ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

To κορίτσι που ερωτεύτηκε το χριστουγεννιάτικο δώρο του. Η πιο τρυφερή ιστορία των γιορτών

Ένα κλασικό παραμύθι ζωντανεύει φέτος στο Christmas Theater της Αθήνας από τα μπαλέτα Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, με ζωντανή ορχήστρα 60 μουσικών.

To κορίτσι που ερωτεύτηκε το χριστουγεννιάτικο δώρο του. Η πιο τρυφερή ιστορία των γιορτών

Το 1816 ο Γερμανός συγγραφέας Έρνστ Χόφμαν έγραψε ένα παραμύθι με τον τίτλο «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών». Ένα κοριτσάκι, η Μαρία, την Παραμονή των Χριστουγέννων, δέχεται από τον νονό της, τον Ντοσελμάγιερ, ένα δώρο που θα της κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή. Μία κούκλα-καρυοθραύστη που έχει ως σκοπό να καθαρίζει τα καρύδια με το στόμα του. Ο κακομαθημένος αδελφός της τον παίρνει μέσα από τα χέρια της και στην προσπάθεια του να καθαρίσει ένα καρύδι σπάει, με όλη του τη δύναμη, το κεφάλι του Καρυοθραύστη και η Μαρία κλαίει απαρηγόρητη. Ο νονός της επισκευάζει το κουκλάκι και η μικρή κοιμάται με το δώρο της στην αγκαλιά της.

Το βράδυ, όμως, βλέπει ένα πανέμορφο, πολύχρωμο, ζωντανό όνειρο. Ένα σμήνος ποντικών και ο βασιλιάς τους εισβάλουν στο πολυτελές σαλόνι του σπιτιού και της επιτίθενται. Τότε ο Καρυοθραύστης σαν πραγματικός ήρωας επεμβαίνει και τη σώζει. Εκείνη τη στιγμή η άψυχη κούκλα μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο, ψηλό πρίγκιπα που παίρνει την Μαρία και φεύγουν μακριά. Περνούν από διάφορα παράξενα μέρη και στη χώρα των Γλυκών στήνεται μια γιορτή προς τιμήν τους και όλοι έρχονται να χαιρετήσουν το νεαρό ζευγάρι. Εκεί ομολογούν τον έρωτά τους ο ένας για τον άλλον. Η Μαρία ξυπνάει και αντί για τη σπασμένη κούκλα βρίσκει τον Ντροσελμάγιερ, τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε για πρώτη φορά στη ζωή της.

To κορίτσι που ερωτεύτηκε το χριστουγεννιάτικο δώρο του. Η πιο τρυφερή ιστορία των γιορτών
Ένα κοριτσάκι, η Μαρία, την Παραμονή των Χριστουγέννων, δέχεται από τον νονό της, τον Ντοσελμάγιερ, ένα δώρο που θα της κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή. Μία κούκλα-καρυοθραύστη που έχει ως σκοπό να καθαρίζει τα καρύδια με το στόμα του.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, το όνειρο του μικρού κοριτσιού που ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα το παιχνίδι που της χάρισαν τα Χριστούγεννα ενέπνευσε τον Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι να γράψει τη μουσική γι'αυτό που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο διασημα μπαλέτα των γιορτών, με τον Μαριούς Πετιπά, χορογράφο του Αυτοκρατορικού Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης να χορογραφεί τελικά τον «Καρυοθραύστη» για λογαριασμό της αυτοκρατορικής αυλής. Η πρεμιέρα του μπαλέτου δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 στο Θέατρο Μαριίνσκι και από τότε η παράσταση δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε φορά που οι καμπάνες σημαίνουν τον ερχομό των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς, για να μας υπενθυμίζει πώς στα όνειρα μας μπορούμε να είμαστε και να γίνουμε ό,τι εμείς πραγματικά επιθυμούμε. Κι αυτό είναι στα αλήθεια το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να ζητήσει ένας άνθρωπος για τον εαυτό του.

Δεν είναι μόνο η πανέμορφη μουσική του Τσαϊκόφσκι, η οποία με τα χρόνια που την βαραίνουν αναδύεται κάθε φορά πιο φρέσκια και δυναμική, ένας πραγματικός ύμνος της μαγειάς των γιορτών, αλλά και της διαχρονικότητας.

Φέτος η τρυφερά συγκινητική ιστορία του Καρυοθραύστη ζωντανεύει ξανά, στη σκηνή του Christmas Theater της Αθήνας, στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου από το μπαλέτο St. Petersburg Ballet Theatre of Russia με κορυφαίους σολίστ του θεάτρου Μαριίνσκι, σε μία παράσταση δύομιση ωρών που ρέουν σαν νερό μέσα σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς, γιορτινούς χώρους της πόλης.

