ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ο ποιητής της έβδομης Τέχνης» | 10 χρόνια από τον απροσδόκητο χαμό του Θόδωρου Αγγελόπουλου

«Ο ποιητής της έβδομης Τέχνης» | 10 χρόνια από τον απροσδόκητο χαμό του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου με διεθνή προβολή και σημαντικές διακρίσεις. Ο δημιουργός της εμβληματικής ταινίας «Ο Θίασος» (1974), παραμένει ο σημαντικότερος κινηματογραφιστής, που ανέδειξε η χώρα μας κι ένας από τους σπουδαιότερους του παγκόσμιου κινηματογράφου. Κυρίαρχα θέματα στο φιλμικό του σύμπαν η μετανάστευση, η επιστροφή στην πατρίδα και η ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα.

Κυρίαρχα θέματα στο φιλμικό του σύμπαν η μετανάστευση, η επιστροφή στην πατρίδα και η ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο της οδού Αχαρνών στον Άγιο Παντελεήμονα και συνέχισε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Β' Γυμνάσιο Αρρένων, με συμμαθητές γνωστές προσωπικότητες της πνευματικής ζωής της χώρας, όπως ο καθηγητής φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς, ο δημοσιογράφος και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

«Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία όπου ο ήρωας οδηγείται από δυο φύλακες στην ηλεκτρική καρέκλα. Καθώς προχωρούν, οι σκιές τους μεγαλώνουν στον τοίχο. Ξαφνικά μια κραυγή... Δεν θέλω να πεθάνω. Αυτή η κραυγή για καιρό μετά στοίχειωνε τις νύχτες μου. Ο κινηματογράφος μπήκε στη ζωή μου με μια σκιά που μεγάλωνε σε έναν τοίχο και μια κραυγή», είπε για την ταινία που αποτέλεσε αφορμή να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ο τίτλος της ήταν Κολασμένες Ψυχές (Angels With Dirty Faces).

Το 1953 εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών την οποία εγακαταλείπει προκειμένου να σπουδάσει στο Παρίσι. Εκεί, στη Σορβόννη, παρακολουθεί μαθήματα γαλλικής φιλολογίας, φιλμογραφίας με τον Ζορζ Σαντούλ και εθνολογίας με τον Κλοντ Λεβί- Στρος. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου. Η πρώτη του προσωπική ταινία, είναι ένα φιλμ μικρού μήκους με τίτλο "Εκπομπή" το οποίο επικεντρώνεται στον ματαιόδοξο κόσμο της τηλεόρασης. Το 1969 μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη εκδίδουν το περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος, που αποτέλεσε το θεωρητικό όργανο του λεγόμενου «Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου».

Η πρώτη του προσωπική ταινία, είναι ένα φιλμ μικρού μήκους με τίτλο "Εκπομπή" το οποίο επικεντρώνεται στον ματαιόδοξο κόσμο της τηλεόρασης. Το 1969 μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη εκδίδουν το περιοδικό Σύγχρονος Κινηματογράφος, που αποτέλεσε το θεωρητικό όργανο του λεγόμενου «Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου».

Και φτάνουμε στο 1970 όπου γυρίζει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Αναπαράσταση». Το κεντρικό θέμα ήταν ένα έγκλημα πάθους στην Ήπειρο και με αφορμή αυτό, ο σκηνοθέτης αναλύει τα προβλήματα διαβίωσης στην ελληνική επαρχία. Η ταινία προκάλεσε αίσθηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ακολουθεί το γνωστό και περίφημο τρίπτυχο «Μέρες του 36», «Θίασος» και «Κυνηγοί» με το οποίο καθιερώνεται στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. Η πρώτη ταινία αναφέρεται στη δικτατορία του Μεταξά, η δεύτερη στην ιστορία ενός θιάσου που παρουσιάζει το έργο «Γκόλφω» και η τρίτη που μας μεταφέρει στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1977 και σε μία ομάδα κυνηγών που ανακαλύπτουν το πτώμα ενός αντάρτη του Εμφυλίου. Ο «Θίασος» θεωρείται η κορυφαία κινηματογραφική του στιγμή, ενώ θα ήταν και υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Φρένο στις φιλοδοξίες του Αγγελόπουλου έβαλε ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, που θεώρησε ότι η ταινία ήταν πολύ αριστερή, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα.

