ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πήρε μία ανάσα και βούτηξε στον βυθό. Δεν βγήκε ποτέ: Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Ναταλία Μολτσάνοβα

Τον Αύγουστο του 2015 μία τραγική εξαφάνιση συντάραξε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η κορυφαία αθλήτρια ελεύθερων καταδύσεων στην ιστορία χάθηκε στη Μεσόγειο.

Πήρε μία ανάσα και βούτηξε στον βυθό. Δεν βγήκε ποτέ: Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Ναταλία Μολτσάνοβα

Τον Σεπτέμβιο του 2014 η Ναταλία Μολτσάνοβα, η κορυφαία αθλήτρια ελεύθερων καταδύσεων στην ιστορία, φόρεσε τη γυαλιστερή στολή της και ετοιμάστηκε να βουτήξει για ακόμα μία φορά στη Μεσόγειο, περίπου 2 ναυτικά μίλια ανοικτά της Σαρδηνίας. Τα μάτια της ήταν κλειστά καθώς συγκεντρωνόταν απόλυτα στον έλεγχο της αναπνοής της. Σε κάθε παρατεταμένη εκπνοή οι παλμοί της καρδιάς της έπεφταν, προετοιμάζοντας το σώμα της για μία κατάδυση σε βάθος μεγαλύτερο από 300 πόδια, κάτι αντίστοιχο με το πηδήξει κάποιος από ένα κτίριο 60 ορόφων με μία μόνο ανάσα.

Στα νερά γύρω από την 52χρονη Μολτσάνοβα δεκάδες φουσκωτά με θεατές που παρακολουθούσαν με κομμένη αναπνοή τη σπουδαία δύτρια που ετοιμαζόταν να εντυπωσιάσει για ακόμη μία φορά τον κόσμο στο πλαίσιο του AIDA Team World Championship, του πιο απαιτητικού διαγωνισμού καταδύσεων στον πλανήτη. Η βουτία της Μολχάνοβα ήταν, δίχως δεύτερη σκέψη, το highlight της ημέρας. Μιλάμε για τη γυναίκα που είχε ήδη στο ενεργητικό της 41 παγκόσμια ρεκόρ και 23 παγκόσμιους τίτλους, για την πιο πολυσυζητημένη και πετυχημένη αθλήτρια σε ολόκληρη την ιστορία του αθλήματος.

Τέντωσε την πλάτη της. Aνασήκωσε τους ώμους της για μία μόνο στιγμή πάνω από το νερό και τράβηξε στους πνεύμονες της όσο περισσότερο οξυγόνο μπορούσε. Βύθισε το πρόσωπο της κάτω από την επιφάνεια της θάλασσα και βούτηξε. Στα 65 πόδια ακριβώς η Μολτσάνοβα χάθηκε στη θερμοκλίνη του πελάγους, το σημείο εκείνο όπου ένα παγωμένο ρεύμα ταράζει τη θερμότητα των νερών, το όριο που οι αθλητές περιγράφουν ως «τη διαχωριστική γραμμή που όταν την περάσει κανείς αισθέται χιλιάδες παγάκια να τρυπούν τον εγκέφαλο του». Όσο για τη Μολτσάνοβα, δεν δυσκολεύτηκε καν. Λίγα λεπτά μετά ήταν και πάλι στην επιφάνεια του νερού, άγγιζε την κορδέλα του διαγωνισμού και γελούσε. Το δακτυλίδι που αποδείκνυε το βάθος στο οποίο είχε καταφέρει να φτάσει κρεμόταν σαν παιδικό παιχνίδι από το δάκτυλο της. Τελικά υπήρχε ένας πολύ καλός λόγος που οι συναθλητές και συναγωνιστές της την αποκαλούσαν «Βασίλισσα».

Είχε ήδη στο ενεργητικό της 41 παγκόσμια ρεκόρ και 23 παγκόσμιους τίτλους, για την πιο πολυσυζητημένη και πετυχημένη αθλήτρια σε ολόκληρη την ιστορία του αθλήματος.

