ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το lockdown μάς ώθησε να ανακαλύψουμε τα πάρκα της Αθήνας. Αυτές είναι οι νέες οάσεις πρασίνου της

Πώς μια βόλτα στο κέντρο μάς οδήγησε σε μια κατάφυτη γωνιά-έκπληξη, κρυμμένη ανάμεσα σε πολυκατοικίες.

Το lockdown μάς ώθησε να ανακαλύψουμε τα πάρκα της Αθήνας. Αυτές είναι οι νέες οάσεις πρασίνου της

Στη διάρκεια του lockdown, την περίοδο που είχε μπει λουκέτο στα καταστήματα, καφέ και τα εστιατόρια της Αθήνας, οι δρόμοι της είχαν χάσει τη γνώριμη ζωντάνια τους. Κι όμως εξακολουθούσαν να κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις. Μια από αυτές ήταν το νέο πάρκο τσέπης, στο οποίο μας οδήγησε μια βόλτα στο Μεταξουργείο, μια κατάφυτη γωνιά-έκπληξη ανάμεσα σε πολυκατοικίες.

Στη διάρκεια εκείνης της ζεστής ανοιξιάτικης μέρας, βρεθήκαμε να απολαμβάνουμε τη δροσιά που χάριζαν απλόχερα τα δέντρα που είχαν φυτευτεί πρόσφατα, να βγάζουμε φωτογραφίες μπροστά στα γκράφιτι, που κούμπωναν τέλεια στο αστικό περιβάλλον, να απολαμβάνουμε τις ευωδιές των αρωματικών φυτών και να χαζεύουμε τον γιο μας να παίζει με το τηλεκατευθυνόμενο 4x4 όχημα του πάνω στο χώμα. Σαν να είχαμε διακτινιστεί σε έναν προορισμό στην καρδιά της φύσης. Μια άλλη οικογένεια, που έτυχε να περνάει από εκεί, δεν κατάφερε να αντισταθεί σε μια στάση στο παρκάκι και τα παιδιά μας κατέληξαν να παίζουν παρέα, σαν να γνωρίζονταν από παλιά.

Βρεθήκαμε να απολαμβάνουμε τη δροσιά που χάριζαν απλόχερα τα δέντρα που είχαν φυτευτεί πρόσφατα, να βγάζουμε φωτογραφίες μπροστά στα γκράφιτι, που κούμπωναν τέλεια στο αστικό περιβάλλον, να απολαμβάνουμε τις ευωδιές των αρωματικών φυτών

Αυτό ήταν ένα από τα οφέλη της πανδημίας: Μας ώθησε να ανακαλύψουμε τις πράσινες γωνιές της πόλης και να τις αγαπήσουμε. Να τις συνδέσουμε με τις ομορφότερες αναμνήσεις του δύσκολου χειμώνα που μόλις αφήσαμε πίσω μας.

Και παρόλο που πλέον έχουν ανοίξει ξανά τα εστιατόρια, τα καφέ και τα καταστήματα, οι προηγούμενοι μήνες μάς άφησαν μια σπουδαία παρακαταθήκη. Αν και έχουμε ξανά ένα πλήθος επιλογών εξόδου, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε όσο πιο συχνά γίνεται την επαφή με τη φύση που, μέσα από την απλότητά της, συνδέεται με μερικές από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας. Ακόμα κι αν είναι στην κλίμακα ενός πάρκου τσέπης.

Αυτό ήταν ένα από τα οφέλη της πανδημίας: Μας ώθησε να ανακαλύψουμε τις πράσινες γωνιές της πόλης και να τις αγαπήσουμε. Να τις συνδέσουμε με τις ομορφότερες αναμνήσεις του δύσκολου χειμώνα που μόλις αφήσαμε πίσω μας.

Τι είναι τα πάρκα τσέπης;

Ένα πρωτοποριακό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την απόδοση ελεύθερου χώρου στις γειτονιές της πόλης και τη δημιουργία χώρων πρασίνου παντού. Οι μικρές αυτές οάσεις έρχονται, σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να προσφέρουν διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα, αξιοποιούν ανοιχτούς, ανεκμετάλλευτους χώρους, οι οποίοι αναπλάθονται και γίνονται προσβάσιμοι στο κοινό.

Οι μικρές αυτές οάσεις έρχονται, σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να προσφέρουν διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Τα πάρκα τσέπης δημιουργούνται μέσω του επιτυχημένου προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου». Αυτό που επισκεφτήκαμε, στο Μεταξουργείο, είναι μια έκταση 300 τ.μ. στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, που διαμορφώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων με τη δωρεά της P&G και σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη. Φυτεύτηκαν επτά νέα δέντρα, μεταξύ των οποίων μια ελιά στο κέντρο του χώρου, περισσότερα από 330 αναρριχώμενα φυτά και θάμνοι, καθώς και άλλα γηγενή αρωματικά φυτά. Ανανεώθηκαν πλήρως οι αστικές υποδομές και εξοπλισμός, ενώ θα ενισχυθεί ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό στοιχείο.

Τα έργα αυτά θα συνεχίσουν να εκτελούνται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, όπου υπάρχουν κατάλληλοι χώροι. Ακόμα πέντε νέα πάρκα τσέπης ετοιμάζονται να «φυτρώσουν» στην Αθήνα μέσα στο 2021, στο Παγκράτι, τα Σεπόλια, τον Νέο Κόσμο, τα Πατήσια και τον Κολωνό.

