ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Vasilikia: Το απόλυτο «καταφύγιο» για τις διακοπές σας, αν είστε λάτρεις της φύσης

Αν έχετε κουραστεί από τις γκρίζες εικόνες και τη φασαρία της πόλης, χαρίστε μερικές μέρες ξεκούρασης στον εαυτό σας. Το αγρόκτημα «Vasilikia» θα σας ανταμοίψει.

Vasilikia: Το απόλυτο «καταφύγιο» για τις διακοπές σας, αν είστε λάτρεις της φύσης

Είναι γνωστό ότι η επαφή με τη φύση, ακόμα και για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλάζει εντελώς την ψυχική και σωματική μας ευεξία. Ο Σταύρος Τζιούφας, λοιπόν, έχοντας δημιουργήσει ένα υπέροχο resort στην είσοδο της Παύλιανης, μας δίνει τη δυνατότητα να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία, μένοντας στο αγρόκτημα «Vasilikia», απολαμβάνοντας τη μοναδική αρχιτεκτονική των κατοικιών του, αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η περιοχή από ιστορικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς, αλλά και συμμετέχοντας σε πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Ας αφήσουμε, όμως, τον ίδιο να μας «ξεναγήσει» σε αυτό:

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη «Vasilikia» και με ποιο στόχο δημιουργήθηκε;

Tο Αγρόκτημα δημιουργήθηκε από μια οικογένεια επιχειρηματιών από την Αθήνα ως προσωπικό τους καταφύγιο για να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Το όνομα της φάρμας, Βασιλικιά, προέρχεται από ένα παρθένο δάσος με οξιές από την περιοχή καταγωγής του senior δημιουργού του Αγροκτήματος, ο οποίος επέλεξε και την τοποθεσία του στην είσοδο της Παύλιανης το 1984. Από τότε μέχρι σήμερα η φάρμα έχει περάσει αρκετά στάδια επέκτασης προκειμένου να φτάσει στη σημερινή της μορφή. Ακολουθήθηκε μια λογική ένταξης διαφόρων στοιχείων που συμπληρώνουν το ένα το άλλο, χωρίς αυστηρή αρχιτεκτονική και αισθητική ακολουθία με βασικά χαρακτηριστικά την αγάπη για τα ζώα και το country living. Τα τελευταία τρία χρόνια το Αγρόκτημα ξεκίνησε τη λειτουργία του ως Concept Lodging Resort.

Vasilikia: Το απόλυτο «καταφύγιο» για τις διακοπές σας, αν είστε λάτρεις της φύσης
Cottage Becky – atic/σοφίτα
Cottage Becky – living room/καθιστικό

Για ποιους λόγους επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία; Γιατί έχει ενδιαφέρον για τον επισκέπτη από ιστορικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς;

Η καταγωγή της οικογένειας από ορεινά, κυρίως κτηνοτροφικά, χωριά της Μακεδονίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της περιοχής. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα και έχει πολλά κοινά στοιχεία με το φυσικό περιβάλλον που ξυπνά μνήμες από τις οικογενειακές παραδόσεις και τα παιδικά χρόνια. Πρόκειται για έναν τόπο εξαιρετικού φυσικού κάλλους με τεράστιες εναλλαγές τοπίου, όπου η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα παραμένουν ζωντανά, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία άμεσης επαφής με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μέσα σε ένα περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

Σε απόσταση 5 λεπτών από το Αγρόκτημα βρίσκεται η είσοδος του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, στον πυρήνα του οποίου διαμορφώνεται ένα ήπιο ανάγλυφο με μεγάλη ποικιλία βιοτόπων και εναλλασόμενα λιβάδια. Στο οροπέδιο βρίσκεται επίσης και το εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο της Καταβόθρας, ένα σημείο όπου τα γάργαρα νερά χάνονται κάτω από τον βράχο για να βγουν μετά από απόσταση χιλιομέτρων στην απόκρημνη χαράδρα του Γοργοποτάμου με τους καταρράκτες. Στην περιοχή υπάρχει ένα πλήθος από παραδοσιακές βρύσες και πηγές. Η πλούσια βλάστηση δίνει ιδιαίτερη αξία στον χαρακτήρα του βουνού, που θεωρείται ένα από τα αγαπημένα βουνά των φυσιολατρών, των πεζοπόρων, των ορειβατών και των ποδηλατών.

