ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς επηρέασε η πανδημία τη σχέση μας με το περιβάλλον και την ανακύκλωση; Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Πραγματοποιήθηκε σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Πώς επηρέασε η πανδημία τη σχέση μας με το περιβάλλον και την ανακύκλωση; Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Ανάμεσα στις θλιβερές εικόνες της πανδημίας, από οικολογική άποψη αυτή τη φορά, είναι οι πεταμένες μάσκες που ρυπαίνουν σε τεράστιες ποσότητες το φυσικό και αστικό περιβάλλον. Τουλάχιστον όμως, όπως δείχνει μια νέα, μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει (Every Can Counts), η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων, ανάμεσα σε αυτούς και οι Έλληνες, πιστεύει ότι στη μετά COVID-19 εποχή πρέπει να γίνουν περισσότερα για το περιβάλλον και την ανακύκλωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξάχθηκε από τη βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Lucid σε 14 χώρες, το 90% των Ελλήνων συμφωνεί με την παραπάνω άποψη, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη πεντάδα των χωρών που συγκέντρωσαν το υψηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων (μαζί με Ιταλία, Ρουμανία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο). Μάλιστα το 52% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά, παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που επέφερε η πανδημία, δεν θα έβαζε την οικονομία πάνω από το περιβάλλον. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 59%, «στοιχείο με ιδιαίτερη βαρύτητα για μια χώρα που βίωσε δεκαετή οικονομική κρίση» σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Πανδημία και ανακύκλωση

Σε μια άλλη ερώτηση, «Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση για εσάς;», το 79% των Ευρωπαίων και για το 85% των Ελλήνων απάντησε «πολύ ή εξαιρετικά σημαντική». Επίσης, το 92% των Ευρωπαίων πιστεύει πως η ανακύκλωση είναι υποχρέωση όλων των πολιτών. Οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας λόγω COVID-19 έκαναν την ανακύκλωση δυσκολότερη για περίπου έναν στους δύο Έλληνες (45%). Παρά τις εμφανείς δυσκολίες όμως, επτά στους δέκα (70%) δήλωσαν ότι κατάφεραν να ανακυκλώσουν περισσότερο τους τελευταίους μήνες σε σχέση με πριν. Σε σχέση με τις συνήθειες ανακύκλωσης, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους ανακυκλώνουν συχνά ή πάντα όλα τα είδη υλικών. Πιο αναλυτικά για την Ελλάδα, το 29% δηλώνει ότι ανακυκλώνει συχνά και το 47% όλα τα υλικά συσκευασίας, πάντα.

Το 52% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά, παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που επέφερε η πανδημία, δεν θα έβαζε την οικονομία πάνω από το περιβάλλον

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν στην ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου. Αυτήν την στιγμή, ο μέσος όρος ανακύκλωσής τους στην Ευρώπη είναι στο 75%, ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 65% (πηγή: MPE and European Aluminium, 2017). Παρ’ όλα αυτά, ένα 52% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει πως πρέπει να ανακυκλώνουμε περισσότερα κουτιά αλουμινίου από ό,τι τώρα, ενώ ένα 38% θεωρεί πως πρέπει να ανακυκλώνεται το 100%.

Πώς επηρέασε η πανδημία τη σχέση μας με το περιβάλλον και την ανακύκλωση; Τι έδειξε μεγάλη έρευνα
Το 52% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά, παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που επέφερε η πανδημία, δεν θα έβαζε την οικονομία πάνω από το περιβάλλον. Φωτό: Κάθε Κουτί Μετράει

«Τα κουτιά αλουμινίου μπορούν να ανακυκλωθούν αμέτρητες φορές χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητα. Με το 90% των Ελλήνων να συμφωνεί ότι πρέπει να ανακυκλώνουμε περισσότερα ή όλα τα κουτάκια, η έρευνα δείχνει ότι αλλάζουμε σταδιακά συνήθειες και στρεφόμαστε σε υλικά που στηρίζουν την κυκλική οικονομία» αναφέρει η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει στην Ελλάδα και συμπληρώνει: «Συνεργαζόμαστε με δήμους, σχολεία, οργανισμούς και εταιρείες για να εμπνεύσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακυκλώνουν κάθε κουτί. Ακόμα και φέτος, που οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες λόγω της πανδημίας, ο κόσμος συμμετέχει ενεργά στις δράσεις μας, όπως είναι η ανακύκλωση on the go στη Θεσσαλονίκη και στις παραλίες του Αλίμου».

