ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πήγαμε στο Quartier d’ Athenes και καταλάβαμε γιατί όλη η πόλη δίνει εκεί τα ραντεβού της πλέον

Άνοιξε τις πόρτες του λίγο πριν τις γιορτές, στις 19 Δεκεμβρίου του 2016 και έκτοτε όλη η Αθήνα πέρασε από αυτές. Μια συμπυκνωμένη εμπειρία κοσμοπολιτισμού.

Πήγαμε στο Quartier d’ Athenes και καταλάβαμε γιατί όλη η πόλη δίνει εκεί τα ραντεβού της πλέον

Τα μηνύματα έκαναν δυνατούς και επαναλαμβανόμενους ήχους, ενώ τα κανονίσματα για το σημείο συνάντησης έπεφταν βροχή. Η Αντιγόνη πήρε την πρωτοβουλία: «Μόνο Quartier d’ Athenes κορίτσια, δεν πάω αλλού τελευταία». Η Καλλιόπη, η Ράνια κι εγώ συμφωνήσαμε. Ήθελα να πάω, άλλωστε, από την πρώτη φωτό που πέρασε μπροστά από το timeline μου. Έχει κάτι αυτό το μέρος πολύ ελκυστικό, πολύ οικείο και φιλικό. Αυτό, άλλωστε, δεν είναι το εφέ της καλαισθησίας; Να σε προστατεύει στην αγκαλιά της σαν κουκούλι;

Περνάω κι εγώ με τη σειρά μου την πόρτα του Quartier d’ Athenes. Η αίσθηση κάτι μεταξύ του «Les Philosophes» καφέ του Marais, στο Παρίσι, ανακατεμένη με το Pastis στο Μeat Market της Νέας Υόρκης. Η τετράδα μας σε απαρτία, καμία απουσία. Όλες απίκο. Όταν πρόκειται για φαγητό, ποτό και γέλια κανείς δε λείπει. Οι απορίες καταιγιστικές: «Τι νέα;», «τι παλιά;», «τι φάση εδώ;», «το ξέρετε ότι αυτή η πλατεία λέγεται Αγίων Θεοδώρων;», «ποια η διαφορά του κροκ μεσιέ από το κροκ μαντάμ;», «Μαλαγουζιά έχετε;».

Και Μαλαγουζιά είχαν και τελικά, μετά από γκουγκλάρισμα, επιβεβαιώθηκε ότι η διαφορά του κροκ μεσιέ από το κροκ μαντάμ είναι το τηγανιτό αβγό. Ακολούθησαν μεγάλες στιγμές. Χαχανητά, γευστικές μπουκιές, μουγκρητά ευχαρίστησης, τσουγκρίσματα, προπόσεις. «Να ’μαστε καλά!».

Πήγαμε στο Quartier d’ Athenes και καταλάβαμε γιατί όλη η πόλη δίνει εκεί τα ραντεβού της πλέον
Η αίσθηση κάτι μεταξύ του «Les Philosophes» καφέ του Marais, στο Παρίσι, ανακατεμένη με το Pastis στο Μeat Market της Νέας Υόρκης.
Και Μαλαγουζιά είχαν και τελικά, μετά από γκουγκλάρισμα, επιβεβαιώθηκε ότι η διαφορά του κροκ μεσιέ από το κροκ μαντάμ είναι το τηγανιτό αβγό. Ακολούθησαν μεγάλες στιγμές.

«Η φιλοσοφία του Quartier d' Athenes είναι η δημιουργία ενός κλασικού bistrot στο κέντρο της Αθήνας γιατί θεωρούμε ότι είναι κάτι που έλειπε».

Η αναβίωση της κλασικής Αθήνας σου πάει πολύ

Το φως από την τζαμαρία-γωνία άλλαζε χρώμα, το μεσημέρι έδινε τη θέση του στο απόγευμα και το απόγευμα στο νεαρό βράδυ, αλλά εμείς εκεί. Στο ραντεβού με την καλοπέραση. «Ποια είναι φιλοσοφία του Quartier d' Athenes;» ρωτάω τον Παναγιώτη Κομνηνό, τον έναν εκ των ιδιοκτητών. «Η φιλοσοφία του Quartier d' Athenes είναι η δημιουργία ενός κλασικού bistrot στο κέντρο της Αθήνας γιατί θεωρούμε ότι είναι κάτι που έλειπε. Στόχος μας η αναβίωση ενός χώρου που θα παραπέμπει στην κλασική Αθήνα κάτι που νομίζουμε ότι το πετύχαμε, κατά ένα μεγάλο βαθμό». Κουνάω το κεφάλι συναινετικά. Ναι, si, yes, oui, μάλιστα, έτσι είναι.

