ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Σκίσιμο στα χείλη, μελανιές, σκισμένη μπλούζα»: Μια ακόμα καταγγελία για απόπειρα βιασμού στα 16

Αυτή τη φορά έγινε από τη Θεοδότα Νάντσου, διευθύντρια περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF με αφορμή την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου.

«Σκίσιμο στα χείλη, μελανιές, σκισμένη μπλούζα»: Μια ακόμα καταγγελία για απόπειρα βιασμού στα 16

Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση έχει οπλίσει με δύναμη πολλές ακόμα γυναίκες, όχι μόνο από τον αθλητισμό αλλά από κάθε χώρο, να μιλήσουν για τη δική τους τραυματική εμπειρία. Ανάμεσα σε αυτές και η Θεοδότα Νάντσου, διευθύντρια περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF, που μέσα από το Facebook προχώρησε σε μια προσωπική εξομολόγηση για ένα περιστατικό που βίωσε όταν ήταν μόλις 16 ετών.

Συγκεκριμένα, έγραψε:

«Η αποκάλυψη από τη Σοφία Μπεκατώρου του βιασμού της από τον μεγαλοπαράγοντα της ιστιοπλοΐας είναι συγκλονιστική όχι τόσο για το ίδιο το έγκλημα που της συνέβη. Η αδιανόητη ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας είναι ακριβώς το βαθύ πρόβλημα: η συγκάλυψη και η επίθεση στο ίδιο το θύμα που τόλμησε μετά από χρόνια να μιλήσει.

«Η αδιανόητη ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας είναι ακριβώς το βαθύ πρόβλημα: η συγκάλυψη και η επίθεση στο ίδιο το θύμα που τόλμησε μετά από χρόνια να μιλήσει»

»Η γενναιότητα της Μπεκατώρου μας φέρνει κοντά της. #ΜεΤηΣοφία. Και επειδή οι ταπεινωτικές επιθέσεις είναι υπερπολλαπλάσιες από όσες καταγγέλλονται, αρχίζουν εξομολογήσεις κρυμμένων περιστατικών επίθεσης και βιασμού. Να κάνω κι εγώ μια δική μου.

»Στα 16 μου, είχαμε αναλάβει ως μέλη αθλητικού συλλόγου να ξεναγήσουμε στην Αθήνα αθλητές ξένης ανδρικής ομάδας πρωταθλητών. Καθώς περιμέναμε στην είσοδο του ξενοδοχείου να κατέβουν, ένας από τους αθλητές που είχα στην προσοχή μου τηλεφώνησε στη ρεσεψιόν και είπε με λειψά αγγλικά πως έχει κάποιο πρόβλημα. Μου ζήτησε ν’ ανέβω να τον βοηθήσω. Μόλις πάτησα στο δωμάτιό του, έκλεισε την πόρτα και μου επιτέθηκε. Θυμάμαι ακόμα το αίσθημα πως έχει πέσει ένας τοίχος πάνω μου. Τον έσπρωχνα και προσπαθούσα να τον κλωτσήσω, αλλά δεν μπορούσα να τον μετακινήσω από πάνω μου. Ένιωθα πως ήμουν σε τελείως εξωπραγματική διάσταση – κάπου αλλού. Και έσπρωχνα, προσπαθούσα να φύγω και να κλωτσήσω, έλεγα “no no no”, αλλά δεν ξέρω καν αν έβγαινε φωνή. Με την πάλη, σταμάτησε, σηκώθηκε και ζήτησε συγγνώμη. Μάζεψα τα κουρέλια μου και του είπα "οκ, πάμε κάτω". Μου επιτέθηκε δεύτερη φορά, αλλά σε λίγο σταμάτησε ξανά επειδή χτύπησε το τηλέφωνο. Μας περίμεναν στην είσοδο.

