ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζίμι Σάβιλ:Ο χειρότερος παιδόφιλος της Μεγάλης Βρετανίας και οι σχέσεις του με τον Πρίγκιπα Κάρολο

Το ντοκιμαντέρ του Netflix, "Jimmy Savile: A British Horror Story", αφηγείται την ιστορία του τρομακτικότερου σκανδάλου σεξουαλικών κακοποιήσεων στη Μεγάλη Βρετανία

Τζίμι Σάβιλ:Ο χειρότερος παιδόφιλος της Μεγάλης Βρετανίας και οι σχέσεις του με τον Πρίγκιπα Κάρολο

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix με τον τίτλο "Jimmy Savile: A British Horror Story" που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη,ι ταρακουνά τα θεμέλια της βρετανικής μοναρχίας, καθώς πραγματεύεται (μεταξύ άλλων) την σχέση του πρίγκιπα Κάρολου με τον Τζίμι Σάβιλ, τον εκκεντρικό παρουσιαστή του BBC που κακοποιούσε σεξουαλικά επί σειρά ετών άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ η βασιλική οικογένεια συμβουλευόταν τον Σάβιλ κάθε φορά που ήθελε να τονίσει την δημοφιλία της ή να σκεπάσει κάποια αμαρτία της.Ο αστέρας του BBC, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως "ο χειρότερος παιδόφιλος της Μεγάλης Βρετανίας", υπήρξε ανεπισήμως και επί σειρά ετών ο εξ' απορρήτων σύμβουλος του πρίγκιπα Καρόλου. Τι κι αν ο παραγωγός της σειράς τονίζει πως ο Κάρολος εξαπατήθηκε από τον Σάβιλ όπως και ο περισσότερος κόσμος στην Βρετανία.

Ο Τζίμι Σάβιλ ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ως παρουσιαστής ραδιοφώνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το χιουμοριστικό του ύφος και η ευγένειά του, τον βοήθησαν να εκτιναχθεί σε δημοτικότητα.

Το 1958, έγινε DJ στο Radio Luxembourg, και το 1968, εντάχθηκε στο BBC Radio 1, όπου εργάστηκε για περίπου 20 χρόνια. Τελικά, θεωρήθηκε κορυφαίος παρουσιαστής και λατρεύτηκε σαν θεός, από το βρετανικό κοινό. "Καταλάβαινε ότι υπήρχε μια σύνδεση που μπορούσες να έχεις με τους ανθρώπους μέσω μιας τηλεοπτικής οθόνης", σχολιάζει χαρακτηριστικά, ο Βρετανός τηλεοπτικός κριτικός Mark Lawson.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Savile συνεργαζόταν τακτικά με φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το ψυχιατρικό νοσοκομείο Broadmoor, η σχολή Duncroft και το νοσοκομείο Stoke Mandeville, ήταν μερικά από τα μέρη όπου σύχναζε. Μάζευε τεράστια χρηματικά ποσά για δωρεές, και αφιέρωνε επίσης ώρες ως εθελοντής.

Ο φιλάνθρωπος Σάβιλ

Το φιλανθρωπικό του έργο, τράβηξε την προσοχή της τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ η οποία και τον πρότεινε να τιμηθεί με τον τίτλο του ιππότη. Το 1990 χρίστηκε ιππότης, από τη Βασίλισσα της Αγγλίας και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο. Ήταν πλέον ο Sir James Savile. Συνδέθηκε επίσης με πολιτικούς, αστυνομικούς και μέλη του κοινοβουλίου για δεκαετίες, πριν κατηγορηθεί δημόσια για οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας. Πολύ συχνά δε, ο Πρίγκιπας Κάρολος τον συμβουλευόταν, για θέματα που αφορούσαν το Παλάτι!

