ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα Χριστούγεννα που ήρθε ένας άγνωστος στο σπίτι του: Ένα σύγχρονο εορταστικό διήγημα

«Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στις αναμνήσεις και τις ελπίδες»

Τα Χριστούγεννα που ήρθε  ένας άγνωστος στο σπίτι του: Ένα σύγχρονο εορταστικό διήγημα

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη angelaziouti@yahoo.gr

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο στη γωνία αχνοφέγγει με τα πολύχρωμα λαμπάκια, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα σε πιατέλες, η φάτνη του Χριστού κάτω από το δέντρο και η κάλτσα του Αγίου Βασίλη κρεμασμένη στο παράθυρο. Η ατμόσφαιρα τριγύρω γιορτινή, όλα λαμπυρίζουν στο φως, όμως αυτός μελαγχολικός. Κάθεται στον καναπέ και κοιτά αδιάφορα από το τζάμι. Τα παιδιά, του χτυπάνε το κουδούνι να του πουν τα κάλαντα κι αυτός αλλάζει αδιάφορα κανάλι στην τηλεόραση. Κάποτε έλεγε κι αυτός τα κάλαντα στις γειτονιές. Κοντό παντελονάκι με τιράντες και μια τσίγκινη καραβάνα να πέφτουν μέσα τα κέρματα. Λάσπη και τρύπια παπούτσια. Μόλις είχε τελειώσει ο πόλεμος. Ο πατέρας δεν γύρισε ποτέ από το Μέτωπο. Είχε βάλει τότε το κεφάλι του μέσα στα χεράκια του και έκλαιγε κρυφά. Μόνο τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων το λησμονούσε λίγο αυτό έχοντας το ωραίο αίσθημα της αναμονής, της λαχτάρας, της αδημονίας για αυτό που έρχεται.

Χθες πήρε το κοινωνικό μέρισμα και σκέφτεται τι δώρο να χαρίσει στα εγγόνια του.

Με αυτή τη αθώα, μαγική ματιά τους που περιμένουν το πεσκέσι από τον παππού. Είναι κιόλας στην εφηβεία. Βαριούνται τις «γλυκανάλατες» χριστουγεννιάτικες συνήθειες, δεν συμμετέχουν πλέον στο στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, κοροϊδεύουν όσους πιστεύουν ακόμη στους καλικάντζαρους, και το μόνο δώρο που αξίζουν, είναι ένα καινούργιο τάμπλετ.

Την Πρωτοχρονιά θα ταξιδέψουν στην Γερμανία να αλλάξουν τον χρόνο μαζί με τον πατέρα. Αυτός εργάζεται εκεί σε ένα εστιατόριο μακριά από την οικογενειακή εστία. Έγειρε στο μπράτσο του καναπέ και αποκοιμήθηκε. Κάποιος χτύπησε τότε την πόρτα. Σκέφτηκε ακούγοντάς την, πως μπορεί τούτα τα Χριστούγεννα να έρθει κάποιος και στο δικό του σπίτι! Παραμονή Χριστουγέννων. Νύχτα βαθιά. Μια γλυκιά προσμονή να περιμένει κάποιον έστω έναν άγνωστο. Άνοιξε την πόρτα και είδε έκπληκτος έναν άγνωστο. Τον καλοδέχτηκε. Μοιράστηκε μαζί του τη σούπα, το ψωμί, τη ζεστασιά του καλοριφέρ.

Από έξω ακούστηκε η καμπάνα της εκκλησίας. Πετάχτηκε με μιας επάνω. Ώστε ήταν όνειρο. Σηκώθηκε όρθιος και έκανε τον σταυρό του. «Χριστός γεννιέται! Πρέπει να ετοιμαστώ για την εκκλησία!», λέει χαρούμενα. Πού τη βρίσκει τη χαρά; Είναι λυπημένος που δεν ήρθε κανείς.

Στην εκκλησιά δεν προσέχει καθόλου τον παπά Γιώργη, ούτε τους ψάλτες! Έχει καρφώσει το βλέμμα του στο πάτωμα. Χαζεύει αδιάφορα το ξεθωριασμένο μάλλινο παλτό της διπλανής και τις πλεχτές κάλτσες.

Από το μυαλό του πέρασε κάτι που είχε πει ο ποιητής Γιώργος Δροσίνης: «Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στις αναμνήσεις και τις ελπίδες». Αλήθεια, υπάρχει ακόμη ελπίδα;

Τα Χριστούγεννα που ήρθε  ένας άγνωστος στο σπίτι του: Ένα σύγχρονο εορταστικό διήγημα
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Read Next

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.