ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μικρά, ξεχωριστά ελληνικά βιβλιοπωλεία φέρνουν τα βιβλία στο σπίτι μας στη διάρκεια του lockdown

Αν και έχει ανασταλεί η λειτουργία των φυσικών καταστημάτων τους, συνεχίζουν να εκτελούν παραγγελίες online, παραδίδοντας στην πόρτα μας ολόφρεσκα αναγνώσματα.

Μικρά, ξεχωριστά ελληνικά βιβλιοπωλεία φέρνουν τα βιβλία στο σπίτι μας στη διάρκεια του lockdown

Το νεοϋορκέζικο βιβλιοπωλείο Strand και το ιστορικό παριζιάνικο Shakespeare and Company, αφού εξέπεμψαν σήμα κινδύνου μετά την αναστολή λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων τους, δέχθηκαν πρωτοφανή αριθμό διαδικτυακών παραγγελιών. Στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο τα μεγάλα βιβλιοπωλεία αλλά και πολλά μικρά που, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ή όσο κρατά το lockdown, προσφέρουν υπηρεσίες delivery, παραδίδοντας ολόφρεσκα αναγνώσματα για μικρούς και μεγάλους στην πόρτα του σπιτιού μας.

Η Σύμπραξη των Εκδοτών απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων, όπως συμβαίνει στην Ιταλία και το Βέλγιο. Όσο όμως τα φυσικά καταστήματα παραμένουν κλειστά, μπορούμε να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις με όποιον τρόπο μπορούμε. Έχουν προοπτική επιβίωσης: Και στην Ελλάδα υπάρχει μια παθιασμένη βιβλιοφιλική κοινότητα, όπως επιβεβαίωσαν οι μεγάλες ουρές που σχηματίστηκαν, παραμονή του lockdown, έξω από το βιβλιοπωλείο Πολιτεία στο κέντρο της Αθήνας.

Σε όλη την χώρα, μικρά βιβλιοπωλεία αναλαμβάνουν αυτή την περίοδο να μας εξυπηρετήσουν online. Ακολουθούν, ενδεικτικά μόνο, οκτώ από τα αγαπημένα μας:

Λεμόνι

Η αγαπημένη βιβλιοφιλική γωνιά που λειτουργεί από το 1998 στην οδό Ηρακλειδών στο Θησείο, διαθέτει και online την ιδιαίτερα ενημερωμένη στη λογοτεχνία, την ποίηση, τη φιλοσοφία συλλογή των βιβλίων της, μέσα από το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο στην ιστοσελίδα της (www.lemoni.gr). Αν μάλιστα αναζητάμε ένα παλιό ή εξαντλημένο βιβλίο, αναλαμβάνει να μας βοηθήσει να το βρούμε, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στο site. Για αγορές άνω των 30 ευρώ, η αποστολή είναι δωρεάν εντός της Ελλάδας.

Μικρά, ξεχωριστά ελληνικά βιβλιοπωλεία φέρνουν τα βιβλία στο σπίτι μας στη διάρκεια του lockdown
Η αγαπημένη βιβλιοφιλική γωνιά Λεμόνι, που λειτουργεί από το 1998 στην οδό Ηρακλειδών στο Θησείο, πλέον και online.

Ο Γάτος Μαουρίτσιο

Το παιδικό βιβλιοπωλείο στο Παγκράτι, κοντά στο μετρό Ευαγγελισμός, μπορεί να είναι κλειστό και να μη διατηρεί e-shop σε ξεχωριστή πλατφόρμα, αλλά όπως ανακοίνωσε λίγο πριν από το lockdown, δέχεται παραγγελίες σε βιβλία, δραστηριότητες και παιχνίδια με τους εξής τρόπους: «Γράψτε μας μήνυμα στα social media στο Facebook καθώς και στο Instagram. Καλέστε μας στο τηλέφωνο 211 1824881 ή στείλτε μας email στο mauriciobookstore@gmail.com».

Το παιδικό βιβλιοπωλείο Ο Γάτος Μαουρίτσιο στο Παγκράτι, κοντά στο μετρό Ευαγγελισμός, δέχεται παραγγελίες σε βιβλία, δραστηριότητες και παιχνίδια.

Το Χάρτινο Καράβι

Αυτό το βιβλιοπωλείο στη Νέα Φιλαδέλφεια, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική συλλογή των παιδικών βιβλίων του, τα ποιοτικά εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά και τις επιλεγμένες εκδόσεις για ενήλικες, εκτελεί δωρεάν παραδόσεις εντός του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και παραδόσεις με δωρεάν μεταφορικά άνω των 50 ευρώ για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω ΕΛΤΑ Courier. Μπορούμε να κάνουμε παραγγελίες μέσα από το νέο e-shop του (xartino-karavi.gr), με μήνυμα στα social media (Facebook, Instagram), με email (info@xartino-karavi.gr) αλλά και τηλεφωνικά (210 2531533). «Σε αυτή την καραντίνα», παροτρύνει, «προτιμήστε το μικρό βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας για τις αγορές σας. Θα ανακαλύψετε ότι ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες οι άνθρωποι των μικρών βιβλιοπωλείων θα πασχίσουν περισσότερο για να εξυπηρετηθείτε σωστά!».

Το Χάρτινο Καράβι στη Νέα Φιλαδέλφεια ξεχωρίζει για την εξαιρετική συλλογή των παιδικών βιβλίων του, τα ποιοτικά εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά και τις επιλεγμένες εκδόσεις για ενήλικες.

