ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το απόλυτο λευκό του Μετσόβου είναι το ιδανικό σκηνικό για την επόμενη εξόρμησή σας

Βάλτε ορειβατικό παπουτσάκι και ξεκινήστε για ένα από τα πιο ρομαντικά σαββατοκύριακα του χειμώνα στην Ελλάδα.

Το απόλυτο λευκό του Μετσόβου είναι το ιδανικό σκηνικό για την επόμενη εξόρμησή σας

Είναι βράδυ Παρασκευής αλλά εσείς είστε ήδη στον προορισμό σας και μέσα στο δωμάτιό σας. Το τζάκι έχει ανάψει, ζεσταίνει και φωτίζει γλυκά το χώρο και κοιτάτε έξω από το παράθυρο το σκοτάδι, χωρίς κάποιο νόημα. Και όμως, νιώθετε την ανάγκη να βγείτε στο ξύλινο μπαλκόνι και να ατενίσετε το τίποτα μέσα στο κρύο.

Το απόλυτο λευκό του Μετσόβου είναι το ιδανικό σκηνικό για την επόμενη εξόρμησή σας
Στην πλατεία το έχει στρώσει, οι πρωινοί επισκέπτες έχουν αποχωρήσει και τώρα το κέντρο του Μετσόβου είναι όλο δικό σας

Απόλυτη ησυχία και στο βάθος, ένας και μόνο ήχος. Η μουσική της φύσης από εκατομμύρια μικροσκοπικές νιφάδες χιονιού που προσγειώνονται γύρω σας για να σας προσφέρουν αύριο το πρωί μία εικόνα ξεχωριστή.

Το κατάλευκο και γαλήνιο Μέτσοβο. Είναι πρωί του Σαββάτου και έχετε δύο ολόκληρες ημέρες για να το απολαύσετε. Και αυτό γιατί έχετε φτάσει Παρασκευή, οδηγώντας μόλις 4 και κάτι ώρες από την Αθήνα αφού με την Ιόνια Οδό το πολύωρο ταξίδι από Αντίρριο έως Γιάννενα έχει μετατραπεί σε μια ασφαλή και εύκολη διαδρομή με διάρκεια μικρότερη των 2 ωρών. Μετά τα Γιάννενα συναντάτε την Εγνατία Οδό και το Μέτσοβο είναι πλέον δίπλα σας.

Το ρολόι στο καμπαναριό της Αγίας Παρασκευής, από ψηλά

Ξυπνάτε λοιπόν στο Μέτσοβο και κατηφορίζετε τον κεντρικό δρόμο. Στην πλατεία, μαγεύεστε από τα αιωνόβια πλατάνια που καλύπτουν τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής και συγχρόνως αναρωτιέστε γιατί τόσοι δρόμοι γύρω σας ονομάζονται Αβέρωφ ή Τοσίτσα. Θα το εξηγήσουμε παρακάτω όμως…

Το απόλυτο λευκό

Κάθεστε για καφέ ή πρωινό σε ένα από τα δεκάδες καταστήματα της πλατείας αλλά το μάτι της παρέας …παίζει γιατί το τραβάνε οι ταμπέλες που λένε κοντοσούβλι. Αφήστε το για αργότερα!

Το πρωί είναι για καφέ, τοπικά εδέσματα και βόλτες κοντινές και μακρινές.

Αφού είστε ήδη στο κέντρο του Μετσόβου, ένα μικρό μάθημα ιστορίας για να συνεχίσουμε.

Η Αγία Παρασκευή
Λειτουργία Κυριακή πρωί ενώ έξω χιονίζει

Το Μέτσοβο είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ευεργετηθέντος τόπου. Ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι μνημονεύουν συνεχώς τον γνωστό πολιτικό Ευάγγελο Αβέρωφ, λέγοντας ότι αν δεν ήταν αυτοί το χωριό δεν θα υπήρχε. Ο Αβέρωφ προσέφερε στο Μέτσοβο την ψυχή του και τις ιδέες του, που το έκαναν αυτό που είναι σήμερα, διαχειριζόμενος την περιουσία του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα και ιστορία του είναι η καλύτερη απόδειξη για το πως ένας άνθρωπος, μια μονάδα, μπορεί να επηρεάσει τόσο πολύ έναν τόπο και την εξέλιξη του σε κάθε πεδίο. Της οικονομίας, της κοινωνίας και της κουλτούρας.

Το αρχοντικό Τοσίτσα που στεγάζει το λαογραφικό Μουσείο

Για αυτόν τον λόγο είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσετε την ημέρα σας με μία επίσκεψη στο αρχοντικό του, που σήμερα είναι λαογραφικό μουσείο, την πινακοθήκη που ίδρυσε και στην οποία παραχώρησε ολόκληρη τη συλλογή του, το οινοποιείο όπου ακόμα και σήμερα οι απόγονοί του παράγουν τα διάσημα κρασιά αλλά και το τυροκομείο, όπου η παράδοση στο καλό ντόπιο τυρί είναι το Α και το Ω.

