ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χάνι Σαφτ: H συγκλονιστική και τρομακτική ιστορία του κοριτσιού που αποπλανούσε και σκότωνε Ναζί

Η Χάνι ήταν μέλος του αντιστασιακού αγώνα της Ολλανδίας, εκτελέστηκε μόλις 18 μέρες πριν το τέλος του Β' Παγκόσμίου Πολέμου. Δεν πρόλαβε να δει την χώρα της ελεύθερη

Χάνι Σαφτ: H συγκλονιστική και τρομακτική ιστορία του κοριτσιού που αποπλανούσε και σκότωνε Ναζί

Στις 10 Μαϊού του 1940 τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Ολλανδία σε μία άψογα ενορχηστρωμένη, από στρατηγικής άποψης, κίνηση, προκειμένου να ξεγελάσουν τις Συμμαχικές Δυνάμεις και να μπορέσουν να καταλάβουν μέσα σε μία μόλις εβδομάδα το Παρίσι και ολόκληρη τη Γαλλία. Το σχέδιο λειτούργησε άψογα, ο στρατός του Χίτλερ πέρασε ανενόχλητος από την οροσειρά των Αρδενών και περικύκλωσε τα αγγλικά και τα γαλλικά στρατεύματα, τα οποία είχαν σπεύσει να υπερασπιστούν την Ολλανδία και το Βέλγιο. Τότε, τα κορίτσια αυτής της ιστορίας ήταν ακόμα στην εφηβεία τους, η Hannie ήταν 19 ετών, η Truus 16 και η Freddie μόλις 14 ετών. Η εισβολή των Γερμανών στην χώρα στην πατρίδα τους, την Ολλανδία, τις μετάτρεψε στις πιο σκληρές και αμετανόητες αγωνίστριες της αντίστασης, στον αγώνα για την απελευθέρωση. Σήμερα τα παιδιά τους αφηγούνται ακόμα την πολυτάραχη ζωή τους.

Ο γιος και η κόρη της 16χρονης, τότε, Truus Οversteegen εξομολογούνται στον φακό του BBC ότι η μητέρα τους υπήρξε ένα πολύ ντροπαλό και χαμηλών τόνων έφηβο κορίτσι που μεταμορφώθηκε σε ψυχρή εκτελέστρια μέσα από την φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το ίδιο ίσχυε και για την αδελφή της, την 14χρονη FreddieOversteegen και την φίλη τους, την Hannie Schaft. Και τα τρία κορίτσια μεγάλωσαν σε οικογένειες με πολύ ανεπτυγμένο το αντιφασιστικό φρόνημα. Η μητέρα της Truus και της Freddie ήταν μονογονέας και εμφύσησε από μικρή ηλικία μέσα τους την ιδέα για έναν κόσμο γεμάτο ισότητα και όλες και για όλους. Το ίδιο και η Hannie που ήταν φοιτήτρια πανεπιστημίου και εγκατέλειψε τις σπουδές της αμέσως μετά την γερμανική κατοχή.

Ολλανδοί που είχαν θέσει τον εαυτό τους την διάθεση των Γερμανών και γύριζαν την πλάτη στους συμπατριώτες τους θεωρούνταν, δικαίως, πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος και απειλή από το τρίτο Ράιχ το ίδιο.

Μόλις τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν στην Ολλανδία τα τρία κορίτσια μπήκαν στους κύκλους του τοπικού, αντιστασιακού αγώνα, αρχικά κάνοντας μικρές, ακίνδυνες δουλειές που τους ανέθεταν. Γρήγορα ζήτησαν να εμπλακούν ακόμα περισσότερο αισθανόμενες έτοιμες να ρισκάρουν τις ζωές τους για την ελευθερία της πατρίδας τους. Ο προσωπικός τους αγώνας θεωρείται ιδιαίτερα ξεχωριστός όχι μόνο εξαιτίας του πολύ νεαρού της ηλικίας τους, αλλά κυρίως γιατί η Hannie, η Τruus και η Freddie δεν έβαζαν στο στόχαστρο Γερμανούς αξιωματικούς, αλλά Ολλανδούς δοσήλογους που είχαν προδώσει την πατρίδα τους. Εκείνη την εποχή οι Ολλανδοί που είχαν θέσει τον εαυτό τους την διάθεση των Γερμανών και γύριζαν την πλάτη στους συμπατριώτες τους θεωρούνταν, δικαίως, πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος και απειλή από το τρίτο Ράιχ το ίδιο.

Σύμφωνα με τον γιο της Freddie, όλα ξεκίνησαν το 1942 όταν η μητέρα του δολοφόνησε μία Ολλανδέζα η οποία ετοιμαζόταν να παραδώσει μία λίστα με τα ονόματα του Ολλανδών Εβραίων στον ναζιστικό στρατό. Την ημέρα της δολοφονίας η Freddie ακολούθησε κρυφά την γυναίκα μέχρι ένα πάρκο και αφού την ρώτησε το όνομα της, για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα της, την πυροβόλησε εξ'επαφής.

Λίγο καιρό αργότερα εκμεταλλεύομενες το νεαρό της ηλικίας τους και την ελκυστική εμφάνιση τους άρχισαν να παρασέρνουν στο δάσος Ολλανδούς δοσήλογους. Την στιγμή που εκείνοι πίστευαν ότι θα κάνουν σεξ με τα κορίτσια εκείνες τους δολοφονούσαν εν ψυχρώ.

Παρόλα αυτά το σκηνικό δεν ήταν το ίδιο σε όλες τις εκτελέσεις. Η Freddie, η Hannie και η Truus είχαν δολοφονήσει αρκετούς άντρες την ώρα που εκείνοι έκαναν ποδήλατο, έτσι ώστε να προλάβουν να χαθούν μέσα στο πλήθος πριν εκείνοι καταρρεύσουν μπροστά στα μάτια των περαστικών. Για την Hannie τα κόκκινα, λαμπέρα μαλλιά της υπήρξαν πάντα εμπόδιο αφού ήταν πιο εύκολο να εντοπιστεί εξαιτίας τους.

