ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το απόλυτο λευκό του Μετσόβου είναι το ιδανικό σκηνικό για την επόμενη εξόρμησή σας

Βάλτε ορειβατικό παπουτσάκι και ξεκινήστε για ένα από τα πιο ρομαντικά σαββατοκύριακα του χειμώνα στην Ελλάδα.

Το απόλυτο λευκό του Μετσόβου είναι το ιδανικό σκηνικό για την επόμενη εξόρμησή σας

Είναι βράδυ Παρασκευής αλλά εσείς είστε ήδη στον προορισμό σας και μέσα στο δωμάτιό σας. Το τζάκι έχει ανάψει, ζεσταίνει και φωτίζει γλυκά το χώρο και κοιτάτε έξω από το παράθυρο το σκοτάδι, χωρίς κάποιο νόημα. Και όμως, νιώθετε την ανάγκη να βγείτε στο ξύλινο μπαλκόνι και να ατενίσετε το τίποτα μέσα στο κρύο.

Το απόλυτο λευκό του Μετσόβου είναι το ιδανικό σκηνικό για την επόμενη εξόρμησή σας
Στην πλατεία το έχει στρώσει, οι πρωινοί επισκέπτες έχουν αποχωρήσει και τώρα το κέντρο του Μετσόβου είναι όλο δικό σας

Απόλυτη ησυχία και στο βάθος, ένας και μόνο ήχος. Η μουσική της φύσης από εκατομμύρια μικροσκοπικές νιφάδες χιονιού που προσγειώνονται γύρω σας για να σας προσφέρουν αύριο το πρωί μία εικόνα ξεχωριστή.

Το κατάλευκο και γαλήνιο Μέτσοβο. Είναι πρωί του Σαββάτου και έχετε δύο ολόκληρες ημέρες για να το απολαύσετε. Και αυτό γιατί έχετε φτάσει Παρασκευή, οδηγώντας μόλις 4 και κάτι ώρες από την Αθήνα αφού με την Ιόνια Οδό το πολύωρο ταξίδι από Αντίρριο έως Γιάννενα έχει μετατραπεί σε μια ασφαλή και εύκολη διαδρομή με διάρκεια μικρότερη των 2 ωρών. Μετά τα Γιάννενα συναντάτε την Εγνατία Οδό και το Μέτσοβο είναι πλέον δίπλα σας.

Το ρολόι στο καμπαναριό της Αγίας Παρασκευής, από ψηλά

Ξυπνάτε λοιπόν στο Μέτσοβο και κατηφορίζετε τον κεντρικό δρόμο. Στην πλατεία, μαγεύεστε από τα αιωνόβια πλατάνια που καλύπτουν τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής και συγχρόνως αναρωτιέστε γιατί τόσοι δρόμοι γύρω σας ονομάζονται Αβέρωφ ή Τοσίτσα. Θα το εξηγήσουμε παρακάτω όμως…

Το απόλυτο λευκό

Κάθεστε για καφέ ή πρωινό σε ένα από τα δεκάδες καταστήματα της πλατείας αλλά το μάτι της παρέας …παίζει γιατί το τραβάνε οι ταμπέλες που λένε κοντοσούβλι. Αφήστε το για αργότερα!

Το πρωί είναι για καφέ, τοπικά εδέσματα και βόλτες κοντινές και μακρινές.

Αφού είστε ήδη στο κέντρο του Μετσόβου, ένα μικρό μάθημα ιστορίας για να συνεχίσουμε.

Η Αγία Παρασκευή
Λειτουργία Κυριακή πρωί ενώ έξω χιονίζει

Το Μέτσοβο είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ευεργετηθέντος τόπου. Ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι μνημονεύουν συνεχώς τον γνωστό πολιτικό Ευάγγελο Αβέρωφ, λέγοντας ότι αν δεν ήταν αυτοί το χωριό δεν θα υπήρχε. Ο Αβέρωφ προσέφερε στο Μέτσοβο την ψυχή του και τις ιδέες του, που το έκαναν αυτό που είναι σήμερα, διαχειριζόμενος την περιουσία του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα και ιστορία του είναι η καλύτερη απόδειξη για το πως ένας άνθρωπος, μια μονάδα, μπορεί να επηρεάσει τόσο πολύ έναν τόπο και την εξέλιξη του σε κάθε πεδίο. Της οικονομίας, της κοινωνίας και της κουλτούρας.

