ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Μαμιδάκη εμπλουτίζουν το πολιτιστικό τοπίο

Με τον Κήπο Γλυπτικής, το Βραβείο Τέχνης, το νέο Residency Program κι άλλα πρότζεκτ και πρωτοβουλίες.

Μαμιδάκη

Το Ίδρυμα Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη ιδρύθηκε από την κα Τζίνα Μαμιδάκη ως φόρος τιμής στους γονείς της, θέλοντας η ίδια να συνεχίσει το φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο τους.

Ξεκινώντας από το 1988, με 3 πρωτοπόρα συμπόσια τέχνης που μετέτρεψαν το Minos Beach art hotel για ένα διάστημα σε εργαστήρι για πολλούς καλλιτέχνες, έχει χτίσει μια κληρονομιά που συνεχίζει να προσφέρει στη σύγχρονη δημιουργία. Ο Κήπος Γλυπτικής που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Minos Beach art απαριθμεί περισσότερα από 50 έργα σε μόνιμη έκθεση, ελεύθερη σε πρόσβαση, και εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με το έργο του νικητή του Βραβείου Τέχνης.

Οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Μαμιδάκη εμπλουτίζουν το πολιτιστικό τοπίο

Μαμιδάκη 2

Το Βραβείο Τέχνης είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2019 και αποτελεί μία από τις ελάχιστες εγχώριες πρωτοβουλίες που προσφέρουν ολοκληρωμένη υποστήριξη – διαγωνισμό, χρηματοδότηση, δημιουργία και εγκατάσταση έργου, προώθηση, συλλεκτική δραστηριότητα – σε σύγχρονους δημιουργούς. Το Βραβείο προωθεί σύγχρονους καλλιτέχνες, δίνοντάς τους σημαντική οικονομική υποστήριξη, καθώς και την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια γλυπτική εγκατάσταση που θα γίνει μέρος της Συλλογής έργων τέχνης του Ιδρύματος Μαμιδάκη και θα παραμείνει μόνιμα στο Sculpture Garden του Minos Beach art, αποτελώντας πλέον τμήμα μιας σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, εγκαινιάστηκε το νέο Residency Program του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη και θα καλωσορίσουμε τους πρώτους residents στην Κρήτη. Καθοδηγούμενοι από τη θεματική που έχουμε θέσει "Φροντίδα - Οικονομίες Ευδαιμονίας" και με τη βοήθεια των ερευνητών, ακαδημαϊκών και εικαστικών που έχουν προσκληθεί, οι residents θα εξερευνήσουν νέους τρόπους προσέγγισης και κατανόησης της φροντίδας (care).

Επιπλέον, εργαζόμαστε σκληρά για τη δημιουργία νέων συνεργασιών και συμμαχιών με πολιτιστικά ιδρύματα και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την επιμέλεια έργων βασισμένων σε δίκτυα που υποστηρίζουν τη μετακίνηση καλλιτεχνών και επιμελητών και διερευνούν πιθανούς τρόπους ώστε επαγγελματίες από όλα τα πεδία να σκέφτονται και να εργάζονται συλλογικά. Αυτές οι πρωτοβουλίες και οι συνεργασίες μάς επιτρέπουν να υποβάλουμε αίτηση για ανταγωνιστικές ευκαιρίες χρηματοδότησης, όπως είναι η "Δημιουργική Ευρώπη" (Creative Europe).

Στην καρδιά του Ιδρύματος είναι επίσης η στήριξη και προώθηση της Αέναης Παιδείας, γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα δημιουργίας σχολικών βιβλιοθηκών σε δημοτικά σχολεία του Αγίου Νικολάου. Πραγματοποιήσαμε ήδη την πρώτη βιβλιοθήκη το 2019 και συνεχίζουμε τώρα με τη δεύτερη.

Εκτός αυτού, οι εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες θέλουμε να φέρουν τα τοπικά σχολεία μέσα στον Κήπο Γλυπτικής του Minos Beach art και έχουν σχεδιασθεί έτσι, ώστε να μεταδίδουν τη σύγχρονη τέχνη, εμπνέοντας έτσι τις δημιουργικές δυνάμεις της μελλοντικής γενιάς. Εκτός από τις οργανωμένες εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, επιθυμία μας είναι να προσφέρουμε στους μαθητές την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Για τον λόγο αυτό, έχουμε συνεργασθεί με τους Very young contemporary art και έχουμε σχεδιάσει ένα εμπνευσμένο νέο παιχνίδι - Τον Περίπατο της Χελώνας - για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο θα τους επιτρέψει να εξερευνήσουν τη συλλογή με πιο πειραματικό τρόπο, να σκεφτούν, να εκφράσουν τις απόψεις τους γραπτώς και να συζητήσουν τον αντίκτυπο που είχαν πάνω τους τα έργα.

Χωρίς να θυσιάζουμε την πολυτέλεια και την ποιότητα, έχουμε υιοθετήσει και καθιερώσει μια φιλοσοφία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που βασίζεται σε γερά θεμέλια αριστείας και ηθικής συμπεριφοράς, με αποκορύφωμα την αναγνώρισή μας το 2022 ως οργανισμού 5 αστέρων χρησιμοποιώντας το μοντέλο EFQM. Καθοδηγούμαστε σταθερά από θεμελιώδεις αξίες όπως η Ηθική, η Ακεραιότητα, η Υπευθυνότητα και η Δικαιοσύνη, υιοθετώντας τη ρήση του Αριστοτέλη "Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Η Αριστεία δεν είναι πράξη, αλλά συνήθεια".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram