ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Να πάει κανείς στο χωριό το Πάσχα ή να μην πάει; Ιδού η απορία

«Πάμε στο Αίγιο να μαζέψουμε σύκα». Ο αστυνομικός ξύνει με απορία το κεφάλι του: «Μα τα σύκα βγαίνουν τον Σεπτέμβριο».

Να πάει κανείς στο χωριό το Πάσχα ή να μην πάει; Ιδού η απορία

Το ότι πλησιάζει το Πάσχα το καταλαβαίνεις από τη Βαρβάκειο αγορά. Αρνάκια και κατσικάκια κρεμασμένα στο τσιγγέλι, που την Κυριακή θα γυροβολάνε στη σούβλα, κοκορέτσια και εντεράκια για τη μαγειρίτσα, σουβλάκια χοιρινά για τη σχάρα και μπιφτέκια. Παϊδάκια, παντσέτες και μπούτια από κοτόπουλο θα συμπληρώσουν το πασχαλινό τραπέζι για τους καλοφαγάδες. Είπαμε σούβλα; Και φέτος στο μπαλκόνι βέβαια. Αφού οι πολίτες δεν θα καταφέρουν να κάνουν Πάσχα στα χωριά τους, με φίλους και συγγενείς, καθώς δεν θα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Αντ’αυτού, την ημέρα της Λαμπρής θα μπορούν να μαζευτούνε στο εορταστικό τραπέζι δύο οικογένειες με ανώτατο αριθμό τα εννέα άτομα σε κλειστό χώρο και έως δώδεκα σε εξωτερικό χώρο. Υπάρχουν ωστόσο και οι θαρραλέοι. Κάποιοι που αψηφούν τις αυστηρές απαγορεύσεις, τιγκάρουν το πορτ μπαγκάζ με πασχαλινά εδέσματα, λαμπάδα για το βαφτιστήρι, τσουρέκι και κόκκινα αυγά φιλοδοξώντας να τα τσουγκρίσουν στην αυλή του εξοχικού τη νύχτα της Ανάστασης, που πάνω από τα κεφάλια τους θα πέφτουν βροχή τα πυροτεχνήματα. Κάποιοι που κάνουν πλάνα χωρίς τον «ξενοδόχο». Ή μάλλον χωρίς τους αστυνομικούς που βρίσκονται ήδη στα διόδια και ελέγχουν σχολαστικά τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης. Οι δικαιολογίες που ακούν οι αστυνομικοί από ορισμένους επίδοξους εκδρομείς, προκειμένου να καταφέρουν να περάσουν από τα μπλόκα της Τροχαίας, ξεπερνάνε και τις ατάκες του Μάρκου Σεφερλή σε επιθεώρηση στο «Δελφινάριο».

Οι δικαιολογίες που ακούν οι αστυνομικοί από ορισμένους επίδοξους εκδρομείς ξεπερνάνε και τις ατάκες του Μάρκου Σεφερλή σε επιθεώρηση στο «Δελφινάριο».

«Πάμε στο Αίγιο να μαζέψουμε σύκα». Ο αστυνομικός ξύνει με απορία το κεφάλι του: «Μα τα σύκα βγαίνουν τον Σεπτέμβριο». Ο εκδρομέας συνεχίζει ακάθεκτος: «Τα δικά μου σύκα είναι άλλη ποικιλία. Βγαίνουν το Πάσχα». Φυσικά τα επιχειρήματα δεν έπεισαν. Το πρόστιμο βαρύ σαν τους σάκους με τα κάρβουνα που βρίσκονταν στο πίσω κάθισμα. Αναστροφή με το κεφάλι σκυφτό και γκρίνια σε όλη τη διαδρομή μέχρι το διαμέρισμα στην Κυψέλη. «Καλύτερα να έλεγες ότι πάμε να μαζέψουμε φράουλες. Που είναι και φρούτα εποχής» κατάφερε να ψελλίσει η σύζυγος απευθυνόμενη στον εκνευρισμένο οδηγό. «Πάψε κι εσύ μην σε κατεβάσω στα διόδια» απάντησε αυτός και έσφιξε τα χέρια στο τιμόνι.

Οι εντολές που έχουν οι αρχές είναι ξεκάθαρες: δεν περνά κανείς χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά με τους συγκεκριμένους και περιορισμένους πλέον λόγους για τους οποίους επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας με τον διευθυντή της τροχαίας να κάνει έκκληση τους συμπολίτες του που δεν πληρούν τους σχετικούς όρους να μην ξεκινήσουν καν για να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

«Καλύτερα να έλεγες ότι πάμε να μαζέψουμε φράουλες. Που είναι και φρούτα εποχής» κατάφερε να ψελλίσει η σύζυγος απευθυνόμενη στον εκνευρισμένο οδηγό. «Πάψε κι εσύ μην σε κατεβάσω στα διόδια» απάντησε αυτός.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ενώ ήξερε ότι δεν μπορούσε να περάσει τον έλεγχο, το προσπάθησε. Τελικά, το κατσικάκι στο πορτ μπαγκάζ έκανε βόλτα πέρα δώθε.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Rod Long on Unsplash

Να πάει κανείς στο χωριό το Πάσχα ή να μην πάει; Ιδού η απορία

*Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο, ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: «Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης», Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση). Ακολούθησαν: «Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών», Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση), «Ο ήλιος στο πάτωμα», Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), «Μαύρη πέτρα» (Θεατρκό έργο), 2015, «Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα», Γαβριηλίδης, 2017, Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά. Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.