ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι 10 +1 καλύτερες φετινές παραστάσεις. Τελευταία ευκαιρία να τις δείτε πριν ρίξουν αυλαία το Πάσχα

Από το «Στέλλα κοιμήσου» του Οικονομίδη μέχρι τον «Αρίστο», βασισμένο σε μυθιστόρημα του Κοροβίνη, αυτά είναι τα δικαίως πολυσυζητημένα έργα της σεζόν.

Οι 10 +1 καλύτερες φετινές παραστάσεις. Τελευταία ευκαιρία να τις δείτε πριν ρίξουν αυλαία το Πάσχα

Παραστάσεις sold out όπως η «Στέλλα Κοιμήσου» του Οικονομίδη, που χάρισε στην Ιωάννα Κολλιοπούλου το βραβείο Μελίνα Μερκούρη και στον Γιάννη Νιάρρο το βραβείο Δημήτρης Χορν. Διεθνώς διακεκριμένα έργα, όπως το «Μυγοφαές» του Ζουάν Γιάγκο, που όταν ανέβηκε για πρώτη φορά, στη Βαρκελώνη το 2017, κέρδισε δύο βραβεία MAX. Θεατρικές μεταφορές πολυβραβευμένων μυθιστορημάτων, όπως το «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Μαρκ Χάντον. Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις της φετινής σεζόν. Μόνο μία από τις παρακάτω έντεκα θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα. Μη χάσετε την ευκαιρία να τις δείτε προτού ρίξουν αυλαία.

Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Αθήνα):

«Τα μάτια» του Πάμπλο Μεσίες, σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Παίζουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Μοσχούρη κ.ά. Η Αργεντίνα Ναταλία ζει σ’ ένα μικρό ισπανικό χωριό. Έφτασε εδώ με την κόρη της, τρέχοντας ξοπίσω από τον Ιταλό εραστή της. Εκείνος όμως εξαφανίστηκε και η Ναταλία το έριξε στο ποτό. Ένα «μελόδραμα γέλιου» που ακροβατεί ανάμεσα στο αστικό δράμα, το μελό και τη φάρσα. Οι ήρωές του είναι διαταραγμένοι και ακραίοι, αλλά εντέλει απολύτως οικείοι στον θεατή. Έως 21/4.

Οι 10 +1 καλύτερες φετινές παραστάσεις. Τελευταία ευκαιρία να τις δείτε πριν ρίξουν αυλαία το Πάσχα
«Τα μάτια» του Πάμπλο Μεσίες, σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη.

«Κουμ Κουάτ» του Γιάννη Καλαβριανού και της Μαρίας Κοσκινά. Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κοσκινά. Εν μέσω της δικτατορίας στην Ελλάδα, την Κυριακή του Πάσχα, 9 Απριλίου 1972, ένα ζευγάρι λέει ψέματα, για να μην αναγκαστεί να ξαναπάει στο χωριό. Και ενώ πιστεύουν πως τα έχουν καταφέρει να μείνουν έστω και για μία ημέρα μόνοι, αρχίζουν να καταφθάνουν πρώην εραστές, χουντικοί, ένα τάγμα φαντάρων με σούβλες και αρνιά και μία αγάπη από το παρελθόν. Έως 21/4.

«Κουμ Κουάτ» του Γιάννη Καλαβριανού και της Μαρίας Κοσκινά.

«Μυγοφαές» του Ζουάν Γιάγκο, Ομάδα AbOvo. Παίζουν: Γιώργος Αγγελόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου κ.ά. Τέσσερις φίλοι παίρνουν την τύχη στα χέρια τους δημιουργώντας μια start-up επιχείρηση. Το προϊόν τους: μια παιδική τροφή, επαναστατικά υγιεινή και οικολογική, που όμως φτιάχνεται από… προνύμφες μύγας! Το Μυγοφαές είναι μια παράσταση για τις start-up, το innovation, το entrepreneurship. Ανέβηκε για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη το 2017, με μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας δύο βραβεία MAX για καλύτερο συγγραφέα και για καλύτερο έργο – αποκάλυψη. Έως 23/4.

«Μυγοφαές» του Ζουάν Γιάγκο, Ομάδα AbOvo.

«Τα δάση στα γόνατα» του Άκη Δήμου, Ομάδα Bijoux de kant. Παίζουν: Αλέκος Συσσοβίτης, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργος Κοψιδάς, Ντένης Μακρής. Με αφετηρία ένα επεισόδιο από το μυθιστόρημα «Ο Παλαιός των Ημερών» του Παύλου Μάτεσι, ο Άκης Δήμου ιστορεί τη ζωή στην ορεινή Αρκαδία των τελευταίων χρόνων του 19ου αιώνα. Οι τέσσερις ήρωες του έργου, ένας περιφερόμενος θαυματοποιός, ένας χωρικός, η γυναίκα του και ένας πλανόδιος θεατρίνος, διατρέχουν ένα παράφορο τοπίο τριγμών που ακροβατεί ανάμεσα στο Χριστιανισμό και την αρχαιολατρεία. Έως 23/4.

«Τα δάση στα γόνατα» του Άκη Δήμου, Ομάδα Bijoux de kant.

