ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο κυρ Αντώνης δεν ξέρει τι είναι ο πληθωρισμός,ο πληθωρισμός όμως ξέρει να του ροκανίζει το εισόδημα

Μία ιστορία καθημερινής τρέλας στην Ελλάδα της ακρίβειας.

Ο κυρ Αντώνης δεν ξέρει τι είναι ο πληθωρισμός,ο πληθωρισμός όμως ξέρει να του ροκανίζει το εισόδημα

O κυρ Αντώνης από το Γαλάτσι πήγε στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει σοκοφρέτες στα εγγονάκια, αυγά και βούτυρο για το κέικ που θέλει να κάνει η σύζυγός του, η κυρά Ρένα, λίγο μπέικον και αφρό ξυρίσματος - δίχως καν να ξέρει τι σημαίνει πληθωρισμός – κατάλαβε με την πρώτη ματιά στις τιμές των προϊόντων, ότι έχουν αυξηθεί σε σχέση με την τελευταία φορά που επισκέφθηκε το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ. Τα ψώνια τα κάνει αυτός. Η κυρά Ρένα μέχρι να βγει στη σύνταξη δουλεύει σε ένα ψιλικατζίδικο. Ακόμη κι αν ο κυρ Αντώνης δεν ξέρει τι είναι ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός «ξέρει» να του ροκανίζει το εισόδημα.

Ακόμη κι αν ο κυρ Αντώνης δεν ξέρει τι είναι ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός «ξέρει» να του ροκανίζει το εισόδημα.

Επειδή ο πληθωρισμός είναι η ποσοστιαία μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Και για να προσδιοριστεί αυτή η μεταβολή του επιπέδου των τιμών επιλέγονται συγκεκριμένα αγαθά ή υπηρεσίες.

Ο πληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο που αφορά μια αύξηση των τιμών που έχει χρονική διάρκεια και όχι σε μία στιγμιαία και εφάπαξ αύξηση των τιμών.

Πληθωρισμός μπορεί να προκύψει και από μια ισχυρή αύξηση της ενεργού ζήτησης. Δηλαδή οι αυξήσεις των τιμών να είναι αποτέλεσμα αυξημένης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά σε μία οικονομία.

Πληθωρισμός όμως προκαλείται και από την αύξηση των πρώτων υλών και ό,τι ακόμη συμμετέχει στο κόστος παραγωγής. Αλλά και από τη χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας ή τις αυξήσεις των μισθών με ρυθμό μεγαλύτερο της αύξησης της παραγωγικότητας. Και αρκετές άλλες αιτίες: άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής που μεγεθύνει τη ζήτηση διατηρώντας στάσιμη την προσφορά ή την έμμεση φορολογία. Όποια κι αν είναι η αιτία της γέννησης του πληθωρισμού, το αποτέλεσμα είναι η οικονομική αβεβαιότητα.

Και αρκετές άλλες αιτίες: άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής που μεγεθύνει τη ζήτηση διατηρώντας στάσιμη την προσφορά ή την έμμεση φορολογία. Όποια κι αν είναι η αιτία της γέννησης του πληθωρισμού, το αποτέλεσμα είναι η οικονομική αβεβαιότητα.

Η αγοραστική αξία του χρήματος μειώνεται και οι επενδύσεις μειώνονται λόγω των δυσμενών οικονομικών προβλέψεων. Η κατανάλωση μειώνεται, συμπαρασύροντας μαζί και τη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας . Η ανεργία αυξάνεται. Η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων φθίνει. Οι πολίτες γίνονται θιασώτες της ανακατανομής του εισοδήματος, που σίγουρα όμως δεν ευνοεί τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Όφελος βλέπουν μόνο οι δανειζόμενοι σε αντίθεση με τους δανειστές, αλλά και όσοι κατέχουν περιουσιακά στοιχεία. Ο κυρ Αντώνης όμως δεν κατέχει περιουσιακά στοιχεία. Ένα κεραμίδι έχουν όλο κι όλο πάνω από το κεφάλι τους στο Γαλάτσι. Κι όταν μπαίνει πλέον στο σούπερ μάρκετ, νιώθει ότι μπαίνει σε έναν λαβύρινθο. Όπου στο βάθος κατοικεί ο μινώταυρος.

