ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο γιατρός από τη Βοστώνη που υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό: Άγνωστοι Αμερικανοί φιλέλληνες

Οι ιστορίες τους στην Ελληνική Επανάσταση ξεδιπλώνονται σε νέα έκθεση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, που εγκαινιάζεται στις 25 Μαΐου.

Ο γιατρός από τη Βοστώνη που υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό: Άγνωστοι Αμερικανοί φιλέλληνες

Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διοργανώνει έκθεση για τον Αμερικανικό Φιλελληνισμό. Διαθέσιμη και στο διαδίκτυο, εγκαινιάζεται στις 25 Μαΐου και βασίζεται σε σπάνιο αρχειακό υλικό της Γενναδείου, καθώς και σε πίνακες ζωγραφικής και φιλελληνικά αντικείμενα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα.

Σε επιμέλεια της διευθύντριας της Γενναδείου, Μαρίας Γεωργοπούλου, παρουσιάζει τη δράση μεμονωμένων Αμερικανών που υποστήριξαν τον αγώνα των Ελλήνων αλλά και τις εκτενείς επιπτώσεις του κινήματος του Φιλελληνισμού στο νέο ελληνικό κράτος. Το στήσιμο και τη σκηνογραφία υπογράφουν οι Παρασκευή Γερολυμάτου και Ανδρέας Γεωργιάδης.

Ο γιατρός από τη Βοστώνη που υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό: Άγνωστοι Αμερικανοί φιλέλληνες
Edward Dodwell και Simone Pomardi, Πανόραμα των Αθηνών (μετά το 1806). Χρησιμοποιήθηκε ως βάση για το πανόραμα των Barker και Burford, που έφτασε στη Βοστώνη το 1820. Dodwell Collection, Packard Humanities Institute.

Οι Αμερικανοί φιλέλληνες

Τα αρχαιοελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Αμερικής και των Ελλήνων επαναστατών, που αποτυπώνονται και στον «Ύμνο της Ελευθερίας» του Δ. Σολωμού: «Γκαρδιακά χαροποιήθη/και του Βάσιγκτον η γη, /και τα σίδερα ενθυμήθη /που την έδεναν και αυτή».

Συγκινημένοι από την εξέγερση των Ελλήνων ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία, οι Αμερικανοί φιλέλληνες πυροδότησαν το δημόσιο αίσθημα και τη συμπάθεια υπέρ της Ελλάδας, συγκέντρωσαν χρήματα και προμήθειες για να βοηθήσουν τον αγώνα και πίεσαν τους πολιτικούς τους εκπροσώπους να αναγνωρίσουν την ελληνική ανεξαρτησία.

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, τυπωμένος στο Μεσολόγγι το 1823. Στροφή 22.

Λόγω της κυβερνητικής πολιτικής ουδετερότητας που καθιερώθηκε από το δόγμα Monroe (Δεκέμβριος 1823), η αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα δεν ήρθε από το κράτος, αλλά από ιδιώτες που στήριξαν την Ελληνική Επανάσταση ιδρύοντας Φιλελληνικά Κομιτάτα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ζέση με την οποία οι Αμερικανοί έσπευσαν να συγκεντρώσουν χρήματα, ρουχισμό και τρόφιμα για τον άμαχο ελληνικό πληθυσμό ονομάστηκε «ελληνικός πυρετός» και προσέφερε ανακούφιση σε μεγάλο μέρος του άμαχου πληθυσμού στην Ελλάδα.

Η ζέση με την οποία έσπευσαν να συγκεντρώσουν χρήματα, ρουχισμό και τρόφιμα για τον άμαχο ελληνικό πληθυσμό ονομάστηκε «ελληνικός πυρετός»

Ο σημαντικός Έλληνας διανοούμενος Αδαμάντιος Κοραής οραματιζόταν μια δημοκρατική Ελλάδα, που θα ανακτούσε τη δόξα της Χρυσής Εποχής του Περικλή. Για να αποκρυσταλλώσει τα πολιτικά του σχέδια το 1823 αντάλλαξε απόψεις για την Ελληνική Επανάσταση και το Σύνταγμα με τον πατέρα του αμερικανικού έθνους, Thomas Jefferson, βαθύ γνώστη των κλασικών σπουδών. Η κλασική παιδεία και η μελέτη του Ελληνισμού που άκμασε το 18ο αιώνα στην Ευρώπη και στην Αμερική εκφράστηκε κυρίως μέσω της λογοτεχνίας, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής και δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την υποστήριξη των Ελλήνων επαναστατών.

