ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Το queer είναι σίγουρα αγάπη»

Ο Κωνσταντίνος Μενελάου μας μιλάει για το πρώτο Queer Archive Festival στην Αθήνα.

«Το queer είναι σίγουρα αγάπη»

«Ανήκω στην παγκόσμια κοινότητα queer και όλες οι ιδέες, οι ανησυχίες, τα άγχη, οι χαρές και οι αγάπες μου, είναι αλληλένδετες με την queer κοινότητα και κουλτούρα. Είναι αναπόφευκτο το δημιουργικό έργο μου να συσχετίζεται με την queer κοινότητα» λέει ο Κωνσταντίνος Μενελάου, ο ιδρυτής και creative director του Queer Archive Festival, απαντώντας στην ερώτηση «γιατί διάλεξες την queer κοινότητα για να εκφραστείς καλλιτεχνικά»;

-Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να δεχτεί αυτού του τύπου τη διαφορετικότητα;

Ένα πολύ μικρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θέλει να δεχτεί τη διαφορετικότητα. Μια μικρή μειοψηφία. Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι έτοιμη και δεν θέλει να ετοιμαστεί. Η ελληνική κοινωνία είναι προβληματική με τόσους πολλούς τρόπους και η queer κοινότητα της Ελλάδας πάσχει από αυτήν. Η «εξέλιξη» δεν είναι μια σύγχρονη ελληνική λέξη.

«Το queer είναι σίγουρα αγάπη»
«Η queer κοινότητα είναι μέρος οποιασδήποτε κοινότητας, είτε αυτό προκαλεί πρόβλημα είτε όχι» λέει ο Κωνσταντίνος Μενελάου.

-Μπορεί να αφορά το queer θέμα σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας;

Το να είσαι queer σημαίνει κατά κύριο λόγο ότι καθορίζεσαι από μια ποιότητα που ορίζει το χαρακτήρα σου, το σεξουαλικό προσανατολισμό σου, τις επιλογές σου, τον τρόπο ζωή σου το γούστο και πολλά άλλα πράγματα. Η queer κοινότητα είναι μέρος οποιασδήποτε κοινότητας, είτε αυτό προκαλεί πρόβλημα είτε όχι. Επομένως, όποιοι ενδιαφέρονται να βιώσουν τον κόσμο στον οποίο ζουν, μπορούν να καλωσορίσουν το queerness και να μην κλείσουν τα μάτια. Όσοι κλείνουν τα μάτια επιλέγουν να μην ζουν στον πραγματικό κόσμο.

-Πώς ορίζεις εσύ προσωπικά το queerness;

Δε μπορώ να το ορίσω. Όπως ανέφερα παραπάνω, το queer είναι κατά κύριο λόγο μια ορισμένη ποιότητα που καθορίζει το χαρακτήρα, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις επιλογές, τον τρόπο ζωής, το γούστο και πολλά άλλα. Υπάρχει μια συζήτηση για το τι είναι queer και πολλοί άνθρωποι φανατίζονται γύρω από την υπεράσπιση της δικιάς τους θέσης ή πλευράς. Είμαι πιο χαλαρός και casual γύρω από αυτόν τον ορισμό. Το queer είναι αυτό που θέλει να είναι ο καθένας για τον εαυτό του. Είναι σίγουρα αγάπη.

-Ποιο είναι το μήνυμα του φεστιβάλ; Τι θέλεις εσύ και οι συνεργάτες σου να επικοινωνήσετε;

Το μήνυμα του φεστιβάλ είναι πολύ απλό. Θέλουμε να γιορτάσουμε την queer κοινότητα μέσω της τέχνης και της δημιουργικότητας. Είμαστε μια μικρή ομάδα, λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού και δουλέψαμε πραγματικά σκληρά γι' αυτό. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με την τοπική και παγκόσμια queer κοινότητα και να δημιουργήσουμε νέες διεξόδους για ουσιαστικές συνομιλίες.

Έργο του Kostis Fokas

Το πρώτο The Queer Archive Festival προτείνει ένα πλούσιο πρόγραμμα πολυμεσικών εμπειριών, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. To φεστιβάλ στοχεύει να θίξει τη διαφορετική προσέγγιση, γύρω από τα ζητήματα της queer κοινότητας, υποστηρίζοντας νέους εδραιωμένους, εγχώριους και μη καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα θέλει να αναδείξει την προσωπική εμπειρία, προωθώντας το δημόσιο διάλογο και φέρνοντας στο επίκεντρο την ελεύθερη έκφραση.

Video εγκαταστάσεις, εκθέσεις, περίπατοι, workshops, διαδραστική τέχνη και performances θα αποτελέσουν μέρος της δραστηριότητας του φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας το ταλέντο, υποστηρίζοντας την προοδευτική σκέψη και ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα.

To πρώτο The Queer Archive Festival θα λάβει χώρα 13-16 Φεβρουαρίου του 2020 με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Stegi, σε εκθεσιακούς και εναλλακτικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποστηρίζει κάθε χρόνο καλλιτεχνικές δράσεις που αμφισβητούν στερεότυπα και ανοίγουν συζητήσεις για τα αυτονόητα που πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, καθώς επιθυμεί όχι μόνο να παράγει πολιτισμό, αλλά να αλλάζει την κουλτούρα των ανθρώπων. Μέρος της αποστολής της είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η έμπρακτη στήριξη στις διεκδικήσεις της LGBTQI+ κοινότητας και η διαρκής μάχη για δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη. Για το Ίδρυμα Ωνάση, ο πολιτισμός είναι θέμα δημοκρατίας, είναι θέμα ίσων δικαιωμάτων.

Έργο της Eden Levi

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται η έκθεση φωτογραφίας ‘’Introvert/Extrovert’’, του Έλληνα Κωστή Φωκά και του Ισπανού Gerardo Vizmanos, που αποτελεί μια συνομιλία μεταξύ των δύο καλλιτεχνών. Πρόκειται για προσωπικές αφηγήσεις που την ίδια στιγμή αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο θέμα με το οποίο συσχετίζεται η πρακτική τους: την εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος ως τόπου κοινωνικής και πολιτικής έρευνας, (Void Gallery).

Μια σειρά από έργα της Ελβετής καλλιτέχνιδας Jeanne Jacob που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αναζήτησης αγάπης σε ένα πατριαρχικό σύστημα με προκαθορισμένους κώδικες και αξίες. Τίτλος της έκθεσης, “Looking for Love”, (Breeder Gallery).

Νέα έργα του Πολωνού καλλιτέχνη Aaron Moth κάνουν πρεμιέρα στο φεστιβάλ και εμπνέονται από την ελληνική αρχαιότητα, τη ρετρό porn αισθητική και την τεχνική του κολάζ, τίτλος: ‘’Objects of Delight’’, (Romantso Gallery Space).

Επίσης, το performance του Έλληνα δημιουργού Κυριάκου Χατζηιώαννου με τίτλο «Thanaton, Rough Cut» που ενταγμένο στο σώμα των «Higher States», αποτελεί την ακατέργαστη προσπάθεια του τέταρτου μέρους της θεματικής του καλλιτέχνη, που σηματοδοτεί τη βιογραφία ενός σώματος μέσω υπαρξιακών καταστάσεων, ενόψει πιθανών μελλοντικών προοπτικών, (Six Dogs).

Η συμμετοχή του Fringe Film And Arts Festival του Λονδίνου, με μια επιλογή από art videos καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο διαλεγμένα αποκλειστικά για το The Queer Archive Festival, τίτλος ‘’Let’s Talk About Gender, Baby’’, (State of Concept).

Έργο της Jeanne Jacob

To διαδραστικό installation «Diva», του Torben Jost, κατά το οποίο το κοινό καλείται να μπει μέσα σε μια μικρή σπηλιά, σε ένα μικρό χώρο karaoke που αποτρέπει όμως τελικά το τραγούδι και θέτει ερωτήματα σχετικά με την εμπειρία της pop κουλτούρας μέσω της μουσικής, (A Hollow Place).

H σειρά από φωτογραφίες της Ελβετής Eden Levi Am, οι οποίες αναζητούν τη σεξουαλική ταυτότητα έξω από τα διάδικα αντίθετα, τίτλος: “Réenchantement Des Corps”, (Romantso Gallery Space).

Οι συμμετοχές συνεχίζουν με το installation «Skin Flags», του Στάθη Μητρόπουλου, το video «Αδερφή», του Sam Albatros, το interactive workshop των Athens Subsumption, «Cruising The Erotic Potentiality of Athens» και το φωτογραφικό workshop του Κωστή Φωκά.

Επιπλέον, το The Queer Archive Festival ενώνει τις δυνάμεις του με το Athens Fashion Film Festival που θα λάβει χώρα από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Από κοινού θα παρουσιάσουν έργο του πρωτοπόρου σκηνοθέτη και φωτογράφου Matt Lambert, ο οποίος συνδυάζει επιτυχώς τις εικόνες της μόδας με την queer αισθητική, έχοντας συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα fashion brands παγκοσμίως. Στα πλαίσια των δύο φεστιβάλ, θα προβληθεί η συλλογή από videos του καλλιτέχνη με τίτλο ‘’A Film Selection’’, (Αμφιθέατρο Τεχνόπολης).

Τέλος, στα πλαίσια της διεξαγωγής του Φεστιβάλ, η ομάδα του The Queer Archive Festival σε συνεργασία με την Πάολα Ρεβενιώτη και με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση / Οnassis Cultural Centre Athens, θα κυκλοφορήσει για μια και μοναδική επετειακή επανέκδοση το περιοδικό «Το Κράξιμο». Το τεύχος θα φιλοξενήσει άρθρα, δοκίμια και έργα νέων καλλιτεχνών που εκφράζονται γύρω από την ελληνική queer πραγματικότητα του σήμερα. Το περιοδικό θα διανέμεται δωρεάν καθ᾽όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, στο Romantso Gallery Space. Επιπλέον, με αφορμή την επανέκδοση του περιοδικού θα πραγματοποιηθεἰ ανοιχτή συζήτηση με την εκδότρια Πάολα Ρεβενιώτη.

Ambassador του The Queer Archive Festival ο ταλαντούχος drag performer A Man To Pet ο οποίος συμμετέχει με performances τόσο στα parties του φεστιβάλ (δείτε ημερομηνίες και σημεία παρακάτω), όσο και σε ένα διαφορετικό breakfast event που θα γίνει το Σάββατο 15/2 στο Six Dogs, στις 12.00 το μεσημέρι.

Έργο του Matt Lambert

Openings, Events & Parties:

ΠΕΜΠΤΗ 13/2

Exhibition Opening: Jeanne Jacob, Breeder Gallery, 18:00 – 22:00
Group Exhibition Opening: Aaron Moth, Sam Albatros, Eden Levi Am, Στάθης Μητρόπουλος, Πάολα Ρεβενιώτη, Romantso Gallery Space, 20:00 – 22:00
The Queer Archive Festival Opening Soirée, Dj set by A Man To Pet,
Kostakis & Tzef Montana, Romantso Bar Area, 22:00 – 01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/2

Premiere: Kiriakos Hadjiioannou, Six Dogs Club, 15:00 – 16:00
Exhibition Opening: Torben Jost, A Hollow place, 18:00 – 21:00
Exhibition Opening: Fringe Film & Arts Festival, State of Concept, 19:00 – 22:00
Exhibition Opening: Kostis Focus & Gerardo Vismanos, Void Gallery, 20:00 – 23:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/2

The Queer Breakfast: Hosted by A Man To Pet, Six Dogs Restaurant, 12:00 – 14:00
The Queer Archive Festival Party: Hosted by A Man To Pet, Dj set by Onio (Berlin), Jacob of Capadoccia, Roman & Saradis, Romantso Club, 23:00 – Late

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/2

The Queer Archive Festival Closing Soirée: Dj set by A Man To Pet, 21:00 – 01:00

Το εξώφυλλο της επανέκδοσης του περιοδικού «Κράξιμο»

*Η καλλιτεχνική πλατφόρμα The Queer Archive ιδρύθηκε το 2013 στο Λονδίνο και μετακόμισε στην Αθήνα το 2017. Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της είναι ο καλλιτέχνης και creative producer Κωνσταντίνος Μενελάου. Η πλατφόρμα έχει βοηθήσει πολλούς καλλιτέχνες να παράξουν και να εκθέσουν την δουλειά τους. Μέχρι στιγμής έχει επιμεληθεί ένα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνικών έργων, εκδηλώσεων και ταινιών και έχει συνεργαστεί με καθιερωμένους καλλιτέχνες και επιμελητές, όπως ο Stuart Comer, ο Κωστής Φωκάς, η Πάολα Ρεβενιώτη, ο Aron Kantor, ο Antonio da Silva, η Olympe de G και ο Bruce La Bruce, ενώ παράλληλα έχει δώσει ευκαιρίες σε πολλούς νέους δημιουργούς.

The Queer Archive

https://www.thequeerarchive.com/

Έργο του Torben Jost

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

02 Οκτ 2022

Η τρανς Ανίρα Καμπίρ ζητά ευθανασία επειδή δεν μπορεί να βρει δουλειά

Η 35χρονη τρανς γυναίκα Ινδικής καταγωγής με τρία μεταπτυχιακά δεν μπορούσε να βρει δουλειά λόγω του φύλου της.

02 Οκτ 2022

Λίνα Μεδίνα: Η νεότερη μητέρα στην ιστορία της ιατρικής ήταν μόλις 5 ετών

Η Λίνα Μεδίνα είναι η νεαρότερη μητέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, καθώς σε ηλικία μόλις 5 χρονών γέννησε ένα υγιέστατο μωρό.

Περισσότερα από

Stories

02 Οκτ 2022

The Red Dress: Το φόρεμα που εξερευνά πολιτισμούς και παραδόσεις μέσω των κεντημάτων του

Το project Βρετανίδας καλλιτέχνιδας που έδωσε φωνή σε 343 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο με σκοπό να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία.

01 Οκτ 2022

Ιμάν: Το κορίτσι "φαινόμενο" από την Σομαλία που κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα στα catwalks

"Πριν ταξιδέψω στην Αμερική δεν είχε ακούσει ποτέ για το modeling, ούτε ήξερα τι είναι τα περιοδικά μόδας" εξομολογείται χαρακτηριστικά το iconic supermodel, περιγράφοντας την άδοξη αρχή μιας μεγαλειώδους πορείας.

30 Σεπ 2022

Ζάχος Χατζηφωτίου: "Όταν παντρεύτηκα την Καρέζη, η Αλίκη έλεγε "θα της τον φάω"

"Εγώ στην πραγματικότητα δεν ήθελα σχέσεις με Ελληνίδες ηθοποιούς".

30 Σεπ 2022

Katie Couric: Διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού και το αποκάλυψε με μια τρομακτική διαπίστωση

Η γνωστή δημοσιογράφος προχώρησε σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για το πως έμαθα τα νέα για την υγεία της.

30 Σεπ 2022

Μόνικα Μπελούτσι: "Το σώμα γερνάει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.Αλλά καθώς το σώμα φθίνει, η ψυχή μεγαλώνει"

Η Μόνικα Μπελούτσι κλείνει τα 58 και φυσικά παραμένει μια από τις πιο σαγηνευτικές γυναίκες στον κόσμο.

30 Σεπ 2022
30 Σεπ 2022

Τίνα Τέρνερ: "Εγκατέλειψε" τα παιδιά της για να ζήσει τον έρωτα με τον νεότερο σύντροφό της

Όταν η ντίβα της ροκ κατηγορήθηκε ότι "εγκατέλειψε" τα τέσσερα παιδιά της.

28 Σεπ 2022

Flashback: Η Ρένα Βλαχοπούλου με τον σύζυγό της σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης

Μια ιστορία αγάπης που κράτησε μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.

28 Σεπ 2022

Όταν οι γυναίκες στο Ιράν σπούδαζαν, φορούσαν μίνι και έπαιζαν τένις

Editorials μόδας με αποκαλυπτικά μαγιό, κοντές φούστες και τζιν παντελόνια. Έτσι ήταν το Ιράν πριν το 1979, όπου το θεοκρατικό καθεστώς, άλλαξε τη χώρα και επέβαλε αυστηρά μέτρα σε βάρος των γυναικών.