ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νίκος Μπελογιάννης | "Πάμε για καθαρό αέρα;": "Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο" εκτελέστηκε στα 37 του

O Νίκος Μπελογιάννης, καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπεία τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια και εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου.

«Πάμε για καθαρό αέρα;»: «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο» εκτελέστηκε στα 37 του

"Ο υπαρχιφύλαξ (γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κορωναίος, στην εφημερίδα "Προοδευτική Αλλαγή”, στις 31/3/1952), διαταχθείς υπό του διευθυντού του, μετέβη αμέσως εις την πτέρυγαν όπου ευρίσκοντο τα κελιά των 8 μελλοθανάτων και εισήλθεν πρώτον εις το υπ’ αριθμ. 2 απομονωτήριον, εις το οποίο εκρατούντο οι Μπελογιάννης, Λαζαρίδης και Μπάτσης.

Πλησιάζει τον Μπελογιάννη.

"Νίκο σήκω"

Ατάραχος ο Μπελογιάννης σηκώνεται και λέει:

"Πάμε για καθαρό αέρα;"

"Ναι, του απαντά, σας πάνε για εκτέλεση" (…)"

Ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ), που καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπεία τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια και εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952. Έμεινε στην ιστορία ως "ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο", επειδή κατά την διάρκεια της δίκης του κρατούσε ένα γαρύφαλλο, με την εικόνα να κάνει τον γύρο του κόσμου και να εμπνέει ζωγράφους (Πικάσο) και ποιητές (Ρίτσος, Χικμέτ).

Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1915 στην Αμαλιάδα του νομού Ηλείας. Από μαθητής του Γυμνασίου εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα. Το 1932 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ(νυν ΚΝΕ) και δύο χρόνια αργότερα του ΚΚΕ. Ξεκίνησε να φοιτά στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές, γιατί με απόφαση της Συγκλήτου αποβλήθηκε για την πολιτική του δράση.

Από τότε, πέρασε από πολλές δοκιμασίες. Φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια στην Ασφάλεια Πατρών, τρομοκρατία στα ιταλικά στρατόπεδα. Στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής ήταν καπετάνιος μεραρχίας του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο και μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Στον Εμφύλιο Πόλεμο, ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν πολιτικός επίτροπος μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού. Παράλληλα με την καθοδηγητική του δουλειά, έγραψε άρθρα και μελέτες φιλολογικού, ιστορικού και οικονομικού περιεχομένου, αναφερεί το sansimera.

Το 1949, μετά την λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, διέφυγε στις σοσιαλιστικές χώρες και γρήγορα ανέβηκε τα σκαλιά της κομματικής ιεραρχίας. Έγινε αρχικά αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ και αργότερα τακτικό μέλος. Τον Ιούνιο του 1950 επέστρεψε στην Ελλάδα με πλαστό διαβατήριο για να αναλάβει την οργάνωση του παράνομου μηχανισμού του κόμματος μαζί με τον Νίκο Πλουμπίδη.

Τον Δεκέμβριο όμως του ίδιου χρόνου, ο Νίκος Μπελογιάννης και 93 ακόμη σύντροφοί του -μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος Στάθης Δρομάζος, ο Στέργιος Γραμμένος και η Έλλη Ιωαννίδου (Παππά) - συνελήφθησαν και στις 19 Οκτωβρίου 1951 οδηγήθηκαν σε δίκη. Κατηγορήθηκαν για απόπειρα ανασυγκρότησης του ΚΚΕ, με βάση τον Α.Ν 509/1947.

Στις 15 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αθηνών αντισυνταγματάρχης Ανδρέας Σταυρόπουλος ανακοινώνει την ετυμηγορία, πλαισιωμένος από τους στρατοδίκες Γεώργιο Παπαδόπουλο (τον μετέπειτα δικτάτορα), Ν. Κομιάνο, Γ. Κοράκη, και Θ. Κυριακόπουλο. Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν μεταξύ των καταδικασθέντων σε θάνατο. Η απόφαση προκαλεί διεθνή κατακραυγή, ενώ στο εσωτερικό της χώρας το πολιτικό κλίμα φορτίζεται και πάλι επικίνδυνα.

Σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης Πλαστήρα - Βενιζέλου, η ποινή των καταδικασθέντων έπρεπε να μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη. Η ανακάλυψη όμως ασυρμάτων σε Γλυφάδα και Καλλιθέα από τις διωκτικές αρχές αποδόθηκε στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ και ο Μπελογιάννης οδηγήθηκε σε νέα δίκη στις 15 Φεβρουαρίου 1952, ενώπιον του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών για παράβαση του Α.Ν 375/36 περί κατασκοπείας.

Δεσπόζουσα μορφή, ο 37χρονος Μπελογιάννης, ο οποίος παρακολουθεί την όλη διαδικασία μ' ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι, άψογα ντυμένος και με περισσή ευπρέπεια και ψυχραιμία. Την 1η Μαρτίου ο πρόεδρος του Στρατοδικείου Ιωάννης Σίμος ανακοινώνει την ετυμηγορία... Εις θάνατον καταδικάζονται ο Νίκος Μπελογιάννης και επτά ακόμη κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους, η σύντροφος του Έλλη Παππά, μητέρα του γιου του Νίκου, η οποία έλαβε χάρη.

Τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου, ο βασιλικός επίτροπος συνταγματάρχης Αθανασούλας ανακοινώνει στους Νίκο Μπελογιάννη, Νίκο Καλούμενο, Ηλία Αργυριάδη και Δημήτρη Μπάτση ότι η αίτηση χάριτος που υπέβαλαν απορρίφθηκε. Λίγο αργότερα οδηγήθηκαν στο Γουδή, όπου και εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στις 4:12 π.μ. Στο άκουσμα της είδησης, ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας κυριολεκτικά κατέρρευσε. Όλη η κινητοποίηση εντός και εκτός Ελλάδας δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο γεγονός.

Τα άσχημα μαντάτα ταξίδεψαν γρήγορα μέχρι το στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων στον Άγιο Ευστράτιο, όπου ζούσε εξόριστος ο Γιάννης Ρίτσος. Την ίδια μέρα θα γράψει το ποίημα "Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο".

Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει.

Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή

όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα.

Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος.

Ξεκρέμασαν μια μεγάλη καμπάνα και την ακούμπησαν στη γη.

Μες στο χαλκό της καρδιοχτυπά η ειρήνη.

Σιωπή. Ακούστε τούτη την καμπάνα.

Σιωπή. Οι λαοί περνούν σηκώνοντας στους ώμους τους

το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

01 Ιουν 2023

Η ζωή της Μέριλιν Μονρόε μέσα από 12 σπάνιες φωτογραφίες

Η λαμπερή Μέριλιν έζησε μια συναρπαστική, αλλά και δύσκολη ζωή. Γεννήθηκε σαν σήμερα και πέθανε μόλις 36 ετών.

31 Μαϊ 2023

Μάθιου Μπρόντερικ και Τζένιφερ Γκρέι: Τι σχέση έχουν με την δολοφονία δύο γυναικών στην Ιρλανδία;

Το τραγικός γεγονός έλαβε χώρα το 1987 στο απόγειο της καριέρας των δύο ηθοποιών.

Περισσότερα από

Stories

30 Μαϊ 2023

Η ισχυρότερη πράξη αντίστασης. Η μέρα που Γλέζος και Σάντας κατέβασαν τη σημαία με τη σβάστικα

Στις 30 Μαϊου του 1941 δύο 19χρονοι φοιτητές ρισκάρουν τη ζωή τους για την ελληνικότητα της Ακρόπολης. Λίγες πράξεις από τότε έχουν θεωρηθεί εξίσου γενναίες.

30 Μαϊ 2023

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου σε ένα μελαγχολικό πορτρέτο σχεδόν 40 χρόνια πριν

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης Δημήτρης Παπαϊωάννου σε ηλικία 19 ετών ποζάρει για τον φωτογράφο Γιώργο Τουρκοβασίλη.

29 Μαϊ 2023

Τζον Φίντζεραλντ Κένεντι: 60 χρόνια από τη δολοφονία που συντάραξε τον κόσμο

O προεδρος Τζον Φίντζεραλντ Κένεντι γεννήθηκε σαν σήμερα και η δολοφονία του παραμένει μια σκοτεινή υπόθεση.

29 Μαϊ 2023

"Έχω πάψει να είμαι η Σίσσυ. Είμαι μια δυστυχισμένη 42χρονη και το όνομά μου είναι Ρόμι Σνάιντερ"

Η τραγική ιστορία της ζωής της, με αφορμή τον θάνατό της, στα 43 χρόνια της, βυθισμένη στα χάπια και το αλκοόλ.

28 Μαϊ 2023

Όταν η Πόπη Τσαπανίδου έπαιζε στους Δύο Ξένους 25 χρόνια πριν

Η Πόπη Τσαπανίδου, 25 χρόνια πριν, είχε κάνει μια guest εμφάνιση στην επιτυχημένη σειρά "Δυο Ξένοι".

28 Μαϊ 2023

Η Γεωργία Βασιλειάδου με τις εγγονές της το καλοκαίρι του 1968

Μια ρετρό φωτογραφία της απολαυστικής ηθοποιού.

28 Μαϊ 2023

Οι Ελληνίδες προσέρχονται για πρώτη φορά στις κάλπες

Η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίστηκε στις 28 Μαΐου του 1952

27 Μαϊ 2023

Ζωζώ Σαπουντζάκη: Νύφη στον πρώτο της γάμο σε ηλικία 18 ετών

Η βασίλισσα της νύχτας κλείνει σήμερα το 90 της χρόνια. ​

27 Μαϊ 2023

Ισιδώρα Ντάνκαν: Η θυελλώδης ζωή, ο τραγικός θάνατος και η μυθική φωτογράφησή της στην Ακρόπολη

Η " ξυπόλητη χορεύτρια" με την θυελλώδη ζωή που λάτρεψε τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1877.

26 Μαϊ 2023

"Είσαι Δική μου, είμαι Δικός Σου!": Όταν ο Άγγελος Σικελιανός γνώρισε την Άννα

Μια γυναίκα που κατάφερε σε μια δύσκολη εποχή να σπάσει τις νόρμες και να ζήσει τον απόλυτο έρωτα με τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή. Πέθανε σαν σήμερα.