ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο της Νέας Υόρκης είναι μια σφαίρα που πέφτει

Η Σφαίρα πέφτει κάθε χρονιά στην Times Square με ένα δις κόσμου να παρακολουθεί το έθιμο που ξεκίνησε το 1907.

Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο της Νέας Υόρκης είναι μια σφαίρα που πέφτει

Η Πρωτοχρονιά στη Νέα Υόρκη είναι ταυτισμένη με την πλατεία Times Square, εκεί όπου την αλλαγή του χρόνου σηματοδοτεί μια τεράστια, υπέρλαμπρη μπάλα που χαμηλώνει. Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς ξεκίνησε στη φαντασμαγορική πλατεία το 1904, ήταν όμως το 1907 που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση της η σφαίρα στην κορυφή του κτιρίου, στο νούμερο 1 της πλατείας. Ήταν φτιαγμένη από σίδηρο και ξύλο και στολισμένη με 100 λάμπες των 25 watt.

Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο της Νέας Υόρκης είναι μια σφαίρα που πέφτει

Δημιουργός της ήταν ο μετανάστης σιδηρουργός Τζέικομπ Σταρ και έκτοτε η εταιρία που δημιούργησε, η Artkraft Strauss, ήταν υπεύθυνη για τη Σφαίρα σχεδόν όλο τον 20ο αιώνα. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά η εταιρία είχε προμηθεύσει σερβιτόρους της περιοχής με καπελάκια που είχαν ενσωματωμένα λαμπάκια και έγραφαν 1908 μόλις γυρνούσες τον διακόπτη. Έτσι, τα μεσάνυχτα άναψαν και εκείνοι τα καπελάκια τους στα πολυτελή εστιατόρια και στα ξενοδοχεία περιμετρικά της Times Square.

Έτσι, τα μεσάνυχτα άναψαν και εκείνοι τα καπελάκια τους στα πολυτελή εστιατόρια και στα ξενοδοχεία περιμετρικά της Times Square.

Ωστόσο, δεν λεγόταν έτσι πάντα η συγκεκριμένη πλατεία. Η Longacre Square όπως ήταν γνωστή έως τότε μετονομάστηκε σε Times Square το 1904 με διαπραγματεύσεις που έκανε ο Εβραίος μετανάστης Άλφρεντ Οκς, ιδιοκτήτης πλέον της εμβληματικής εφημερίδας The New York Times που μόλις είχε εγκατασταθεί στο κτίριο, στο νούμερο 1 της πλατείας. Από το κτίριο λοιπόν της εφημερίδας ήταν που έπεφτε η σφαίρα από το 1907. Μάλιστα εκείνη την εποχή ήταν το δεύτερο σε ύψος κτίριο της μητρόπολης.

Το κτίριο έγινε το επίκεντρο μιας μεγαλειώδους γιορτής και τον Οκς να μη φείδεται εξόδων για το μεγάλο πάρτι. Ένα ολόκληρο Φεστιβάλ είχε διοργανωθεί στον δρόμο από το πρωί για να κορυφωθεί το βράδυ με πυροτεχνήματα προσελκύοντας 200.000 ανθρώπους που είδαν για πρώτη φορά τότε τη Σφαίρα, σήμα- κατατεθέν πια των εορτών. «Από τη βάση ως την κορυφή αυτή η γιγαντιαία κατασκευή φωτίστηκε- μια δάδα που μας συνόδευσε προς τη νέα χρονιά» έγραφαν οι New York Times.

Από το 1907 η Σφαίρα χαμηλώνει κάθε χρονιά στη διάσημη πλατεία με εξαίρεση το 1942 και 1943, εξαιτίας του πολέμου. Όμως ακόμα και τότε πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε και πάλι κρατώντας ενός λεπτού σιγή, ενώ στην αλλαγή του χρόνου ακούστηκαν μόνο καμπάνες.

Πλέον, η γιορτή προσελκύει εκατομμύρια ανθρώπους ενώ είθισται να τραγουδούν εκείνο το βράδυ διάσημοι καλλιτέχνες. Επιπλέον, παρευρισκόμενοι γράφουν τις ευχές τους για το νέο έτος σε μικρά χρωματιστά χαρτάκια, μηνύματα που συμεπριλαμβάνονται στα κονφετί που πέφτουν κατά την αλλαγή του χρόνου (δείτε επίσης #ConfettiWish στο Instagram).

Παρότι η πτώση της σφαίρας έχει ταυτιστεί με τη Νέα Υόρκη, η συνήθεια ξεκίνησε πολύ πριν, το 1833 στο Royal Observatory στο Γκρίνγουιτς της Αγγλίας. Μια μπάλα έπεφτε κάθε μέρα στις 13:00 μ.μ ώστε οι καπετάνιοι των γύρω πλοίων να συντονίζουν τα χρονόμετρά τους. Από τότε 150 σφαίρες ανά τον κόσμο λειτουργούσαν κάτα αυτό τον τρόπο εξυπηρετώντας αντίστοιχες ανάγκες, όμως μία τελικά έμελλε να γίνει τόσο διάσημη, αυτή της Times Square που λάμπει κάθε Πρωτοχρονιά, τελετή που παρακολουθούν περίπου 1 δις κόσμου από τις οθόνες τους.

Kεντρική εικόνα: iStock

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87