«Τα πάρκα τσέπης έγιναν θεσμός για την Αθήνα και αυτό μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την δημιουργία ακόμη περισσότερων χώρων πρασίνου, σε χώρους που επί χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και μέσα σε γειτονιές που χρειάζονται ανάσες» σχολίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή τη δημιουργία του νέου πάρκου στο Μεταξουργείο, προσθέτοντας: «Είναι το αποτέλεσμα μιας πρακτικής που αγκάλιασαν όλοι οι Αθηναίοι γιατί βλέπουν το χώρο τους να αλλάζει και την καθημερινότητά τους να γίνεται καλύτερη, πιο ανθρώπινη, πιο κοντά στο περιβάλλον».

Το lockdown μάς ώθησε να ανακαλύψουμε τα πάρκα της Αθήνας. Αυτές είναι οι νέες οάσεις πρασίνου της
«Τα πάρκα τσέπης έγιναν θεσμός για την Αθήνα και αυτό μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την δημιουργία ακόμη περισσότερων χώρων πρασίνου, σε χώρους που επί χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και μέσα σε γειτονιές που χρειάζονται ανάσες» σχολίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Δείτε πώς ένας αναξιοποίητος χώρος στο Μεταξουργείο μεταμορφώθηκε σε πάρκο τσέπης:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

09 Αυγ 2022

Η Ελλάδα στο Hollywood: Οι ταινίες που έχουν γυριστεί στα νησιά μας

Από τον "Ζορμπά" μέχρι τα "Κανόνια του Ναβαρόνε", το Hollywood, αγάπησε και συνεχίζει να αγαπάει τις ομορφιές της χώρας μας.

09 Αυγ 2022

Γουίτνεϊ Χιούστον: ήταν η βοηθός της, Ρόμπιν Κρόφορντ, ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής της;

Η θρυλική τραγουδίστρια που γεννήθηκε σαν σήμερα είχε μια παιδική φίλη. Ήταν η ερωμένη της, η βοηθός της και η καλλιτεχνική της σύντροφος.

Περισσότερα από

Stories

09 Αυγ 2022

Πτήση 411 της Ολυμπιακής: όταν ο πιλότος Σήφης Μιγάδης έσωσε 420 ανθρώπους στον αέρα και αναρίθμητους στη γη

"Όλοι όσοι ζούμε μετά από αυτό, ζούμε λαθραία" είπε αργότερα ο πιλότος.

09 Αυγ 2022

Η φρικτή δολοφονία της Σάρον Τέιτ από τους σατανιστές του Τσαρλς Μάνσον

Η έγκυος Σάρον Τέιτ βρίσκεται σφαγμένη στις 9 Αυγούστου του 1969, από 16 μαχαιριές.

08 Αυγ 2022

Σπάνιο κλικ από τον γάμο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ με την δεύτερη "άγνωστη" σύζυγό του, Νανά

Μετά το διαζύγιο από την εθνική σταρ, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύεται για δεύτερη φορά σε μια κλειστή σχεδόν οικογενειακή τελετή την Νανά Ειλικρινή.

08 Αυγ 2022

"Η Αλίκη με τον Δημήτρη το 1984": Αγαπημένοι ξανά, 10 χρόνια μετά τον χωρισμό

Ένα σπάνιο ενσταντανέ του μεγάλου ηθοποιού που έφυγε σαν σήμερα το 2004.

08 Αυγ 2022

Από το lifting της Τζέιν Φόντα μέχρι την κρυολιπόλυση της Λίντα Εβαντζελίστα οι παρακάτω celebrities μετανιώνουν για τα "τσιμπήματα" αιώνιας νεότητας

Απόλυτα εναρμονισμένες με την ηλικία τους και την φιλοσοφία της αληθινής ομορφιάς μιλούν για τις αισθητικές επεμβάσεις που έχουν μετανιώσει.

07 Αυγ 2022

Βανέσα Ρεντγκρέιβ - Φράνκο Νέρο: Το θυελλώδες love story που κρατάει 53 χρόνια

​​​​​​​Σήμερα εκείνη είναι 86 ετών και εκείνος έχει κλείσει τα 81. Αλλά η αγάπη του που μετράει πάνω από 53 χρόνια είναι ακόμα δυνατή!

06 Αυγ 2022

Όταν η Ρίτα Σακελλαρίου αφιέρωνε το πιο εμβληματικό λαϊκό σουξέ της δεκαετίας του ΄90 στον Κώστα Ευριπιώτη

Μια συγκινητική, άγνωστη λεπτομέρεια για τον αγαπημένο ηθοποιό και τη μοναδική λαϊκή τραγουδίστρια που έφυγε σαν σήμερα.

06 Αυγ 2022

Από την Τζάκι μέχρι την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Ήταν όλοι τους εκεί, στο θρυλικό Remezzo της Μυκόνου

Το εμβληματικό μαγαζί που δημιούργησε ο Μάκης Ζουγανέλης μπορούσε να μεταμορφωθεί από κυριλέ σε απόλυτο χάος μέσα σε λίγα λεπτά.

06 Αυγ 2022

"Το σεξ είναι το μεγαλύτερο τίποτα όλων των εποχών": Ο Άντι Γουόρχολ και το μοναδικό πνεύμα του

Φέτος, συμπληρώνονται 93 χρόνια από τη γέννηση του επαναστάτη της pop art.

05 Αυγ 2022

Ο μεγάλος έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης

Η νέα σειρά της ΕΡΤ ζωντανεύει τον θυελλώδη έρωτα του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης, με φόντο τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας.