ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι ερωμένες, η προσωπογραφία, τα αμέτρητα εκατομμύρια. 10 ιστορίες πίσω από 10 πίνακες του Πικάσο

10 άγνωστα στόρι, μερικές μικρές, μα σημαντικές λεπτομέρειες που προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη γοητεία σε κάποια από τα σπουδαιότερα και ακριβότερα αριστουργήματα του.

Οι ερωμένες, η προσωπογραφία, τα αμέτρητα εκατομμύρια. 10 ιστορίες πίσω από 10 πίνακες του Πικάσο

Η χρονική απόσταση, ο μύθος ενός σπουδαίου άντρα, οι λεπτομέρειες για τη ζωή του που δεν θα επιβεβαιωθούν ποτέ, η φήμη του ανθρώπου που γοήτευε τις γυναίκες και άφηνε πάνω τους ανεξίτηλο το στίγμα του, οι αστικοί μύθοι γύρω από την ταλαντούχα ύπαρξή του. Πράγματα που προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη γοητεία στο πέρασμα ενός σπουδαίου καλλιτέχνη όπως ο Πάμπλο Πικάσο από αυτόν τον κόσμο.

Αν βασιστούμε στην θεωρία σύμφωνα με την οποία τα έργα ενός δημιουργού μιλούν από μόνα τους για εκείνον και ότι ουσιαστικά δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο για να τον γνωρίσουμε πραγματικά, τότε οι λάτρεις του μοντερνισμού, εκείνοι που έχουν έρθει σε επαφή με τους σπουδαίους πινακές του γνωρίζουν τα πάντα για τον κορυφαίο κυβιστή, του οποίου οι πίνακες έχουν πωληθεί για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, βρίσκοντας μία υψηλή θέση στα πιο ακριβά έργα τέχνης στην ιστορία.

Αυτές είναι 10 σύντομες, αλλά σημαντικές λεπτομέρειες πίσω από την δημιουργία 10 μεγάλων αριστουργημάτων που φιλοτεχνήθηκαν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

1. Fillette à la corbeille fleurie (1905)

Το 1905 η Γερτρούδη Στάιν και ο αδελφός της, Λίο, που ήταν φημισμένος συλλέκτης έργων τέχνης της εποχής, αγόρασαν τον πίνακα απευθείας από τον σπουδαίο κυβιστή ζωγράφο με τον οποίο διατηρούσαν στενές, φιλικές σχέσεις. Το έργο κρεμόταν για πάρα πολλά χρόνια στο σαλόνι του διαμερίσματος των Στάιν στην γαλλική πρωτεύουσα, σε έναν χώρο που με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μία από τις ιστορικότερες, πιο φημισμένες και πιο σημαντικές αίθουσες τέχνης στον δυτικό κόσμο. Τελικά αγοράστηκε από τους Αμερικανούς Ροκφέλερ, αποτελώντας μέρος της τεράστιας συλλογής τους, και πωλήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα σε μία μεγάλη δημοπρασία με έργα που υπήρχαν στην κατοχή της ισχυρής και βαθύπλουτης οικογένειας των H.Π.Α έναντι 105 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα είναι το 6ο ακριβότερο έργο ζωγραφικής που έχει πωληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ερωμένες, η προσωπογραφία, τα αμέτρητα εκατομμύρια. 10 ιστορίες πίσω από 10 πίνακες του Πικάσο

2. Garcon A La Pipe (1905)

Εδώ έχουμε ένα από τα πρώτα αριστουργήματα του διάσημου Ισπανού καλλιτέχνη, αφού ο Πικάσο ζωγράφισε αυτόν τον πίνακα που έχει κάτι από το μεταγενέστερο πνεύμα της Φρίντα Κάλο σε ηλικία 24 ετών. Το 2004 πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 104 εκατομμυρίων δολαρίων.