Στα καταστήματα της περιοχής, ότι και αν εμπορεύονται υπάρχει πάντα και ντόπιο τυρί

Τo Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, γνωστό και ως "Αρχοντικό Τοσίτσα", είναι ένα απ’ τα πρώτα έργα του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα στο Μέτσοβο και λειτουργεί από το 1955. Στεγάζεται στο ανοικοδομημένο Αρχοντικό Τοσίτσα, το πατρογονικό της γνωστής οικογένειας ευεργετών, που κτίστηκε αρχικά το 1661.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ό,τι θα μπορούσε να υπάρχει σ’ ένα αρχοντικό την εποχή της μεγάλης οικονομικής ακμής του Μετσόβου, συλλογή εικόνων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα αλλά και συλλογές όπλων και σπαθιών από τον αγώνα του 1821. Στον 3ο όροφο το προσωπικό διαμέρισμα του Ευάγγελου Αβέρωφ, με προσωπικά είδη και φωτογραφίες από τη ζωή του, θα σας αποκαλύψει πολλά μυστικά.

Η είσοδος της Πινακοθήκης Αβέρωφ

Η Πινακοθήκη Αβέρωφ έχει αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τέτση, ενώ διοργανώνει και πολλές περιοδικές εκθέσεις.

Η ξενάγηση στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ είναι μία εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις

Η επίσκεψη στα κελάρια του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ είναι άλλη μία εμπειρία που πρέπει να ζήσετε. Με ραντεβού, θα απολαύσετε μια συγκινητική περιήγηση στον κόσμο του κρασιού και την ιστορία του οινοποιείου ενώ προσφέρονται και γευστικές δοκιμές των κρασιών.

Με όλο αυτό το πρόγραμμα, σίγουρα θα έχετε πεινάσει, οπότε μπορείτε με την παρέα σας να επιστρέψετε στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου και να διαλέξετε μία από τις ταβέρνες για να απολαύσετε τα τοπικά κρέατα αλλά και πολλές άλλες προτάσεις και τοπικές συνταγές που δεν έχουν τόση …χοληστερίνη. Λίγο αργότερα, ένα από τα καφέ στην γύρω περιοχή, σίγουρα θα έχει αναμμένο το τζάκι του για να σας προσφέρει θαλπωρή.

Αν οι τοπικές σπεσιαλιτέ κρεάτων σας πέφτουν βαριές υπάρχουν πολλές ακόμα παραδοσιακές συνταγές για να σας τονώσουν χωρίς χοληστερίνη

Το επόμενο πρωί, το πρόγραμμα έχει πολύ ή λίγο περπάτημα καθώς οι προορισμοί που θα σας προτείνουμε είναι προσβάσιμοι είτε μόνο με περπάτημα, είτε με οδήγηση και λιγότερο περπάτημα.

Στο κάτω μέρος του Μετσόβου, είτε από μονοπάτι από το χωριό, είτε με αυτοκίνητο και λιγότερο περπάτημα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τον νερόμυλο του Γκίνα.

Κατεβαίνοντας το μονοπάτι για το νερόμυλο και τη Μονή της Παναγίας

Το μονοπάτι με καλντερίμι είναι παραμυθένιο και με φιδίσια διαδρομή μέσα στα δέντρα, φτάνει αρχικά στον νερόμυλο Γκίνα, από τους γνωστότερους της περιοχής, που για πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούσε τα τοπικά νερά για το άλεσμα των δημητριακών τις ευρύτερης περιοχής.

Σχεδόν φτάσατε στο Νερόμυλο και βλέπετε τις διπλές διόδους του νερού που κινούσαν το μηχανισμό
Ο νερόμυλος Γκίνα
Το μονοπάτι συνεχίζεται παρέα με τον Μετσοβίτικο ποταμό, παραπόταμο του Αράχθου

Οι όχθες του Μετσοβίτικου, παραπόταμου του Αραχθου, που διατρέχει τον κήπο του νερόμυλου, θα σας προσφέρουν ένα ιδανικό σποτ για φωτογραφίσεις πριν συνεχίσετε το ίδιο μονοπάτι αριστερά για να φτάσετε στη Μονή της Παναγίας που χτίστηκε το 1754.

Φτάσατε στη Μονή της Παναγίας (Κοιμήσεως Θεοτόκου)

Οι ξεναγήσεις γίνονται συγκεκριμένες ώρες και ημέρες και μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά στην πλατεία του Μετσόβου.

Η μονή και αριστερά η ο Αγιος Αθανάσιος
Για όσους αντέχουν, το μονοπάτι συνεχίζεται και ανεβαίνει στην άλλη πλευρά της ρεματιάς

Αφού ολοκληρώσετε τη βόλτα σας και ίσως και ένα μικρό πικ νικ στις όχθες του ποταμού, μπορείτε να ανέβετε ξανά τη ρεματιά μέχρι εκεί που έχετε παρκάρει το αυτοκίνητό σας και να πάρετε το δρόμο για τη Μονή Αγίου Νικολάου όπου θα σας υποδεχθούν είτε οι ιερομόναχοι που την προσέχουν είτε η πολύ γλυκιά ηλικιωμένη κυρία που μας ξενάγησε.