Στον Εθνικό Δρυμό εκτείνεται καταφύγιο Αγριας Ζωής, θηραμάτων και σπάνιων ειδών ζώων και πτηνών, ειδικά προστατευμένο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Cottage Huck
Cottage Becky
Taverna Lodge

Τι ακριβώς προσφέρει το συγκεκριμένο resort;

Οι ξύλινες κατοικίες (The Cottages), η εξοχική κατοικία (The Country House), το σπίτι-σουίτα βουνού (Bear Lake Lodge), όλα διαφορετικά διαρρυθμισμένα, επιπλωμένα και εξοπλισμένα, διαθέτουν έργα τέχνης, συλλεκτικά αντικείμενα και λεπτομέρειες, που δίνουν ξεχωριστό ύφος στο καθένα, καλλιεργώντας στον επισκέπτη μια προσωπική σχέση οικειότητας με τον χώρο διαμονής του.

Στον ατμοσφαιρικό ξύλινο οικίσκο (Τhe Taverna Lodge) με τους τοίχους «ντυμένους» με τις φωτογραφίες του Fred Boissonnas προσφέρεται το πρωινό και φιλοξενεί τις συναντήσεις για τα παιχνίδια της παρέας δίπλα στην ξυλόσομπα.

Στις κατοικίες προσφέρονται ανέσεις όπως καλωδιακή τηλεόραση (OTE TV), Wi-Fi, DVD Player, σύστημα hi-fi, αυτόνομη θέρμανση και τζάκι, ηλεκτρικές συσκευές και πολλά άλλα.

Οι πολυθεματικές κατοικίες και το τροχόσπιτο (Airstream Land Yacht) «απορροφούνται» στους χώρους της φάρμας, όπως και το περιβόλι βιολογικής καλλιέργειας, η λιμνούλα με το φράγμα και το ξύλινο γεφυράκι, ο βραχόκηπος με τα αρωματικά φυτά, το δεντρόσπιτο, η πέτρινη βρύση, το πηγάδι, η πηγή που αναβλύζει νερό από την κορυφή του δρυμού, που εμπνέουν ειδυλλιακές εικόνες, έξω από τα καθιερωμένα και στερεότυπα.

Θέα από το Παρατηρητήριο
Country House
Country House - interior

Με ποιο τρόπο έχετε καταφέρει να συνδυάσετε την αρχιτεκτονική ενός ορεινού σπιτιού με διακοσμητικά στοιχεία που έχετε συλλέξει από τα ταξίδια σας ανά τον κόσμο; Και, γενικότερα, πώς είναι διαμορφωμένη η αισθητική της κάθε κατοικίας;

Το Αγρόκτημα υπήρξε το ιδανικό πεδίο δημιουργίας για να εφαρμοστούν στις κατοικίες και τα βοηθητικά κτίσματα του Αγροκτήματος οι πιο όμορφες εικόνες από τοποθεσίες και προορισμούς από όλο τον κόσμο, κυρίως από την Βόρεια Αμερική, καθώς και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, με μια εκλεκτικιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική, την διαρρύθμιση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, καθώς και των διακοσμητικών στοιχείων που αποτελούν μια συλλογή ιδιαίτερων αντικειμένων που έχουν έλθει από παντού.

Τα δύο Cottages του Αγροκτήματος, σε ύφος ορεινού ράντσου Βορείου Αμερικής, έχουν μία συγγενή φυσιογνωμία αφού είναι χτισμένα με ντόπια ξυλεία και ποταμόπετρες, ωστόσο έχουν διαφορετική διαρρύθμιση εσωτερικών χώρων και πλήθος λεπτομερειών που δίνουν ξεχωριστό ύφος στο καθένα.

Το Cottage Huck (από το Huckleberry Finn του Mark Twain) χαρακτηρίζεται από το υπερμεγέθες καφασωτό παράθυρο στην πλάτη του καναπέ-οντά που καταργεί τα όρια του ξύλινου χειροποίητου εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο του Αγροκτήματος και το κρεβάτι-κόγχη που απομονώνεται με τη διπλή κουρτίνα και τις αλεποουρές. Με το τζάκι στο κέντρο του καθιστικού και τη σοφίτα-σαν-σουίτα, αποπνέει μία μαγική ατμόσφαιρα που αναδεικνύεται με τον ρυθμιζόμενο φωτισμό, τα λαμπιόνια και τις μαυρόασπρες φωτογραφίες του Alex Slade.

Το Cottage Becky (Becky, η αγαπημένη του Tom Sawyer) με ένα περιμετρικό καθιστικό απέναντι από το τζάκι και τα παράθυρα με την απεριόριστη θέα στο αλπικό τοπίο, ένα υπνοδωμάτιο με κρεβάτι από-τοίχο-σε-τοίχο και κατακόρυφη σκάλα που οδηγεί στην κουκέτα-κρύπτη, μία κουζίνα στην μία πλευρά της γαλαρίας που οδηγεί στη ωραιότερη βεράντα του Αγροκτήματος και μία σοφίτα σαν να έχει βγει από παραμύθι, αποπνέει ατμόσφαιρα ρομαντισμού και ονείρων.

Το Country House θυμίζει αγροτόσπιτο που έχει ξεπηδήσει από την Αγγλική εξοχή... Με αποχρώσεις English green, κουρτίνες από tweed και prince de gall, καναπέδες και πολυθρόνες με vintage ταπετσαρίες, τζάκι με καπνοδόχο διακοσμημένη με ethnic στοιχεία, ζωγραφικούς πίνακες λάδι-σε-ξύλο με θεματογραφία traditional English cars, το flower bedroom που βλέπει στο made-in-England θερμοκήπιο, το classical bedroom με τις συλλεκτικές γκραβούρες και τη σοφίτα με στοιχεία gaucho, το Country House αποπνέει μια σοφιστικέ ατμόσφαιρα εκλεκτικισμού που διεγείρει την συντροφικότητα και την περισυλλογή.

Cottage Becky - βεράντα
Cottage Huck - interior
Taverna Lodge - interior

Πρόσφατα, προσθέσατε και δύο ακόμα κατοικίες, το «Bear Lake Lodge» και το «Airstream Land Yacht». Σε τι διαφέρουν από τις υπόλοιπες;

Το Bear Lake Lodge ξεχωρίζει με την έντονη εξωτερική του παρουσία και την ατμοσφαιρική πολυτέλεια των εσωτερικών του χώρων, αποτελώντας την πιο αναπάντεχη πινελιά ανάμεσα στις κατοικίες του Αγροκτήματος. Με επιρροές από τη λίμνη Big Bear Lake, τον πιο φημισμένο προορισμό για διακοπές 4 εποχών στη Νότια Καλιφόρνια, τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του Bear Lake Lodge, όπως η εξωτερική του εμφάνιση με το ιδιαίτερο χρώμα και τις απλόχωρες βεράντες, την πρόσοψη με τις τζαμαρίες που ζουμάρουν πανοραμικά στο ελατοδάσος, το μπάνιο-έκπληξη, την διαρρύθμιση που ρευστοποιεί τους χωρίς-καμία-πόρτα εσωτερικούς χώρους, σχηματίζουν την ειδυλλιακή εικόνα ενός Cabin Lodge, όπου βρίσκουν καταφύγιo για forest break σύγχρονοι, πολυάσχολοι άνθρωποι της πόλης.

Σε ό,τι αφορά το Airstream Land Yacht, κατασκευασμένο στις Η.Π.Α. και σχεδιασμένο από τον Christopher C. Deam, είναι ένα στοιχείο διαφοροποίησης από μόνο του, οπουδήποτε στον πλανήτη και αν βρισκόταν! Βρίσκεται στην αμφιθεατρικότερη θέση του Αγροκτήματος για να προσφέρει τη συναρπαστική εμπειρία μιας μποέμικης διαμονής στην αμεσότερη δυνατή επαφή με τη φύση. Τα Airstream δεν αντιπροσωπεύουν απλά ένα τροχόσπιτο. Είναι τα απόλυτα σύμβολα της ελευθερίας και της ξενοιασιάς, του ταξιδιού και της περιπέτειας που συμβολίζουν ένα ξεχωριστό τρόπο ζωής. Το αστραφτερό αλουμίνιο, τα πριτσίνια που θυμίζουν άτρακτο vintage αεροπλάνου, οι χαρακτηριστικές καμπύλες του σχήματός τους, η χειροποίητη κατασκευή με το μοναδικό φινίρισμα, οι ανέσεις και η λειτουργικότητα κάθε εκατοστού του εσωτερικού τους χώρου, μεταφέρουν το όνειρο της απόλαυσης της ομορφιάς της φύσης σε συνθήκες μοναδικής πολυτέλειας. Πρόκειται για μια εμπειρία που για να τη ζήσει κανείς θα πρέπει να ταξιδέψει ή στις ΗΠΑ, όπου βρίσκονται οργανωμένα camps για τους fans των Airstream ή σε ένα από τα ελάχιστα σημεία στην Ευρώπη (Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία), όπου βρίσκεται ένας πολύ μικρός αριθμός Airstream, τα οποία είναι διαθέσιμα γιά να υποδεχτούν επισκέπτες.