Αφού οι πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα μας συνεχίζονται και τον Ιανουάριο καταγράφοντας σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, ποσοστό 5,5% έναντι του 4,4% το Δεκέμβριο. Και να σκεφτεί κανείς ότι τον Ιανουάριο του 2021, ο πληθωρισμός δεν ξεπερνούσε το -2,4%.

Ο κυρ Αντώνης δεν ξέρει τι είναι ο πληθωρισμός,ο πληθωρισμός όμως ξέρει να του ροκανίζει το εισόδημα

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης»,Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:“Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) “Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), “Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, “Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά.Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη θεσσαλονίκη.

Κεντρική φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

29 Ιουν 2022

Είχε κρύψει τα Όσκαρ της στο ντουλάπι της κουζίνας. Η Κάθριν Χέμπορν δεν ήταν σαν καμία άλλη σταρ

"Εάν κάνεις πάντα αυτό που σε ενδιαφέρει, τότε τουλάχιστον ένα άτομο είναι ευχαριστημένο".

29 Ιουν 2022

Άλεξ Μόργκαν: Η πιο όμορφη ποδοσφαιρίστρια είναι απόφοιτος του Μπέρκλεϊ και συγγραφέας

Η Άλεξ Μόργκαν είναι το κορίτσι που αγωνίστηκε για την εξίσωση των μισθών στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Περισσότερα από

Stories

28 Ιουν 2022

Το παράξενο προαίσθημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα για το μέλλον της

Ο προσωπικός μπάτλερ της πριγκίπισσας, Πολ Μπάρελ, επιβεβαιώνει πως γνώριζε πολλές από τις ανησυχίες που την κατέκλυζαν λίγους μήνες πριν τον θάνατό της.

28 Ιουν 2022

Η γυναίκα που γέννησε 44 παιδιά μέχρι την ηλικία των 40 ετών

Και τα μεγαλώνει μόνη μια που την εγκατέλειψε ο σύζυγός της.

28 Ιουν 2022

"Είναι αυτό που ονομάζεται καμιά φορά σκλαβιά της οικογένειας"

Απόσπασμα από το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι "Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ". Σαν σήμερα ήρθε στη ζωή.

27 Ιουν 2022
27 Ιουν 2022

Μια σπάνια φωτογραφία αφηγείται την τραγική ιστορία της Χριστίνας Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ

Ο θυελλώδης γάμος της μικρότερης κόρης του Αριστοτέλη Ωνάση με τον Ρουσέλ, τα εξώγαμα παιδιά του, η επανασύνδεση που δεν ήρθε ποτέ.

27 Ιουν 2022

"Τίμησα δεόντως το σεξ και τα ναρκωτικά στη ζωή μου"

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας υπήρξε πάντα εξομολογητικός!

26 Ιουν 2022

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον βρικόλακα της Μυκόνου

Το νησί των Ανέμων υπήρξε στοιχειωμένο από το πνεύμα ενός δολοφονημένου Μυκονιάτη χωρικού σύμφωνα με τις μαρτυρίες Γάλλου περιηγητή.

26 Ιουν 2022

Η διπλή δολοφονία του Ρώσου μαφιόζου & της καλλονής στην Ελλάδα που εξιχνιάστηκε μετά από 25 χρόνια

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τη διπλή δολοφονία, τον Φεβρουάριο του 1997, ο κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός των εκτελέσεων, βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρχών.

25 Ιουν 2022

Ρετρό κλικ: To 50s καλοκαιρινό look της Μαρία Κάλλας στην Λίμνη Γκάρντα

Η Ελληνίδα υψίφωνος περνούσε συχνά τις διακοπές της στο πολυτελές θέρετρο Σιρμιόνε.

25 Ιουν 2022

Νία Βαρντάλος: Η συγκλονιστική της ιστορία από την εξωσωματική μέχρι την υιοθεσία

Η χαμογελαστή 60χρονη Ελληνοκαναδή ηθοποιός, Νία Βαρντάλος έχει διανύσει ένα δύσκολο ψυχολογικά και σωματικά δρόμο μέχρι να καταφέρει να γίνει μητέρα.