ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο σπαραγμός των Ρώσων Influencers για το κλείσιμο του Instagram

Μαζί αποχαιρετούν τη δόξα, τους φαν τους και ζεστό, πολύ ζεστό χρήμα από τις εταιρίες που διαφήμιζαν τα προϊόντα τους μέσα από τους λογαριασμούς τους.

Ο σπαραγμός των Ρώσων Influencers για το κλείσιμο του Instagram

Όλοι ξέρουμε πως το Instagram είναι ολόκληρη η ζωή για κάποιους ανθρώπους. Ξυπνούν και κοιμούνται με αυτό. Δεν ξέρουν πώς να ζήσουν αλλιώς. Αλλά δεν είναι μόνο εκείνοι. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βασίζονταν σε αυτό προκειμένου να διαφημίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Όμως, ο Πούτιν έβαλε τέλος την προηγούμενη Παρασκευή, έχοντας ήδη απαγορεύσει το Facebook από τις 4 Μαρτίου.

Δυο μέρες έδωσε προθεσμία στους νεαρούς συμπατριώτες του για να αποχαιρετήσουν το κοινό τους. Εκείνοι, οι περισσότεροι με δάκρυα στα μάτια, παρακαλούν το κοινό τους να τους ακολουθήσει σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Telegram και το ρωσικό FB, το VK. Προς το παρόν δεν έχουν απαγορευτεί το YouTube και TikTok.

Δυο μέρες έδωσε προθεσμία στους νεαρούς συμπατριώτες του για να αποχαιρετήσουν το κοινό τους. Εκείνοι, οι περισσότεροι με δάκρυα στα μάτια, παρακαλούν το κοινό τους να τους ακολουθήσει σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Telegram και το ρωσικό FB, το VK. Προς το παρόν δεν έχουν απαγορευτεί το YouTube και TikTok.

Το καθεστώς Πούτιν βρήκε ως αφορμή την απόφαση της εταιρίας Meta (στην οποία ανήκει το Facebook και το Instagram) να επιτρέπει αναρτήσεις που καλούν σε βία κατά των Ρώσων. Η εταιρία σημείωσε ότι έκανε μια εξαίρεση στην πολιτική της κατά της υποκίνησης της βίας, εφόσον οι αναρτήσεις αντιπροσώπευαν πολιτική έκφραση κατά των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην Ουκρανία, όμως επεσήμανε ότι οι εκκλήσεις για βία κατά απλών Ρώσων πολιτών θα παραμείνουν απαγορευμένες.

«Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να μπλοκάρει το Instagram στη Ρωσία, αποκόπτοντας εκατομμύρια ανθρώπους από αγαπημένους και φίλους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής του Instagram Άνταμ Μοσέρι σε ένα βίντεο. «Γνωρίζουμε ότι πάνω από το 80 τοις εκατό των ανθρώπων στη Ρωσία στο Instagram ακολουθούν έναν λογαριασμό εκτός Ρωσίας. Η κατάσταση είναι τρομακτική και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τους ανθρώπους ασφαλείς».

Βέβαια, ΜΜΕ ισχυρίζονται πως ο Ρώσος Πρόεδρος αποφάσισε να προβεί σε αυτή την κίνηση μετά από μηνύματα γόνων πλούσιων οικογενειών της χώρας που υποστήριζαν να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επιπλέον, έχει ψηφιστεί επίσημα και πλέον ισχύει ως νόμος της χώρας πως όποιος στη Ρωσία χαρακτηρίσει τη «ρωσική επέμβαση» ως «πόλεμο» απειλείται με 15 χρόνια φυλάκισης, φιμώνοντας έτσι κάθε ανεξάρτητη φωνή. Να αναφέρουμε πως μόλις χτες η Marina Ovsyannikova όρθωσε το ανάστημά της στον Πούτιν κρατώντας πινακίδα που έγραφε Stop the war την ώρα μετάδοσης ειδήσεων από την κρατική τηλεόραση και βέβαια συνελήφθη. Ενώ ο κόσμος που διαμαρτύρεται δημοκρατικά κατά του πολέμου, συλλαμβάνεται επίσης.

Τα δάκρυα των influencers

To Ιnstagram είναι η ζωή μου, είναι η ψυχή μου. Με αυτό ξυπνούσα το πρωί και με αυτό κοιμόμουν για τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής μου» είπε σε μήνυμά της η μπλόγκερ Karina Nigay, με 3 εκ ακολούθους. «Είμαι στο στάδιο θυμού και ούτε καν πλησιάζω το στάδιο της αποδοχής» μιλώντας για τα στάδια της απώλειας.

Το Instagram, σύμφωνα με εκτιmήσεις είχε σχεδόν 60 εκατομμύρια χρήστες στη Ρωσία το 2021, δηλαδή το 40 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας. Η πλατφόρμα αποτελεί επίσης μια τεράστια πηγή εσόδων για τους χρήστες της, οι οποίοι εισπράττουν μετρητά από χορηγούς δημοσιεύοντας διαφημιστικό περιεχόμενο.

Η DJ Karina Istomina έγραψε στους 400.000 ακολούθους της «σχεδόν το μισό εισόδημά μου προερχόταν από τις διαφημίσεις του Ιnstagram. Για να είμαι ειλικρινής είμαι συντετριμμένη που χάνω τη σελίδα μου. Διατηρώ προφίλ εδώ και 10 χρόνια. Για να βρω νέα έσοδα, μάλλον θα πρέπει να εφεύρω ξανά τον εαυτό μου».

Η Nastya Ivleeva, μια Ρωσίδα influencer που έχει 18,9 εκατομμύρια followers στο Instagram, δημοσίευσε μια ζωγραφιά ενός περιστεριού και κάλεσε τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση, που έχει πλέον διαγραφεί, ανέφερε: «Έξι σπουδαία χρόνια δημιουργικότητας, έμπνευσης, κινήτρων, ανακαλύψεων, επιτευγμάτων και επιτευγμάτων πετιούνται στα σκουπίδια».

Δεν ήταν λίγοι οι Ουκρανοί ακόλουθοι των Ρώσων influencers που αντέδρασαν έντονα στις αναρτήσεις κάποιων στιλιτεύοντας τα δάκρυά τους για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκείνοι, την ίδια στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στη δική τους χώρα.

Kεντρική εικόνα: istock images

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.