
Η εισβολή των σόσιαλ μίντια στη ζωή μας είναι γεγονός. Κανείς δε μπορεί να βγει από αυτά, ακόμα κι αν δηλώνει περιστασιακός χρήστης, ακόμα κι αν διατηρεί προφίλ-φάντασμα, σαν εκείνα που δεν έχουν πρόσωπο, ούτε αναρτήσεις, αλλά είναι ενεργά ώστε να «κατασκοπεύουν» με την ησυχία τους άλλα προφίλ και άλλους λογαριασμούς. Η εποχή της ντίτζιταλ επικοινωνίας εκτός από τα τρολ και τους περίεργους, οι οποίοι ζουν τη ζωή τους μέσα από τις ζωές των άλλων, κρύβει έναν ακόμα πολύ σοβαρό -ίσως τον σοβαρότερο- κίνδυνο: τις γυμνές φωτογραφίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών και τα βίντεο με ακατάλληλο προς δημοσιοποίηση περιεχόμενο προσωπικών στιγμών.
Η πιο ευάλωτη ομάδα απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο είναι οι έφηβοι, μιας και αυτοί βρίσκονται στη χρονική εκείνη στιγμή που ανακαλύπτουν τον κόσμο, τη ζωή και τον εαυτό τους, που εκτίθενται στα ερεθίσματα και εντάσσονται σταδιακά στο κοινωνικό σύνολο. Το σώμα τους είναι το όχημά τους, αργότερα θα αφουγκραστούν τη δύναμη του πνεύματος. Η εξ αποστάσεως επικοινωνία των σόσιαλ μίντια είναι πιο ασφαλής φαινομενικά για τα τα πρώτα σκιρτήματα της σάρκας, αλλά το αποτύπωμά της μένει για πάντα και αυτό είναι κάτι που δεν ανατρέπεται.
Το γυμνό αξίζει θαυμασμού και όχι χλευασμού και ότι οι προσωπικές στιγμές είναι για να τις ζεις όχι για να τις αναρτείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όταν κάποιος στείλει μια γυμνή φωτογραφία, το κάνει πιστεύοντας ότι θα μείνει μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη. Όμως η πραγματικότητα έχει δύο πτυχές. Αφενός ο αποστολέας δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα χειριστεί τις φωτογραφίες αυτός που τις έλαβε, και αφετέρου τα ηλεκτρονικά αρχεία που στέλνονται δε μπορούν να διαγραφούν, υπάρχουν για πάντα στο ψηφιακό σύννεφο.
Το φαινόμενο του «εκβιασμού του προαυλίου» είναι κάτι πολύ διαδεδομένο, δυστυχώς. Ο εκβιαστής κρατάει στα χέρια του γυμνό υλικό του θύματος και περιμένει από αυτό κάποιο αντάλλαγμα για να μην το κοινοποιήσει -αν και τις περισσότερες φορές το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς πραγματικά ποιο όφελος, μόνο για τον διασυρμό του θύματος και την εφηβική ικανοποίηση του εκβιαστή. Πολλές φορές το αποτέλεσμα αυτού του σχολικού εκφοβισμού είναι τραγικό για το θύμα.
Κάθε μαθήτρια και μαθητής λυκείου οφείλει να μυείται στον θαυμαστό κόσμο των κλασικών αριστουργημάτων της τέχνης, να επισκέπτεται μεγάλα μουσεία του κόσμου και να έρχεται σε επαφή με την αναγεννησιακή θέα της απεικόνισης του γυμνού ανθρώπινου σώματος και την πρωτοποριακή ένταξη του γυμνού στη ζωγραφική τέχνη. Αυτό θα διευρύνει τους ορίζοντές του και θα απενοχοποιήσει τη σχέση του με την έννοια του γυμνού. Μόνο έτσι θα καταλάβει πως το γυμνό αξίζει θαυμασμού και όχι χλευασμού και ότι οι προσωπικές στιγμές είναι για να τις ζεις όχι για να τις αναρτείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μέσω της νέας καμπάνιας του Kids@safety «Nudes will survive anything» η WIND θέλει να ενημερώσει και να αφυπνίσει παιδιά και γονείς για την μεγάλη διάσταση που έχει πάρει το θέμα αυτό. Η ανταλλαγή ή η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με αισθησιακό περιεχόμενο, είναι επικίνδυνη, ανώφελη και σε κάποιες περιπτώσεις φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο εκβιασμού. Τα ηλεκτρονικά δεδομένα δεν χάνονται ποτέ και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τον τελικό τους προορισμό.
Υπάρχουν ακόμη πολλοί γυμνοί πίνακες που έχουν επιβιώσει αλώβητοι από πολέμους, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές. Πολλούς από αυτούς τους έχουμε θαυμάσει μαζί σε μουσεία. Φανταστείτε λοιπόν πόσες πιθανότητες έχει να επιβιώσει και να διαμοιραστεί μια γυμνή φωτογραφία που βρίσκεται online.

Κεντρική φωτό: @kxvn_lx