Booktalks

Δεν υπάρχει βιβλιόφιλος στα νότια προάστια που να μη γνωρίζει το συγκεκριμένο, ζεστό και κομψό βιβλιοπωλείο-καφέ στο Παλαιό Φάληρο. Αυτή την περίοδο μπορεί να παραμείνει κλειστό, αλλά μας προσφέρει τη δυνατότητα να παραγγέλνουμε στο Inbox της σελίδας του στο Facebook , στο mail του (info@booktalks.gr) και στο τηλέφωνο 210 9802520 (10π.μ. με 2μ.μ. κάθε μέρα). Όπως υπόσχεται, «τα βιβλία σας θα έρθουν γρήγορα (με elta courier), στις καλύτερες τιμές (δοκιμάστε μας) και με δωρεάν μεταφορικά».

Δεν υπάρχει βιβλιόφιλος στα νότια προάστια που να μη γνωρίζει το ζεστό και κομψό βιβλιοπωλείο-καφέ Booktalks στο Παλαιό Φάληρο.

Ο Μωβ Σκίουρος

Σε πιο φωτεινούς καιρούς, με ανοιχτά τα φυσικά καταστήματα, αποτελεί μια απαραίτητη στάση στις βόλτες μας στο κέντρο της Αθήνας, στον πεζόδρομο της πλατείας Καρύτση, σε όποια θεματολογία κι αν ανήκουν τα βιβλία που αγαπάμε: είτε στην πεζογραφία είτε στην ποίηση, την τέχνη, το θέατρο, την ψυχολογία, την πολιτική ή τη φιλοσοφία. Αυτή την περίοδο δέχεται παραγγελίες τηλεφωνικώς (6974508022) ή μέσα από μηνύματα, στο Instagram, στη σελίδα του στο Facebook ή στο mail movskiouros_books@hotmail.gr.

Σε πιο φωτεινούς καιρούς, με ανοιχτά τα φυσικά καταστήματα, O Μωβ Σκίουρος αποτελεί μια απαραίτητη στάση στις βόλτες μας στο κέντρο της Αθήνας.

Ακυβέρνητες Πολιτείες

Μια νέα προσπάθεια στον χώρο του βιβλίου, των εντύπων και των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, στη Θεσσαλονίκη, που έγινε ακόμα περισσότερο γνωστή, και εκτός της συμπρωτεύουσας, από τη viral φωτογραφία της βιτρίνας που ανέβασε, ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αφιερωμένης στην κατανόηση και την καταπολέμηση του φασισμού. Αυτή την περίοδο, όπως μας ενημερώνει: «Μπορείτε να κάνετε παραγγελίες καθημερινά 09.00-15.00 στο τηλέφωνο 2310273207, στο mail edw@bibliopoleio.org και στο messenger της σελίδας μας (Facebook).

Το κοινωνικό συνεταιριστικό βιβλιοπωλείο Ακυβέρνητες Πολιτείες στη Θεσσαλονίκη έγινε viral, με την αφιερωμένη στην κατανόηση του φασισμού βιτρίνα του, πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της Χρυσής Αυγής.

Αναλόγιο

Ένα από τα πιο δραστήρια και ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Κρήτη, στην πόλη του Ηρακλείου, με σλόγκαν «Είστε εξαρτημένοι από το βιβλίο σας;» ξεκίνησε παραδόσεις κατ΄οίκον, με την παρακάτω διευκρίνιση: «Παρακαλούμε να μας στέλνετε e-mail στη διεύθυνση analogio@yahoo.gr καθώς και να επικοινωνείτε μαζί μας στα τηλέφωνα 2810 282303 και 6947929447 για τις παραγγελίες σας, καθώς και για συνεννόηση σχετικά με τον χρόνο και τόπο παράδοσης τους. Μη στέλνετε μηνύματα στο messenger της σελίδας μας, γιατί δεν ανοίγει και δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε. Θα σας απαντάμε αν χρειαστεί με e-mail στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση».

Το Αναλόγιο, ένα από τα πιο δραστήρια και ενημερωμένα βιβλιοπωλεία στην Κρήτη, στην πόλη του Ηρακλείου, με σλόγκαν «Είστε εξαρτημένοι από το βιβλίο σας;» ξεκίνησε παραδόσεις κατ΄οίκον.

Book and Art

«Είμαστε ένα βιβλιοπωλείο στην άκρη του Αιγαίου. Είμαστε ο Γιώργος και η Βάλια και έχουμε φτιάξει ένα κατάστημα για να μπορείς να βρεις ό,τι ονειρεύεσαι σε βιβλία και παιχνίδια»: Έτσι μας συστήνονται οι ιδιοκτήτες αυτού του μικρού αλλά ξεχωριστού βιβλιοπωλείου στη Μυτιλήνη, που έκλεισε επτά χρόνια λειτουργίας κρατώντας μια σταθερά ανοδική πορεία στην προτίμηση του κόσμου, ακόμα και εκτός του νησιού. Με επιλεγμένα βιβλία για μικρούς και μεγάλους αλλά και καλά παιχνίδια, τώρα μας εξυπηρετεί μέσα από το e-shop του, αλλά και τηλεφωνικά (www.bookandart.gr, τηλ. 2251037961, 6955480816).

Το μικρό αλλά ξεχωριστό Book and Art στη Μυτιλήνη έκλεισε επτά χρόνια λειτουργίας κρατώντας μια σταθερά ανοδική πορεία στην προτίμηση του κόσμου.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το Facebook των βιβλιοπωλείων. Κεντρική φωτό: Βιβλιοπωλείο στην Ομόνοια. Anastase Maragos / Unsplash

Read Next

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.