ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η μπάντα-φαινόμενο: Παίζει Rihanna με τσέλο, μιξάρει χριστουγεννιάτικα με το τραγούδι του GoT

Κλασικοί ήχοι αναμειγνύονται με ποπ, ραπ και μας προσκαλούν στο μεγάλο πάρτι των L.E.J. από τη Γαλλία που έρχονται για μία συναυλία στο Summer Nostos Festival.

Η μπάντα-φαινόμενο: Παίζει Rihanna με τσέλο, μιξάρει χριστουγεννιάτικα με το τραγούδι του GoT

Αν το τσέλο ήταν άνθρωπος, θα ήταν μια καλλιεργημένη, σοφιστικέ γυναίκα, που αγαπά το διαχρονικό στυλ και το καλό γούστο αλλά είναι κάπως συγκρατημένη και καθωσπρέπει. Που καταπιέζει τον εαυτό της στα πάρτι, από φόβο μήπως πληγώσει τη δημόσια εικόνα της. Τρία κορίτσια από τη Γαλλία, οι L.E.J., έκαναν αυτή τη γυναίκα να απελευθερωθεί, να διευρύνει τα όρια της προσωπικής της έκφρασης, να χορέψει και να τραγουδήσει με την ψυχή της, απενοχοποιημένα, ακόμα και με εφήμερα χιτάκια.

Οι Lucie, Elisa και Juliette δεν έχουν ιερό και όσιο και πολύ καλά κάνουν. Παίζουν με τσέλο Dr. Dre και Eminem, Pharrell Williams και Rihanna και Daft Punk ή το χρησιμοποιούν σαν μουσική γέφυρα ανάμεσα στο Carol Of The Bells και το εμβληματικό σάουντρακ των τίτλων αρχής του Game of Thrones, σε μια μίξη-ζημιά που σε κάνει να σιγοτραγουδάς χριστουγεννιάτικα τραγούδια στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η μουσική των L.E.J. δεν είναι ένα μαρκετινίστικο κατασκεύασμα υπαγορευμένο από αλγόριθμους με στόχο τις υψηλές πωλήσεις αλλά μια αυθόρμητη κίνηση που με εφαλτήριο το YouTube ξεπέρασε σχεδόν μέσα σε μία νύχτα τα σύνορα του Σαιν-Ντενί, του παριζιάνικου προαστίου όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και οι τρεις τους, κατακτώντας ολόκληρο τον κόσμο. Συνδυάζει ό,τι κι εκείνες: το κλασικό υπόβαθρό τους (σπουδές τσέλου η Juliette, κλασικού τραγουδιού, πιάνου και άρπας η Elisa, κλασικού τραγουδιού, πιάνου και σαξόφωνου η Lucie) με την αγάπη τους για την ποπ και τη ραπ.

Οι Lucie, Elisa και Juliette δεν έχουν ιερό και όσιο και πολύ καλά κάνουν. Παίζουν με τσέλο Dr. Dre και Eminem, Pharrell Williams και Rihanna και Daft Punk

Γνωρίζονται από μωρά σχεδόν, περίπου από ενός έτους, όπως μας λέει η Elisa λίγες μέρες πριν έρθουν στο Summer Nostos Festival για την πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα. «Είμαστε φίλες εδώ και περίπου 25 χρόνια. Ή μάλλον περισσότερο αδερφές παρά φίλες».

Η μπάντα τους προέκυψε τυχαία, το 2013, όταν το γαλλικό συγκρότημα Trio έκανε έναν διαγωνισμό μέσα από το Facebook προσκαλώντας άλλους μουσικούς να διασκευάσουν ένα κομμάτι του. Τότε η Juliette είπε στις φίλες της: «”ας δοκιμάσουμε να το κάνουμε με τσέλο”. Κερδίσαμε στον διαγωνισμό και το Trio μάς προσκάλεσε να παίξουμε μαζί. Ερμηνεύσαμε ένα κομμάτι πάνω στη σκηνή και μετά από αυτό είπαμε, εδώ θέλουμε να περάσουμε όλη μας τη ζωή».

