ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο κυρ Αντώνης δεν ξέρει τι είναι ο πληθωρισμός,ο πληθωρισμός όμως ξέρει να του ροκανίζει το εισόδημα

Ο κυρ Αντώνης δεν ξέρει τι είναι ο πληθωρισμός,ο πληθωρισμός όμως ξέρει να του ροκανίζει το εισόδημα

O κυρ Αντώνης από το Γαλάτσι πήγε στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει σοκοφρέτες στα εγγονάκια, αυγά και βούτυρο για το κέικ που θέλει να κάνει η σύζυγός του, η κυρά Ρένα, λίγο μπέικον και αφρό ξυρίσματος - δίχως καν να ξέρει τι σημαίνει πληθωρισμός – κατάλαβε με την πρώτη ματιά στις τιμές των προϊόντων, ότι έχουν αυξηθεί σε σχέση με την τελευταία φορά που επισκέφθηκε το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ. Τα ψώνια τα κάνει αυτός. Η κυρά Ρένα μέχρι να βγει στη σύνταξη δουλεύει σε ένα ψιλικατζίδικο. Ακόμη κι αν ο κυρ Αντώνης δεν ξέρει τι είναι ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός «ξέρει» να του ροκανίζει το εισόδημα.

Ακόμη κι αν ο κυρ Αντώνης δεν ξέρει τι είναι ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός «ξέρει» να του ροκανίζει το εισόδημα.

Επειδή ο πληθωρισμός είναι η ποσοστιαία μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Και για να προσδιοριστεί αυτή η μεταβολή του επιπέδου των τιμών επιλέγονται συγκεκριμένα αγαθά ή υπηρεσίες.

Ο πληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο που αφορά μια αύξηση των τιμών που έχει χρονική διάρκεια και όχι σε μία στιγμιαία και εφάπαξ αύξηση των τιμών.

Πληθωρισμός μπορεί να προκύψει και από μια ισχυρή αύξηση της ενεργού ζήτησης. Δηλαδή οι αυξήσεις των τιμών να είναι αποτέλεσμα αυξημένης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά σε μία οικονομία.

Πληθωρισμός όμως προκαλείται και από την αύξηση των πρώτων υλών και ό,τι ακόμη συμμετέχει στο κόστος παραγωγής. Αλλά και από τη χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας ή τις αυξήσεις των μισθών με ρυθμό μεγαλύτερο της αύξησης της παραγωγικότητας. Και αρκετές άλλες αιτίες: άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής που μεγεθύνει τη ζήτηση διατηρώντας στάσιμη την προσφορά ή την έμμεση φορολογία. Όποια κι αν είναι η αιτία της γέννησης του πληθωρισμού, το αποτέλεσμα είναι η οικονομική αβεβαιότητα.

Και αρκετές άλλες αιτίες: άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής που μεγεθύνει τη ζήτηση διατηρώντας στάσιμη την προσφορά ή την έμμεση φορολογία. Όποια κι αν είναι η αιτία της γέννησης του πληθωρισμού, το αποτέλεσμα είναι η οικονομική αβεβαιότητα.

Η αγοραστική αξία του χρήματος μειώνεται και οι επενδύσεις μειώνονται λόγω των δυσμενών οικονομικών προβλέψεων. Η κατανάλωση μειώνεται, συμπαρασύροντας μαζί και τη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας . Η ανεργία αυξάνεται. Η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων φθίνει. Οι πολίτες γίνονται θιασώτες της ανακατανομής του εισοδήματος, που σίγουρα όμως δεν ευνοεί τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Όφελος βλέπουν μόνο οι δανειζόμενοι σε αντίθεση με τους δανειστές, αλλά και όσοι κατέχουν περιουσιακά στοιχεία. Ο κυρ Αντώνης όμως δεν κατέχει περιουσιακά στοιχεία. Ένα κεραμίδι έχουν όλο κι όλο πάνω από το κεφάλι τους στο Γαλάτσι. Κι όταν μπαίνει πλέον στο σούπερ μάρκετ, νιώθει ότι μπαίνει σε έναν λαβύρινθο. Όπου στο βάθος κατοικεί ο μινώταυρος.

