ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Αν ζούσες σήμερα, αν ήσουν πιτσιρίκα...»: Το ποστ του Αύγουστου Κορτώ για τη μητέρα του

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

«Αν ζούσες σήμερα, αν ήσουν πιτσιρίκα...»: Το ποστ του Αύγουστου Κορτώ για τη μητέρα του

«Αν ζούσες σήμερα, αν ήσουν πιτσιρίκα, θέλω να ελπίζω ότι θα έβρισκες πολύ πιο εύκολα δύναμη και στήριξη στην αρρώστια σου, και θα έπαιρνες τον δρόμο που οδηγεί στη χαρά.

Όμως ακόμα κι αν χάθηκες νωρίς, μου έμαθες πολλά με τον αγώνα σου: ότι η αγάπη μπορεί να σηκώσει βουνά, ότι και στο βαθύτερο σκοτάδι παραμονεύει το φως.

Έχουμε την ίδια αρρώστια, κι αν στέκομαι όρθιος σήμερα, το χρωστώ σε μεγάλο βαθμό στην εποχή μου, μα ακόμα περισσότερο στους ανθρώπους που στάθηκαν πλάι μου με όλη τους την καρδιά.

Κι ο πρώτος ήσουν εσύ».

Ενώ στο αμέσως προηγούμενο ποστ ο γνωστός συγγραφέας είχε μιλήσει για το δικό του πρόβλημα και όλων των ανθρώπων που δοκιμάζονται από κατάθλιψη:

«Οι καταθλιπτικοί δεν είμαστε ευχάριστη παρέα. Η απόσυρση στέκεται εμπόδιο ακόμα και στις επαφές μας με τους στενότερους φίλους μας. Θυμάμαι να νιώθω ένα ασήκωτο βάρος απέναντι στις πιο υποτυπώδεις μορφές επικοινωνίας: να απαντήσω σ’ ένα inbox, ή σ’ ένα μέιλ (το τηλέφωνο δεν το σχολιάζω καν: το άφηνα να λυσσάει στο αθόρυβο, κι έπαιρνα όποιον μ’ είχε καλέσει δυο-τρεις μετά – το νωρίτερο).

Κι όταν οι δικοί μας άνθρωποι κάμπτουν τις νωθρές μας αντιστάσεις γιατί μας πεθύμησαν, κι ανησυχούν, και θέλουν να μας δουν – ακόμα κι άλουστους, ακόμα και οριζοντιωμένους στον καναπέ, και θαμμένους κάτω απ’ το πάπλωμα – η αλλοτινή οικειότητα, η αγάπη που μας έδενε, είναι λες κι έχουν χαθεί.

Όσο μας μιλάνε, με αγχωμένη ευθυμία, για τη μέρα τους, για τη δουλειά και τη ζωή τους, εμείς τους ακούμε σωπαίνοντας – απ’ τη μια φθονούμε την υγεία τους, τη δύναμή τους, κι απ’ την άλλη, δεν έχουμε τίποτα απολύτως να συνεισφέρουμε στην κουβέντα. Τι να σου πω; Ότι έχω να βάλω πλυντήριο τόσον καιρό, που τα κάτω ρούχα στο πανέρι μούχλιασαν; Ότι από χτες έχω φάει δυο βαζάκια ταχίνι; Ότι με διέκοψες την ώρα που ξανάβλεπα τη ‘Μελωδία της ευτυχίας’;

Η αρρώστια είναι όλος ο κόσμος μας, κι όταν με τα πολλά ανοίγουμε το στόμα, από μέσα βγαίνει ατόφια η κατάθλιψη: "Κοιμάμαι άθλια. Τίποτα δεν αλλάζει, τίποτα δεν βοηθάει. Δεν θα γίνω ποτέ καλά."

Όπως το μωρό, που κλαίει επειδή δεν έχει άλλο τρόπο να δείξει τη δυσφορία του, καμιά φορά μας πιάνει μανιασμένη γκρίνια και μεμψιμοιρία – λες κι ελπίζουμε να συμπυκνώσουμε τον πόνο μας σε μια μαύρη σφαίρα, και να την εκσφενδονίσουμε στα μούτρα του πρώτου τυχόντα. Αλλάζουμε θέση; Δεν γίνεται, κι ούτε θες.

Ωστόσο, και μια επίμονη ημικρανία μπορεί να σε κάνει ανυπόφορο. Αν σφαδάζεις από κολικό, κι ο άνθρωπός σου σε ρωτάει, "Τι έχεις; Τι να κάνω;" μπορεί κάλλιστα να του βάλεις τις φωνές: "Χέσε μας κι εσύ!"

Με σεβασμό στις επιθυμίες του για συναναστροφή, οφείλουμε να δείχνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση στον καταθλιπτικό μας φίλο, ακόμα κι αν μισή ώρα μαζί του μοιάζει αιώνας. Δεν χρειάζεται – δεν μπορεί– να είναι ομιλητικός όπως άλλοτε, ούτε να συμμορφώνεται με την ιδέα που έχουμε περί κατάθλιψης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που αγαπάμε. Αν θέλει να καθίσει μαζί μας δυο ώρες χωρίς κανείς να βγάλει λέξη, με την τηλεόραση να παίζει, η σιωπή μας είναι πράξη στοργής που του χρωστάμε, και που τον βοηθά».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.