Βλέποντας κανείς ξανά από την αρχή την ιστορία της Μαρίας, που αγάπησε παράφορα την κούκλα της, αρχίζει σιγά-σιγά να καταλαβαίνει τον λόγο που ο Καρυοθραύστης έχει μείνει στις συνειδήσεις μας ως η απόλυτη παράσταση των Χριστουγέννων, το μπαλέτο που όσες φορές κι αν το δεις δεν γίνεται να το βαρεθείς ή να το εξαντλήσεις μέσα σου. Δεν είναι μόνο η πανέμορφη μουσική του Τσαϊκόφσκι, η οποία με τα χρόνια που την βαραίνουν αναδύεται κάθε φορά πιο φρέσκια και δυναμική, ένας πραγματικός ύμνος της μαγειάς των γιορτών, αλλά και της διαχρονικότητας. Δεν φτάνει μόνο η αδιαπραγμάτευτη πολυτέλεια στα κοστούμια και τα σκηνικά των ρώσικων μπαλέτων που ξέρουν να διαχειρίζονται αυτού του είδους τα θεάματα με απαράμιλλη δεξιοτεχνία, όπως κανείς άλλος στον κόσμο.

Είναι η αθωότητα της παιδικής ηλικίας και των ατελείωτων πιθανοτήτων, οι οποίες απλώνονται ακόμα σαν κύμα μπροστά σου όταν είσαι μικρός. Είναι το χρονικό σημείο στο οποίο σχεδόν όλοι θα θέλαμε να μπορούσαμε να επιστρέψουμε έστω και για μία νύχτα. Τη νύχτα της Παραμονής των Χριστουγέννων. Αυτή η γλύκα των παιδικών μας χρόνων που είναι άλλωστε και ο λόγος που οι περισσότεροι εξακολουθούμε να αγαπάμε τόσο πολύ τα Χριστούγεννα γίνεται η εφετηριά πάνω στην οποία μπορούμε να πατήσουμε για να μιλήσουμε πια στα δικά μας παιδικά για την ομορφιά παραστάσεων όπως αυτή και για τη σπουδαιότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι. Για τις μαγικές χοραγραφίες του Ρούντολφ Νουρέγιεφ και του Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, οι οποίες ξεχώρισαν στο πέρασμα του 20ου αιώνα, αλλά και για την σημασία της ιστορίας αυτής καθέ αυτής. Της μικρής Μαρίας που βρήκε καταφύγιο στον ύπνο της για να χτίσει έναν κόσμο όπως εκείνη τον ονειρεύτηκε και τον φαντάστηκε.

Είναι η αθωότητα της παιδικής ηλικίας και των ατελείωτων πιθανοτήτων, οι οποίες απλώνονται ακόμα σαν κύμα μπροστά σου όταν είσαι μικρός. Είναι το χρονικό σημείο στο οποίο σχεδόν όλοι θα θέλαμε να μπορούσαμε να επιστρέψουμε έστω και για μία νύχτα. Τη νύχτα της Παραμονής των Χριστουγέννων.

ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ

ST.PETERSBURG BALLET THEATRE OF RUSSIA

Με την συμμετοχή της 60μελούς ορχήστρας του θεάτρου

Συμμετέχουν σολίστ του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 16.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.30 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 17.30

ΤΡΙΤΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 16.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20.00

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 16.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20.00

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.30 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 17.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΚΙΔΑ (ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ)

VIP ΖΩΝΗ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 54 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 27 ΕΥΡΩ

Α ΖΩΝΗ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 44 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 22 ΕΥΡΩ

Β ΖΩΝΗ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 36 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ: 18 ΕΥΡΩ

ΚΕΡΚΙΔΑ (ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΕΡΚΙΔΑΣ)

Γ ΖΩΝΗ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 26 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ – ΕΦΗΒΙΚΟ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ – 65+, ΑΝΕΡΓΩΝ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ: 13 ΕΥΡΩ

Δ ΖΩΝΗ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 18 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ – ΕΦΗΒΙΚΟ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ – 65+, ΑΝΕΡΓΩΝ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ: 9 ΕΥΡΩ

Ε ΖΩΝΗ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 10 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ – ΕΦΗΒΙΚΟ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ – 65+, ΑΝΕΡΓΩΝ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ: 5 ΕΥΡΩ

ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 211 77 01 700

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 211 77 01 700, WWW.VIVA.GR, WWW.CHRISTMASTHEATER.GR

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.