ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μωρά, κορίτσια βιάζονται ομαδικά»: Οι σοκαριστικές ομιλίες των νικητών του Νόμπελ Ειρήνης

Το βραβείο παρέλαβαν φέτος η Ιρακινή ακτιβίστρια Νάντια Μουράντ και ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε.

«Μωρά, κορίτσια βιάζονται ομαδικά»: Οι σοκαριστικές ομιλίες των νικητών του Νόμπελ Ειρήνης

Σε μια τελετή στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης, οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Ειρήνης, Νάντια Μουράντ και Ντένις Μουκουέγκε, παρέλαβαν το βραβείο από την πρόεδρο της Επιτροπής Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, παραθέτοντας ομιλίες όπου καταδίκασαν τη σεξουαλική βία αλλά και την ατιμωρησία των θυτών.

Η 25χρονη Μουράντ από το Ιράκ, αφού απήχθη από τους τζιχαντιστές από την κουρδόφωνη κοινότητα του βόρειου Ιράκ όπου ζούσε, είδε την οικογένειά της να δολοφονείται, βιάστηκε, βασανίστηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν σκλάβα του σεξ προτού καταφέρει να αποδράσει και να αναλάβει ακτιβιστική δράση. Ο 63χρονος Μουκουέγκε περιθάλπει εδώ και είκοσι χρόνια θύματα σεξουαλικής βίας στο νοσοκομείο του Πάντζι, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Δεν είναι μόνο οι πρωτεργάτες της βίας που είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματά τους, αλλά και εκείνοι που επιλέγουν να αποστρέψουν το βλέμμα», σχολίασε ο Ντενίς Μουκουέγκε στην ομιλία του, τονίζοντας:

«Αν πρέπει να κάνουμε πόλεμο, αυτός είναι κατά της αδιαφορίας που διαβρώνει τις κοινωνίες μας».

Ο γιατρός γίνεται καθημερινά μάρτυρας της χρόνιας βίας που μαστίζει την κοινωνία του Κονγκό, με θύματα τα πιο αδύναμα μέλη της: «Μωρά, κορίτσια, νεαρές γυναίκες, μητέρες, γιαγιάδες, καθώς και άνδρες και αγόρια, βιάζονται, συχνά δημόσια και ομαδικά, με καιόμενο πλαστικό ή με συστρεφόμενα αντικείμενα στα γεννητικά τους όργανα», είπε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας το καθεστώς του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στη χώρα στις 23 Δεκεμβρίου.

Η Μουράντ, από την πλευρά της, είπε ότι τουλάχιστον 3.000 γυναίκες και παιδιά παραμένουν στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η ίδια υπογράμμισε υπογραμμίζοντας ότι «είναι αδιανόητο πως η συνείδηση των ηγετών 195 χωρών δεν έχει κινητοποιηθεί για την απελευθέρωση αυτών των κοριτσιών». «Αν επρόκειτο για μια εμπορική συμφωνία, για ένα κοίτασμα πετρελαίου ή για ένα φορτίο όπλων, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ήταν φειδωλοί στις προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους», πρόσθεσε.

Στα οικονομικά συμφέροντα που αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρθηκε και ο Κονγκολέζος γυναικολόγος: «Η χώρα μου λεηλατείται συστηματικά με τη συνενοχή ανθρώπων που ισχυρίζονται πως είναι οι ηγέτες μας.

»Λεηλατείται σε βάρος εκατομμυρίων ανδρών, γυναικών και αθώων παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί σε ακραία ανέχεια ενώ τα κέρδη από τα μεταλλεύματά μας καταλήγουν στους αδιαφανείς λογαριασμούς μιας αρπακτικής ολιγαρχίας».

Ο Μουκουέγκε κατέληξε ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία των ηγετών που ανέχονται ή, ακόμα χειρότερα, εκμεταλλεύονται τη σεξουαλική βία για να αναρριχηθούν στην εξουσία και να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ταμείου αποζημίωσης των θυμάτων της σεξουαλικής βίας. Η Μουράντ απεύθυνε έκκληση για προστασία του λαού της, των Γιαζίντι, που χαρακτήρισε «ευθύνη της παγκόσμιας κοινότητας». «Χωρίς αυτή τη διεθνή προστασία, τίποτα δεν μας εγγυάται ότι δεν θα εκτεθούμε για άλλη μια φορά σε νέες σφαγές», κατέληξε η νεαρή Ιρακινή.

Δείτε την ομιλία της Νάντια Μουράντ από την απονομή.

Δείτε την ομιλία του Ντενίς Μουκουέγκε από την απονομή.

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.