«Χρωματιστές γυναίκες» του Βασίλη Ζιώγα, σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη. Παίζουν: Μυρτώ Γκόνη, Βιργινία Ταμπαροπούλου. Μια σκηνική ελεγεία για τη χαμένη ελευθερία και την απελπισία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Έλλη και η Άννα είναι δύο αδελφές εγκλωβισμένες στο πατρικό τους σπίτι, αλλά και σε κάτι μεγαλύτερο. Σε αυτό που αποκαλούν παρελθόν. Η παιδική κακοποίηση και η σιωπή μιας κλειστής κοινωνίας που ξέρει και δεν μιλά στοιχειώνουν τα δυο κορίτσια. Παλεύουν για να γκρεμίσουν όλα τα φαντάσματα, και να διεκδικήσουν την ζωή τους. Έως 21/4.

«Χρωματιστές γυναίκες» του Βασίλη Ζιώγα, σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη.

«Μύρτος» του Παύλου Μάτεσι, Ομάδα 4Frontal. Παίζουν: Χρηστίνα Γαρμπή, Σταύρος Γιαννουλάδης κ.ά. Το 1939, σε μια ελληνική κωμόπολη, ο Μύρτος, οκτώ χρονών, κοιμάται εκ γενετής. Απέναντί του, η ευυπόληπτη οικογένεια Γαβριήλ. Προύχοντες και φορείς της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Φαινομενικά καθωσπρέπει αλλά ουσιαστικά «λοιμών καθέδρα», όπως τους αποκαλούν οι απέναντι που παρακολουθούν ηδονοβλεπτικά κάθε τους κίνηση. Έως 23/4.

«Μύρτος» του Παύλου Μάτεσι, Ομάδα 4Frontal.

«Ο αγνός εραστής» του Ντέιβιντ Πλαντ, σε σκηνοθεσία του Άρη Λάσκου. Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Πατσιάνη, Θάνος Τσακαλίδης, Ειρήνη Φαναριώτη. Μια ελεγεία του Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Πλαντ για τον επί σαράντα χρόνια σύντροφό του, τον Έλληνα ποιητή και εκδότη Νίκο Στάνγκο, την κοινή τους ζωή και το τραγικό τέλος της. Τέσσερις ηθοποιοί, δύο γυναίκες και δύο άνδρες, σχηματίζοντας 4 ζευγάρια (δύο ετερόφυλα και δύο ομόφυλα) εναλλάσσονται διαρκώς επί σκηνής και μιλούν για την αληθινή, ουσιαστική αγάπη, ανεξαρτήτως φύλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτως καταγωγής. Έως 23/4.

«Ο αγνός εραστής» του Ντέιβιντ Πλαντ, σε σκηνοθεσία του Άρη Λάσκου.

Θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3, Αθήνα):

«Στέλλα Κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη. Παίζουν: Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου κ.ά. Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της. Ο έρωτας όμως ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Η παράσταση που έγινε talk of the town μετά από 2 πολύ πετυχημένες θεατρικές περιόδους στο Εθνικό Θέατρο. Για την ερμηνεία τους τιμήθηκαν η Ιωάννα Κολλιοπούλου με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη και ο Γιάννης Νιάρρος με το βραβείο Δημήτρης Χορν. Έως 23/4.

«Στέλλα Κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη.

«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Μαρία Καλλιμάνη κ.ά. Ο 15χρονος Κρίστοφερ στέκεται δίπλα στον σκοτωμένο σκύλο της γειτόνισσάς του, της κ. Σίαρς, που τον έχουν καρφώσει με ένα δικράνι. Η κ. Σίαρς θα καλέσει την αστυνομία, και ο Κρίστοφερ για πρώτη φορά στη ζωή του θα οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα του γίνει σύσταση. Παρά την απαγόρευση του πατέρα του, ο Κρίστοφερ αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του σκοτωμένου σκύλου. Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Σάιμον Στήβενς υπογράφει τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου πολυβραβευμένου μυθιστορήματος του Μαρκ Χάντον, που κέρδισε 7 βραβεία Ολίβιε όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 2013. Συνεχίζεται και μετά το Πάσχα.

«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στήβενς, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Θέατρο Άνεσις (Λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα):

«Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς, σκηνοθεσία-ερμηνεία: Μάκης Παπαδημητρίου & Γιώργος Χρυσοστόμου. Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου. Μια «κωμικοτραγωδία» που εκτυλίσσεται στο Κέρι της Ιρλανδίας, όπου κινηματογραφείται μια χολυγουντιανή υπερπαραγωγή. Ο Τσάρλι κι ο Τζέικ είναι δυο ντόπιοι βοηθητικοί ηθοποιοί, δηλαδή κομπάρσοι… Το ίδιο και ο Σων. Που αυτοκτόνησε. Ο ψεύτικος κόσμος του Χόλυγουντ σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια 2 ανθρώπων, μέσα από τις ζωές 15 χαρακτήρων. Έως 21/4.

«Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς, σκηνοθεσία-ερμηνεία: Μάκης Παπαδημητρίου & Γιώργος Χρυσοστόμου.

«Αρίστος», παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου. Παίζουν: Έλενη Ουζουνίδου, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου. Το βραβευμένο μυθιστόρημα με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου» . Το Νοέμβριο του 2018 στα Θεατρικά Βραβεία Αθηνοράματος η Ελένη Ουζουνίδου κέρδισε το πρώτο βραβείο γυναικείου ρόλου και στον Γιώργο Παπαγεωργίου απονεμήθηκε το δεύτερο βραβείο καλύτερης θεατρικής παράστασης. Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του «Αρίστου». Έως 23/4.

«Αρίστος», παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου.

Info

Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Αθήνα, τηλ. 210 9212900, www.nkt.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.