Το αρχοντικό Τοσίτσα που στεγάζει το λαογραφικό Μουσείο

Για αυτόν τον λόγο είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσετε την ημέρα σας με μία επίσκεψη στο αρχοντικό του, που σήμερα είναι λαογραφικό μουσείο, την πινακοθήκη που ίδρυσε και στην οποία παραχώρησε ολόκληρη τη συλλογή του, το οινοποιείο όπου ακόμα και σήμερα οι απόγονοί του παράγουν τα διάσημα κρασιά αλλά και το τυροκομείο, όπου η παράδοση στο καλό ντόπιο τυρί είναι το Α και το Ω.

Στα καταστήματα της περιοχής, ότι και αν εμπορεύονται υπάρχει πάντα και ντόπιο τυρί

Τo Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, γνωστό και ως "Αρχοντικό Τοσίτσα", είναι ένα απ’ τα πρώτα έργα του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα στο Μέτσοβο και λειτουργεί από το 1955. Στεγάζεται στο ανοικοδομημένο Αρχοντικό Τοσίτσα, το πατρογονικό της γνωστής οικογένειας ευεργετών, που κτίστηκε αρχικά το 1661.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ό,τι θα μπορούσε να υπάρχει σ’ ένα αρχοντικό την εποχή της μεγάλης οικονομικής ακμής του Μετσόβου, συλλογή εικόνων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα αλλά και συλλογές όπλων και σπαθιών από τον αγώνα του 1821. Στον 3ο όροφο το προσωπικό διαμέρισμα του Ευάγγελου Αβέρωφ, με προσωπικά είδη και φωτογραφίες από τη ζωή του, θα σας αποκαλύψει πολλά μυστικά.

Η είσοδος της Πινακοθήκης Αβέρωφ

Η Πινακοθήκη Αβέρωφ έχει αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τέτση, ενώ διοργανώνει και πολλές περιοδικές εκθέσεις.

Η ξενάγηση στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ είναι μία εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις

Η επίσκεψη στα κελάρια του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ είναι άλλη μία εμπειρία που πρέπει να ζήσετε. Με ραντεβού, θα απολαύσετε μια συγκινητική περιήγηση στον κόσμο του κρασιού και την ιστορία του οινοποιείου ενώ προσφέρονται και γευστικές δοκιμές των κρασιών.

Με όλο αυτό το πρόγραμμα, σίγουρα θα έχετε πεινάσει, οπότε μπορείτε με την παρέα σας να επιστρέψετε στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου και να διαλέξετε μία από τις ταβέρνες για να απολαύσετε τα τοπικά κρέατα αλλά και πολλές άλλες προτάσεις και τοπικές συνταγές που δεν έχουν τόση …χοληστερίνη. Λίγο αργότερα, ένα από τα καφέ στην γύρω περιοχή, σίγουρα θα έχει αναμμένο το τζάκι του για να σας προσφέρει θαλπωρή.

Αν οι τοπικές σπεσιαλιτέ κρεάτων σας πέφτουν βαριές υπάρχουν πολλές ακόμα παραδοσιακές συνταγές για να σας τονώσουν χωρίς χοληστερίνη

Το επόμενο πρωί, το πρόγραμμα έχει πολύ ή λίγο περπάτημα καθώς οι προορισμοί που θα σας προτείνουμε είναι προσβάσιμοι είτε μόνο με περπάτημα, είτε με οδήγηση και λιγότερο περπάτημα.

