
Μία σύντομη ιστορία που έγραψε η ποιήτρια, Σύλβια Πλαθ, όταν ήταν 20 ετών, θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά με το νέο έτος, σύμφωνα με τον Independent.
Το «Mary Ventura and the Ninth Kingdom» διηγείται ένα περίεργο ταξίδι με το τρένο. Ανήκει σε μια σειρά ανεξάρτητων σύντομων μυθιστορημάτων, που κυκλοφορούν από τον Faber & Faber για να σηματοδοτήσουν την 90η επέτειο του βρετανικού εκδοτικού οίκου.
Σύμφωνα με τον μελετητή της μεγάλης ποιήτριας, Πίτερ K Στάινμπεργκ, το νέο μυθιστόρημα είναι τελείως κόντρα ως προς το ύφος- με οτιδήποτε άλλο έχει γράψει η ποιήτρια πριν ή μετά από αυτό. «Είναι ένα πολύ σπουδαίο έργο και διαφορετικό απ'όλα όσα έχει συνηθίσει να διαβάζει το αναγνωστικό κοινό της», αναφέρει ο ίδιος.

Η ιστορία επικεντρώνεται σε μία νεαρή κοπέλα, της οποίας οι γονείς μετακινούνται βιαστικά, μέσα από τις λαμπερές αίθουσες ενός σιδηροδρομικού σταθμού που θυμίζει καθεδρικό ναό, σε μια γεμάτη κόσμο πλατφόρμα και τελικά την εγκαταλείπουν σε ένα βαγόνι. Εκεί η Μαίρη θα γνωρίσει μια ευγενική γυναίκα, που προσφέρεται να τη βοηθήσει, καθώς το τρένο ξεκινά τη διαδρομή του.
Η Πλαθ έγραψε το μυθιστόρημα τον Δεκέμβριο του 1952, όταν ήταν τριτοετής υπότροφος φοιτήτρια στο κολέγιο Smith. Σύμφωνα με τον βιογράφο της Άντριου Γουίλσον, αυτή ήταν μια πολύ όμορφη, αλλά ταυτόχρονα ταραχώδης περίοδος για την ποιήτρια. «Βρισκόταν κάτω από μεγάλη ψυχολογική πίεση, που αρκετά συχνά προκαλούσε η ίδια», αποκάλυψε ο Γουίλσον. «Ήταν τρομερά ανταγωνιστική και ήθελε πάντα να ξεχωρίζει και να είναι η καλύτερη. Κάποια στιγμή βρέθηκε να συναναστρέφεται και με άλλες νέες γυναίκες το ίδιο ταλαντούχες με εκείνη. Έπρεπε να αυξήσει τα έσοδά της και έτσι πήρε την απόφαση να καθαρίζει πατάτες και να κόβει λαχανικά στην κουζίνα του κολεγίου. Επιπλέον, από τη συγγραφή ποιημάτων και ιστοριών, έβγαζε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό».

«Αρκετές από τις πρώτες ιστορίες της Πλαθ προέρχονται από την ίδια της τη ζωή και αναφέρονται σε προσωπικά βιώματα», τόνισε ο Γουίλσον. «Αλλά αυτή η ιστορία είναι το κάτι διαφορετικό, εξαιτίας της απίστευτης μεταφυσικής πλευράς».
Ο Στάινμπεργκ αναφέρει για το νέο μυθιστόρημα: «Θεωρώ ότι η Πλαθ προσπαθεί να το δει φεμινιστικά και να προσεγγίσει κάποιες βιβλικές ιστορίες με διαφορετικό τρόπο, όπως τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, παρουσιάζοντας τη Mary Ventura, ενώ ταξιδεύει με πιο σύγρονα μεταφορικά μέσα στον κάτω κόσμο». «Η Μαίρη στο τέλος καταφέρνει να απελευθερωθεί από μια μοίρα που δεν επέλεξε η ίδια».