ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα παγωμένα «ποιήματα» των ιμπρεσιονιστών: 8 διάσημοι πίνακες της ομορφιάς του χιονισμένου τοπίου

Ο Ιμπρεσιονισμός έχει χαρίσει στην παγκόσμια τέχνη ολόκληρη την ψυχρή ομορφιά μίας χιονισμένης εικόνας. Βαθύτατα γαλήνια και μοναδικά γοητευτική.

Τα παγωμένα «ποιήματα» των ιμπρεσιονιστών: 8 διάσημοι πίνακες της ομορφιάς του χιονισμένου τοπίου

Ίσως οι πιο διάσημοι, χιονισμένοι πίνακες σε ολόκληρη την ιστορία της ζωγραφικής να μην είναι άλλοι από τα Χιονισμένα Τοπία του Φλαμανδού ζωγράφου Pieter Bruegel, o oποίος τον 16ο αιώνα φιλοτέχνησε μία σειρά από έργα με κεντρικό θέμα καθημερινές εικόνες σε ένα άκρως χειμωνιάτικο, παγωμένο τοπίο. Η ομορφιά των έργων του απαράμιλλη, οι λεπτομέρειες που βρίσκονται κρυμμένες σε κάθε πίνακα χωριστά δύσκολα να μετρηθούν (άλλωστε η τεχνική των κρυμμένων μηνυμάτων υπήρξε αγαπημένη του διάσημου καλλιτέχνη), η καθαρότητα του λευκού πάνω στον καμβά αληθινά εκτυφλωτική. Λες και άπλετο, έντονο φως διαχέεται μέσα στο δωμάτιο.

Παρόλα αυτά η μαγεία της απλής ζωής σε εξωτερικό περιβάλλον δεν αποτυπώθηκε ποτέ πιο ποιητικά, ποτέ πιο καθηλωτικά και ελκυστικά από τα μεγάλα έργα των Ιμπρεσσιονιστών του 19ου αιώνα, τον ανθρώπων οι οποίοι μέσα από ένα μόνο καλλιτεχνικό κίνημα επαναπροσδιόρισαν τον ρόλο και τη χρησιμότητα της τέχνης στις ζωές μας. Η αγάπη τους για τα φυσικά τοπία, αλλά και ο τρόπος που απεικόνισαν διάφορα στατικά σημεία σε εξωτερικό χώρο, από ένα μεγάλο ρόλοι μέχρι μία βάρκα στη θάλασσα ή ένα παιδί που παίζει σε κάποιον κήπο, υπήρξε ασύγκριτος και αφοπλιστικά πρωτοποριακός αφού έδωσε για πρώτη φορά στον θεατή τη δυνατότητα να αισθανθεί πως η εικόνα στον πίνακα που έχει απέναντι του «ζούσε» και «ανέπνεε» μαζί. Ότι στην κυριολεξία το αντικείμενο ή το άτομο που απεικονιζόταν βρισκόταν σε πλήρη κίνηση και εξέλιξη.

Το παιχνίδι των χρωμάτων και πάνω απ' όλα το παιχνίδι του φωτός υπήρξαν τα βασικά όπλα τους σε αυτή την μοναδική απόδοση των φυσικών τοπίων στα έργα τους και οι άγριοι, παγωμένοι χειμώνες που βίωσε ολόκληρη η Γαλλία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν έμπνευση για μερικούς από τους ωραιότερους, χιονισμένους πίνακες της μοντέρνας ζωγραφικής.

Με πρωτεργάτη τον μεγάλο Claude Monet που φιλοτέχνησε πάνω από 140 πίνακες με θέμα τον χειμώνα, αλλά και τους Pierre-Auguste Renoir, Gustave Caillebotte και Paul Gauguin να αποδίδουν, ο καθένας από την δική του αφετερία ενδιαφερόντων, την κεντρική ιδέα μίας πόλης, ενός λόφου, μίας πλατείας, ενός δρόμου που «βάλεται» από την ισχυρή χιονόπτωση, οι σπουδαίοι ιμπρεσιονιστές έχουν χαρίσει στην παγκόσμια τέχνη ολόκρηρη την ψυχρή ομορφιά ενός παγωμένου τοπίου. Βαθύτατα γαλήνιο και μοναδικά γοητευτικό.

Monet: The Magpie (1869)

Τα παγωμένα «ποιήματα» των ιμπρεσιονιστών: 8 διάσημοι πίνακες της ομορφιάς του χιονισμένου τοπίου

Caillebotte: Rooftops in the Snow (snow effect) (1875)

Monet: Wheatstacks, Snow Effect, Morning

Signac: Boulevard de Clichy (1886)

Lebacq: Snow at Bruges (1910)

Gauguin: Winter Landscape (1879)

Renoir: Skaters in the Bois de Boulogne (1868)

Renoir: Snowy Landscape (1870-1875)

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.