
Πριν από μερικούς μήνες το προσωπικό του μνημείου πεσόντων πολέμου της Αυστραλίας Australian War Memorial ήρθε αντιμέτωπο με ένα παράξενο φαινόμενο: παπαρούνες άρχισαν να εξαφανίζονται μυστηριωδώς από τον τάφο, η μία μετά την άλλη. Μέχρι που οι υπάλληλοι ανακάλυψαν τον ένοχο: ήταν αρκετό να κοιτάξουν ψηλά για να δουν την ομορφότερη ίσως φωλιά στον κόσμο, αυτήν που είχε δημιουργήσει ένα περιστέρι από τα κλεμμένα λουλούδια σε περβάζι παραθύρου.
Η παράξενη πράξη του πτηνού θύμισε την άγνωστη συνεισφορά των ταχυδρομικών περιστεριών την εποχή που η τεχνολογία δεν έπαιζε τον σημαντικότερο ρόλο στις στρατιωτικές επικοινωνίες. Φτερωτοί εντολοδόχοι κουβαλούσαν στρατηγικής σημασίας μηνύματα, τόσο στον Α’ όσο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Συχνά θεωρούμε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μια περίοδο που είχε επικρατήσει η τεχνολογία» σχολιάζει η ιστορικός Dr. Meleah Hampton, προσθέτοντας: «με φορτηγά αντί για άλογα και ασύρματο και σύνθετα ραδιοσήματα και όλα τα σχετικά. Αλλά ιδιαίτερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα βουνά και η υγρασία είχαν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν καλά οι ασύρματες εκπομπές, οπότε τα περιστέρια παρέμεναν ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς μηνυμάτων».

Για την ακρίβεια, στην Αυστραλία ήταν τόσο πολύτιμοι συνεργάτες ώστε το 1942 συστάθηκε ολόκληρη υπηρεσία, ονόματι Australian Corps of Signals Pigeon Service, όπου μέσα σε μόλις δύο χρόνια στρατολογήθηκαν 13.500 περιστέρια. Σε πολλά από αυτά απονεμήθηκε, μάλιστα, μετάλλιο για τις υπηρεσίες και την αφοσίωσή τους. Υπήρξαν, φυσικά, και εκείνα που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος – μόνο και μόνο γι’ αυτά, ο ελάχιστος φόρος τιμής είναι μια φωλιά από παπαρούνες πάνω σε ένα περβάζι.

φωτογραφίες: Australian War Memorial