ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο πραγματικός λόγος που οι πάντες διαβάζουν φέτος αυτό το βιβλίο στην παραλία

Το είδες στα χέρια της κοπέλας που καθόταν πλάι σου στο πλοίο, το βλέπεις στο αγόρι της διπλανής ξαπλώστρας και στο timeline σου στα social media.

Ο πραγματικός λόγος που οι πάντες διαβάζουν φέτος αυτό το βιβλίο στην παραλία

Ο Άρθουρ Πλην είναι ένας αποτυχημένος, άσημος συγγραφέας. Λίγο πριν κλείσει τα πενήντα, φτάνει με το ταχυδρομείο μια πρόσκληση σε γάμο: ο πρώην του παντρεύεται, μόνο που παντρεύεται κάποιον άλλον. Ο Πλην δεν μπορεί να πάει στο γάμο ― θα παραείναι άβολο. Δεν μπορεί όμως ούτε και να αρνηθεί την πρόσκληση ανοιχτά ― θα τον κουτσομπολεύουν όλοι. Πρέπει να βρει ένα πρόσχημα… και το βρίσκει. Αποφασίζει να αποδεχτεί κάθε λογής πρόσκληση, απ’ αυτές που λαμβάνουν συνήθως οι συγγραφείς, για δευτεροκλασάτα συνέδρια και αδιάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο.

Απ’ τη Γαλλία στην Ινδία, απ’ τη Γερμανία στο Μαρόκο, απ’ το Μεξικό στην Ιαπωνία, ο Πλην θα κάνει το γύρο του κόσμου για να ξεφύγει απ’ την ντροπή. Μόνο που σε κάθε γωνιά τον περιμένουν μικροεξευτελισμοί και ταπεινώσεις ― γεννήματα, όχι σπάνια, της φαντασίας του και μόνο. Αυτό είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει προκειμένου να μπορέσει να κρυφτεί και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του.

Ο πραγματικός λόγος που οι πάντες διαβάζουν φέτος αυτό το βιβλίο στην παραλία
Το εξώφυλλο του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα.

Αυτή είναι η ιστορία του «Less», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, του βιβλίου που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για το 2018, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μυθιστορήματα της φετινής χρονιάς. Ο ήρωας της ιστορίας, ο Άρθουρ Πλην, ένας γκέι συγγραφέας στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης, μοιάζει περισσότερο με έναν απεγνωσμένο αντιήρωα παρά με ένα πρόσωπο με το οποίο επιθυμείς να ταυτιστείς.

Να που, όμως, οι σκέψεις, η αφήγηση, η περιπέτεια, εν τέλει, αυτού του άντρα που παλεύει να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο δείχνει να έχει φτάσει η προσωπική ζωή του, από τα λάθη του παρελθόντος που μοιάζουν να έχουν σαμποτάρει δραματικά το παρόν και το μέλλον του, από τις συνέπειες των ίδιων των πράξεων του, καταλήγουν να είναι απρόσμενα διασκεδαστικά και απολαυστικά.

Ο Πλην έχει την τάση να κάνει αυτό που σίγουρα ο καθένας από εμάς έχει πιάσει τον εαυτό του να κάνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του: να δραματοποιεί υστερικά σχεδόν τα παθήματα του, να παθαίνει πανικό με μικρογεγονότα, να αγχώνεται σαν τρελός για τα πιο ασήμαντα αυτού του κόσμου, αποφεύγοντας να κάνει το πιο σπουδαίο απ' όλα. Να αλλάξει όλα όσα δεν του αρέσουν, πραγματοποιόντας μία νέα αρχή.

Πιθανότατα γι' αυτό το πέμπτο βιβλίο του Andrew Sean Greer, ενός εξαιρετικού αφηγητή που βρίσκει έναν υπέροχο τρόπο για να παρουσιάσει από μία απόλυτα ξεκαρδιστική γωνία το πιο σκοτεινό, ψυχολογικό αδιέξοδο, να απέκτησε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσο μεγάλη αποδοχή και φήμη. Επειδή η ιστορία του είναι μία ιστορία που θα μπορούσε να έχει συμβεί, σε διάφορες παραλλαγές, στους περισσότερους από εμάς. Μία ιστορία που σίγουρα έχει ήδη διαδραματιστεί μέσα στο μυαλό μας σε παραπάνω από μία χαοτική περίσταση της ερωτικής μας ζωής. Που μας κάνει να γελάμε δυνατά και ασυγκράτητα με τις ατυχίες και τις μικρές προσωπικές καταστροφές του πιο διασκεδαστικού πρωταγωνιστή. Ο οποίος τελικά θα μπορούσε εύκολα να είναι ο ίδιος ο εαυτός μας.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.