ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζον Γουότερς, Νίκος Κούνδουρος: Έρχεται με εκπλήξεις το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Υπέροχες ταινίες, σημαντικοί καλεσμένοι, εκθέσεις απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, τη φετινή, επετειακή διοργάνωση, από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Τζον Γουότερς, Νίκος Κούνδουρος: Έρχεται με εκπλήξεις το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει εξήντα χρόνια με μια επετειακή διοργάνωση από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου. Η προβολή του φεστιβάλ μετρά, ήδη, δύο σημαντικές συνεργασίες, με τον διεθνούς φήμη illustrator Τζον Μαυρούδη για τις αφίσες και τον βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους ταινίας Βασίλη Κεκάτο για τα επίσημα σποτ.

Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών. Φέτος, στις αίθουσες του Φεστιβάλ προστίθεται και ο κινηματογράφος Μακεδονικόν.

Το πρόγραμμα απαρτίζουν υπέροχες ταινίες, σημαντικοί καλεσμένοι, δράσεις στην πόλη, ένα κόμικ, εκθέσεις, αφιερώματα, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού σινεμά και ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα.

Μεταξύ άλλων:

αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, με το αφοπλιστικά αληθινό φιλμ Ιστορία Γάμου του Νόα Μπόμπακ.

-Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 με το απροσδόκητα αστείο και συγκινητικό Τζότζο (Jojo Rabbit) του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτι.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

26 μεγάλου μήκους και 17 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες:

- 17 ταινίες σε πρώτη προβολή

- 5 ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρώτο Φεστιβάλ, το 1960.

- 2 ταινίες από δημιουργούς που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή.

- 2 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»

- 1 ταινία που έχει ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά».

Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες 16 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Τζον Γουότερς, Νίκος Κούνδουρος: Έρχεται με εκπλήξεις το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το φεστιβάλ συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμη illustrator Τζον Μαυρούδη για τις αφίσες.

Διεθνές πρόγραμμα

-To πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει το 60ό ΦΚΘ τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού είναι το Overview Effect, μιας εμπειρίας που συγκλονίζει την ανθρώπινη διάνοια.

-Στο Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality συμμετέχουν φέτος 8 ταινίες.

-Παρουσιάζεται ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα, το Meet the Neighbors, με 10 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Στο τμήμα συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της μεγάλης «γειτονιάς μας», με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους.

-Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στο τμήμα Out of Competition και στους Ανοιχτούς Ορίζοντες.

-Παρουσιάζονται οι καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια.

-Συναντάμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές.

-Προτείνονται ριζοσπαστικές ταινίες στο >>Film Forward.

-Δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη ’Round Midnight.

Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, με το αφοπλιστικά αληθινό φιλμ Ιστορία Γάμου (στη φωτό, σκηνή της ταινίας) του Νόα Μπόμπακ.

Αφιερώματα

-Υποδεχόμαστε στο φεστιβάλ τον «Πάπα του Trash», τον αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα, Τζον Γουότερς.

-Συνομιλούμε με τον ανατρεπτικό καταλανό σκηνοθέτη Αλμπέρτ Σέρα, που επίσης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

-Ανακαλύπτουμε την κοινωνική ματιά της αγγλίδας δημιουργού Τζοάνα Χογκ που θα παρουσιάσει το έργο της στη Θεσσαλονίκη.

-Γνωρίζουμε το πρωτοποριακό σινεμά του Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και του Ρόμπερτ Μπίβερς, μέσα από ένα αφιέρωμα με σπάνιες ταινίες.

-Θυμόμαστε ταινίες από την πιο παρεξηγημένη δεκαετία. Ο The Boy βουτά στα 80s και επιλέγει 10 ταινίες γεμάτες τρόμο, τρυφερότητα και χιούμορ για το αφιέρωμα «Μεγαλώνοντας στα ’80s».

-Διοργανώνουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον αναρχικό του γιουγκοσλαβικού σινεμά, Ντούσαν Μακαβέγιεφ.

-Βλέπουμε ταινίες που κατεδαφίζουν κάθε νοοτροπία που υψώνει φραγμούς και τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους στο αφιέρωμα «Διαφορετικοί αλλά ίδιοι».

Εκθέσεις

-Ανακαλύπτουμε τον άγνωστο εικαστικό Νίκο Κούνδουρο σε μια μεγάλη έκθεση. Στην έκθεση περιλαμβάνονται ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα.

-Παρουσιάζεται, επίσης, η πρωτότυπη έκθεση «Overview Effect - Encountering the Cosmos» με έργα νέων ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις 14 ταινίες του Διαγωνιστικού.

-Γιορτάζουμε τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ με μία έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες, τις στιγμές, τους ανθρώπους και τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξή του.

-Θυμόμαστε αστέρες, κόκκινα χαλιά, πηγαδάκια, παρέες, ιστορικά σημεία του Φεστιβάλ. Συνολικά, 120 φωτογραφίες θα εκτεθούν σε καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ της Θεσσαλονίκης μέσα από τη δράση «Βρες το Φεστιβάλ».

-Ανακαλύπτουμε τον άγνωστο εικαστικό Νίκο Κούνδουρο σε μια μεγάλη έκθεση (στη φωτό, αυτοπροσωπογραφία του). Στην έκθεση περιλαμβάνονται ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα.

Κόμικ

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει το… ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ένα κόμικ για όλα αυτά που συνθέτουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αγορά

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά.

Meet the Future: Μια νέα δράση του Φεστιβάλ στρέφει το βλέμμα στο μέλλον του ελληνικού σινεμά. Δημιουργοί που έχουν ταξιδέψει με μικρού μήκους ταινίες στα 13 μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ, θα έρθουν στο 60ό για να παρουσιάσουν τα επόμενα σχέδιά τους.

Ambassador της Αγοράς: Ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 60ού ΦΚΘ.

Δείτε ένα από τα σποτ του Φεστιβάλ σε σκηνοθεσία Κεκάτου:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: Από την ταινία Τζότζο, 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation - © 2019 20th

Read Next

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.