ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Yποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ αναγκάζει το Πακιστάν να καταργήσει τους «φόνους τιμής»

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της 19χρονης Saba που γλίτωσε το θάνατο και είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί υπέρ των γυναικών-θυμάτων στις μουσουλμανικές κοινωνίες.

Yποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ αναγκάζει το Πακιστάν να καταργήσει τους «φόνους τιμής»

Ο πατέρας της Saba Qaiser έβαλε το χέρι του στο Κοράνι και ορκίστηκε ότι δεν θα την έβλαπτε αν επέστρεφε στο σπίτι, όπου θα την υποδεχόταν ο σύζυγός της.

Η 19χρονη είχε ήδη δραπετεύσει, αλλά διστακτικά συμφώνησε, καθώς τον εμπιστεύθηκε. Όμως, εκείνος μαζί με τον θείο της, την πήγαν στις όχθες του ποταμού, την χτύπησαν και της έβαλαν ένα πιστόλι στο μέτωπο.

Η κοπέλα κούνησε το κεφάλι της την τελευταία στιγμή και η σφαίρα «έσκαψε» το πρόσωπό της από το μάτι ως στα χείλη, αφήνοντάς την αναίσθητη. Οι δύο άνδρες στρίμωξαν το σώμα της μέσα σε μια σακούλα, το πέταξαν στο ποτάμι και έφυγαν, ικανοποιημένοι που είχαν αποκαταστήσει το «καλό όνομα» της οικογένειας.

Όμως, ευτυχώς η Saba δεν κατέληξε ένα από τα χιλιάδες ξεχασμένα θύματα των φόνων τιμής στο Πακιστάν. Συνήλθε μέσα στο νερό, έσυρε το σώμα της ως την ακτή και σώθηκε.

Yποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ αναγκάζει το Πακιστάν να καταργήσει τους «φόνους τιμής»

Η ιστορία της συγκεκριμένης κοπέλας, λοιπόν, είναι το θέμα του νέου, υποψήφιου για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «A Girl In the River: The Price of Forgiveness» («Ένα Κορίτσι στο Ποτάμι: Το τίμημα της συγχώρεσης»). Και είτε τελικά αυτό το κερδίσει είτε όχι, η σημασία του είναι μεγάλη, εφόσον η προβολή του έχει ήδη οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου συζήτηση για τους φόνους τιμής στις συντηρητικές πατριαρχικές μουσουλμανικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Nawaz Sharif υποσχέθηκε στη δημιουργό της ταινίας, Sharmeen Obaid-Chinoy, να απαλλάξει το Πακιστάν από αυτή την πρακτική, ετοιμάζοντας ένα νόμο που θα σταματήσει την μέχρι τώρα προστασία των δραστών. Μάλιστα, στο γραφείο του στο Ισλαμαμπάντ θα φιλοξενήσει την πρεμιέρα.

Η δημιουργός, από την άλλη πλευρά, τονίζει ότι είναι ευχαριστημένη με το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ της άνοιξε τη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Για πολλά χρόνια, ο φόνος τιμής δεν αποτελούσε έγκλημα στο Πακιστάν και οι ένοχοι δεν τιμωρούνταν. Κι αυτό, γιατί οι περισσότεροι δεν τον θεωρούσαν ψυχρό έγκλημα, όπως πραγματικά είναι, αλλά ζήτημα θρησκείας ή παράδοσης».

Η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά ότι πραγματοποιούνται τουλάχιστον 1.000 τέτοιοι φόνοι ετησίως (περίπου τρεις την ημέρα δηλαδή), αλλά ορισμένοι επισημαίνουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Εξάλλου, χιλιάδες ακόμη γίνονται στις μουσουλμανικές κοινότητες της Βρετανίας και της Βόρειας Αμερικής.

Οι κοπέλες δολοφονούνται από άνδρες συγγενείς τους, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν την τιμή της οικογένειας σε περίπτωση που ένα κορίτσι αρνείται να δεχτεί έναν κανονισμένο αρραβώνα, έχει μια σχέση που δεν εγκρίνεται κοινωνικά, κάνει σεξ εκτός γάμου, ντύνεται «ακατάλληλα» ή έχει πέσει θύμα βιασμού.

Σύμφωνα με την ισχύοντα νόμο στο Πακιστάν, η οικογένεια της κοπέλας μπορεί να συγχωρήσει το δράστη και αυτός να μην υποστεί συνέπειες για την πράξη του. Παράλληλα, οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας απέφευγαν για πολλά χρόνια να θίξουν αυτό το ευαίσθητο θέμα, προκειμένου να μην προκαλέσουν ξεσηκωμό των πιστών, παρόλο που το Κοράνι δεν δικαιολογεί τη συγκεκριμένη πρακτική.

Το «έγκλημα» της Saba στα μάτια των συγγενών της ήταν ότι απέδρασε από το γάμο που εκείνοι της είχαν κανονίσει να κάνει με έναν εργάτη εργοστασίου από φτωχότερη κοινωνική τάξη.

Η 37χρονη δημιουργός της ταινίας, όπως περιέγραψε, ήθελε να αφηγηθεί την ιστορία μιας κοπέλας που επέζησε από μια τέτοια ιστορία, ώστε να ακουστεί η φωνή του θύματος. Και όταν διάβασε για την περίπτωση της Saba στις εφημερίδες, πήγε κατευθείαν και τη συνάντησε στο νοσοκομείο. Η ίδια συμφώνησε αμέσως να πει όσα συνέβησαν και τα γυρίσματα ξεκίνησαν. Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί κατά της συγχώρεσης σε φόνους τιμής και υπέρ της αυστηρής τιμωρίας του πατέρα και του θείου της. «Θα πολεμήσω για αυτό που έγινε. Δεν θα το συγχωρέσω», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο πατέρας της, έχοντας συλληφθεί και βρεθεί στη φυλακή, δεν δείχνει να έχει τύψεις: «Ό,τι κάναμε, ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Η Saba έβλαψε την τιμή μας. Και για αυτό, είμαι πρόθυμος να περάσω τη ζωή μου μέσα στη φυλακή»

Η ταινία θα γυριστεί ως συμπαραγωγή με τη Tina Brown, στέλεχος των βρετανικών media και υπεύθυνη της λειτουργίας του οργανισμού Women In The World, και της Sheila Nevins, επικεφαλής των ντοκιμαντέρ του HBO. Η Obaid-Chinoy, στο μεταξύ, έχει κερδίσει το μοναδικό Όσκαρ του Πακιστάν το 2012 για το «Saving face», ένα ντοκιμαντέρ για τα θύματα επιθέσεων με οξύ.

«Αν η καινούρια μου ταινία χρησιμεύσει ως εργαλείο κατά των φόνων τιμής, θα θεωρήσω ότι κάνω σωστά τη δουλειά μου ως δημιουργός», καταλήγει.

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.