Στο κάτω μέρος του Μετσόβου, είτε από μονοπάτι από το χωριό, είτε με αυτοκίνητο και λιγότερο περπάτημα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τον νερόμυλο του Γκίνα.

Κατεβαίνοντας το μονοπάτι για το νερόμυλο και τη Μονή της Παναγίας

Το μονοπάτι με καλντερίμι είναι παραμυθένιο και με φιδίσια διαδρομή μέσα στα δέντρα, φτάνει αρχικά στον νερόμυλο Γκίνα, από τους γνωστότερους της περιοχής, που για πολλές δεκαετίες χρησιμοποιούσε τα τοπικά νερά για το άλεσμα των δημητριακών τις ευρύτερης περιοχής.

Σχεδόν φτάσατε στο Νερόμυλο και βλέπετε τις διπλές διόδους του νερού που κινούσαν το μηχανισμό
Ο νερόμυλος Γκίνα
Το μονοπάτι συνεχίζεται παρέα με τον Μετσοβίτικο ποταμό, παραπόταμο του Αράχθου

Οι όχθες του Μετσοβίτικου, παραπόταμου του Αραχθου, που διατρέχει τον κήπο του νερόμυλου, θα σας προσφέρουν ένα ιδανικό σποτ για φωτογραφίσεις πριν συνεχίσετε το ίδιο μονοπάτι αριστερά για να φτάσετε στη Μονή της Παναγίας που χτίστηκε το 1754.

Φτάσατε στη Μονή της Παναγίας (Κοιμήσεως Θεοτόκου)

Οι ξεναγήσεις γίνονται συγκεκριμένες ώρες και ημέρες και μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά στην πλατεία του Μετσόβου.

Η μονή και αριστερά η ο Αγιος Αθανάσιος
Για όσους αντέχουν, το μονοπάτι συνεχίζεται και ανεβαίνει στην άλλη πλευρά της ρεματιάς

Αφού ολοκληρώσετε τη βόλτα σας και ίσως και ένα μικρό πικ νικ στις όχθες του ποταμού, μπορείτε να ανέβετε ξανά τη ρεματιά μέχρι εκεί που έχετε παρκάρει το αυτοκίνητό σας και να πάρετε το δρόμο για τη Μονή Αγίου Νικολάου όπου θα σας υποδεχθούν είτε οι ιερομόναχοι που την προσέχουν είτε η πολύ γλυκιά ηλικιωμένη κυρία που μας ξενάγησε.

Μονή Αγίου Νικολάου. Πόσο πιο όμορφο σκηνικό θέλετε για το Σαββατοκύριακό σας;
Μία τελευταία γεύση ...θεϊκών έργων πριν εισέλθετε στο Ναό

Η Μονή του Αγιου Νικολάου λέγεται ότι ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα. Ανακαινίστηκε ριζικά το 1700, ενώ τη δεκαετία του 1960, έγινε η τελική αναστήλωση του και πήρε την εικόνα που έχει σήμερα με δαπάνη του Ιδρύματος Bαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ι παλιές εικόνες που έχουν διασωθεί
Οσο και να αντισταθείς, κάτι νιώθεις μόλις μπεις στο ναό και αφεθείς

Η τελευταία ημέρα σας στην περιοχή, μπορεί να συνδυαστεί και με μία ακόμα Mini εκδρομή για να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη πηγών Αώου που ειδικά αν την πετύχετε χιονισμένη όπως και εμείς, θα σας συγκλονίσει.

Η θέα στη Λίμνη πηγών Αώου παίρνει την ανάσα

Κατασκευάστηκε το 1978, έχει 7 φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μ. και είναι η πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας σε υψόμετρο 1.350 μ.

Λίμνη Πηγών Αώου

Κάντε την περιμετρική της βόλτα μέχρι το φράγμα και μετά ανεβείτε στο χωριό Βωβούσα για να απολαύσετε το φαγητό σας πριν την επιστροφή.

Οι αλυσίδες πάντα μαζί μας για παν ενδεχόμενο

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.