ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Είχα την αίσθηση ότι όλοι κοιτούσαν το στήθος μου, ότι δεν ήμουν τίποτα παραπάνω από ένα στήθος»

Η ανησυχητική ιστορία της φοιτήτριας που δεν της επιτράπηκε η είσοδος στο Μουσείο Ορσέ επειδή υποτίθεται ότι φορούσε ένα φόρεμα με υπερβολικά βαθύ ντεκολτέ.

«Είχα την αίσθηση ότι όλοι κοιτούσαν το στήθος μου, ότι δεν ήμουν τίποτα παραπάνω από ένα στήθος»

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του Παρισιού κατηγορείται για διακρίσεις και σεξισμό αφού αρνήθηκε την είσοδο σε μια γυναίκα με την αιτιολογία ότι το ντεκολτέ του φορέματός της ήταν υπερβολικά βαθύ.

Σύμφωνα με τον Guardian, όταν μια φοιτήτρια λογοτεχνίας, για την οποία γνωρίζουμε μόνο ότι ονομάζεται Jeanne, επιχείρησε να επισκεφτεί το μουσείο, αντιμετώπισε την άρνηση μιας υπαλλήλου του ιδρύματος που επέμεινε ότι «οι κανόνες είναι κανόνες», υποχρεώνοντάς τη να καλύψει το μπούστο της αν ήθελε να προχωρήσει στο εσωτερικό του.

«Φτάνοντας στην είσοδο του μουσείου, δεν είχα ούτε καν το χρόνο να βγάλω το εισιτήριό μου όταν το θέαμα του στήθους μου και του ντεκολτέ μου σόκαρε την υπεύθυνο για τον έλεγχο των κρατήσεων» έγραψε η φοιτήτρια σε μια ανοιχτή επιστολή της στο Twitter, συνοδεύοντάς τη από τη φωτογραφία του ντυσίματός της εκείνη τη μέρα. «Η υπάλληλος έφυγε μονολογώντας, “ωχ, όχι, αυτό δεν γίνεται, δεν μπορεί να γίνει”. Σε εκείνο το σημείο, δεν είχα ιδέα ότι πηγή του δράματος ήταν το ντεκολτέ μου».

«Φτάνοντας στην είσοδο του μουσείου, δεν είχα ούτε καν το χρόνο να βγάλω το εισιτήριό μου όταν το θέαμα του στήθους μου και του ντεκολτέ μου σόκαρε την υπεύθυνο για τον έλεγχο των κρατήσεων»

Η σπουδάστρια συνέχισε περιγράφοντας την ντροπή που την κυρίευσε, καθώς ένιωσε το προσωπικό του μουσείου να καρφώνει το βλέμμα του στο μπούστο της. «Ρώτησα τι συμβαίνει, αλλά δεν μου απάντησε κανένας. Κοιτούσαν επίμονα το στήθος μου… Πραγματικά δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε».

Κάποιος της είπε: «Ηρεμήστε, κυρία μου. Οι κανόνες είναι κανόνες» αλλά χωρίς να της εξηγήσει, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, ποιον ακριβώς κανόνα είχε παραβιάσει.

«Τότε κανένας δεν μου είπε ότι το πρόβλημα ήταν το στήθος μου» πρόσθεσε, γράφοντας ότι η φίλη που τη συνόδευε φορούσε ένα cropped top που άφηνε ακάλυπτη την κοιλιά της, ενώ και άλλοι επισκέπτες του μουσείου ήταν ελαφριά ντυμένοι λόγω της ζέστης που έκανε εκείνη τη μέρα.

Όταν η Jeanne ρώτησε ποιο είναι το πρόβλημα, κάποιος υπάλληλος της έκανε νεύμα δείχνοντας το στήθος της. Τελικά, αναγκάστηκε να φορέσει το τζάκετ της για να της επιτραπεί η είσοδος. «Είχα την αίσθηση ότι όλοι κοιτούσαν το στήθος μου, ότι δεν ήμουν τίποτα παραπάνω από ένα στήθος» πρόσθεσε η γυναίκα, συμπληρώνοντας: «Δεν είμαι απλώς ένα κορμί. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά σας δεν θα έπρεπε να αποτελούν εμπόδιο για την πρόσβασή μου στις γνώσεις και τον πολιτισμό».

«Δεν είμαι απλώς ένα κορμί. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά σας δεν θα έπρεπε να αποτελούν εμπόδιο για την πρόσβασή μου στις γνώσεις και τον πολιτισμό»

Η ανάρτησή της έγινε viral και το μουσείο αναγκάστηκε να ανακοινώσει δημοσίως ότι «μετανιώνει βαθιά» για ό,τι συνέβη. Ένας υπάλληλός του, μάλιστα, τηλεφώνησε στη Jeanne να της ζητήσει «μια πολύ ειλικρινή συγγνώμη».

Έτσι, το περιστατικό έληξε ειρηνικά, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει: είναι ο σεξισμός και ο συντηρητισμός που εκφράστηκαν και μάλιστα από ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά ιδρύματα της πατρίδας του αισθησιασμού και της ελευθερίας της έκφρασης. Από ένα μουσείο που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, γυμνά των Μανέ, Ρενουάρ, Γκιστάβ Κουρμπέ. Μια αντίθεση που τονίζει ακόμα περισσότερο τον πουριτανισμό εκείνης της χειρονομίας, που είναι αναμφίβολα πιο βαθύς από το ντεκολτέ της φοιτήτριας.

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που το Μουσείο Ορσέ δέχεται τέτοιες κατηγορίες. Το 2016, όταν μια περφόρμερ από το Λουξεμβούργο, η Deborah de Robertis, είχε ποζάρει γυμνή πλάι σε πίνακα του Μανέ, το ίδρυμα είχε ειδοποιήσει την αστυνομία, με αποτέλεσμα η καλλιτέχνις να περάσει δύο μέρες στη φυλακή προτού ένας δικαστής αποσύρει τις κατηγορίες για προσβολή της δημόσιας αιδούς.

Δείτε την ανάρτηση της Jeanne:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.