ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πήγαμε στο Upupa epops στα Πετράλωνα και καταλάβαμε γιατί όλη η Αθήνα μιλάει γι' αυτό

Ακούγεται σαν γλωσσοδέτης. Ουπούπα έποπς. Πρόκειται για το “εξωτικό πουλί” της all day long διασκέδασης, το οποίο άπαντες έμαθαν να το προφέρουν σωστά πριν καν πάνε

Πήγαμε στο Upupa epops στα Πετράλωνα και καταλάβαμε γιατί όλη η Αθήνα μιλάει γι' αυτό

«Πάμε Upupa epops;» λέει η Χαρά μετά το λουκούλλειο γεύμα στην ταβέρνα στα Πετράλωνα. «Ουπούπα τι;» ρωτάω, «τι λες;». «Upupa epops» επαναλαμβάνει με στόμφο λες τονίζοντας τις συλλαβές σαν σε μάθημα ορθοφωνίας. Το γκουγκλάρω αυτομάτως. Το βρίσκω. Το βάζω στο τζι πι ες και σε δέκα λεπτά βρισκόμαστε απ' έξω.

Ανάμεσα στα βιομηχανικά κτήρια της οδού Αλκμήνης, διαγωνίως απέναντι από το ομώνυμο θέατρο. Δύο σπιτάκια μιας άλλης Αθήνας κατάφεραν και έφτασαν εν ζωή μέχρι και σήμερα. «Ο χώρος μας είναι δυο σπιτάκια και ένα μαγαζί του 1930 και αυτό που προσπαθήσαμε ήταν να διατηρήσουμε τον παλιό αυθεντικό του χαρακτήρα, μιας παλιάς Αθηναϊκής αυλής με επιρροές από διάφορες χώρες, όπως Μαρόκο, Μεξικό κ.α» εξηγεί η Μάρφη Μπαλή, η γυναίκα πίσω από το αλλόκοτο όνομα του μπαρ. Αλλόκοτο για μας, για έναν ζωολόγο όχι.

Πήγαμε στο Upupa epops στα Πετράλωνα και καταλάβαμε γιατί όλη η Αθήνα μιλάει γι' αυτό
Ανάμεσα στα βιομηχανικά κτήρια της οδού Αλκμήνης, διαγωνίως απέναντι από το ομώνυμο θέατρο. Δύο σπιτάκια μιας άλλης Αθήνας κατάφεραν και έφτασαν εν ζωή μέχρι και σήμερα.
«Πάμε Upupa epops;» λέει η Χαρά μετά το λουκούλλειο γεύμα στην ταβέρνα στα Πετράλωνα. «Ουπούπα τι;» ρωτάω, «τι λες;»

«Upupa epops είναι το επιστημονικό όνομα του τσαλαπετεινού ο οποίος ανήκει στα πιο όμορφα και σπάνια πουλιά του κόσμου και είναι το μόνο από αυτά που έρχεται στην Ελλάδα, αποδημητικό γαρ και ουσιαστικά φέρνει την άνοιξη στην χώρα μας» βάζει τα πράγματα στη θέση τους η Μάρφη και συνεχίζει: «Επίσης στους Όρνιθες του Αριστοφάνους είναι ο βασιλιάς των πουλιών όπως και στο βιβλίο “The comference of the birds”. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να συνδέσουμε κάτι εξωτικό, -ακόμη και τα χρώματα του πουλιού έχουν χρώματα τα οποία υπάρχουν στον χώρο π.χ ασπρόμαυρα φτερά, ασπρόμαυρα πλακάκια- με την παλιά Αθήνα και με θεατρικά στοιχεία μιας και τα κάτω Πετράλωνα».

«Upupa epops είναι το επιστημονικό όνομα του τσαλαπετεινού ο οποίος ανήκει στα πιο όμορφα και σπάνια πουλιά του κόσμου».

Μα, και τα κάτω Πετράλωνα ενέχουν την παλιά Αθήνα στο DNA τους, είναι από τις λίγες γειτονιές της Αθήνας που μυρίζει ακόμα αγιόκλημα και γιασεμί, που οι αυλές μετράνε γέλια και φωνές. «Εκτός του ότι είναι μία πολύ όμορφη περιοχή της Αθήνας που μέχρι και σήμερα διατηρεί την ζεστασιά της γειτονιάς έχει αρκετούς θεατρικούς χώρους που φιλοξενούν καθημερινά μεγάλο αριθμό θεατρόφιλου κοινού» συμπληρώνει η Μάρφη, τοποθετώντας ένα κομμάτι του target group του Upupa epops: τους θεατράνθρωπους αλλά και τους σκέτα “θεατρικούς”.

«Προσπαθήσαμε να συνδέσουμε κάτι εξωτικό, -ακόμη και τα χρώματα του πουλιού έχουν χρώματα τα οποία υπάρχουν στον χώρο π.χ ασπρόμαυρα φτερά, ασπρόμαυρα πλακάκια- με την παλιά Αθήνα και με θεατρικά στοιχεία μιας και τα κάτω Πετράλωνα»
«Εκτός του ότι τα Πετράλωνα είναι μία πολύ όμορφη περιοχή της Αθήνας που μέχρι και σήμερα διατηρεί την ζεστασιά της γειτονιάς έχει αρκετούς θεατρικούς χώρους».

«Ο τσαλαπετεινός με τα ταξίδια του μας έφερε στο μυαλό εμπειρίες, χρώματα και ιδέες. Το διακοσμητικό στοιχείο ανέλαβε ο Αλέξης Πετράκης και πολλά από τα έπιπλα του μαγαζιού τα πήραμε από διάφορα παλαιοπωλεία όπου τα αναπαλαιώσαμε και τα προσαρμόσαμε στο ύφος του χώρου» συμπληρώνει η Μάρφη.

Κάθε γωνιά του Upupa epops ισούται με πάμπολλα likes στα σόσιαλ.

Το πρώτο πράγμα που φωτογράφισα για να ανεβάσω στο Instagram είναι τα πόδια μου πάνω στο ασπρόμαυρο πλακάκι της αυλής. 50 καρδούλες μέσα σε 10 λεπτά. Το μπελ επόκ πλακάκι του μπάνιου 60 καρδούλες σε 15 λεπτά. Κάθε γωνιά του Upupa epops ισούται με πάμπολλα likes στα σόσιαλ. Για κάποιο λόγο έρχεται στο μυαλό μου ο 5ος κύκλος από το American Horror Story, το “Ηotel” με την Lady Gaga. Κάτι η στιλπνή παρακμή των vintage επίπλων, κάτι η glamorous υστεροφημία του χώρου, ίσως να έπαιξε ρόλο και ο έξοχος συνδυασμών αποσταγμάτων μέσα στο κόκκινο Νegroni μου.

«Το κάθε cocktail έχει δημιουργηθεί για να καλύπτει διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις δύο από τα δημοφιλέστερα είναι το Amnesia και το Morrocan» εξηγεί η Μάρφη. Ίσως τα δοκιμάσω την επόμενη φορά. Ίσως μείνω πιστή στο Negroni μου -γιατί να αλλάξεις κάτι πετυχημένο, άλλωστε;

Παλιά έπιπλα που έγιναν καινούργια. Το μωσαϊκό συναντάει το παρκέ.

«Εργάζομαι στο χώρο του bartending τα τελευταία 13 χρόνια ενώ έχω τελειώσει marketing και διαφήμιση» μου λέει η Μάρφη όταν της ζητάω να μου πει εν τάχει την ιστορία της. «Οι δυο μου συνέταιροι είναι ο Ρένος Γραμμένος και ο Πέτρος Μανώχης, πολιτικός μηχανικός. Κάποια από τα μαγαζιά που εργάστηκα είναι το Pere Ubu, το Baba au Rum, το 42, το Cinco» συνεχίζει απαριθμώντας τα “γαλόνια” που έχει αποκομίσει από την μπάρα και από τη μεγάλη της νύχτας σχολή. Μιας σχολής της οποίας όλοι, λίγο πολύ, είμαστε απόφοιτοι.

Φωτογραφίες: Ειρήνη Μιχοπούλου

Facebook Upupa Epos

Η στιλπνή παρακμή των vintage επίπλων, η glamorous υστεροφημία του χώρου.
Μια παλιά αθηναϊκή αυλή βουίζει ξανά από φωνές, γέλια και γλυκά μεθύσια.
«Το κάθε cocktail έχει δημιουργηθεί για να καλύπτει διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις δύο από τα δημοφιλέστερα είναι το Amnesia και το Morrocan»

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.