Ο «Θίασος» θεωρείται η κορυφαία κινηματογραφική του στιγμή, ενώ θα ήταν και υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Φρένο στις φιλοδοξίες του Αγγελόπουλου έβαλε ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, που θεώρησε ότι η ταινία ήταν πολύ αριστερή, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα.

Το 1980 γυρίζει την ταινία «Μεγαλέξαντρος» για την οποία τιμήθηκε με Χρυσό Λέοντα, και στη συνέχεια δύο ντοκιμαντέρ το «Χωριό ένα, κάτοικος ένας» και το «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη». Το 1984 ξεκινάει η «τριλογία της Σιωπής» με το «Ταξίδι στα Κύθηρα». Πρωταγωνιστής ο σπουδαίος Μάνος Κατράκης. Ακολουθεί ο «Μελισσοκόμος» και το «Τοπίο στην Ομίχλη». Το 1991 γυρίζει «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» με πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη Φλώρινα, ενώ ο μητροπολίτης Αυγουστίνος (Καντινιώτης) μη συμφωνόντας με το περιεχόμενο της ταινίας αφόρισε τον Αγγελόπουλο. Το 1995 γυρίζει «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» η οποία τυγχάνει θερμής υποδοχής αλλά δυστυχώς χάνει τελευταία στιγμή τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Ο Αγγελόπουλος τότε, είχε προκαλέσει αίσθηση με τις δηλώσεις του. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, έρχεται η στιγμή της δικαίωσης, καθώς κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Μία Αιωνιότητα και μία μέρα».

Το 2004 ξεκίνησε να γυρίζει ακόμη μία τριλογία. Το «Λιβάδι που δακρύζει». Ακολούθησε «Η Σκόνη του Χρόνου» και το «Η άλλη θάλασσα». Δυστυχώς δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει, μιας και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στη Δραπετσώνα, παρασύρθηκε από διερχόμενη μοτοσυκλέτα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όπου και εξέπνευσε στις 24 Ιανουαρίου 2012.

Προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου σκηνοθέτη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, που έδωσε το όνομά του στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Αuditorium Theo Angelopoulos), διοργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά - αφιέρωμα με ελεύθερη είσοδο στο μεγάλο δημιουργό, μέσα από μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Αγγελόπουλος, έμεινε στην ιστορία για τα μακράς διάρκειας πλάνα (σεκάνς) που χαρακτήρισαν την τέχνη του, ενώ το ταλέντο του αναγνωρίστηκε από παγκόσμιες προσωπικότητες της τέχνης. Κάποτε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είχε πει: «Είδα τον 'Μελισσοκόμο' που άλλοτε θεωρούσα μια καλή ταινία. Τώρα, αντιλαμβάνομαι πως είναι ένα αριστούργημα. Είναι μια εμπειρία απίστευτα συγκλονιστική».

Η Μαίρη Χρονοπούλου, μία από τις πιο αγαπημένες του συνεργάτιδες, μοιράστηκε μία κοινή τους φωτογραφία στο Instagram, με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από τον θάνατό του. «Άσχημη ημέρα, άσχημες μνήμες. Σαν σημερα πριν από 10 χρόνια, χάσαμε τον Θοδωρή μας. Τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Τον Θόδωρο της καρδιάς μας. Με έναν απρόσμενο και φρικτό τρόπο. Μας μένουν μόνο αναμνήσεις. Οι συνεργασίες μας σε 3 ταινίες και η τρυφερή παρέα μας. Τώρα ο Θόδωρος θα έχει βρει τον τρόπο να γυρίζει ταινίες στη γειτονιά των αγγέλων. Είμαι σίγουρη γι’ αυτό. Γιατί στις φλέβες του δεν κύλαγε αίμα, αλλά σελληλόιντ. Φίλε μας Αντίο. Όχι για πάντα. Η δική σου Μαίρη».