Tι είναι άραγε αυτό που πήγε στραβά τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς όταν η σπουδαία αυτή δύτρια χάθηκε από προσώπου γης στα ανοικτά του νησιού Φορμεντέρα στην Ισπανία;

Η εξαφάνιση:

Στις 2 Αυγούστου του 2015 η Ναταλία Μολτσάνοβα βρισκόταν στην Ισπανία και παρέδιδε ένα ιδιωτικό μάθημα κατάδυσης σε βάθος 130 ποδιών κάτω από τη θάλασσα, σίγουρα ένα απόλυτα διαχειρίσμο νούμερο για μία αθλήτρια του δικού της επιπέδου. Εκείνο το μεσημέρι η Μολτσάνοβα βούτηξε στο νερό και απλά δεν ξαναβγήκε ποτέ με την εξαφάνιση της να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια ολόκληρης της δεκαετίας του 2010. Πώς χάθηκε η Nαταλία; Τι συνθήκες αντιμετώπισε στον βυθό της θάλασσας που την έκαναν να χάσει εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης; Γιατί το πτώμα της δεν βρέθηκε ποτέ;

Σύμφωνα με τον γιο της, τον 28χρονο - τότε- δύτη Αλεξέι Μολτσανόβ τη συγκεκριμένη μέρα υπήρχαν εξαιρετικά ισχυρά, κρύα ρεύματα στον βυθό της Μεσογείου. Όπως έχει δηλώσει, η μητέρα του, μάλλον, εξαφανίστηκε κάπου ανάμεσα στα 115 και 130 πόδια κάτω από την επιφάνεια του νερού, ένα βάθος που πρακτικά μοιάζει βατό για κάποια σαν τη Μολτσάνοβα παρόλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο κάτω από τις λάθος συνθήκες και, κυρίως, εξαιτίας του γεγονότος ότι η 52χρονη αθλήτρια, την ώρα της κατάδυσης, δεν είχε μαζί της κάποιον άλλον επαγγελματία, έμπειρο δύτη ο οποίος θα διατηρούσε συνεχή οπτική επαφή μαζί της. Έτσι χωρίστηκε εντελώς από την υπόλοιπη ομάδα, που δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τις κινήσεις της και να τη βοηθήσει όταν ήταν απαραίτητο.

Αυτόπτεις μάρτυρες είπαν αργότερα στον Αλεξέι, που δεν ήταν μαζί με τη μητέρα του τη στιγμή της κατάδυσης, ότι το ψυχρό ρεύμα απομάκρυνε τη Μολτσάνοβα. Επαγγελματίας δύτης από την κοντινή Ίμπιζα έσπευσε στο σημείο αμέσως μετά την εξαφάνιση της γνωστής αθλήτριας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σώμα της Μολτσάνοβα πιθανότατα να κατέληξε εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο των ερευνών.

H 52χρονη αθλήτρια, την ώρα της κατάδυσης, δεν είχε μαζί της κάποιον άλλον επαγγελματία, έμπειρο δύτη ο οποίος θα διατηρούσε συνεχή οπτική επαφή μαζί της.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η Ναταλία δεν βγήκε ποτέ ξανά στην επιφάνεια. Οι θεωρίες γύρω από την εξαφάνιση της αμέτρητες. Άλλες περισσότερο λογικές, άλλες αληθινά παράλογες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τραυματίστηκε θανάσιμα στον βυθό, κάποιοι ότι μπλέχτηκε σε κάποιο «αδέσποτο» δίχτυ που δεν ήταν εύκολο να εντοπιστεί κάτω από το νερό και δεν κατάφερε να διαφύγει. 'Αλοι πως έπαθε ανακοπή, άλλοι πως είναι ακόμα ζωντανή και ταξιδεύει μόνη της κάπου στον ωκεανό.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό της κράτησαν περίπου 3 ημέρες αλλά στη συνέχεια ο γιος της ζήτησε από τις αρχές να σταματήσουν, δηλώνοντας βέβαιος ότι η μητέρα του δεν θα εντοπιζόταν ποτέ, ούτε ζωντανή ούτε νεκρή. Ότι επέλεξε να μείνει για πάντα στο αγαπημένο της μέρος στον κόσμο. Στη βαθιά, γαλάζια θάλασσα.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Κεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.