3. Dora Maar Au Chat (1941)

Ένα έργο που έχει μείνει στην ιστορία καθώς απεικονίζει μία από τις διασημότερες ερωμένες του Πάμπλο Πικάσο. Ο ρόλος για την φωτογράφο Ντόρα Μάαρ η οποία απεικονίζεται εδώ σε μια καρέκλα, με μια μικρή μαύρη γάτα πίσω της. Τον Μάιο του 2006 πωλήθηκε για το υπέρογκο ποσό των 95,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

4. Femme Aux Bras Croises (1902)

Πολλά έχουν ειπωθεί για την περίφημη Μπλε Περίοδο του Πικάσο, η οποία από πολλούς θεωρείται η πιο σημαντική του, αυτή με την εντονότερη συναισθητική φόρτιση, μία πηγή πανέμορφων έργων με συγκλονιστική ενέργεια. Το έργο «Femme Aux Bras Croises» ανήκει εκεί και σύμφωνα με την επικρατέστερε άποψη απεικονίζει μια τρόφιμο του Saint-Lazare, ενός ιδρύματος του Παρισιού που λειτουργούσε ως νοσοκομείο για κρατούμενους. Αγοράσθηκε το 2000 για 55 εκατομμύρια δολάρια.

5. Pierrette’s Wedding (1905)

Ένας πίνακας που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στους κύκλους των ιστορικών της τέχνης αφού το αν τελικά ο καλλιτέχνης πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο. Οι θολές, μπερδεμένες μορφές που εμφανίζονται εδώ είναι η πηγή όλου του παραπάνω debate αν και οι ειδικοί τελικά υποστηρίζουν ότι το γαλάζιο «Pierrette’s Wedding» είναι πλήρες και ότι η αφαιρετική απόδοση της ανθρώπινης μορφής από τον δημιουργό υπήρξε σκόπιμη και εθελημένη. Ο πίνακας πωλήθηκε τον Νοέμβριο του 1989 έναντι 51,3 εκατομμύρια δολάρια.

6. Femme Assise Dans Un Jardin (1938)

Λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του '30, ο Πάμπλο Πικάσο κάνει την καθοριστική του στροφή προς το κίνημα του κυβισμού. Εδώ ζωγραφίζει ξανά την μούσα του, Dora Maar, ξανά καθισμένη σε μία καρέκλα, αλλά αυτή τη φορά με φόντο τον κήπο της. Το 1999 το έργο πουλήθηκε έναντι 49,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

7. Le Reve (1932)

Πρόκειται για ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα του Πάμπλο Πικάσο, αλλά και ένα από τα ακριβότερα. Πωλήθηκε το 1997 για 48,5 εκατομμύρια δολάρια και λέγεται ότι απεικονίζει μία νεαρή γυναίκα, την Marie-Theresse, η οποία την χρονιά που φιλοτεχνήθηκε το έργο ήταν 24 ετών. Η Μarie υπήρξε μία από τις πολλές ερωμένες του Πικάσο, ενώ η μεγάλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα τους δεν ήταν ποτέ εμπόδιο (ο ζωγράφος ήταν τότε 50 χρονών). Λέγεται ότι ολοκήρωσε τον πίνακα σε ένα μόνο απόγευμα, στις 24 Ιανουαρίου του 1932.

8. Yo, Picasso (1901)

«Εγώ, ο Πικάσο». Ή αλλιώς όταν ο Πικάσο ζωγραφίζει Πικάσο. Το έργο πωλήθηκε για 47,8 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο του 1989.

9. La Lecture (1932)

Ένα ακόμα πορτρέτο της Marie-Therese Walter που ο Πικάσο ζωγράφισε την ώρα που την είχε πάρει ο ύπνος στην καρέκλα, με ένα βιβλίο στα πόδια της. Ο πίνακας σηματοδότησε και το τέλος του γάμου του ζωγράφου με την Olga Khokhlova, όταν αυτή συνειδητοποίησε ότι το μοντέλο του πίνακα δεν ήταν η ίδια αλλά η ερωμένη του συζύγου της.