«Στο συγκεκριμένο ακίνητο υπήρχε ένα μαγειρείο/ψησταριά με το όνομα Άλπεις, το όνομα του οποίου προερχόταν από τα ψυγεία προϊόντων με αυτή την ονομασία που στεγάζονταν στο συγκεκριμένο χώρο, αρκετές δεκαετίες πριν» μου εξηγεί ο Παναγιώτης. Σα να θυμάμαι τις Άλπεις. Ίσως και όχι, όμως.

«Στο συγκεκριμένο ακίνητο υπήρχε ένα μαγειρείο/ψησταριά με το όνομα Άλπεις, το όνομα του οποίου προερχόταν από τα ψυγεία προϊόντων με αυτή την ονομασία που στεγάζονταν στο συγκεκριμένο χώρο, αρκετές δεκαετίες πριν»

«Γιατί το Quartier d' Athenes έγινε αυτόματα σημείο συνάντησης όλης της Αθήνας;» ερωτώ.

«Γιατί είναι ένας χώρος για τους λάτρεις του κλασσικού οι οποίοι ουσιαστικά δεν είχαν ένα χώρο που να τους εκφράζει» απαντάει ο Παναγιώτης. Κοιτάζω γύρω μου, βλέπω τον καθησυχαστικό κλασικισμό του χώρου να αγκαλιάζει στοργικά όλες τις φυλές (αν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο εν έτει 2017) της Αθήνας. Δεν είμαι σίγουρη ότι βλέπω διαφορές στους θαμώνες, το μόνο που βλέπω είναι ομοιότητες. Και γνώριμες φάτσες. Ανθρώπους που ξέρω από κάπου, που μου έχουν συστήσει στο παρελθόν, που έχουμε δουλέψει μαζί, που έχω διαβάσει για τη ζωή τους στα περιοδικά.

«Πολύ κοσμικό το μέρος» σχολιάζει η Καλλιόπη, ενώ η Ράνια καδράρει το πιάτο της, ριζότο με τρούφα για ένα «ανέβασμα» στο Instagram.

«Νομίζω ότι στην εποχή μας προηγείται ο ρομαντισμός και η αγάπη και έπονται τα υπόλοιπα»

«Ποια είναι η δική σας ιστορία; Πώς το σκεφτήκατε το εγχείρημα με τους συνεταίρους σας;» ρωτάω τον Παναγιώτη. «Η ενασχόληση με το χώρο της εστίασης ξεκινάει το 1998 ταυτόχρονα με τις σπουδές μου και τελικά είναι αυτό που με κερδίζει. Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό το εγχείρημα είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε το κέντρο και έτσι βρίσκοντας το κατάλληλο σημείο και αναλογιζόμενοι τις δυσκολίες της εποχής τολμήσαμε στη δημιουργία αυτού του χώρου. Νομίζω ότι στην εποχή μας προηγείται ο ρομαντισμός και η αγάπη και έπονται τα υπόλοιπα» μου λέει απαντώντας μου σε πολλές ερωτήσεις ταυτόχρονα, στις οποίες η καταλληλότερη απάντηση θα ήταν το «στην εποχή μας προηγείται ο ρομαντισμός και η αγάπη και έπονται τα υπόλοιπα».

Ο Ηλίας, ο σερβιτόρος με το ζωηρό χαμόγελο και τα σιδεράκια, έχει γίνει -σχεδόν- μέρος της παρέας μας, τόση ώρα. Ως ένδειξη εορτασμού αυτής της στιγμιαίας συνύπαρξης δύο σοκολατένια γλυκά/κέρασμα προσγειώνονται στο τραπέζι μας. Ένα ακόμα τσεκ στα συν του Quartier d’ Athenes. Μια ακόμα επιβεβαίωση της φράσης «αυτό που μετατρέπει ένα μαγαζί σε στέκι είναι ο χώρος, οι άνθρωποι και η ποιότητα» δια στόματος Παναγιώτη Κομνηνού.

«Και τα κουαρτέτα των γυναικών που μπαίνουν στις 3μμ, στρογγυλοκάθονται με άνεση στα πράσινα δερμάτινα σεπαρέ και φεύγουν, τελικά, στις 9μμ» θα προσθέσω εγώ.

Quartier d’ Athenes Facebook

Μια ακόμα επιβεβαίωση της φράσης «αυτό που μετατρέπει ένα μαγαζί σε στέκι είναι ο χώρος, οι άνθρωποι και η ποιότητα» δια στόματος Παναγιώτη Κομνηνού.
«Τα κουαρτέτα των γυναικών που μπαίνουν στις 3μμ, στρογγυλοκάθονται με άνεση στα πράσινα δερμάτινα σεπαρέ και φεύγουν, τελικά, στις 9μμ» δίνουν το ρυθμό.

Read Next

02 Οκτ 2022

Η τρανς Ανίρα Καμπίρ ζητά ευθανασία επειδή δεν μπορεί να βρει δουλειά

Η 35χρονη τρανς γυναίκα Ινδικής καταγωγής με τρία μεταπτυχιακά δεν μπορούσε να βρει δουλειά λόγω του φύλου της.

02 Οκτ 2022

Λίνα Μεδίνα: Η νεότερη μητέρα στην ιστορία της ιατρικής ήταν μόλις 5 ετών

Η Λίνα Μεδίνα είναι η νεαρότερη μητέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, καθώς σε ηλικία μόλις 5 χρονών γέννησε ένα υγιέστατο μωρό.

Περισσότερα από

Stories

02 Οκτ 2022

The Red Dress: Το φόρεμα που εξερευνά πολιτισμούς και παραδόσεις μέσω των κεντημάτων του

Το project Βρετανίδας καλλιτέχνιδας που έδωσε φωνή σε 343 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο με σκοπό να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία.

01 Οκτ 2022

Ιμάν: Το κορίτσι "φαινόμενο" από την Σομαλία που κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα στα catwalks

"Πριν ταξιδέψω στην Αμερική δεν είχε ακούσει ποτέ για το modeling, ούτε ήξερα τι είναι τα περιοδικά μόδας" εξομολογείται χαρακτηριστικά το iconic supermodel, περιγράφοντας την άδοξη αρχή μιας μεγαλειώδους πορείας.

30 Σεπ 2022

Ζάχος Χατζηφωτίου: "Όταν παντρεύτηκα την Καρέζη, η Αλίκη έλεγε "θα της τον φάω"

"Εγώ στην πραγματικότητα δεν ήθελα σχέσεις με Ελληνίδες ηθοποιούς".

30 Σεπ 2022

Katie Couric: Διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού και το αποκάλυψε με μια τρομακτική διαπίστωση

Η γνωστή δημοσιογράφος προχώρησε σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για το πως έμαθα τα νέα για την υγεία της.

30 Σεπ 2022

Μόνικα Μπελούτσι: "Το σώμα γερνάει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.Αλλά καθώς το σώμα φθίνει, η ψυχή μεγαλώνει"

Η Μόνικα Μπελούτσι κλείνει τα 58 και φυσικά παραμένει μια από τις πιο σαγηνευτικές γυναίκες στον κόσμο.

30 Σεπ 2022
30 Σεπ 2022

Τίνα Τέρνερ: "Εγκατέλειψε" τα παιδιά της για να ζήσει τον έρωτα με τον νεότερο σύντροφό της

Όταν η ντίβα της ροκ κατηγορήθηκε ότι "εγκατέλειψε" τα τέσσερα παιδιά της.

28 Σεπ 2022

Flashback: Η Ρένα Βλαχοπούλου με τον σύζυγό της σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης

Μια ιστορία αγάπης που κράτησε μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.

28 Σεπ 2022

Όταν οι γυναίκες στο Ιράν σπούδαζαν, φορούσαν μίνι και έπαιζαν τένις

Editorials μόδας με αποκαλυπτικά μαγιό, κοντές φούστες και τζιν παντελόνια. Έτσι ήταν το Ιράν πριν το 1979, όπου το θεοκρατικό καθεστώς, άλλαξε τη χώρα και επέβαλε αυστηρά μέτρα σε βάρος των γυναικών.