Το ένοχο μυστικό του Σάβιλ παραλίγο να αποκαλυφθεί το 2007, όταν επικοινώνησε με την αστυνομία του Surrey, μια γυναίκα, δηλώντας ότι 30 χρόνια πριν, ήταν μάρτυρας "σε περιστατικό” στο σχολείο Duncroft. Τρεις ακόμη γυναίκες επιβεβαίωσαν την ιστορία της, αλλά όταν ο παρουσιαστής κλήθηκε για κατάθεση στην αστυνομία το 2009, αρνήθηκε τα πάντα και απείλησε με μήνυση.

Ο Τζίμι Σάβιλ πέθανε το 2011 σε ηλικία 84 ετών. Λίγο αργότερα, ένα φρικτό ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης, ήρθε στο φως. Στον απόηχο του θανάτου του, πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι ο Σάβιλ τους είχε βιάσει ή κακοποιήσει με άλλο τρόπο. Οι ισχυρισμοί εναντίον έδειξαν ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά πάνω από 400 άτομα, σε διάστημα 54 ετών (από το 1955 έως το 2009). Οι ηλικίες των θυμάτων του κυμαίνονται από 5 έως 75 ετών.

Οι ερευνητές, κατάφεραν να επιβεβαιώσουν δεκάδες ιστορίες από το παρελθόν του Savile. Ένα ολόκληρο έθνος βυθίστηκε σε σοκ και κλήθηκε να παλέψει με τις συνέπειες των πράξεων ενός ανθρώπου, ο οποίος δεν λογοδοτούσε ποτέ και σε κανέναν στη ζωή του.

Το νέο ντοκιμαντέρ, Jimmy Saville: A British Horror Story, εξερευνά την άνοδο του Saville στη φήμη, την πτώση του, καθώς και τους ισχυρούς φίλους που του χάρισαν "ελευθέρας", σε κάθε πτυχή της ζωής στη Βρετανία.

Καθώς η σκοτεινή αλήθεια, αποκαλύφθηκε μετά το θάνατό του, ο Σάβιλ αποκηρύχθηκε ευρέως. Πολλοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται πώς κατάφερε να ξεγελάσει τόσο πολύ κόσμο, για τόσο καιρό. Στο ντοκιμαντέρ, ο δημοσιογράφος Andrew Neil υποστηρίζει ότι ήταν τεράστιο λάθος του BBC, να μη δημοσιεύσει την ιστορία της πρώτης γυναίκας που τον κατήγγειλε: "Θα έπρεπε να είχαμε τσακώσει νωρίτερα αυτόν τον τύπο".

Η άρρωστη σχέση με τη μητέρα του και η νεκρόφιλη φύση του

Ο Τζίμι Σάβιλ γεννήθηκε στο Leeds της Αγγλίας το 1926, ήταν το έβδομο και τελευταίο παιδί μιας πολύ φτωχής, καθολικής οικογένειας. Είχε μεγάλη αδυναμία στη μητέρα του, η οποία με ένα μισθό 3,5 λιρών την εβδομάδα κατάφερνε να συντηρεί όλη την οικογένεια. Όταν μάλιστα πέθανε, έμεινε με το πτώμα της στο σπίτι για πέντε ημέρες, και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τον λόγο, είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που μπορούσε να την έχει μόνο δική του και ότι ήταν οι πέντε καλύτερες μέρες της ζωής του. Ωστόσο το πολύ καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ παραλείπει οποιαδήποτε αναφορά στους ισχυρισμούς για τη νεκροφιλία του: ίσως για νομικούς λόγους, ίσως για να γίνει το πρόγραμμα πιο ευχάριστο για το διεθνές κοινό του Netflix. Ωστόσο, δίνει βήμα για να επανακτήσουν κάποια από τα θύματά του τη χαμένη τους αξιοπρέπεια, όπως τον Σαμ Μπράουν, ένα από τα θύματά του, τον οποίο κακοποίησε επανειλημμένα στο νοσοκομείο Stoke Mandeville. Ο Σάβιλ πάντως πίστευε στην κόλαση και έλεγε συχνά ότι το φιλανθρωπικό του έργο μπορεί να τον έσωνε από αυτήν!Ας ελπίσουμε να υπάρχει κόλαση και να είναι δίκαιη μαζί του.

Read Next

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.