ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο διάσημος Γάλλος ζαχαροπλάστης Cédric Grolet δίνει άλλη διάσταση στα φρούτα (και στο τι σημαίνει γλυκό)

Βιρτουόζος των γεύσεων και των υφών ο χαρισματικός Grolet πλημμυρίζει με φρουτώδεις νότες κι εκρηκτικά χρώματα το Λονδίνο.

Ο διάσημος Γάλλος ζαχαροπλάστης Cédric Grolet μόλις άνοιξε κατάστημα και στο Λονδίνο

Υπέρκομψες μηλόπιτες; Τάρτες με καραμέλα και φιστίκια; Saint Honore; Τα signature φρούτα του; Ή μήπως τους ευρηματικούς Rubik κύβους του; Ο36χρονος Cédric Grolet είναι πλέον ένας σούπερ σταρ της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής.

Ανατρεπτικός και ακραία δημιουργικός ο Cédric Grolet φημίζεται για τα γλυκά του που μοιάζουν με έργα τέχνης. Με κορυφαία δημιουργία του τα trompe l’ oeil φρούτα του: γλυκά που αποτελούν πιστά αντίγραφα φρούτων- λεμόνια, μάνγκο, μήλα, δαμάσκηνα, όπως και "ξηροί καρποί". Πρόκειται για ένα "παιχνίδι οφθαλμαπάτης" στην ουσία γιατί με την πρώτη κουτουλιά αποκαλύπτεται το περιεχόμενο: φίνες κρέμες, παντεσπάνι και ό,τι άλλο σκαρφιστεί. Εξάλλου, ως γνώστης των social media αστειεύεται συχνά με το κοινό του αναρτώντας τέτοιες εικόνες και γράφοντας κάνοντας χιούμορ "πέντε φρούτα την ημέρα..." Ναι, έτσι θα τρώγαμε και εμείς φρούτα.

Πρόκειται για ένα "παιχνίδι οφθαλμαπάτης" στην ουσία γιατί με την πρώτη κουτουλιά αποκαλύπτεται το περιεχόμενο: φίνες κρέμες, παντεσπάνι και ό,τι άλλο σκαρφιστεί. Εξάλλου, ως γνώστης των social media αστειεύεται συχνά με το κοινό του αναρτώντας τέτοιες εικόνες και γράφοντας κάνοντας χιούμορ "πέντε φρούτα την ημέρα..." Ναι, έτσι θα τρώγαμε και εμείς φρούτα.

Ο Cédric Grolet κατάγεται από την περιοχή Loire Valley στην κεντρική Γαλλία. Εκεί, σε μια κατάφυτη περιοχή με παλαιά Chateux και τον ποταμό Loire να διατρέχει την πεδιάδα, δεν καλλιεργήθηκε μόνο η αισθητική του, αλλά και η γευστική του παλέτα, αφού, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, στο σπίτι υπήρχε πάντα καλό κρασί, μέλι και φαγητό, με τα γεύματα της πόλης να στρώνονται πάντα πάνω σε ένα όμορφο τραπέζι. "Η Γαλλική ζαχαροπλαστική έχει υπέροχη εμφάνιση. Αυτό το στοιχείο αιχμαλώτισε εξαρχής την προσοχή μου. Σήμερα, αν και ακόμα έχω εμμονή με την εμφάνιση των γλυκών, με ενδιαφέρουν περισσότερο οι ατέρμονοι συνδυασμοί υφών και γεύσεων" είχε δηλώσει στον οδηγό Michelin.

Tα φρούτα, τα λουλούδια και οι εναλλαγές των εποχών αποτελούν για εκείνον πηγή έμπνευσης. Ίσως γιατί ως παιδί τού έδιναν κάθε μέρα ένα κομμάτι φρούτου πριν φύγει για το σχολείο, ενώ για να κερδίσει το χαρτζιλίκι του δούλευε σε κτήματα της περιοχής μαζεύοντας φρούτα. Όσο για τα λουλούδια; Θυμάται κάποτε που η μητέρα του, τού είχε πει "μ’ ένα απλό λουλούδι μπορείς να κατακτήσεις τον κόσμο". Δεν είχε άδικο, αφού ο ίδιος έχει κατέκτησε τον πλανήτη με τα δικά του "μπουκέτα"- επιδόρπια σε σχήμα λουλουδιών με εκρηκτικά χρώματα.

Θυμάται κάποτε που η μητέρα του, τού είχε πει "μ’ ένα απλό λουλούδι μπορείς να κατακτήσεις τον κόσμο". Δεν είχε άδικο, αφού ο ίδιος έχει κατέκτησε τον πλανήτη με τα δικά του "μπουκέτα"- επιδόρπια σε σχήμα λουλουδιών με εκρηκτικά χρώματα.

Ο Grolet μετακόμισε στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 21 ετών με το όνειρο να γίνει pâtissier. Ξεκίνησε την πορεία του φτιάχνοντας μακαρόν με τον πατροπαράδοτο τρόπο στο εμβληματικό Fauchon, όπου έμαθε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Έπειτα επέκτεινε τις γνώσεις και την εμπειρία του μαθαίνοντας και αρτοποιϊα όπως και τη διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων δίπλα στον Christophe Adam του L' Eclair de Genie. Μετά ο Grolet επέστρεψε στο Fauchon, αυτή τη φορά ως επικεφαλής της ανάπτυξης της σειράς προϊόντων και της εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, ανέλαβε τον ρόλο της επίβλεψης των καταστημάτων της επιχείρησης στο εξωτερικό- στο Πεκίνο, το Ντουμπάι και το Μαρόκο. Η περιήγησή του ανά τον κόσμο διεύρυνε τους ορίζοντές του.

Ύστερα από έξι χρόνια θητείας στον οίκο Fauchon παρουσιάστηκε η μεγάλη του ευκαιρία: έγινε sous chef στα επιδόρπια του ιστορικού ξενοδοχείου Le Meurice, στο εστιατόριο του οποίου λάμπουν δύο αστέρια Michelin. Όταν αποχώρησε ο σεφ, αναβαθμίστηκε ο ίδιος ως επικεφαλής της δημιουργικής ζαχαροπλαστικής.

Το 2013 στο ξενοδοχείο έφτασε ως επικεφαλής ο Alain Ducasse, κορυφαίος μετρ της γαλλικής γαστρονομικής σκηνής, ο οποίος επέτρεψε στον νεαρό Grolet να δημιουργεί τα δικά του γλυκά. "Ο Alain Ducasse δεν ήταν οπαδός της ζάχαρης και έτσι με προέτρεψε να μειώσω την γλυκύτητα και να τονίσω τη φυσική γεύση των συστατικών όσο το δυνατόν περισσότερο" θυμάται ο Grolet που έκτοτε άρχισε να διαμορφώνει το προσωπικό του στιλ και το δικό του γαστρονομικό σύμπαν.

Ο διάσημος Γάλλος ζαχαροπλάστης Cédric Grolet δίνει άλλη διάσταση στα φρούτα (και στο τι σημαίνει γλυκό)

Kεντρική εικόνα: @cedricgrolet

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.

12 Απρ 2024

Χάρις Αλεξίου 32 χρόνια πριν: "Ντύθηκε η νύφη με τα άσπρα"

Δείτε τη νύφη στον δεύτερο γάμο της, το 1992.