ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα Ήραια, οι γυναικείοι αθλητικοί αγώνες της αρχαιότητας και η ενδιαφέρουσα ιστορία τους

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι ανύπαντρες κοπέλες, οι οποίες είχαν λυτά τα μαλλιά τους και φορούσαν κοντό χιτώνα πάνω από το γόνατο -ώστε να είναι ευκίνητες.

Τα Ήραια, οι γυναικείοι αθλητικοί αγώνες της αρχαιότητας και η ενδιαφέρουσα ιστορία τους

Ο πρώτος ναός προς τιμήν της θεάς Ήρας είχε ήδη χτιστεί το 1.100 π.Χ. και υπάρχει η θεωρεία ότι τα Ήραια, χρονολογούνται πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι αγώνες τελούνταν κάθε τέταρτο έτος, την ίδια χρονιά που τελούνταν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά χωρίς να συμπίπτουν οι ακριβείς ημερομηνίες τέλεσής τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Ήραια εναλλάσσονταν ως προς το ποιός αγώνας προηγούνταν χρονικά, ώστε να μην προσβάλεται ούτε ο Δίας, ούτε η Ήρα.

Τη διοργάνωση αναλάμβαναν 16 γυναίκες από την Ήλιδα που άνηκαν σε επιφανείς οικογένειες, οι οποίες είχαν και τον ρόλο των Ελλανοδικών/κριτών. Οι ίδιες οι διοργανώτριες είχαν το καθαρά ιερατικό καθήκον να υφάνουν το πέπλο της Ήρας, το οποίο και εναπόθεταν κατά την διάρκεια της τελετής των Ηραίων στο άγαλμά της μέσα στον ναό και ύστερα ξεκινούσαν οι αγώνες.

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι ανύπαντρες κοπέλες, οι οποίες είχαν λυτά τα μαλλιά τους και φορούσαν κοντό χιτώνα πάνω από το γόνατο -ώστε να είναι ευκίνητες- που έπιανε μόνο στον αριστερό ώμο θυμίζοντας τις παραστάσεις που έχουμε από τις Αμαζόνες. Το σπριντ που έπρεπε να κάνουν οι αθλήτριες, οριζόταν στα 5/6 του σταδίου της Ολυμπίας, δηλαδή τα 160 από τα 192 μέτρα.

Ο Παυσανίας μας πληροφορεί ότι υπήρχαν τρεις ηλικιακές κατηγορίες, ενώ τα βραβεία για τις τρεις νικήτριες ήταν ένα στεφάνι από την ιερή αγριελιά, ένα κομμάτι από το κρέας της αγελάδας (και σύμβολό της, αντίστοιχα ο Δίας είχε τον ταύρο στα σύμβολά του) που θυσιαζόταν προς τιμήν της θεάς, η κατανάλωση του οποίου ισούταν με την αποδοχή της δύναμης της Ήρας. Τέλος, η νικήτρια κατακτούσε το δικαίωμα αφιέρωσης αγαλματίδιου με την μορφή τους στον ναό της Ήρας.

Τα Ήραια καθιέρωσε σύμφωνα με τον μύθο η Ιπποδάμεια εγγονή του θεού Άρη ως κάθαρση. Ο πατέρας της ο βασιλιάς Οινόμαος, είχε θεσμοθετήσει αγώνισμα αρματοδρομίας αντοχής με έπαθλο την κόρη του. Αν οι επίδοξοι μνηστήρες έχαναν, τους σκότωνε. Μόνο που η Ιπποδάμεια ερωτεύτηκε τον 13ο μνηστήρα, τον Πέλοπα, ο οποίος εξαγόρασε τον ηνίοχο του βασιλιά να σαμποτάρει το άρμα του Οινόμαου με αποτέλεσμα να φύγει ο μπροστινός τροχός και να σκοτωθεί. Κάπου εδώ οφείλετε να αναγνωρίσετε, ότι οι πρόγονοί μας ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τον στημένο αγώνα, πριν οι εγγονοί του Πέλοπα, ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος εκστρατεύσουν για την Τροία περίπου στα 1.100 χρόνια π.Χ.

Έτσι η Ιπποδάμεια ζητώντας συγχώρεση από τους θεούς, θεσμοθέτησε τους αγώνες προς τιμήν της θεάς Ήρας. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Ιπποδάμεια θεσμοθέτησε τους αγώνες από ευγνωμοσύνη προς την Ήρα για τον γάμο της με τον Πέλοπα (η Εστία, προστάτιδα της οικογένειας, εντάχθηκε μεταγενέστερα στο Πάνθεον, τον ρόλο της κατείχε η Ήρα).

Πέρα από τον μύθο, οι αγώνες θεωρούνται ως εύλογο αποτέλεσμα εποχών πριν από τις πατριαρχικές κοινωνίες, όπου η θέση της γυναίκας ήταν πιο ισχυρή και λατρεύονταν θεές όπως η Γαία-Θεά Μητέρα, (αργότερα αντικαταστάθηκαν από τη Δήμητρα και την Ήρα) και άλλες γήινες-χθόνιες θεότητες της γονιμότητας. Αυτήν την θεωρία επιβεβαιώνει το γεγονός ότι και ο ναός πάνω στον οποίο χτίστηκε το Ήραιο (το Ήραιο είναι ο αρχαιότερος ναός που έχει βρεθεί), είναι χτισμένος σε ακόμα παλαιότερο βωμό θηλυκής θεότητας.

Δείτε μία αναπαράσταση των αρχάιων Ηραίων:

* Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το εξαιρετικό και εκτενές άρθρο της Χαρίκλειας Μήνη με τίτλο Ήραια - οι άγνωστοι Ολυμπιακοί αγώνες, που περιέχει αποσπάσματα από το βιβλίο της S. Ammer Η Ελλάδα των γυναικών.

Πηγή: wefit.gr

Aκολουθήστε τo WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.