν σε θέση να κερδίσει την προσοχή μου, τις περισσότερες φορές ήταν ένα τραγούδι του Παντελή Παντελίδη ή του Νίκου Οικονομόπουλου. Σημαίνει άραγε αυτό ότι, κατά βάθος, μου αρέσει ο Παντελίδης και ο Οικονομόπουλος; Ίσως, αλλά μάλλον ακόμα πιο σημαντικό από το παραπάνω συμπέρασμα είναι το γεγονός ότι ήταν ελάχιστες οι φορές εκείνες που κάποιο κομμάτι του «αντίπαλου» φάσματος, του έντεχνου ρεπερτορίου δηλαδή, ήταν ικανό να κάνει το αυτί μου να σταθεί και να προσέξει.

Δεν έχω πάει ποτέ στη ζωή μου σε μεγάλη πίστα, δεν ακούω καψουροτράγουδα στο ράδιο και δεν έχω οποιαδήποτε συνειδητή προτίμηση προς το εμπορικό τραγούδι,απεναντίας είμαι παιδί του ροκ και των δίσκων βινιλίου και τέτοιο εύχομαι να παραμείνω για την υπόλοιπη ζωή μου. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί – όχι αδικαιολόγητα – πως το έντεχνο τραγούδι στέκεται πολύ πιο κοντά σε κάποιο σαν εμένα, απ' ό,τι το λαϊκό – ποπ, κοιτά να δεις, όμως, που η πραγματικότητα αποδεικνύεται μία αρκετά διαφορετική υπόθεση. Το σκέφτηκα από δω, το σκέφτηκα από εκεί και κατέληξα πως το περιεχόμενο είναι η αιτία. Γιατί η απλότητα, η αφέλεια, πολλές φορές, με την οποία το εμπορικό τραγούδι προσεγγίζει την ζωή καταλήγει κάτι πολύ πιο αληθινό και χειροπιαστό από τα «αρματωμένα σύννεφα του γιαλού» και την «αγάπη που σε ένα αστέρι κατοικεί».

Έπειτα, ένα αρκετά σημαντικό θέμα είναι ο τελείως διαφορετικός τρόπος που αυτά τα «αντιμέτωπα» είδη ελληνικού τραγουδιού αντιλαμβάνονται τον έρωτα και, κυρίως, την ερωτική απόρριψη. Στο μεν εμπορικό τραγούδι, συνήθως, θα συναντήσει κανείς την θλίψη με την μορφή οργής και θυμού, μία διάθεση να βγεις έξω και να τα σπάσεις όλα, να αρπάξεις τον άλλον ή την άλλη από το μαλλί («Και θέλω να 'ρθω να σε αρπάξω από την άλλη», τραγουδάει στην μεγάλη της επιτυχία η Άντζελα Δημητρίου και ξέρεις πως ακόμα κι αν δεν έχεις τολμήσει να το κάνεις, σίγουρα το έχεις σκεφτεί). Από την άλλη, στο έντεχνο τραγούδι, συναντάς την πιο μοιρολατρική στάση που θα μπορούσε να συλλάβει ποτέ ανθρώπινος εγκέφαλος. Σκύβω το κεφάλι, κατηγορώ τον εαυτό του και υπομένω το προσωπικό δράμα μου μέχρι ο χρόνος να έρθει από μόνος του να με γιατρέψει. Εδώ ο άλλος, στις «Βυθισμένες Άγκυρες» τα έβαλε με την πάρτη του γιατί δεν την αγαπούσε πια.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο υποκριτικό σε όλα αυτά είναι το στιχουργικό υπόβαθρο. Δεν θα θέλαμε να παρεξηγηθούμε, αφήνοντας την εντύπωση πως αυτό που λέμε είναι ότι δεν υπάρχουν σημαντικά τραγούδια στον χώρο της έντεχνης μουσικής ικανά να σε κάνουν να ανατριχιάσεις με τα λόγια τους. Την ίδια στιγμή, αν επιχειρήσουμε να τα τοποθετήσουμε κάπου χρονικά πιθανότατα να πρέπει να θυμηθούμε την φράση του Σαββόπουλου: «Στο έντεχνο τραγούδι την πόρτα την έκλεισε ο Χατζιδάκις και ίσα που πρόλαβε να περάσει κάτω από την χαραμάδα ο Ξαρχάκος». Βέβαια μετά θυμάσαι το «Δεν είμαι άλλος» του Θάνου Μικρούτσικου και αποστομώνεσαι. Πάντως, ένα είναι το σίγουρο. Πολλά από τα τραγούδια που χαίρονται να λένε πως ανήκουν στην κατηγορία του έντεχνου, ποιοτικού τραγουδιού θα γινόντουσαν πρώτης τάξεως σκυλάδικα αν τους άλλαζες την ενορχήστρωση. Επίσης, τα μισά από αυτά, στην προσπάθεια τους να ακουστούν όσο πιο βαθυστόχαστα και σύνθετα γίνεται, απλά δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα.

Πρόσφατη απόδειξη ένα παιχνίδι που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο, το οποίο σε καλεί να ανακαλύψεις «Ποιο έντεχνο τραγούδι είσαι με βάση την ημερομηνία γέννησης σου». Το αποτέλεσμα σε κάνει να κλαις από τα γέλια. Επίσης είναι αφοπλιστικά αληθοφανές. Πράγμα που σημαίνει ότι τελικά καμία εντύπωση δεν θα μας έκανε αν βλέπανε κάποιους από τους συγκεκριμένους τίτλους στα οπισθόφυλλα δίσκων διάσημων έντεχνων καλλιτεχνών.

Παίξει κι εσύ το παιχνίδι, για τον εαυτό σου, την οικογένεια σου, τους φίλους, και κάψε το μυαλό σου ελεύθερα. Ακόμα χειρότερα, τρόμαξε με το πόσο αληθοφανείς ακούγονται τελικά οι παρακάτω, φανταστικοί τίτλοι.

«Γαλάζιο του Άμλετ το μελτέμι». Βρες ποιο έντεχνο τραγούδι είσαι ανάλογα με τη γέννησή σου

«Δεν είμαι άλλος»» του Θάνου Μικρούτσικου σε ερμηνεία Χρήστου Θηβαίου, ένα από τα ομορφότερα έντεχνα τραγούδια των 00's.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".