Κέντημα της μαθήτριας Μαρίας Δραγούμη. Αρχείο της Σχολής Χιλλ

Στις 25 Μαΐου 1821, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, εξ ονόματος της Μεσσηνιακής Γερουσίας, απηύθυνε επιστολή στον τότε υπουργό Εξωτερικών John Quincy Adams, η οποία δημοσιεύθηκε σε αμερικανικές εφημερίδες, ζητώντας ηθική υποστήριξη. Απευθύνοντας έκκληση προς τους «πολίτες της Αμερικής» να βοηθήσουν τους Έλληνες να «απαλλάξουν την Ελλάδα από τους βάρβαρους», ο Μαυρομιχάλης επικαλέστηκε επιδέξια τη συγγένεια της αμερικανικής και της αρχαίας ελληνικής ελευθερίας: «Εις τον τόπον σας εδιάλεξε να κατοική η ελευθερία, από μόνους εσάς λατρευομένη, καθώς ελατρεύετο από τους πατέρας μας». Ακολουθώντας τη συμβουλή του Κοραή, η πρώτη αυτή έκκληση προς την Αμερική για αναγνώριση και υποστήριξη απευθύνθηκε προς τον νεαρό καθηγητή Edward Everett (1794-1865), ο οποίος ήταν ο πρώτος κάτοχος της έδρας Ελληνικής Λογοτεχνίας Eliot στο Χάρβαρντ και είχε περάσει δύο χρόνια στην Ελλάδα πριν αναλάβει τη θέση του.

Ο φιλόλογος, ρήτορας και πολιτικός Έντουαρντ Έβερετ (1794-1865) από τη Βοστώνη, υπέρμαχος της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η σκληρότητα του πολέμου, ειδικά η σφαγή της Χίου, και ο θάνατος του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι ενέπνευσαν πολλούς νέους Αμερικανούς να συνταχθούν με τους Έλληνες επαναστάτες. Μια χούφτα Αμερικανοί φιλέλληνες ταξίδεψαν κιόλας προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων. Ο Νεοϋορκέζος George Jarvis έγινε αντιστράτηγος στις ελληνικές δυνάμεις, γνωστός ως «Καπετάν Ζέρβης». Στο σύνταγμά του υπηρετούσε επίσης ο Jonathan Pekham Miller από το Βερμόντ.

Λόρδος Βύρων, από Adam de Friedel, The Greeks: twenty-four portraits (1824).

Ο πιο σημαντικός από τους Αμερικανούς φιλέλληνες όμως ήταν ο Samuel Gridley Howe, ένας γιατρός από τη Βοστώνη που ήρθε στην Ελλάδα μετά την αποφοίτησή του από το Χάρβαρντ το 1824. Ο Howe υπηρέτησε ως επικεφαλής χειρουργός του ελληνικού στρατού πριν επιστρέψει στη Βοστώνη για να αναλάβει τη διοίκηση της Σχολής Τυφλών Perkins, αλλά έμεινε για πάντα αφοσιωμένος στην Ελλάδα και μάλιστα επέστρεψε το 1866 για να συνδράμει την εξέγερση των Κρητικών – το σημείο όπου κλείνει η έκθεση.

Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «ΗΠΑ & Ελλάδα: Γιορτάζοντας 200 χρόνια φιλίας», από Επιτρόπους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και άλλους υποστηρικτές του έργου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Info
Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου - 12 Δεκεμβρίου 2021. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη-Κυριακή 12.00-18.00. Είσοδος ελεύθερη. Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννης, Σουηδίας 54, Αθήνα, τηλ. 210 7210536, www.gennadius.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Μαθήτριες της Σχολής Χιλλ επισκέπτονται την Ακρόπολη (περ. 1860), φωτ. Φίλιππος Μαργαρίτης. Συλλογή Λένας Ιωαννίδη, Αρχείο της Σχολής Χιλλ

Read Next

08 Δεκ 2023

Η εξωσυζυγική σχέση του Τζον Λένον με τη νεαρή γραμματέα του Μεϊ Πανγκ είχε την έγκριση της Γιόκο Όνο!