Airstream interior
Airstream exterior
Airstream & Taverna Lodge
Bear Lake Lodge – interior
Bear Lake Lodge - veranda

Άλλοι χώροι της φάρμας δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ζήσουν μια πιο ολοκληρωμένη ορεινή εμπειρία. Ποιοι είναι οι βασικοί και με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να τους αξιοποιήσει;

Οι πολυθεματικές κατοικίες και το τροχόσπιτο (Airstream Land Yacht) «απορροφούνται» στους χώρους της φάρμας, όπως και το περιβόλι βιολογικής καλλιέργειας, το θερμοκήπιο με λουλούδια και αρωματικά φυτά χειμώνα-καλοκαίρι, η λιμνούλα με το φράγμα και το ξύλινο γεφυράκι, ο βραχόκηπος με τα αρωματικά φυτά, το δεντρόσπιτο, η πέτρινη βρύση, το πηγάδι, η πηγή που αναβλύζει νερό από την κορυφή του δρυμού, που εμπνέουν ειδυλλιακές εικόνες, έξω από τα καθιερωμένα και στερεότυπα.

Το εκκλησάκι με το καμπαναριό του που παραπέμπει στις πλαγιές των Αλπεων, ο στάβλος με τις ξυλοδεσιές που θυμίζει Νορμανδία και το western πατάρι του με αυθεντικά ethnic memorabilia, το κουκλίστικο κουνελόσπιτο, το τρακτερόσπιτο, το πετρόκτιστο μαντρί με την ποτίστρα για το κοπαδάκι από κατσίκες και πρόβατα, το κτίσμα που στεγάζει το τυροκομείο, το κοτέτσι με την στέρνα για τις πάπιες και τις χήνες που κυκλοφορούν ελεύθερα, συμπληρώνουν τις υποδομές της «Βασιλικιάς», ως φάρμα-εν-ενεργεία.

Συμπληρωματικά στοιχεία αποτελούν η υπαίθρια παιδική χαρά με κούνιες, τσουλήθρα και το μικρό παιδικό σπιτάκι.

Σήμα καταταθέν της φάρμας, το χτισμένο με κορμούς δέντρων παρατηρητήριο, ύψους 20 μέτρων που με πανοραμική θέα 360* βλέπει θάλασσα και 4 κορυφές της ηπειρωτικής κεντρικής Στερεάς, του Καλλιδρόμου, της Ορθρυος, της Οίτης και της Γκιώνας.

Ολες οι εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος είναι επισκέψιμες και ελεύθερα προσβάσιμες, όλες συνεισφέρουν -ανάλογα με την εποχή- στην εκπλήρωση μίας μοναδικής εμπειρίας «Ορεινού Αγροκτήματος».

Το made in England θερμοκήπιο «Hartley Botanic»
Το ξύλινο γεφυράκι.

Σε ποιες άλλες δραστηριότητες (π.χ. αθλητικές) μπορεί να συμμετάσχει ο επισκέπτης στην περιοχή;

Η Παύλιανη, σε απόσταση 235 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο για ήπιες αθλητικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία στα δεκάδες σηματοδοτημένα δασικά μονοπάτια που διασχίζουν τοπία παρθένας ομορφιάς.

Επίσης, η Οίτη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για ορεινή ποδηλασία στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην Παύλιανη διεξάγεται και ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινής ποδηλασίας στη χώρα.

Οι δραστηριότητες συμπληρώνονται με birdwatching, river trekking, snowmobile ή ratrak (επιβατηγά ερπυστριοφόρα οχήματα χιονιού), περπάτημα με χιονορακέττες, ski αντοχής (cross-country skiing) κλπ., picnic σε αναρίθμητα σημεία στο δάσος, τα ξέφωτα, τα ποτάμια και τις ρεματιές της Οίτης, διαδρομές 4x4 (off road) στους δασικούς δρόμους της Οίτης και του Εθνικού Δρυμού, enduro/motocross, περιηγητικές διαδρομές (scenic drives) στα 22 όμορφα παραοίτια χωριά, συλλογή άγριων μανιταριών, φωτογραφία.

Για ποιους λόγους θα μπορούσε το συγκεκριμένο resort και η περιοχή να είναι ο ιδανικός προορισμός για μια σύντομη απόδραση τη φετινή άνοιξη και το καλοκαίρι;

Το Αγρόκτημα «Βασιλικιά» είναι ένας προορισμός τεσσάρων εποχών. Την άνοιξη η βλάστηση, τα χρώματα, τα αρώματα και οι ήχοι του δάσους είναι εντονότερα, η εμπειρία είναι πληρέστερη... Ενώ ο χειμώνας ενδείκνυται για «αποδράσεις», την άνοιξη και το καλοκαίρι γίνεται τόπος αναζωογόνησης! Οι καταρράκτες και οι φυσικές λίμνες της περιοχής αποτελούν τα «καλύτερα κρυμμένα μυστικά» για τους μυημένους και περιμένουν να προσφέρουν απόλαυση, δράση και ομορφιά!

Photo credits © Yiorgos Markozanis

Website: http://vasilikia.gr/

Read Next

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.