Μονή Αγίου Νικολάου. Πόσο πιο όμορφο σκηνικό θέλετε για το Σαββατοκύριακό σας;
Μία τελευταία γεύση ...θεϊκών έργων πριν εισέλθετε στο Ναό

Η Μονή του Αγιου Νικολάου λέγεται ότι ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα. Ανακαινίστηκε ριζικά το 1700, ενώ τη δεκαετία του 1960, έγινε η τελική αναστήλωση του και πήρε την εικόνα που έχει σήμερα με δαπάνη του Ιδρύματος Bαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ι παλιές εικόνες που έχουν διασωθεί
Οσο και να αντισταθείς, κάτι νιώθεις μόλις μπεις στο ναό και αφεθείς

Η τελευταία ημέρα σας στην περιοχή, μπορεί να συνδυαστεί και με μία ακόμα Mini εκδρομή για να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη πηγών Αώου που ειδικά αν την πετύχετε χιονισμένη όπως και εμείς, θα σας συγκλονίσει.

Η θέα στη Λίμνη πηγών Αώου παίρνει την ανάσα

Κατασκευάστηκε το 1978, έχει 7 φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μ. και είναι η πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας σε υψόμετρο 1.350 μ.

Λίμνη Πηγών Αώου

Κάντε την περιμετρική της βόλτα μέχρι το φράγμα και μετά ανεβείτε στο χωριό Βωβούσα για να απολαύσετε το φαγητό σας πριν την επιστροφή.

Οι αλυσίδες πάντα μαζί μας για παν ενδεχόμενο

Read Next

04 Δεκ 2022

Αλίκη Διπλαράκου: Η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχτηκε "Μις Ευρώπη" και έλαβε τιμές εθνικής ηρωίδας

Η καλλονή του μεσοπολέμου που εκπροσώπησε την Ελλάδα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο διαγωνισμό ομορφιάς.

04 Δεκ 2022

Μαντόνα: Η ιστορία πίσω από το θρυλικό φόρεμα που φορούσε στο Like a Prayer

Το παρασκήνιο του βίντεο κλιπ που προκάλεσε όσο τίποτα και απαγορεύτηκε από το Βατικανό.

Περισσότερα από

Stories

03 Δεκ 2022

Στο εσωτερικού του εγκαταλελειμμένου ιδιωτικού jet του Έλβις Πρίσλεϊ η χλιδή παραμένει αθάνατη

Το εμβληματικό πορτοκαλί JetStar του βασιλιά της rock 'n' roll βρέθηκε σκονισμένο στην έρημο του Νέου Μεξικού.

03 Δεκ 2022

Μητέρα βρήκε το παιδί της 51 χρόνια μετά την απαγωγή του από την baby sitter

Εξαφανίστηκε πριν από 51 χρόνια και βρέθηκε χάρη σε ένα τεστ DNA.

03 Δεκ 2022

Ελίζαμπεθ Τέιλορ: "Παντρέψου κάποιον που σε βλέπει ως το δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα"

Μυστικά και αλήθειες για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού με το βελούδινο, βιολετί βλέμμα.

02 Δεκ 2022
01 Δεκ 2022

Η Νταϊάνα έκανε χειραψία σε ασθενή με AIDS, όταν όλοι πίστευαν ότι η νόσος κολλάει με το άγγιγμα

Η στιγμή που εξηγεί απόλυτα τον βαθύ, αδιαπραγμάτευτο λόγο που η Λαίδη Ντι ήταν το μεγαλύτερο είδωλο που πέρασε ποτέ από το Μπάκιγχαμ.

01 Δεκ 2022

Βilly Bo: Το ωραιότερο αγόρι της Αθήνας υπήρξε το πιο διάσημο θύμα του AIDS στην Ελλάδα

"Από το ωραιότερο αγόρι της Αθήνας είχε μείνει μόνο μία σκιά". Η τελευταία συνέντευξη του θρυλικού σχεδιαστή που πέθανε από Aids το 1987.

01 Δεκ 2022

Νατάσα Κάμπους: Το κορίτσι που έζησε αιχμάλωτη 3.096 μέρες στο υπόγειο του απαγωγέα της κληρονόμησε το σπίτι του

Η φρικτή ιστορία της Αυστραλιανής μαθήτριας που πέρασε τα 8 χρόνια της εφηβεία της κλειδωμένη σε κελί πέντε τετραγωνικών.

30 Νοε 2022

Η ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ στη φυλακή. Όταν ο σπουδαίος λογοτέχνης διαπομπεύτηκε και φυλακίστηκε

Η μεγάλη περιπέτεια ενός μεγάλου συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή στις 30 Νοεμβρίου του 1900.

30 Νοε 2022

Βλάσσης Μπονάτσος: "Οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί"

Ο "αιώνιος" έφηβο της ελληνικής ροκ γεννήθηκε σαν σήμερα και λείπει πολύ.