Σε ένα νέο ντοκιμαντέρ, η γυναίκα που έγινε από βοηθός ερωμένη του Τζον Λένον μιλά για την ερωτική τους ιστορία.

08 Δεκ 2023

Tην ημέρα που ο Μαρκ Τσάπμαν τράβηξε την σκανδάλη η αθωότητα πέθανε για πάντα

Ο πιο εμβληματικός μουσικός του 20ου αιώνα , ο Τζον Λένον, δολοφονήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 έξω από το διαμέρισμα του στο Μαχνάταν. Ήταν 40 ετών.

Περισσότερα από

Stories

08 Δεκ 2023

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα γεννιέται ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.

08 Δεκ 2023

Κιμ Μπάσιντζερ: Ο φλογερός έρωτας με τον Άλεκ Μπάλντουιν, ο γάμος, το παιδί και το πιο επώδυνο διαζύγιο στην ιστορία του Χόλιγουντ

Το μεγαλύτερο sex symbol της δεκαετίας του 80, το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, η γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ για το ρόλο της στην ταινία "Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό" σήμερα κλείνει τα 70

07 Δεκ 2023

Κι όμως η Polaroid ήταν ιδέα μιας 3χρονης

Η ιστορία της ξεκίνησε από έναν πατέρα που δεν ήθελε να χαλάσει χατίρι στην κόρη του.

06 Δεκ 2023

Παύλος Σιδηρόπουλος: "Έδωσε απλόχερα την ίδια του τη ζωή, για τη ζωή"

Η Μελίνα Σιδηροπούλου μιλάει για τον αδερφό της που πέθανε σαν σήμερα στις 6 Δεκεμβρίου του 1990.

05 Δεκ 2023

Ένα παλικάρι έτσι...λίγο "σκληρό": Η διαχρονική γοητεία του Νίκου Κούρκουλου

Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1934. Ο εμβληματικός ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου που έγινε "σταρ" εν μια νυκτί.

05 Δεκ 2023

Η ταπεινότητα, η καλοσύνη και η ευγένεια του Νέλσον Μαντέλα μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που τον έζησαν καλύτερα

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, πέθανε ο σπουδαιότερος (ίσως) υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

04 Δεκ 2023

Άγνωστο ντοκουμέντο: Ο Γιώργος Μαρίνος ζωντανεύει την Έλλη Λαμπέτη στο ρόλο της "Μπλανς ΝτιΜπουά"

"Μοναδικοί ηθοποιοί, Θεέ μου": Σε παλιά συνέντευξή του, θυμάται την καλλιτεχνική συνύπαρξή τους στο "Λεωφορείο ο Πόθος" του Τένεσι Ουίλλιαμς.

04 Δεκ 2023

Σε ηλικία 4 μηνών τον άφησε η μητέρα του στα σκουπίδια. Σήμερα είναι εκατομμυριούχος

Φρέντι Φίγκερς: Η ιστορία του εκατομμυριούχου εφευρέτη που τον άφησε η μητέρα του στα σκουπίδια

02 Δεκ 2023

Ρετρό κλικ: Η Μαρία Κάλλας, 2 ετών, στη Νέα Υόρκη - Οι διαταραγμένες σχέσεις με τη μητέρα της

Η Μαρία Κάλλας σε ηλικία δύο ετών με τους γονείς της και την μεγαλύτερη αδερφή της Τζάκι -Υακίνθη το 1925 στη Νέα Υόρκη.

02 Δεκ 2023

"Δεν πιστεύω στο καλό γούστο. Ούτε στο κακό γούστο. Πιστεύω στην ποιότητα το κέφι, την διασκέδαση, την ελαφρότητα"

Ο Ιταλός σχεδιαστής που δολοφονήθηκε από τον ψυχοπαθή πρώην σύντροφό του γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 75 χρόνια.