ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποιος κάνει ακόμα bullying σε ανθρώπους με παραμόρφωση στο πρόσωπο;

Με την αγωνία να κορυφώνεται για τον Θύμιο από τον Πύργο που αγνοείται για 12η ημέρα σήμερα, αναρωτιέται κανείς για τι πυροδοτεί τόσο σκοτάδι στην ελληνική κοινωνία.

Ποιος κάνει ακόμα bullying σε ανθρώπους με παραμόρφωση στο πρόσωπο;

Ο 39χρονος Θύμιος Μπουγάς βρισκόταν στο σπίτι του στον Πύργο, όταν συγκεντρώθηκε απ’ έξω ομάδα νεαρών με αυτοκίνητα και μηχανές και άρχισαν να πετούν προς το σπίτι του φωτοβολίδες και βεγγαλικά, προκειμένου να τον προκαλέσουν να βγει έξω. Όταν εκείνος βγήκε από το σπίτι του κρατώντας ένα μπαστούνι για να αμυνθεί, οι νταήδες τον κατέγραψαν σε βίντεο ισχυριζόμενοι ότι τούς επιτέθηκε με αλυσοπρίονο, το οποίο ανέβασαν στη συνέχεια στα social media. Γείτονες καταγγέλλουν ότι η συμμορία πετούσε ξύλα και πέτρες προς το σπίτι του Θύμιου. Σήμερα, ταυτοποιήθηκαν από την Αστυνομία οι 11 συμμετέχοντες στην επίθεση εναντίον του Θύμιου και έγιναν δύο προσαγωγές.

Ποιος κάνει ακόμα bullying σε ανθρώπους με παραμόρφωση στο πρόσωπο;

Έκτοτε, ο Θύμιος αγνοείται. Η τοπική κοινωνία κάνει λόγο για έναν άνθρωπο μοναχικό, που μετά το ατύχημα που είχε το 2008 στην Τρίπολη και εξαιτίας υπέστη παραμόρφωση το πρόσωπό του ενώ σιτίζεται και μιλάει με μηχανική υποστήριξη. Ο Θύμιος ζει σήμερα στον Πύργο και σύμφωνα με περίοικους φορούσε μάλιστα μάσκα για να μην αιφνιδιάζει τον κόσμο.

Μολονότι εξαφανίστηκε στις 4 Μάϊου η υπηρεσία Silver Alert ειδοποιήθηκε 8 μέρες αργότερα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Κουρούκλης, διοικητής της υπηρεσίας Silver Alert ενώ η εξαφάνισή του έγινε αντιληπτή στις 4 Μαΐου, η υπηρεσία αναζήτησης εξαφανισμένων ανθρώπων ενημερώθηκε μόλις στις 12 Μαΐου.

«Πήραμε την ενημέρωση από μια κυρία που είναι μέλος του φόρουμ εθελοντών, που είχαν ενδιαφερθεί για να βρεθεί ιατρική μονάδα που να αποκαταστήσουν το πρόσωπο του Ευθύμη χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση», επισήμανε. Και όπως είπε, «δυστυχώς ο Ευθύμης είχε εξαφανιστεί γιατί κάποια καλόπαιδα θέλησαν να τον εξαφανίσουν από την πόλη».

«Οι πολίτες του Πύργου δεν έχουν πάρει ακόμα διάψευση από την αστυνομία ότι άνθρωπος με αλυσοπρίονο πανικοβάλει του Πυργιώτες» είπε, υπενθυμίζοντας την την πρόθεση της ομάδας να απεικονίσουν τον ίδιο ως τον «τρελό» που τούς επιτέθηκε, ωστόσο το βίντεο τους πρόδωσε δείχνοντας σαφώς τις προθέσεις τους.

«Οι ευθύνες θα αναζητηθούν», δήλωσε ο κ. Κουρούκλης, λέγοντας ότι «καλό είναι να προσέχουν όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και ότι το διάστημα από 4 έως 11 Μαΐου έχει πολλά ποινικά αδικήματα για πολλούς».

«Υπάρχει μια οικειοθελής εξαφάνιση λόγω του φόβου και του πανικού. Ωστόσο, μας κινητοποιεί ακόμα περισσότερο η πιθανότητα ότι ο Ευθύμης, μετά τα πάνδεινα που έχει υποστεί πολλές φορές, να έχει βάλει σκοπό να θέσει τέλος στη ζωή του ή αυτοί οι οποίοι τον βιντεοσκόπησαν και δημιούργησαν όλο το θέμα του bullying να έχουν βαλθεί να τον βγάλουν από τη μέση», δήλωσε ο κ. Κουρούκλης.

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν το επίμαχο βίντεο προβλήθηκε από την εκπομπή «Φως στο Τούνελ». Βίντεο που προκαλεί φρίκη και οργή για όσους παγίδευσαν και εκφόβισαν έναν άνθρωπο που ήδη έχει δοκιμαστεί τόσο πολύ, αλλά έχει κατορθώσει να συνεχίσει τη ζωή του. Είναι να αναρωτιέται κανείς πώς υπάρχει κι αναπαράγεται αυτό το ζοφερό κομμάτι της κοινωνίας που εξακολουθεί να σκέφτεται να δρα κατά αυτόν τον κακοποιητικό με αδικαιολόγητο μίσος. Να «σπάει πλάκα» με τον πόνο και τη δοκιμασία ενός ανθρώπου, αντί να τον αγκαλιάζει και να τον υποστηρίζει, όπως συνέβη ευτυχώς στην περίπτωση της Ιωάννας Παλαιοσπύρου.

Στο μεταξύ, στο εξωτερικό γίνεται συστηματική προσπάθεια να ανατραπούν τα στερεότυπα που έχουν καλλιεργηθεί από τα μίντια και την κοινωνία για τους ανθρώπους με παραμόρφωση στο πρόσωπο, είτε λόγω ατυχημάτων και επιθέσεων είτε λόγω ασθενειών. Για παράδειγμα η ΜΚΟ Changing Faces υλοποιεί καμπάνιες επιδιώκοντας την ορατότητα των ανθρώπων με παραμορφώσεις στο πρόσωπο και κατ΄επέκταση την αποδοχή τους.

Ανέκαθεν τα μίντια και η ποπ κουλτούρα προβάλει το στερεότυπο πως όποιος έχει κάποιου είδους δυσμορφία είναι αυτόματα και «κακός». Ενδεικτικά η ΜΚΟ αναφέρει πως μόνο 1 στους 5 ανθρώπους με παραμόρφωση έχουν δει κάποιον που να τους μοιάζει να παίζει σε ταινία ή στην τηλεόραση. Αντιθέτως το 39% έχει δει κάποιον με παραμόρφωση (που συνήθως επιτυγχάνεται με ειδικό μέικ απ) να παίζει τον κακό, και βέβαια ποτέ τον πρωταγωνιστή ή πολύ περισσότερο, το ερωτικό ενδιαφέρον του πρωταγωνιστή.

Καλούν λοιπόν τις παραγωγές να πάψουν να δείχνουν σημάδια, ουλές και οποιουδήποτε τύπου παραμόρφωση ως «σήμα- κατατεθέν» των κακών- βάρβαρη πρακτική που αναπαράγει το στίγμα εναντίον συμπολιτών μας, εντελώς αδικαιολόγητα. Χαρακτηριστικά είναι τα δύο εκπληκτικά βίντεο της ΜΚΟ από καμπάνιες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για το αυτονόητο.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.