ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το κτήριο αίνιγμα της Ακαδημίας 58 Α, στην Αθήνα και η ιστορία που το συνοδεύει

Τα κτήρια κουβαλάνε την ιστορία τους αλλά και μύθους γύρω από αυτά. Τι συμβαίνει με το κτήριο της Ακαδημίας 58 Α;

Το κτήριο αίνιγμα της Ακαδημίας 58 Α, στην Αθήνα και η ιστορία που το συνοδεύει

Το αινιγματικό αυτό κτήριο βρίσκεται επί της οδού Ακαδημίας 58Α και πρόκειται για μια προέκταση του νεοκλασικού μεγάρου, επί της οδού Μαυρομιχάλη 6, το οποίο οικοδομήθηκε την χρονική περίοδο 1882-85 ως οικία του Ερνέστου Τσίλλερ. Ο Τσίλλερ, ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας από την Σαξονία, με δράση στη Βιέννη και την Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες στην ελληνική επικράτεια, σχεδιάζοντας και επιβλέποντας εκατοντάδες κτήρια.

Στο μέγαρο αυτό έζησε ο Τσίλλερ μέχρι το 1912, μετέπειτα αγοράστηκε σε πλειστηριασμό από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη, φιλότεχνο και συλλέκτη έργων τέχνης Διονύσιο Π. Λοβέρδο (1878 – 1934), ως κατοικία του. Ο Διονύσιος Λοβέρδος ήταν επίσης, ο ιδιαίτερος γραμματέας του διευθυντή του Τμήματος της Δημοσιότητας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και πρώτος Διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας.

Ένα μέρος της αινιγματικής αυτής κατοικίας, χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο και στέγασε ιδιωτικές συλλογές του Διονυσίου Λοβέρδου, όπως σπάνια βιβλία και Βυζαντινές εικόνες, μέχρι έργα Ελλήνων ζωγράφων και γενικότερα της λαϊκής τέχνης της εποχής.

Το κτήριο αίνιγμα της Ακαδημίας 58 Α, στην Αθήνα και η ιστορία που το συνοδεύει
Εικόνες από το εγκαταλελειμμένο πλέον εσωτερικό του κτηρίου.

Ως λογικό αποτέλεσμα γεννούνται πολλές εικασίες, για το τι ακριβώς αντιπροσώπευε το συγκεκριμένο κτήριο. Οι φήμες κορυφώνονται, στο αν σχετίζεται με απόκρυφα γεγονότα, καθώς ο θρησκευτικού είδους μυστικισμός του, δημιουργεί δεκάδες εύλογα ερωτήματα. Ενώ πολλοί ταυτίζουν τον Διονύσιο Λοβέρδο ως υψηλόβαθμο τέκτονα, καθώς κατά πολλούς ο αδελφός του Σπυρίδων Λοβέρδος, ανήκε στην στοά Παρθενών, της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κτηρίου, είναι η μεγάλη του πόρτα μεσαιωνικής/γοτθικής μορφής, καθώς και οι θολωτοί τρούλοι στον λεγόμενο ναό, ας τον πούμε έτσι, που υπήρχε στο εσωτερικό του. Πολλοί ερευνητές και μυστηριολάτρες μιλούν για καταπακτές, υπόγεια περάσματα και στοές, αφού μέσα στο κτήριο βρίσκονται σφραγισμένες καταπακτές και ειδικά πόρτες οι οποίες στέκουν πλέον σφραγισμένες, χτισμένες από τούβλα. Με περίεργα σύμβολα επίσης να απλώνονται στο χώρο.

Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι στα περισσότερα δωμάτια έλειπε ένα κεντρικό «πλακάκι», από το έδαφος του πατώματος. Μήπως αφαιρέθηκαν, επειδή έφεραν πάνω κάποιο σύμβολο; Ποιος ξέρει.

Το πιο περίεργο στοιχείο όμως, το οποίο υπήρξε σήμα κατατεθέν του κτηρίου και ίσως ο εναρκτήριος μοχλός του όλου μυστηρίου, ήταν ο επιβλητικός δράκος που κοσμούσε την είσοδο του σπιτιού. Ο οποίος δυστυχώς αφαιρέθηκε και για κάποια περίοδο βρισκόταν παραγκωνισμένος πλέον, στο εσωτερικό της οικίας.

Ο επιβλητικός δράκος που κοσμούσε την είσοδο του σπιτιού.

(1965-1969) Ακαδημίας 58Α. Φωτογραφία: Γεώργιος Μπακούρος. Αρχείο Γεωργίου Μπακούρου 2012.

Read Next

22 Σεπ 2022

Κόμισσα του Γουέσεξ: Το κρυφό μήνυμα στο μαύρο φόρεμά της προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ

Η σύζυγος του πρίγκιπα Εδουάρδου, Σοφία, τίμησε την εκλιπούσα με τον πιο κομψό τρόπο.

22 Σεπ 2022

Οικογένεια ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο πριν τα παιδιά χάσουν την όρασή τους

Έπειτα από την διάγνωση με μια σπάνια ασθένεια των ματιών, οι γονείς των τεσσάρων παιδιών έβαλαν στόχο να δημιουργήσουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις για το δύσκολο μέλλον τους.

Περισσότερα από

Stories

21 Σεπ 2022

Τουίγκι: Από βοηθός σε κομμωτήριο του Λονδίνου, εμβληματικό super model των ’60s

Το υπέροχο κορίτσι με τα δραματικά μάτια και το ανδρόγυνο look.

20 Σεπ 2022
20 Σεπ 2022

"Αν ήταν βολετό να σε χαϊδέψω": Γιώργος Σεφέρης, από την αλληλογραφία στην αγαπημένη του Μάρω

Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Σεφέρης, ο μεγάλος ποιητής και ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

19 Σεπ 2022

Μάρθα Καραγιάννη: Ποζάρει στο μπουντουάρ της κρεβατοκάμαράς της τον Σεπτέμβριο του 1969

Μάρθα Καραγιάννη: Ποζάρει στο μπουντουάρ της κρεβατοκάμαράς της τον Σεπτέμβριο του 1969

19 Σεπ 2022

Η τελευταία μάγισσα του Σάλεμ

Δόθηκε συμβολικά χάρη στην τελευταία μάγισσα του Σάλεμ, 329 χρόνια μετά τη δίκη

18 Σεπ 2022

"Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης": Η δήλωση του Γιώργου Σεφέρη κατά της χούντας

Στις 28 Μαρτίου του 1969 ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης αποφασίζει να λύσει τη σιωπή του και να μιλήσει ανοιχτά κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

17 Σεπ 2022

Ίβαρ Μαουντμπάττεν: Το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που προχώρησε σε ομοφυλόφιλο γάμο

Ο Βρετανός Λόρδος παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς του, Τζέιμς Κόιλ και ζουν ευτυχισμένοι στην κατοικία τους στο Ντέβον.

17 Σεπ 2022

"Είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα, Τάκη". Η ερωτική επιστολη της Εντίθ Πιάφ στον Δημήτρη Χορν

Όταν η μεγάλη ερμηνεύτρια αντίκρυσε και ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τον Έλληνα ηθοποιό.