ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ο βιαστής είσαι εσύ». Ο χιλιανός ύμνος κατά του βιασμού γίνεται παγκόσμιο φεμινιστικό φαινόμενο

Από το Μεξικό μέχρι την Κολομβία και από την Γαλλία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο οι γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους τραγουδώντας το ίδιο τραγούδι.

«Ο βιαστής είσαι εσύ». Ο χιλιανός ύμνος κατά του βιασμού γίνεται παγκόσμιο φεμινιστικό φαινόμενο

Το Un Violador en Tu Camino – A Rapist in Your Path (Ένας Βιαστής στο Δρόμο σου), που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου στο πλαίσιο της εθνικής εξέγερσης της Χιλής, ενάντια στην κοινωνική ανισότητα, τραγουδούν γυναίκες σε μαζικές διαμαρτυρίες, σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

Το χιλιανό τραγούδι διαμαρτυρίας σχετικά με την κουλτούρα του βιασμού και τη ντροπή που η κοινωνία ρίχνει στα επιζήσαντα άτομα, έχει γίνει ένας viral από τις φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο.

Το βίντεο με το τραγούδι και τις χορευτικές κινήσεις που το συνοδεύουν έφτασε στο Μεξικό, την Κολομβία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το τραγούδι γράφτηκε από τη φεμινιστική ομάδα θεάτρου Lastesis, με έδρα την Χιλιανή πόλη Βαλπαραΐσο (Valparaíso).

«Δεν προοριζόταν ποτέ να είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας – οι γυναίκες από τις πορείες το μεταμόρφωσαν σε κάτι περισσότερο,» δήλωσε η Paula Cometa, μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας, των οποίων τα άλλα μέλη είναι η Sibila Sotomayor, η Daffne Valdés και η Lea Cáceres.

Το τραγούδι βασίζεται στο έργο της Rita Segato, ανθρωπολόγος από την Αργεντινή, που υποστηρίζει ότι η σεξουαλική βία είναι πολιτικό, όχι ηθικό ζήτημα.

Οι στίχοι περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα – η αστυνομία, η δικαστική εξουσία και οι δομές των πολιτικών δυνάμεων – υποστηρίζουν συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών:

«Ο βιαστής είσαι εσύ / Είναι οι μπάτσοι / Οι δικαστές / Το κράτος / ο πρόεδρος» .

«Και δεν είναι δικό μου σφάλμα / ούτε το πού ήμουν / ούτε αυτό που φορούσα”, ο βιαστής είσαι εσύ» .

Σύμφωνα με στατιστικές που συγκέντρωσε το δίκτυο της Χιλής κατά της βίας των γυναικών, 42 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης αναφέρονται κάθε μέρα στην αστυνομία (περίπου δύο ανά ώρα), ενώ το 2018, μόνο το 25,7% των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης οδήγησε σε δικαστικές αποφάσεις.

«Στο χιλιανό δικαστικό σύστημα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις βλάπτουν τις γυναίκες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας», δήλωσε η Bárbara Sepúlveda Hales, εκπρόσωπος της φεμινιστικής ομάδας δικηγόρων Abofem. «Σε πολλές δίκες, η ζωή και η σεξουαλική συμπεριφορά του θύματος εκτίθενται, ώστε να στηρίξουν την επιθετικότητα που υπέστησαν ως δικαιολογημένη» .

Αν και το τραγούδι γράφτηκε πριν το κύμα των αναταραχών και της καταστολής, που ξέσπασε τον Οκτώβριο, η Cometa είπε ότι η χορογραφία αντανακλά την κρίση στην οποία οι δυνάμεις ασφαλείας αντιμετώπισαν ευρέως διαμαρτυρίες για βιασμό, βασανιστήρια και στόχευση με όπλο με σκοπό τη δολοφονία.

«Προσαρμόστηκε στη στιγμή που ζούμε σήμερα στη Χιλή. Στις βιαιοπραγίες και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν υποστεί πρόσφατα οι γυναίκες» , είπε.

«Ο βιαστής είσαι εσύ». Ο χιλιανός ύμνος κατά του βιασμού γίνεται παγκόσμιο φεμινιστικό φαινόμενο

Η μεγαλύτερη παρουσίαση του τραγουδιού πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ έξω από το Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγκο, το οποίο έγινε γνωστό ως στρατόπεδο φυλάκισης και κέντρο βασανιστηρίων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 που έφερε τον Αουγκούστο Πινοσέτ στην εξουσία.

Μια επίσημη έκθεση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διαπίστωσε ότι σχεδόν κάθε ένα από τα θύματα που ερωτήθηκαν είχε υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η παράσταση της Πέμπτης συγκέντρωσε χιλιάδες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων Χιλιανών που έζησαν τη δικτατορία.

«Μας κρατούσαν φυλακισμένες εδώ, γυναίκες που κακοποιήθηκαν και βασανίστηκαν σεξουαλικά» , δήλωσε η Victoria Gallardo, 71 ετών, που συμμετείχε στην συγκέντρωση.

«Έκλαψα την πρώτη φορά που άκουσα το τραγούδι Un Violador en Tu Camino. Είμαι τόσο υπερήφανη για τις νέες γυναίκες του σήμερα – και αυτή η παράσταση μας αντιπροσωπεύει όλες/ους» .

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.

12 Απρ 2024

Χάρις Αλεξίου 32 χρόνια πριν: "Ντύθηκε η νύφη με τα άσπρα"

Δείτε τη νύφη στον δεύτερο γάμο της, το 1992.