ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα social media δεν είναι μουσεία για να αναπαράγουν με ασφάλεια την απεικόνιση του γυμνού σώματος

Τα ηλεκτρονικά δεδομένα δε χάνονται ποτέ και οι γυμνές φωτό που ανταλλάσσουν οι χρήστες μέσω αυτών δεν είναι έργα τέχνης για να μείνουν στους αιώνες των αιώνων.

Τα social media δεν είναι μουσεία για να αναπαράγουν με ασφάλεια την απεικόνιση του γυμνού σώματος

Η εισβολή των σόσιαλ μίντια στη ζωή μας είναι γεγονός. Κανείς δε μπορεί να βγει από αυτά, ακόμα κι αν δηλώνει περιστασιακός χρήστης, ακόμα κι αν διατηρεί προφίλ-φάντασμα, σαν εκείνα που δεν έχουν πρόσωπο, ούτε αναρτήσεις, αλλά είναι ενεργά ώστε να «κατασκοπεύουν» με την ησυχία τους άλλα προφίλ και άλλους λογαριασμούς. Η εποχή της ντίτζιταλ επικοινωνίας εκτός από τα τρολ και τους περίεργους, οι οποίοι ζουν τη ζωή τους μέσα από τις ζωές των άλλων, κρύβει έναν ακόμα πολύ σοβαρό -ίσως τον σοβαρότερο- κίνδυνο: τις γυμνές φωτογραφίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών και τα βίντεο με ακατάλληλο προς δημοσιοποίηση περιεχόμενο προσωπικών στιγμών.

Η πιο ευάλωτη ομάδα απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο είναι οι έφηβοι, μιας και αυτοί βρίσκονται στη χρονική εκείνη στιγμή που ανακαλύπτουν τον κόσμο, τη ζωή και τον εαυτό τους, που εκτίθενται στα ερεθίσματα και εντάσσονται σταδιακά στο κοινωνικό σύνολο. Το σώμα τους είναι το όχημά τους, αργότερα θα αφουγκραστούν τη δύναμη του πνεύματος. Η εξ αποστάσεως επικοινωνία των σόσιαλ μίντια είναι πιο ασφαλής φαινομενικά για τα τα πρώτα σκιρτήματα της σάρκας, αλλά το αποτύπωμά της μένει για πάντα και αυτό είναι κάτι που δεν ανατρέπεται.

Το γυμνό αξίζει θαυμασμού και όχι χλευασμού και ότι οι προσωπικές στιγμές είναι για να τις ζεις όχι για να τις αναρτείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν κάποιος στείλει μια γυμνή φωτογραφία, το κάνει πιστεύοντας ότι θα μείνει μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη. Όμως η πραγματικότητα έχει δύο πτυχές. Αφενός ο αποστολέας δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα χειριστεί τις φωτογραφίες αυτός που τις έλαβε, και αφετέρου τα ηλεκτρονικά αρχεία που στέλνονται δε μπορούν να διαγραφούν, υπάρχουν για πάντα στο ψηφιακό σύννεφο.

Το φαινόμενο του «εκβιασμού του προαυλίου» είναι κάτι πολύ διαδεδομένο, δυστυχώς. Ο εκβιαστής κρατάει στα χέρια του γυμνό υλικό του θύματος και περιμένει από αυτό κάποιο αντάλλαγμα για να μην το κοινοποιήσει -αν και τις περισσότερες φορές το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς πραγματικά ποιο όφελος, μόνο για τον διασυρμό του θύματος και την εφηβική ικανοποίηση του εκβιαστή. Πολλές φορές το αποτέλεσμα αυτού του σχολικού εκφοβισμού είναι τραγικό για το θύμα.

Κάθε μαθήτρια και μαθητής λυκείου οφείλει να μυείται στον θαυμαστό κόσμο των κλασικών αριστουργημάτων της τέχνης, να επισκέπτεται μεγάλα μουσεία του κόσμου και να έρχεται σε επαφή με την αναγεννησιακή θέα της απεικόνισης του γυμνού ανθρώπινου σώματος και την πρωτοποριακή ένταξη του γυμνού στη ζωγραφική τέχνη. Αυτό θα διευρύνει τους ορίζοντές του και θα απενοχοποιήσει τη σχέση του με την έννοια του γυμνού. Μόνο έτσι θα καταλάβει πως το γυμνό αξίζει θαυμασμού και όχι χλευασμού και ότι οι προσωπικές στιγμές είναι για να τις ζεις όχι για να τις αναρτείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μέσω της νέας καμπάνιας του Kids@safety «Nudes will survive anything» η WIND θέλει να ενημερώσει και να αφυπνίσει παιδιά και γονείς για την μεγάλη διάσταση που έχει πάρει το θέμα αυτό. Η ανταλλαγή ή η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με αισθησιακό περιεχόμενο, είναι επικίνδυνη, ανώφελη και σε κάποιες περιπτώσεις φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο εκβιασμού. Τα ηλεκτρονικά δεδομένα δεν χάνονται ποτέ και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τον τελικό τους προορισμό.