Τελικά συνελήφθη από τους Ναζί και εκτελέστηκε στις 17 Απριλίου του 1945, λίγο πριν το τέλος του πολέμου. Ήταν 24 ετών. 18 ημέρες αργότερα η Ολλανδία απελευθερώθηκε. Ήδη όμως είχαν δολοφονηθεί στυγερά τα 3/4 των Ολλανδών Εβραίων, αφού είχαν οδηγηθεί να βασανιστεί με τον χειρότερο τρόπο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η ιστορία της Hannie Schaft, μία ιστορία γεμάτη θάρρος και αυτοθυσία, διδάσκεται στα σχολεία της Ολλανδίας, έχει αποτελέσει έμπνευση ακόμα και για περιοδικά κόμικ, ενώ ο αγώνας της τιμάται στην χώρα κάθε χρόνια, την ημέρα του θανάτου της, με ένα επετεικό κονσέρτο. Ο γιος της Freddie θυμάται την μητέρα του να ξεσπά σε κλάμματα την πρώτη φορά που διάβασαν μαζί για τη ζωή και τον θανατο της στο σχολικό του βιβλίο. «Ήταν φίλη μου,» του είπε. «Αλλά την σκότωσαν οι Ναζί».

Δείτε το βίντεο του BBC με την ιστορία τους:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Ιουν 2023

Η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε τον τίτλο "Μις Ευρώπη" και έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους

Η πρώτη Μις Ελλάς με το στέμμα της Μις Ευρώπης σε ηλικία 18 ετών, στις 6 Φεβρουαρίου το 1930, έγινε λαίδη Ράσσελ και πάτησε στο Άγιο Όρος.

04 Ιουν 2023

Αντζελίνα Τζολί: Κλείνει τα 47 με 21 τατουάζ

Η Αντζελίνα Τζολί κλείνει τα 47 της χρόνια και μετράει μέχρι σήμερα 3 διαζύγια, 6 παιδιά και 21 τατουάζ στο κορμί της.

Περισσότερα από

Stories

04 Ιουν 2023

Nτίνος Ηλιόπουλος: Η σπάνια φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1956

Ο Nτίνος Ηλιόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, έφυγε σαν σήμερα.

04 Ιουν 2023

Η πιο μισητή γυναίκα στην Αμερική: Η ινφλουένσερ που επέστρεψε το παιδί που υιοθέτησε

Η ιστορία της Youtuber που υιοθέτησε ένα παιδί, έβγαλε χρήματα από αυτό και μετά το έδωσε σε άλλη οικογένεια.

04 Ιουν 2023

"Δεν υπάρχει χειρότερο από ένα πλήθος που σε κοιτάει": Ο νάνος που έγινε κορυφαίος μπασκετμπολίστας

"Κάποιες στιγμές δεν ήθελα να συνεχίσω να ζω. Αλλά η μαμά μου έλεγε: "Είσαι ξεχωριστός. Η μαμά σου σε αγαπάει. Ο αδερφός σου σε αγαπάει"".

03 Ιουν 2023

Ρομπέρτο Ροσελίνι: Είπε: "βγάζω βόλτα τα σκυλιά" και εγκατέλειψε την Άννα Μανιάνι για την Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Ο χαρισματικός σκηνοθέτης εγκατέλειψε τα πάντα για την "Σουηδή απατεώνισσα", όπως την χαρακτήριζε η Άννα Μανιάνι.

03 Ιουν 2023

Η νύφη Βρετανού δισεκατομμυριούχου κατηγορήθηκε για δολοφονία αστυνομικού και πλήρωσε πρόστιμο 30.000 λίρες

Η 33χρονη Τζασμίν Χάρτιν σκότωσε με το ίδιο του το όπλο τον άτυχο αστυνομικό σε μία αποβάθρα της Μπελίζ.

03 Ιουν 2023

"Ολέθρια σχέση": 36 χρόνια μετά ανακαλύπτουμε τα (ολέθρια) μυστικά του ερωτικού θρίλερ

Η ταινία είχε ένα εντελώς διαφορετικό τέλος από αυτό που είδε το κοινό στις αίθουσες.

02 Ιουν 2023

Νόνικα Γαληνέα - Αλέκος Αλεξανδράκης: Το παρασκήνιο ενός μεγάλου έρωτα

"Δεν υπάρχει έρωτας χωρίς πόνο. Εδώ όμως πρόκειται για πολύ μεγάλο έρωτα και για πολύ μεγάλο πόνο"

01 Ιουν 2023

Έλεν Κέλερ: Η τυφλή και κωφή Αμερικανίδα που έγινε μία από τις κορυφαίες περσόνες του 20ου αιώνα

Η συγκλονιστική ιστορία ζωής της σπουδαίας ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Έλεν Κέλερ. Λάτρεψε την ελληνική γλώσσα και ήθελε να φτάσει στα πέρατα του κόσμου.

01 Ιουν 2023

Yves Saint Laurent: "Έχω ζήσει την απατηλή φιλία των ναρκωτικών, τη φυλακή της κατάθλιψης και των ψυχιατρείων"

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες πέθανε σαν σήμερα

01 Ιουν 2023

Η ζωή της Μέριλιν Μονρόε μέσα από 12 σπάνιες φωτογραφίες

Η λαμπερή Μέριλιν έζησε μια συναρπαστική, αλλά και δύσκολη ζωή. Γεννήθηκε σαν σήμερα και πέθανε μόλις 36 ετών.