Όταν ανέβασαν στο YouTube το βίντεο «Summer 2015», όπου κάνουν ένα mashup των μεγαλύτερων χιτ της εποχής σε κάποια παραλία ξυπόλυτες με τσέλο και σαλβάρια, το περιοδικό Time μοιράστηκε το κλιπάκι τους και τα views ξεπέρασαν τα 80 εκατομμύρια

Τα επόμενα χρόνια έπαιζαν στο YouTube και σε μικρά μπαράκια, μέχρι που το 2015 ήρθε η απότομη απογείωση. Όταν ανέβασαν στο YouTube το βίντεο «Summer 2015», όπου κάνουν ένα mashup των μεγαλύτερων χιτ της εποχής σε κάποια παραλία ξυπόλυτες με τσέλο και σαλβάρια, το περιοδικό Time ανακάλυψε και μοιράστηκε το κλιπάκι τους και τα views άρχισαν να πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς – ξεπερνώντας, τελικά, τα 80 εκατομμύρια. «Αν ξέραμε ότι θα γινόμασταν viral, δεν θα φορούσαμε τις πιτζάμες μας» λέει σήμερα αστειευόμενη η Elisa.

«Δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση να συμβεί αυτό. Εκεί που παίζαμε σε ένα μπαρ μπροστά σε εκατό άτομα, μία εβδομάδα μετά παίζαμε στο ίδιο μπαρ μπροστά σε χίλια. Την πρώτη φορά που κάποιος ζήτησε να φωτογραφηθεί μαζί μας, αναρωτηθήκαμε γιατί. Μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε γίνει γνωστές, η πρώτη μας αντίδραση ήταν “όχι, δεν θέλω!”. Αλλά μετά ανεβήκαμε στη σκηνή του Main Square Festival στη Γαλλία και είδαμε τριάντα χιλιάδες ανθρώπους να τραγουδούν και να χορεύουν με τη μουσική μας για δύο ώρες, σαν μια τεράστια οικογένεια. Ήταν μια αποκαλυπτική στιγμή για εμάς, μια από τις πιο αξέχαστες».

«Ο ήχος του τσέλου προσεγγίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την ανθρώπινη φωνή»

Το 2016 έκαναν μια μεγάλη περιοδεία φτάνοντας μέχρι τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Την ίδια χρονιά έπαιξαν στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ των Καννών. Στο μεταξύ δεν επαναπαύονταν στα mashups και τις διασκευές που τις είχαν καθιερώσει, αλλά άρχισαν να συνθέτουν και δικά τους τραγούδια, γαλλόφωνα ως επί το πλείστον, που μέχρι σήμερα έχουν απαρτίσει δύο άλμπουμ, τα «En Attendant L' Album» και «Poupees Russes», στο ιδιότυπο και αταξινόμητο eclectic μουσικό ύφος τους και με έμβλημα, πάντα, το τσέλο. «Γιατί είναι το μουσικό όργανο που παίζει η Juliette, η βάση της κλασικής μουσικής, αλλά και επειδή ο ήχος του προσεγγίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την ανθρώπινη φωνή».

Στα τραγούδια τους μιλούν για ζητήματα «που απασχολούν τη γενιά μας, όπως οι πρόσφυγες που ρισκάρουν τη ζωή τους για να ξεφύγουν από έναν πόλεμο, ή το θέμα των social media». «Χωρίς το YouTube, δεν θα είχαμε φτάσει ώς εδώ» παραδέχεται η Elisa. «Τα social media ήταν που μάς έκαναν γνωστές. Κάποιες φορές όμως αφαιρούν την ανθρώπινη υπόστασή σου. Ο κόσμος ξεχνάει ότι πίσω από τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τους λογαριασμούς στο Instagram υπάρχουν αληθινοί άνθρωποι. Όταν γίνεσαι γνωστός, πρέπει να είσαι πολύ δυνατός για να μπορείς να το διαχειριστείς όλο αυτό. Ευτυχώς είμαστε τρεις και μοιραζόμαστε το βάρος».

Ακόμα και αν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ξαφνικής φήμης πάντως, στα live τους γίνονται ένας εκρηκτικός πυρήνας που εκτοξεύει στο πλήθος θετική ενέργεια, ξεσηκώνοντάς το σε ένα μεγάλο πάρτι. Αυτός είναι ο στόχος και για το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. «Έχουμε ακούσει ότι το ελληνικό κοινό είναι απαιτητικό και ελπίζουμε να το κάνουμε να τραγουδήσει και να χορέψει μαζί μας».

Info

Οι L.E.J. θα εμφανιστούν στη Σκηνή στο Κανάλι, ΚΠΙΣΝ, το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 20.30, με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival που διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περισσότερες πληροφορίες: www.snfestival.org Βρείτε εδώ το κανάλι τους στο YouTube.

Δείτε τις L.E.J. στο viral mashup Summer 2015:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.