Κεντρική φωτογραφία: ΝDP

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Με πληροφορίες από το sansimera.gr

Read Next

24 Μαϊ 2022

"Hermettes": Η "μυστική" κοινότητα των γυναικών που επιλέγουν τη μοναξιά

Ένας απομονωμένος τρόπος ζωής που δεν προϋποθέτει νέους ή/και παλιούς φίλους.

21 Μαϊ 2022

Νίκος Κούρκουλος: Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τα εφηβικά του χρόνια

Νίκος Κούρκουλος: Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τα εφηβικά του χρόνια

Περισσότερα από

Stories

21 Μαϊ 2022

Άννα Γουίντουρ: Η ανεπίσημη βιογραφία της Σιδηράς Κυρίας της Μόδας

Η βιογραφία γράφτηκε χωρίς την Άννα Γουίντουρ

20 Μαϊ 2022

Φρίντα Κάλο: Η τηλεοπτική σειρά που θα δείξει τις άγνωστες πτυχές της ζωής και των έργων της

Το ίδρυμα της Φρίντα Κάλο και η BTF Media με έδρα το Μαϊάμι συνεργάστηκαν για την παραγωγή τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στη ζωή και τα έργα της.

20 Μαϊ 2022

Η γόνος Μπάρμπαρα Μπέικελαντ προσπάθησε να "θεραπεύσει" την ομοφυλοφυλία του γιου της με αιμομιξία

Η Μπάρμπαρα Μπέικελαντ πίεζε αφόρητα τον γιό της να "θεραπευτεί" από την ομοφυλοφυλία του. Έπρεπε να αλλάξει πάση θυσία. Τελικά εκείνος τη δολοφόνησε.

20 Μαϊ 2022

Τζόνι Ντεπ - Κέιτ Μος: Ο θυελλώδης έρωτας που κατέστρεφε πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων

Ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια των ‘90s που άφησε εποχή με το φλογερό πάθος, τις έντονες σύγκρουσης αλλά και τον τεράστιο εθισμό στην κοκαΐνη.

19 Μαϊ 2022

Σπάνιο κλικ από τον γάμο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ με την δεύτερη «άγνωστη» σύζυγό του, Νανά

Μετά το διαζύγιο από την εθνική σταρ, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύεται για δεύτερη φορά σε μια κλειστή σχεδόν οικογενειακή τελετή την Νανά Ειλικρινή.

19 Μαϊ 2022

Καλλιτέχνις αναδημιουργεί διάσημους πίνακες με πρωταγωνιστή τον σκύλο της

Η Eliza Reinhardt και ο Finnegan, για τους φίλους Finn, είναι λάτρεις της τέχνης και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

18 Μαϊ 2022

Ποια είναι η Ελληνο-ιταλίδα σχεδιάστρια που δημιούργησε το κολιέ της Μαρέβας Μητσοτάκη;

Το statement κόσμημα εντυπωσίασε στην εμφάνιση της συζύγου του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή τους στο Λευκό Οίκο.

18 Μαϊ 2022

Ντιζάιν: ο λιλιπούτειος κόσμος του Kiyotaka Mizukosh

Ο μόλις 21 ετών σχεδιαστής Kiyotaka Mizukoshi έχει μόλις ιδρύσει την επιχείρησή του, τα Mozu Studios που εξειδικεύονται στις... συρρικνώσεις.

18 Μαϊ 2022

Μπορεί ένα 6χρονο παιδί να τρέξει μαραθώνιο; Η ιστορία του μικρού Ranier που δίχασε το κοινό

Μια καταγγελία έστειλε την Πρόνοια στο σπίτι της οικογένειας Crawford και ο λόγος ήταν η συμμετοχή του 6χρονου στον μαραθώνιο.