ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου:Η επαναστατική ανακάλυψη των γυναικών που πήραν Νόμπελ Χημείας

Οι Εμανουέλε Σαρπεντιέ και Τζένιφερ Α. Ντούντνα, από τις λίγες γυναίκες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο, ανακάλυψαν ένα εργαλείο που ξαναγράφει τον κώδικα της ζωής.

Συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου:Η επαναστατική ανακάλυψη των γυναικών που πήραν Νόμπελ Χημείας

Δεν είναι μόνο ανάμεσα στις ελάχιστες γυναίκες στην ιστορία που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ Χημείας, αλλά και οι ερευνήτριες που επινόησαν ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία της γονιδιακής τεχνολογίας. Ο λόγος για τις Εμανουέλε Σαρπεντιέ και Τζένιφερ Α. Ντούντνα, τις φετινές νικήτριες των κορυφαίων βραβείων, που επιλέχθηκαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του φορέα, «για το εργαλείο τους που ξαναγράφει τον κώδικα της ζωής».

Το λεγόμενο γενετικό ψαλίδι CRISPR/Cas9 αλλάζει το DNA των ζώων, των φυτών και των μικροοργανισμών με απίστευτα υψηλή ακρίβεια, βοηθώντας ώστε να αναπτυχθούν νέες θεραπείες του καρκίνου αλλά και κληρονομικών ασθενειών.

Ο ρόλος του CRISPR/Cas9; Όταν, στο παρελθόν, οι ερευνητές έπρεπε να τροποποιήσουν τα γονίδια ενός κυττάρου, σπαταλούσαν πολύ χρόνο και η επιτυχία ήταν αβέβαιη. Χάρη, ωστόσο, σε αυτό το εργαλείο, πλέον μπορούν να το κάνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Αυτό το γενετικό εργαλείο έχει τεράστια δύναμη. Όχι μόνο έφερε την επανάσταση στη θεμελιώδη επιστήμη, αλλά επιπλέον οδήγησε σε καινοτόμες καλλιέργειες και θα συμβάλει σε νέες, πρωτοποριακές ιατρικές θεραπείες» δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Νόμπελ Χημείας, Κλάες Γκούσταφσον.

«Αυτό το γενετικό εργαλείο έχει τεράστια δύναμη. Όχι μόνο έφερε την επανάσταση στη θεμελιώδη επιστήμη, αλλά επιπλέον οδήγησε σε καινοτόμες καλλιέργειες και θα συμβάλει σε νέες, πρωτοποριακές ιατρικές θεραπείες»

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η ανακάλυψή του έγινε τυχαία. Όταν η Σαρπεντιέ μελετούσε το παθογόνο βακτήριο Streptococcus pyogenes, ανακάλυψε ένα μέχρι πρότινος άγνωστο μόριο, το tracrRNA, μέρος του αρχέγονου ανοσοποιητικού συστήματος του βακτηρίου, που αφοπλίζει τους ιούς καταστρέφοντας το DNA τους.

Τη χρονιά που η Σαρπεντιέ δημοσίευσε την ανακάλυψή της, το 2011, άρχισε συνεργασία με τη βιοχημικό Ντούντνα, με ευρεία γνώση του RNA. Μαζί κατάφεραν να αναπαραγάγουν αυτό το γενετικό ψαλίδι σε δοκιμαστικό σωλήνα και να απλοποιήσουν τη χρήση του.

Με την εφαρμογή της ανακάλυψής τους, από το 2012, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αναπτύξουν φυτά που αντιστέκονται στη μούχλα, την ξηρασία και τα παράσιτα, ενώ επίσης έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν νέες αντικαρκινικές θεραπείες και θεραπείες κληρονομικών ασθενειών. Όπως καταλήγει θριαμβευτικά η ανακοίνωση των Νόμπελ Χημείας, «αυτά τα γενετικά ψαλίδια έχουν μεταφέρει τις επιστήμες σε μια νέα εποχή, φέρνοντας, με πολλούς τρόπους, το σπουδαιότερο όφελος στην ανθρωπότητα».

Ποιες είναι οι νικήτριες

Η Δρ Εμανουέλε Σαρπεντιέ, γεννημένη το 1968, είναι Γαλλίδα μικροβιολόγος, γενετίστρια και βιοχημικός, σήμερα διευθύντρια της Μονάδας Μαξ Πλανκ για τις Επιστήμες Παθογόνων στο Βερολίνο. Η Δρ Τζένιφερ Α. Ντούντνα, που γεννήθηκε το 1964 στις ΗΠΑ, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ και διεξάγει έρευνες στο Ιατρικό Ινστιτούτο Χάουαρντ Χιουζ. Το 2017 η Ντούντνα έγραψε ένα βιβλίο («A Crack in Creation») όπου περιγράφει το χρονικό της ανακάλυψης του CRISPR/Cas9, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί για πιθανές αρνητικές συνέπειές του. Έγιναν η έκτη και έβδομη γυναίκα στην ιστορία που διακρίνονται με Νόμπελ Χημείας, κατακτώντας μία θέση πλάι σε ιερά τέρατα της επιστήμης όπως η Μαρί Κιουρί.

Δείτε την Τζένιφερ Α. Ντούντνα να σχολιάζει, συγκινημένη, τη βράβευσή της:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό:


Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.