ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το φως μες το σκοτάδι: Γυναίκες του Αφγανιστάν ντύνονται με όμορφα, πολύχρωμα φορέματα

Σαν ηχηρή απάντηση στον Μεσαίωνα και τον σκοταδισμό των Ταλιμπάν.

Το φως μες το σκοτάδι: Γυναίκες του Αφγανιστάν ντύνονται με όμορφα, πολύχρωμα φορέματα

«Δεν θα συγκρίνω φως με το σκοτάδι», είπαν τα Διάφανα Κρίνα το 1998 και αυτός ο στίχος του πρόωρα χαμένου Θάνου Ανεστόπουλου (ένας στίχος που μπορεί να εφαρμοστεί σε αμέτρητες πτυχές της ανθρώπινης ζωής και κοινωνίας) αντηχεί πιο επίκαιρος από ποτέ στη νέα, σκοτεινή περίοδο του Αφγανιστάν, μίας ήδη βασανισμένης και δοκιμασμένης χώρας που πέρασε ξανά υπό των έλεγχο του στρατού των Ταλιμπάν.

Μία νέα περίοδος Μεσαίωνα και σκοταδισμού, ξημερώνει για τη χώρα της κεντρικής Ασίας , γράφουν τα μεγαλύτερα ειδησιογραφικά μέσα στον πλανήτη, τη στιγμή που μία μεγάλη μερίδα των πολιτών της Καμπούλ δηλώνει τρομοκρατημένη και αβέβαιη για το μέλλον και την ασφάλεια της. Κάποιοι τυχεροί κατάφεραν να διαφύγουν με τα τελευταία αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, δεκάδες πολύ πιο άτυχοι συμπολίτες τους σκοτώθηκαν προσπαθώντας να αφήσουν για πάντα πίσω τους την πατρίδα τους.

Αν και οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν μιλούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι στη νέα φάση της διακυβέρνησης τους οι γυναίκες δεν θα δέχονται τον απάνθρωπο πόλεμο που υπαγορεύει η πιο παράλογη ερμηνεία της Σαρίας (Ισλαμικός Νόμος) σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι εννοούν στο ελάχιστο αυτά για τα οποία διατείνονται.

Με το παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης σε αυτούς τους ανθρώπους, που είδαν από τη μία στιγμή στην άλλη τα όνειρα και τις πραγματικότητες τους να διαλύονται, να είναι τεράστιο Αφγανές γυναίκες που ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου τιμούν την εθνική παράδοση τους, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα υπέροχο μήνυμα για το πώς θα έπρεπε να είναι η ζωή των γυναικών στην χώρα τους. Σε μία προσπάθεια να δώσουν φωνή και δύναμη στις γυναίκες που έχουν μείνει πίσω απελπισμένες και τρομαγμένες για το αύριο.

Με μία σειρά αναρτήσεων στο Twitter, αναρτήσεις που έχουν καταφέρει να γίνουν viral, όμορφες Αφγανές ποζάρουν μέσα σε πολύχρωμες, παραδοσιακές φορεσιές του Αφγανιστάν, θέλοντας να δείξουν την ομορφιά μίας χώρας που αυτή τη στιγμή φαντάζει μόνο άγρια και αποκρουστική.

Η γυναίκα πίσω από αυτό το νέο «κίνημα», η Farkhondeh Akbari, η οποία αυτή τη στιγμή κάνει τη διδακτορική της διατριβή στο Australian National University μίλησε στην εφημερίδα The Washington Post για αυτή την προσπάθεια λέγοντας: «Τα χρώματα αυτά είναι το ίδιο το σπίτι για μένα. Τα κορίτσια μας έχουν κεντήσει τα πιο πολύχρωμα όνειρα τους μέσα σε πολύ σκοτεινούς καιρούς».

Αυτή τη στιγμή ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς της παγκόσμιας κοινής γνώμης περιστρέφεται γύρω από το τι θα υποχρεωθούν να φορούν οι γυναίκες στην καινούργια περιόδο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, με τους τελευταίους να υποστηρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να τις αναγκάσουν να φορέσουν μπούρκα (την πιο ακραία εκδοχή του χιτζάμπ, η οποία δεν αφήνει ελεύθερο ούτε μισό χιλιοστό του γυναικείου σώματος, ενώ παράλληλα φιμώνει το στόμα και περιορίζει την όραση), επιμένοντας πως υπάρχουν κι άλλες «μαντήλες» που θα μπορούσαν να επικρατήσουν ως κανόνας της γυναικείας ενδυμασίας.

Χρησιμοποιώντα hashtags όπως #AfghanistanCulture, #AfghanWomen και #DoNotTouchMyClothes Αφγανές γυναίκες απ' όλο τον κόσμο ελπίζουν ότι θα καταφέρουν κάτι που αρχικά μοιάζει ακατόρθωτο και ουτοπικό κάτω από τις παρούσες συνθήκες: να ξυπνήσουν τόσο πολύ το παγκόσμιο συναίσθημα δικαίου ώστε οι Ταλιμπάν να αναγκαστούν να σεβαστούν έστω και στο ελάχιστα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών ειδικότερα.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.