10. Au Lapin Agile (1904)

Αυτή είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από κάποιο έργο του Πικάσο. Ο ζωγράφος λέγεται ότι τον έφτιαξε ως αντάλλαγμα για δωρεάν γεύματα σε ένα από τα πιο φημισμένα καμπαρέ της Μονμάρτης. Ωστόσο ο διοκτήτης του καμπαρέ, αγνοώντας την αξία του έργου, πούλησε για είκοσι μόλις δολάρια, το 1912. Τελικά το 1989 μεταπωλήθηκε για 40,7 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

02 Οκτ 2022

Η τρανς Ανίρα Καμπίρ ζητά ευθανασία επειδή δεν μπορεί να βρει δουλειά

Η 35χρονη τρανς γυναίκα Ινδικής καταγωγής με τρία μεταπτυχιακά δεν μπορούσε να βρει δουλειά λόγω του φύλου της.

02 Οκτ 2022

Λίνα Μεδίνα: Η νεότερη μητέρα στην ιστορία της ιατρικής ήταν μόλις 5 ετών

Η Λίνα Μεδίνα είναι η νεαρότερη μητέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, καθώς σε ηλικία μόλις 5 χρονών γέννησε ένα υγιέστατο μωρό.

Περισσότερα από

Stories

02 Οκτ 2022

The Red Dress: Το φόρεμα που εξερευνά πολιτισμούς και παραδόσεις μέσω των κεντημάτων του

Το project Βρετανίδας καλλιτέχνιδας που έδωσε φωνή σε 343 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο με σκοπό να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία.

01 Οκτ 2022

Ιμάν: Το κορίτσι "φαινόμενο" από την Σομαλία που κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα στα catwalks

"Πριν ταξιδέψω στην Αμερική δεν είχε ακούσει ποτέ για το modeling, ούτε ήξερα τι είναι τα περιοδικά μόδας" εξομολογείται χαρακτηριστικά το iconic supermodel, περιγράφοντας την άδοξη αρχή μιας μεγαλειώδους πορείας.

30 Σεπ 2022

Ζάχος Χατζηφωτίου: "Όταν παντρεύτηκα την Καρέζη, η Αλίκη έλεγε "θα της τον φάω"

"Εγώ στην πραγματικότητα δεν ήθελα σχέσεις με Ελληνίδες ηθοποιούς".

30 Σεπ 2022

Katie Couric: Διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού και το αποκάλυψε με μια τρομακτική διαπίστωση

Η γνωστή δημοσιογράφος προχώρησε σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για το πως έμαθα τα νέα για την υγεία της.

30 Σεπ 2022

Μόνικα Μπελούτσι: "Το σώμα γερνάει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.Αλλά καθώς το σώμα φθίνει, η ψυχή μεγαλώνει"

Η Μόνικα Μπελούτσι κλείνει τα 58 και φυσικά παραμένει μια από τις πιο σαγηνευτικές γυναίκες στον κόσμο.

30 Σεπ 2022
30 Σεπ 2022

Τίνα Τέρνερ: "Εγκατέλειψε" τα παιδιά της για να ζήσει τον έρωτα με τον νεότερο σύντροφό της

Όταν η ντίβα της ροκ κατηγορήθηκε ότι "εγκατέλειψε" τα τέσσερα παιδιά της.

28 Σεπ 2022

Flashback: Η Ρένα Βλαχοπούλου με τον σύζυγό της σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης

Μια ιστορία αγάπης που κράτησε μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.

28 Σεπ 2022

Όταν οι γυναίκες στο Ιράν σπούδαζαν, φορούσαν μίνι και έπαιζαν τένις

Editorials μόδας με αποκαλυπτικά μαγιό, κοντές φούστες και τζιν παντελόνια. Έτσι ήταν το Ιράν πριν το 1979, όπου το θεοκρατικό καθεστώς, άλλαξε τη χώρα και επέβαλε αυστηρά μέτρα σε βάρος των γυναικών.