«Τον έσπρωχνα και προσπαθούσα να τον κλωτσήσω, αλλά δεν μπορούσα να τον μετακινήσω από πάνω μου. Ένιωθα πως ήμουν σε τελείως εξωπραγματική διάσταση – κάπου αλλού»

»Κατέβηκα μόνη στην είσοδο και ήταν φανερό επάνω μου τι είχε συμβεί: ένα σκίσιμο στα χείλη μου, μελανιές και σκισμένη μπλούζα. Ο προπονητής μου δεν χρειάστηκε να με ρωτήσει, κατάλαβε τι είχε γίνει, φαινόταν άλλωστε. Εξοργίστηκε. Μαζί με έναν συναθλητή ετοιμάστηκαν να πάνε στο δωμάτιό του να τον πλακώσουν στο ξύλο. Τους παρακάλεσα να μην κάνουν τίποτα, με συνόδευσαν στο σπίτι, άλλαξα ρούχα και κατέβηκα για να πάμε να φάμε. Ο αθλητής που μου επιτέθηκε δήλωσε αδιαθεσία και δεν ήρθε μαζί μας. Μετά από δυο μέρες η ομάδα του κι αυτός επέστρεψαν στη χώρα τους.

»Γιατί παρακάλεσα τον προπονητή μου να μη δημιουργηθεί θέμα; Δεν είμαι σίγουρη – ντρεπόμουν βαθιά γι’ αυτό που είχε συμβεί. Θυμάμαι πολύ δυνατά όμως πως εκείνη τη στιγμή ένιωθα σαν να είχα κερδίσει αγώνα σε πρωτάθλημα: είχα σταματήσει μια επίθεση. Ένιωσα ακόμα καλύτερα επειδή είχα στήριξη. Όλη τη βραδιά ο προπονητής μου με ρωτούσε αν είμαι καλά και αν χρειάζομαι οτιδήποτε. Είχα τη μεγάλη τύχη ο σύλλογός μου να έχει προπονητή που δεν ανεχόταν επίθεση και αγριάδα από κανέναν προς καμία.

«Γιατί παρακάλεσα τον προπονητή μου να μη δημιουργηθεί θέμα; Δεν είμαι σίγουρη – ντρεπόμουν βαθιά γι’ αυτό που είχε συμβεί»

»Η Sofia Bekatorou και οι αμέτρητες Σοφίες που έχουν υποστεί επίθεση ή βιασμό από άντρες που έχουν δύναμη και επιρροή, δεν έχουν στήριξη. Δεν φθάνει η ντροπή και αδυναμία που νιώθεις όταν συμβαίνει η ταπεινωτική επίθεση, ζεις και με την αγωνία αν θα σε στηρίξουν εκείνοι που πρέπει: οι υπεύθυνοι του χώρου όπου συμβαίνει το κακό, οι ανώτεροι ή τα αφεντικά σου, οι δάσκαλοι και προπονητές.

«Ας μην απατώμαστε: ο βιαστής δεν κάνει σεξ. Ο βιασμός δεν είναι απλά και μόνο σεξουαλική διαστροφή, είναι επιβολή εξουσίας πάνω στο θύμα»

»Ας μην απατώμαστε: ο βιαστής δεν κάνει σεξ. Ο βιασμός δεν είναι απλά και μόνο σεξουαλική διαστροφή, είναι επιβολή εξουσίας πάνω στο θύμα. Δεν έχει καμία σημασία αν φοράς μίνι και ψηλά τακούνια ή αν είσαι με τζην ή αθλητική φόρμα. Το γεγονός ότι κατά σχεδόν απόλυτο ποσοστό οι βιαστές είναι άντρες είναι από μόνο του αποδεικτικό της κοινωνιοπαθολογικής ταυτότητας του βιασμού: ο βιαστής επιβάλλει την εξουσία που θεωρεί ότι απορρέει από την ανώτερη υπόσταση που ιστορικά και διαχρονικά προσφέρει η κοινωνία μας στους άντρες. Οι βιαστές βασιλεύουν σε κοινωνίες που παραδοσιακά συσχετίζουν την "ανδρεία" με την αγριάδα και τη βίαιη επιβολή.

»#ΜεΤηΣοφία και την κάθε Σοφία».

Δείτε την ανάρτηση:

Η αποκάλυψη από τη Σοφία Μπεκατώρου του βιασμού της από τον μεγαλοπαράγοντα της ιστιοπλοΐας είναι συγκλονιστική όχι τόσο...

Posted by Theodota Nantsou on Saturday, January 16, 2021


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Κεντρική φωτό: Theodota Nantsou / Facebook

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.