Υπάρχουν ακόμη πολλοί γυμνοί πίνακες που έχουν επιβιώσει αλώβητοι από πολέμους, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές. Πολλούς από αυτούς τους έχουμε θαυμάσει μαζί σε μουσεία. Φανταστείτε λοιπόν πόσες πιθανότητες έχει να επιβιώσει και να διαμοιραστεί μια γυμνή φωτογραφία που βρίσκεται online.

Τα social media δεν είναι μουσεία για να αναπαράγουν με ασφάλεια την απεικόνιση του γυμνού σώματος

Κεντρική φωτό: @kxvn_lx

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

22 Σεπ 2023

Άννα Καρίνα: Το απόλυτο icon της Nouvelle Vague

Η Άννα Καρίνα ήταν και θα μείνει για πάντα το απόλυτο πρόσωπο της Nouvelle Vague κυρίως μέσα από την παρουσία της στις ταινίες του Ζαν Λικ Γκοντάρ.

21 Σεπ 2023

Μπιλ Μάρεϊ: Γιατί δεν τον αγαπάει πια το Χόλιγουντ;

"Ό,τι κι αν κάνεις, να δίνεις πάντα το 100%. Εκτός κι αν δίνεις αίμα". Σήμερα κλείνει τα 73.

Περισσότερα από

Stories

21 Σεπ 2023

Λέοναρντ Κοέν:Τα τραγούδια, η ζωή του και η Ύδρα που λάτρεψε

"Είμαι έτοιμος να πεθάνω, ελπίζω να μην είναι πολύ άβολο", έλεγε πριν έναν μόλις μήνα σε μια συνέντευξή του.

20 Σεπ 2023

Γιώργος Λάνθιμος-Δημήτρης Παπαϊωάννου: Η "άγνωστη" συνεργασία το 1997

Μια συνεργασία από το παρελθόν που λίγοι ίσως θυμούνται αποκάλυψε μέσα από το προφίλ του στο Instagram, ο γνωστός Έλληνας χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου.

20 Σεπ 2023

"Οι Πανθέοι" 47 χρόνια πριν

Όταν η Μάρμω-Κάτια Δανδουλάκη ζούσε έναν παράνομο παθιασμένο έρωτα το 1977.

20 Σεπ 2023

Η ιστορία της Σταχτοπούτας που ήθελε να σώσει η ίδια τον εαυτό της ήταν ψέμα

Είναι το πιο διάσημο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, Βίλχελμ και Γιάκομπ. Ο Γιάκομπ πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1863

20 Σεπ 2023

"Αν ήταν βολετό να σε χαϊδέψω": Γιώργος Σεφέρης, από την αλληλογραφία στην αγαπημένη του Μάρω

Σαν σήμερα στις 20 Σεπτεμβρίου 1971 απεβίωσε ο μεγάλος ποητής και ο Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

19 Σεπ 2023

O γάμος που παρολίγο να ακυρωθεί εξαιτίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Η διάσημη ηθοποιός είχε ρόλο κουμπάρας στο μυστήριο.

18 Σεπ 2023

Γκρέτα Γκάρμπο: "Μιλάω μόνη μου, στον εαυτό μου"

Η Γκρέτα Γκάρμπο μιλάει για τη ζωή με την κατάθλιψη μέσα από 36 επιστολές.

18 Σεπ 2023

Όταν ο γνωστός κωμικός Γιάννης Γκιωνάκης πυροβόλησε την σύντροφό του Αφροδίτη Κοζανιτά

Το ερωτικό σκάνδαλο της δεκαετίας του ’80 με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Γκιωνάκη

15 Σεπ 2023

Όταν η Άγκαθα Κρίστι επισκέφθηκε την Αθήνα

Σαν σήμερα γεννιόταν. Η βασίλισσα του εγκλήματος αγαπούσε τον ελληνικό πολιτισμό και επισκέφθηκε το 1930 τη χώρα μας.