Η Αυστρο-εβραία Χέντι Λαμάρ, την οποία αποκαλούσαν "την ομορφότερη γυναίκα στον κινηματογράφο", γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1913 στη Βιέννη με το όνομα Hedwig Eva Maria Kiesler και πρωτοεμφανίστηκε σε μια γερμανική ταινία σε ηλικία 17 ετών. Συνέχισε να παίζει σε παραγωγές της Γερμανίας και της Τσεχοσλοβακίας μέχρι που, το 1932, η εμφάνισή της στο γερμανικό φιλμ "Exstase" προσέλκυσε την προσοχή του Χόλιγουντ.
Μόλις ξεκίνησε καριέρα στις ΗΠΑ, άλλαξε το όνομά της σε Χέντι Λαμάρ. Η πρώτη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ήταν το 1938, με τίτλο "Algiers". Τα επόμενα χρόνια έπαιξε σε φιλμ όπως οι "Tortilla Flat" (1942), "Λευκό φορτίο" (1942) και "Σαμψών και Δαλιδά" (1949) του Σέσιλ Ντε Μιλ, πλάι στους Σπένσερ Τρέισι, Κλαρκ Γκέiμπλ και Τζίμι Στιούαρτ.
Παρόλο, ωστόσο που η μεγάλη οθόνη την ανέδειξε ως ηθοποιό, στην πραγματικότητα η Λαμάρ μεγαλούργησε στον τομέα της μηχανικής.
Σύμφωνα με την Guardian: "Δεν υπάρχει πιο απίστευτη ιστορία στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ από εκείνη της Χέντι Λαμάρ: μια πανέμορφη σταρ με μέτριες υποκριτικές αρετές αλλά αδιαμφισβήτητο χάρισμα στην επιστήμη και τη μηχανική την οποία θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε με τον Νίκολα Τέσλα ή ακόμα με άλλες παραγνωρισμένες γυναίκες επιστήμονες όπως η Ρόζαλιντ Φράνκλιν".
Ήταν ευχή και κατάρα, λοιπόν, για τη Λαμάρ το γεγονός ότι αναδείχθηκε μέσα από τη βιομηχανία του θεάματος, που εστίαζε κυρίως στην εξωτερική εμφάνιση των γυναικών παρά στο μυαλό. Γιατί στην πραγματικότητα ήταν εκείνη που εμπνεύστηκε μια πατέντα που μεταγενέστερα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τομέα των στρατιωτικών επικοινωνιών, ακόμα και στην κινητή τηλεφωνία.
Συγκεκριμένα, το 1942 σε συνεργασία με τον συνθέτη George Antheil επινόησαν ό,τι αποκάλεσαν "μυστικό σύστημα επικοινωνίας". Στόχος να αλλάζει αυτομάτως τις ραδιοσυχνότητες ώστε οι εχθροί, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, να μην είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τα μηνύματα.
Πώς προέκυψε όμως αυτή την ιδέα;
Στις αρχές της δεκαετίας του '40, όταν η Ευρώπη φλεγόταν από τον πόλεμο, η Λαμάρ θέλησε να συμβάλει στους αγώνες των συμμαχικών δυνάμεων και στράφηκε για βοήθεια στον φίλο της, George Antheil. Μια νέα βιογραφία της από τον Richard Rhodes με τίτλο "Hedy’s Folly", που μας τη συστήνει ως εφευρέτρια, παραθέτει την εξής μαρτυρία του Antheil: "Αρχίσαμε να μιλάμε για τον πόλεμο όταν, το καλοκαίρι του 1940, τα πράγματα έδειχναν μελανά. Η Χέντι είπε ότι δεν ένιωθε καλά με τον εαυτό της να κάθεται στο Χόλιγουντ και να βγάζει ένα σωρό χρήματα ενώ ήταν σε αυτή την κατάσταση. Είπε ότι γνώριζε πολλά για πυρομαχικά και μυστικά όπλα και σκεφτόταν σοβαρά να εγκαταλείψει την MGM και να πάει στην Ουάσινγκτον για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στη νεοσύστατη Επιτροπή Εφευρετών".
Το ντοκιμαντέρ "Bombshell: The Hedy Lamarr Story" παρουσιάζει τη συμβολή της Λαμάρ στην τεχνολογία. Δείτε το τρέιλερ:
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram