ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το lockdown μάς ώθησε να ανακαλύψουμε τα πάρκα της Αθήνας. Αυτές είναι οι νέες οάσεις πρασίνου της

Το lockdown μάς ώθησε να ανακαλύψουμε τα πάρκα της Αθήνας. Αυτές είναι οι νέες οάσεις πρασίνου της

Στη διάρκεια του lockdown, την περίοδο που είχε μπει λουκέτο στα καταστήματα, καφέ και τα εστιατόρια της Αθήνας, οι δρόμοι της είχαν χάσει τη γνώριμη ζωντάνια τους. Κι όμως εξακολουθούσαν να κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις. Μια από αυτές ήταν το νέο πάρκο τσέπης, στο οποίο μας οδήγησε μια βόλτα στο Μεταξουργείο, μια κατάφυτη γωνιά-έκπληξη ανάμεσα σε πολυκατοικίες.

Στη διάρκεια εκείνης της ζεστής ανοιξιάτικης μέρας, βρεθήκαμε να απολαμβάνουμε τη δροσιά που χάριζαν απλόχερα τα δέντρα που είχαν φυτευτεί πρόσφατα, να βγάζουμε φωτογραφίες μπροστά στα γκράφιτι, που κούμπωναν τέλεια στο αστικό περιβάλλον, να απολαμβάνουμε τις ευωδιές των αρωματικών φυτών και να χαζεύουμε τον γιο μας να παίζει με το τηλεκατευθυνόμενο 4x4 όχημα του πάνω στο χώμα. Σαν να είχαμε διακτινιστεί σε έναν προορισμό στην καρδιά της φύσης. Μια άλλη οικογένεια, που έτυχε να περνάει από εκεί, δεν κατάφερε να αντισταθεί σε μια στάση στο παρκάκι και τα παιδιά μας κατέληξαν να παίζουν παρέα, σαν να γνωρίζονταν από παλιά.

Βρεθήκαμε να απολαμβάνουμε τη δροσιά που χάριζαν απλόχερα τα δέντρα που είχαν φυτευτεί πρόσφατα, να βγάζουμε φωτογραφίες μπροστά στα γκράφιτι, που κούμπωναν τέλεια στο αστικό περιβάλλον, να απολαμβάνουμε τις ευωδιές των αρωματικών φυτών

Αυτό ήταν ένα από τα οφέλη της πανδημίας: Μας ώθησε να ανακαλύψουμε τις πράσινες γωνιές της πόλης και να τις αγαπήσουμε. Να τις συνδέσουμε με τις ομορφότερες αναμνήσεις του δύσκολου χειμώνα που μόλις αφήσαμε πίσω μας.

Και παρόλο που πλέον έχουν ανοίξει ξανά τα εστιατόρια, τα καφέ και τα καταστήματα, οι προηγούμενοι μήνες μάς άφησαν μια σπουδαία παρακαταθήκη. Αν και έχουμε ξανά ένα πλήθος επιλογών εξόδου, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε όσο πιο συχνά γίνεται την επαφή με τη φύση που, μέσα από την απλότητά της, συνδέεται με μερικές από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας. Ακόμα κι αν είναι στην κλίμακα ενός πάρκου τσέπης.

Αυτό ήταν ένα από τα οφέλη της πανδημίας: Μας ώθησε να ανακαλύψουμε τις πράσινες γωνιές της πόλης και να τις αγαπήσουμε. Να τις συνδέσουμε με τις ομορφότερες αναμνήσεις του δύσκολου χειμώνα που μόλις αφήσαμε πίσω μας.

Τι είναι τα πάρκα τσέπης;

Ένα πρωτοποριακό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την απόδοση ελεύθερου χώρου στις γειτονιές της πόλης και τη δημιουργία χώρων πρασίνου παντού. Οι μικρές αυτές οάσεις έρχονται, σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να προσφέρουν διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα, αξιοποιούν ανοιχτούς, ανεκμετάλλευτους χώρους, οι οποίοι αναπλάθονται και γίνονται προσβάσιμοι στο κοινό.

Οι μικρές αυτές οάσεις έρχονται, σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να προσφέρουν διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Τα πάρκα τσέπης δημιουργούνται μέσω του επιτυχημένου προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου». Αυτό που επισκεφτήκαμε, στο Μεταξουργείο, είναι μια έκταση 300 τ.μ. στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, που διαμορφώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων με τη δωρεά της P&G και σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη. Φυτεύτηκαν επτά νέα δέντρα, μεταξύ των οποίων μια ελιά στο κέντρο του χώρου, περισσότερα από 330 αναρριχώμενα φυτά και θάμνοι, καθώς και άλλα γηγενή αρωματικά φυτά. Ανανεώθηκαν πλήρως οι αστικές υποδομές και εξοπλισμός, ενώ θα ενισχυθεί ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό στοιχείο.

Τα έργα αυτά θα συνεχίσουν να εκτελούνται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, όπου υπάρχουν κατάλληλοι χώροι. Ακόμα πέντε νέα πάρκα τσέπης ετοιμάζονται να «φυτρώσουν» στην Αθήνα μέσα στο 2021, στο Παγκράτι, τα Σεπόλια, τον Νέο Κόσμο, τα Πατήσια και τον Κολωνό.

«Τα πάρκα τσέπης έγιναν θεσμός για την Αθήνα και αυτό μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την δημιουργία ακόμη περισσότερων χώρων πρασίνου, σε χώρους που επί χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και μέσα σε γειτονιές που χρειάζονται ανάσες» σχολίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή τη δημιουργία του νέου πάρκου στο Μεταξουργείο, προσθέτοντας: «Είναι το αποτέλεσμα μιας πρακτικής που αγκάλιασαν όλοι οι Αθηναίοι γιατί βλέπουν το χώρο τους να αλλάζει και την καθημερινότητά τους να γίνεται καλύτερη, πιο ανθρώπινη, πιο κοντά στο περιβάλλον».

Το lockdown μάς ώθησε να ανακαλύψουμε τα πάρκα της Αθήνας. Αυτές είναι οι νέες οάσεις πρασίνου της
«Τα πάρκα τσέπης έγιναν θεσμός για την Αθήνα και αυτό μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την δημιουργία ακόμη περισσότερων χώρων πρασίνου, σε χώρους που επί χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και μέσα σε γειτονιές που χρειάζονται ανάσες» σχολίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Δείτε πώς ένας αναξιοποίητος χώρος στο Μεταξουργείο μεταμορφώθηκε σε πάρκο τσέπης:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

20 Μαϊ 2022

Σύνοδος UNESCO: Πρόταση Βρετανίας να συνομιλήσει με την Ελλάδα

Να συναντηθούν οι Υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών στα πλαίσια της συνόδου ζήτησε η Βρετανία.

20 Μαϊ 2022

Φρίντα Κάλο: Η τηλεοπτική σειρά που θα δείξει τις άγνωστες πτυχές της ζωής και των έργων της

Το ίδρυμα της Φρίντα Κάλο και η BTF Media με έδρα το Μαϊάμι συνεργάστηκαν για την παραγωγή τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στη ζωή και τα έργα της.

Περισσότερα από

Stories

20 Μαϊ 2022

Η γόνος Μπάρμπαρα Μπέικελαντ προσπάθησε να "θεραπεύσει" την ομοφυλοφυλία του γιου της με αιμομιξία

Η Μπάρμπαρα Μπέικελαντ πίεζε αφόρητα τον γιό της να "θεραπευτεί" από την ομοφυλοφυλία του. Έπρεπε να αλλάξει πάση θυσία. Τελικά εκείνος τη δολοφόνησε.

20 Μαϊ 2022

Τζόνι Ντεπ - Κέιτ Μος: Ο θυελλώδης έρωτας που κατέστρεφε πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων

Ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια των ‘90s που άφησε εποχή με το φλογερό πάθος, τις έντονες σύγκρουσης αλλά και τον τεράστιο εθισμό στην κοκαΐνη.

19 Μαϊ 2022

Σπάνιο κλικ από τον γάμο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ με την δεύτερη «άγνωστη» σύζυγό του, Νανά

Μετά το διαζύγιο από την εθνική σταρ, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύεται για δεύτερη φορά σε μια κλειστή σχεδόν οικογενειακή τελετή την Νανά Ειλικρινή.

19 Μαϊ 2022

Καλλιτέχνις αναδημιουργεί διάσημους πίνακες με πρωταγωνιστή τον σκύλο της

Η Eliza Reinhardt και ο Finnegan, για τους φίλους Finn, είναι λάτρεις της τέχνης και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

18 Μαϊ 2022

Ποια είναι η Ελληνο-ιταλίδα σχεδιάστρια που δημιούργησε το κολιέ της Μαρέβας Μητσοτάκη;

Το statement κόσμημα εντυπωσίασε στην εμφάνιση της συζύγου του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή τους στο Λευκό Οίκο.

18 Μαϊ 2022

Ντιζάιν: ο λιλιπούτειος κόσμος του Kiyotaka Mizukosh

Ο μόλις 21 ετών σχεδιαστής Kiyotaka Mizukoshi έχει μόλις ιδρύσει την επιχείρησή του, τα Mozu Studios που εξειδικεύονται στις... συρρικνώσεις.

18 Μαϊ 2022

Μπορεί ένα 6χρονο παιδί να τρέξει μαραθώνιο; Η ιστορία του μικρού Ranier που δίχασε το κοινό

Μια καταγγελία έστειλε την Πρόνοια στο σπίτι της οικογένειας Crawford και ο λόγος ήταν η συμμετοχή του 6χρονου στον μαραθώνιο.

18 Μαϊ 2022

Ελιζαμπέτ Μπορν: ποια είναι η νέα Πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Ο πρόεδρος Μακρόν διόρισε γυναίκα Πρωθυπουργό. Πρόκειται για τη δεύτερη στην ιστορία της Γαλλίας τα τελευταία 30 χρόνια.

18 Μαϊ 2022

"Αυτός, αυτή και τα μυστήρια": Η σειρά στην οποία ερωτευτήκαμε τον Μπρους Γουίλις

Η σειρά Moonlighting (Αυτός, αυτή και τα μυστήρια) έφερε σε πρώτο πλάνο εκείνο το στραβό χαμόγελο και το πονηρό βλέμμα του Μπρους στο προσκήνιο.