ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι συγγραφείς έχουν ένα χάρισμα ξεχωριστό: Λατρεύουν τις γάτες

Όσο οι άλλοι αναλώνονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τη γούνα τους, οι γάτες συντροφεύουν εκείνους που θαυμάζουν κάθε κίνησή τους. Α, και παίρνουν Νόμπελ.

Οι συγγραφείς έχουν ένα χάρισμα ξεχωριστό: Λατρεύουν τις γάτες

Οι γάτες έχουν ιώβειο υπομονή, τεράστια καρδιά και κατανόηση για το δύσμοιρο ανθρώπινο είδος. Μπορούν να μείνουν πάνω στο γραφείο ώρες ατελειώτες κάνοντας πού και πού κάποιο θαυμαστό τέντωμα ή κάποιο κόλπο που διασκεδάζει όσους συντροφεύουν, καθώς φευ, ιδιοκτήτες δεν έχουν. Οι μεγαλύτεροι θαυμαστές τους ίσως είναι οι συγγραφείς που αναγνωρίζουν στις γάτες ένα ανώτερο είδος, έναν μεγάλο δάσκαλο, έναν σπουδαίο σύντροφο που δεν παύει να τους ξαφνιάζει και να τους συγκινεί.

"Γίνομαι αμέσως φίλος και σύντροφος με όποιον αγαπά τις γάτες, χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις" έλεγε ο Μαρκ Τουέιν, ένθερμος οπαδός των γουργουριστών φίλων μας. Ο Μαρκ Τουέιν θρυλείται πως κάποτε είχε 19 γάτες στο σπίτι του, για τις οποίες σκαρφιζόταν υπέροχα ονόματα όπως: Apollinaris, Beelzebub, Blatherskite, Buffalo, Satan,Sin, Sour Mash, Tammany, Zoroaster και πολλά, πολλά άλλα. Συνήθιζε δε να φωτογραφίζεται με το λευκό του κοστούμι έχοντας πάντα κάποια γάτα γύρω του. Λέγεται πως όταν ταξίδευε και δεν μπορούσε να πάρει μαζί του τους αγαπημένους του συντρόφους… νοίκιαζε γάτους για να τον συντροφεύουν όπου έμενε (έπειτα άφηνε χρήματα για τη φροντίδα τους). Σ' ένα τέτοιο ταξίδι τον είχαν δει λοιπόν να ανοίγει την πόρτα στους γάτους που περίμεναν απ' έξω και να τους λέει "περάστε κύριοι, πρώτα οι βασιλείς".

Συνήθιζε δε να φωτογραφίζεται με το λευκό του κοστούμι έχοντας πάντα κάποια γάτα γύρω του. Λέγεται πως όταν ταξίδευε και δεν μπορούσε να πάρει μαζί του τους αγαπημένους του συντρόφους… νοίκιαζε γάτους για να τον συντροφεύουν όπου έμενε (έπειτα άφηνε χρήματα για τη φροντίδα τους). Σ' ένα τέτοιο ταξίδι τον είχαν δει λοιπόν να ανοίγει την πόρτα στους γάτους που περίμεναν απ' έξω και να τους λέει "περάστε κύριοι, πρώτα οι βασιλείς.

Οι συγγραφείς έχουν ένα χάρισμα ξεχωριστό: Λατρεύουν τις γάτες

Οι γάτες και οι συγγραφείς δεν θα μπορούσαν παρά να είναι φίλοι, καθώς έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά- απολαμβάνουν την μοναξιά και την ηρεμία, είναι ανεξάρτητοι, μπορούν να ζήσουν για ώρες στο δικό τους σύμπαν και άλλες τόσες να κάθονται ακίνητοι στο γραφείο, να τεντώνονται, να χασμουριούνται κλπ. "Γράφω τόσο πολύ γιατί κάθεται η γάτα στην αγκαλιά μου. Γουργουρίζει τόσο που δεν μπορώ να σηκωθώ. Με χαλαρώνει απείρως περισσότερο από τον σύζυγό μου" έχει δηλώσει με περιπαικτική διάθεση η Τζόις Κάρολ Όουτς. O Πόε έλεγε: "μακάρι να μπορούσα να γράψω τόσο αινιγματικά όσο είναι μια γάτα"- υπάρχει δε μια λιθογραφία του ζωγράφου Τσαρλς Μιλς (1866-1928) που απεικονίζει τον συγγραφέα να γράφει με έναν γάτο πάνω στον ώμο του. Κι αν τον έχουν εμπνεύσει οι γάτες- ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει τον Πλούτωνα, πρωταγωνιστή στο διήγημά του "ο Μαύρος Γάτος";

Οπαδοί του μυστηρίου ορκίζονται στο αθόρυβο περπάτημα τους. Λάτρης είναι βέβαια ο Στίβεν Κινγκ αλλά και ο Ρέι Μπράντμπουρι· "το μυστικό της δημιουργικότητα είναι να συμπεριφέρεσαι στις ιδέες σου όπως στις γάτες: να τις κάνεις να σε ακολουθούν". Αυτό είναι κοινό μυστικό ανάμεσα στους γατόφιλους: το ξέρεις πως ποτέ δεν μπορείς να κάνεις μια γάτα να σε υπακούσει ή να σε ακολουθήσει. Μπορείς μόνο να την εμπνεύσεις, να της παρακινήσεις το ενδιαφέρον για να μπει στη διαδικασία να σου δώσει μια ευκαιρία. Και πότε συμβαίνει αυτό; Όταν διαπιστώσει πως είσαι σε θέση να την αναγνωρίσεις ως ισότιμο πλάσμα.

Οι γάτες, πλάσματα μαγικά, έχουν εξάλλου εξημερώσει και τα πιο σκληρά αγόρια, όπως τον Νομπελίστα Έρνεστ Χέμινγουεϊ ή τον Τσαρλς Μπουκόφσκι. Η "Χιονόμπαλα" (Snowball) ήταν ο πρώτος έρωτας του Χέμινγουεϊ, ένα εξαδάκτυλο γατάκι που τού χάρισαν σ΄ ένα ταξίδι του στην Κούβα. Το πήρε μαζί του πίσω στην Αμερική και το άφησε στο κτήμα να διαιωνίσει το είδος του. Κάποτε οι γάτες του ξεπέρασαν τις είκοσι. Σε φωτογραφίες βλέπουμε γάτες πάνω στο γραφείο του ή δίπλα στο πιάτο του και βλέπουμε τον ίδιο να προσπαθεί να τις ταϊσει ακόμα και καλαμπόκι. Μεγάλη αδυναμία στις γάτες είχε και ο Μπουκόφσκι. "Όταν δεν αισθάνομαι καλά/ το μόνο που χρειάζεται/ είναι να παρατηρώ τις γάτες μου/ και η δύναμή μου επιστρέφει/ μελετώ αυτά τα πλάσματα/ είναι οι δάσκαλοί μου" έγραφε.

Αν και τον ύμνο για τις γάτες έχει γράψει ο Έλιοτ. Το 1939 ξάφνιασε τον κόσμο των γραμμάτων όταν συνέθεσε "Το Εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γέρο-Πόσουμ". Και δεν μπορεί κανείς παρά να συγκινηθεί βαθιά, καθώς κάτω από κάθε γατοχαρακτήρα που χτίζει αποκαλύπτεται από τις λεπτομέρειες και την ιστορία που επινοεί ο ποιητής εκφράζοντας την τρυφερότητά του. "Το να βαφτίζεις τα γατιά έχει μια δυσκολία…/ Δεν είναι επιπόλαιη κι ανάλαφρη ασχολία/ Καθόλου δεν τρελάθηκα και δεν το λέω αστεία:/ Κάθε μια γάτα ονόματα πρέπει να έχει τρία!/ Ένα, να τη φωνάζουμε στην οικογένειά της/ Ας πούμε Βίκτωρ, Αύγουστος, Τζωρτζίνα, Ιπποκράτης/ Ας πούμε Μέρλιν, Τζόναθαν, Αλόνζο, Μανταλένα/ Καθημερινά ονόματα, καλά συνηθισμένα Ονόματα για τζέντλεμεν και άλλα για κυρίες/ Ας πούμε Πλάτων, Άδμητος, Ηλέκτρα, Ευρυάλη/ Μα όλα αυτά είναι κοινά, και θα τα έχουν κι άλλοι (από τις εκδ. "Άγρα", μτφ Παυλίνα Παμπούδη). Τέτοια επιτυχία γνώρισε το βιβλίο που το 1982 έγινε λιμπρέτο για μιούζικαλ, το διάσημο πλέον Cats του Άντριου Λόιντ Βέμπερ που παίζεται έκτοτε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου.

Και τα ονόματα των γατόφιλων συγγρφέων δεν έχει τελειωμό: Μπορχες, Έσσε, Μουρακάμι, Γκέιμαν, Ντόρις Λέσινγκ κ.ά

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87