Αφού οι πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα μας συνεχίζονται και τον Ιανουάριο καταγράφοντας σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, ποσοστό 5,5% έναντι του 4,4% το Δεκέμβριο. Και να σκεφτεί κανείς ότι τον Ιανουάριο του 2021, ο πληθωρισμός δεν ξεπερνούσε το -2,4%.

Ο κυρ Αντώνης δεν ξέρει τι είναι ο πληθωρισμός,ο πληθωρισμός όμως ξέρει να του ροκανίζει το εισόδημα

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

Κεντρική φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

21 Μαϊ 2022

Άννα Γουίντουρ: Η ανεπίσημη βιογραφία της Σιδηράς Κυρίας της Μόδας

Η βιογραφία γράφτηκε χωρίς την Άννα Γουίντουρ

20 Μαϊ 2022

Σύνοδος UNESCO: Πρόταση Βρετανίας να συνομιλήσει με την Ελλάδα

Να συναντηθούν οι Υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών στα πλαίσια της συνόδου ζήτησε η Βρετανία.

Περισσότερα από

Stories

20 Μαϊ 2022

Φρίντα Κάλο: Η τηλεοπτική σειρά που θα δείξει τις άγνωστες πτυχές της ζωής και των έργων της

Το ίδρυμα της Φρίντα Κάλο και η BTF Media με έδρα το Μαϊάμι συνεργάστηκαν για την παραγωγή τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στη ζωή και τα έργα της.

20 Μαϊ 2022

Η γόνος Μπάρμπαρα Μπέικελαντ προσπάθησε να "θεραπεύσει" την ομοφυλοφυλία του γιου της με αιμομιξία

Η Μπάρμπαρα Μπέικελαντ πίεζε αφόρητα τον γιό της να "θεραπευτεί" από την ομοφυλοφυλία του. Έπρεπε να αλλάξει πάση θυσία. Τελικά εκείνος τη δολοφόνησε.

20 Μαϊ 2022

Τζόνι Ντεπ - Κέιτ Μος: Ο θυελλώδης έρωτας που κατέστρεφε πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων

Ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια των ‘90s που άφησε εποχή με το φλογερό πάθος, τις έντονες σύγκρουσης αλλά και τον τεράστιο εθισμό στην κοκαΐνη.

19 Μαϊ 2022

Σπάνιο κλικ από τον γάμο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ με την δεύτερη «άγνωστη» σύζυγό του, Νανά

Μετά το διαζύγιο από την εθνική σταρ, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύεται για δεύτερη φορά σε μια κλειστή σχεδόν οικογενειακή τελετή την Νανά Ειλικρινή.

19 Μαϊ 2022

Καλλιτέχνις αναδημιουργεί διάσημους πίνακες με πρωταγωνιστή τον σκύλο της

Η Eliza Reinhardt και ο Finnegan, για τους φίλους Finn, είναι λάτρεις της τέχνης και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

18 Μαϊ 2022

Ποια είναι η Ελληνο-ιταλίδα σχεδιάστρια που δημιούργησε το κολιέ της Μαρέβας Μητσοτάκη;

Το statement κόσμημα εντυπωσίασε στην εμφάνιση της συζύγου του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή τους στο Λευκό Οίκο.

18 Μαϊ 2022

Ντιζάιν: ο λιλιπούτειος κόσμος του Kiyotaka Mizukosh

Ο μόλις 21 ετών σχεδιαστής Kiyotaka Mizukoshi έχει μόλις ιδρύσει την επιχείρησή του, τα Mozu Studios που εξειδικεύονται στις... συρρικνώσεις.

18 Μαϊ 2022

Μπορεί ένα 6χρονο παιδί να τρέξει μαραθώνιο; Η ιστορία του μικρού Ranier που δίχασε το κοινό

Μια καταγγελία έστειλε την Πρόνοια στο σπίτι της οικογένειας Crawford και ο λόγος ήταν η συμμετοχή του 6χρονου στον μαραθώνιο.

18 Μαϊ 2022

Ελιζαμπέτ Μπορν: ποια είναι η νέα Πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Ο πρόεδρος Μακρόν διόρισε γυναίκα Πρωθυπουργό. Πρόκειται για τη δεύτερη στην ιστορία της Γαλλίας τα τελευταία 30 χρόνια.