
Ακόμα και αν δεν θέλουμε να ακούσουμε τα όσα λέει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, μάλλον ήρθε η ώρα να δώσουμε προσοχή στην αγωνιώδη ανακοίνωση που έκαναν 11.000 επιστήμονες από 153 χώρες. Σε διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BioScience για την 40η επέτειο της πρώτης συνόδου για το κλίμα, προειδοποιούν ότι «θα υποφέρουμε απερίγραπτα από την κλιματική αλλαγή» εκτός αν συμβούν μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία παγκοσμίως.
«Δηλώνουμε ξεκάθαρα και απερίφραστα ότι ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε κατάσταση επείγοντος. Για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας» γράφουν συνεχίζοντας: «Η κλιματική κρίση ήρθε και κλιμακώνεται ταχύτερα από όσο περίμεναν οι περισσότεροι επιστήμονες. Είναι πιο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν, απειλώντας φυσικά οικοσυστήματα και τη μοίρα της ανθρωπότητας». Ανάμεσα στις επείγουσες αλλαγές που προτείνουν είναι να ανακόψουμε την αύξηση του πληθυσμού, να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα και να καταστρέφουμε τα δάση, και να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος.
«Είναι καιρός να κάνουμε κάτι παραπάνω από έρευνες και δημοσιεύσεις και να απευθυνθούμε κατευθείαν στους πολίτες και τους νομοθέτες»
Ο καθηγητής William Ripple του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον και επικεφαλής συγγραφέας της διακήρυξης, είπε ότι παρακινήθηκε για αυτή την πρωτοβουλία καθώς άρχισε να γίνεται μάρτυρας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτά, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στους ωκεανούς και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας συνδέονται ξεκάθαρα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο προσθέτουν ότι ακόμα «δεν είναι πολύ αργά».
Μερικά από τα ενθαρρυντικά σημάδια που έχουν εντοπίσει; Μείωση των γεννήσεων παγκοσμίως, αύξηση της χρήσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας, μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και του ρυθμού αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, που ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας ο Ζαΐρ Μπολσονάρο).
Ο Ripple καταλήγει ότι είναι ηθική υποχρέωση των επιστημόνων να προειδοποιήσουν για τις καταστροφικές απειλές: «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μιλήσουμε, βασισμένοι σε δεδομένα. Είναι καιρός να κάνουμε κάτι παραπάνω από έρευνες και δημοσιεύσεις και να απευθυνθούμε κατευθείαν στους πολίτες και τους νομοθέτες».
Δείτε παρακάτω ένα αφιέρωμα του National Geographic στις αιτίες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής:
Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
κεντρική φωτό: REUTERS/Yves Herman/File Photo