Σχετικά με το Κάθε Κουτί Μετράει

Το ενημερωτικό πρόγραμμα «Κάθε Κουτί Μετράει» γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009 και έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα το 2014. Σήμερα θεωρείται το κορυφαίο πρόγραμμα για την προώθηση της ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου στην Ευρώπη, ενώ έχει πλέον παρουσία σε 19 χώρες. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους και οργανισμούς να κάνουν τη διαφορά ανακυκλώνοντας τα κουτιά αλουμινίου που χρησιμοποιούν εκτός σπιτιού, εξοικονομώντας έτσι φυσικούς πόρους και ενέργεια.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Κάθε Κουτί Μετράει

Read Next

12 Αυγ 2022

Λορίν Μπακόλ: "Εύχομαι ο Φρανκ Σινάτρα να μπορούσε απλά να σκάσει και να αρχίσει να τραγουδάει"

Ο Μπόγκαρτ την έλεγε "μωρό" το υπόλοιπο Χόλιγουντ "το βλέμμα". Η Λορίν Μπακόλ έφυγε σαν σήμερα το 2014 αλλά παραμένει ίνδαλμα.

12 Αυγ 2022

Όταν φλέρταραν στη Νεράιδα: Ο Τόλης Βοσκόπουλος αγκαλιά με τη Γερμανίδα σταρ Μπάρμπαρα Μπουσέ

Οι δύο σταρ συναντήθηκαν τη δεκαετία του 1970 και λέγεται ότι γοητεύτηκαν ο ένας από τον άλλον.

Περισσότερα από

Stories

10 Αυγ 2022

Τίνα και Ευγενία Λιβανού: Όμορφες, πάμπλουτες και καταραμένες

Οι χρυσές κληρονόμοι που ερωτεύτηκαν οι δύο πλουσιότεροι Έλληνες. Εξαιτίας τους, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος θα γινόταν για πάντα εχθροί.

10 Αυγ 2022

Google Trends: Οι ελληνικές παραλίες πρώτες στην αναζήτηση των top ευρωπαϊκών προορισμών για διακοπές

Σταματήστε την αναζήτηση για τον καλύτερο προορισμό με τις ομορφότερες παραλίες στην Ευρώπη. Η Ελλάδα κατέχει και επισήμως την πρωτιά!

10 Αυγ 2022

Η σπάνια φωτογραφία της Σοφίας Λόρεν στην Ελλάδα μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς

Για τις ανάγκες της ταινίας "Το παιδί και το δελφίνι", η Σοφία Λόρεν έμαθε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τον Γιάννη Φλερύ. Ας δούμε ένα ρετρό στιγμιότυπο.

09 Αυγ 2022

Η Ελλάδα στο Hollywood: Οι ταινίες που έχουν γυριστεί στα νησιά μας

Από τον "Ζορμπά" μέχρι τα "Κανόνια του Ναβαρόνε", το Hollywood, αγάπησε και συνεχίζει να αγαπάει τις ομορφιές της χώρας μας.

09 Αυγ 2022

Γουίτνεϊ Χιούστον: ήταν η βοηθός της, Ρόμπιν Κρόφορντ, ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής της;

Η θρυλική τραγουδίστρια που γεννήθηκε σαν σήμερα είχε μια παιδική φίλη. Ήταν η ερωμένη της, η βοηθός της και η καλλιτεχνική της σύντροφος.

09 Αυγ 2022

Πτήση 411 της Ολυμπιακής: όταν ο πιλότος Σήφης Μιγάδης έσωσε 420 ανθρώπους στον αέρα και αναρίθμητους στη γη

"Όλοι όσοι ζούμε μετά από αυτό, ζούμε λαθραία" είπε αργότερα ο πιλότος.

09 Αυγ 2022

Η φρικτή δολοφονία της Σάρον Τέιτ από τους σατανιστές του Τσαρλς Μάνσον

Η έγκυος Σάρον Τέιτ βρίσκεται σφαγμένη στις 9 Αυγούστου του 1969, από 16 μαχαιριές.

08 Αυγ 2022

Σπάνιο κλικ από τον γάμο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ με την δεύτερη "άγνωστη" σύζυγό του, Νανά

Μετά το διαζύγιο από την εθνική σταρ, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύεται για δεύτερη φορά σε μια κλειστή σχεδόν οικογενειακή τελετή την Νανά Ειλικρινή.

08 Αυγ 2022

"Η Αλίκη με τον Δημήτρη το 1984": Αγαπημένοι ξανά, 10 χρόνια μετά τον χωρισμό

Ένα σπάνιο ενσταντανέ του μεγάλου ηθοποιού που έφυγε σαν σήμερα το 2004.

08 Αυγ 2022

Από το lifting της Τζέιν Φόντα μέχρι την κρυολιπόλυση της Λίντα Εβαντζελίστα οι παρακάτω celebrities μετανιώνουν για τα "τσιμπήματα" αιώνιας νεότητας

Απόλυτα εναρμονισμένες με την ηλικία τους και την φιλοσοφία της αληθινής ομορφιάς μιλούν για τις αισθητικές επεμβάσεις που έχουν μετανιώσει.