ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μία καλοκαιρινή μπόρα

Και μία ιστορία για το πώς αλλάζει ο καιρός και ο Αύγουστος

Μία καλοκαιρινή μπόρα

Η Στέλλα έχει ετοιμάσει μια πιατέλα με σύκα που μόλις μάζεψε από την απέναντι αυλή. Οι ιδιοκτήτες λείπουν στο εξωτερικό, πρώτο καλοκαίρι που δεν έρχονται να ξεκαλοκαιριάσουν. Της τηλεφώνησαν και της ζήτησαν να τα μαζέψει και να τα χαρεί εκείνη. Βαριά, μελωμένα σύκα, από αυτά που δύσκολα τα ξεφλουδίζεις, γιατί η σάρκα έχει υπερισχύσει της φλούδας και την τρώει σιγά σιγά από μέσα.

Στο διπλανό μπαλκονάκι ένα ζευγάρι μουρμουρίζει «Βάλε λίγο εκείνο που μ’ αρέσει» και μια μελωδία με στίχους χειμαρρώδεις, ξεχύνεται στη μικρή γειτονιά. Οι λέξεις πέφτουν σαν βροχή κι ύστερα από λίγο πράγματι βρέχει.

«Βρύσες να δεις και ποταμούς, χωριά και δάση, να σου φανεί παράξενο ο κόσμος πώς αλλάζει»

Η καλοκαιρινή μπόρα μπαίνει μέσα από τα κάγκελα και βρέχει την Στέλλα, τα σύκα και το καυτό μωσαϊκό του μπαλκονιού. Μια δροσιά ξαφνική της θυμίζει τον περασμένο χειμώνα. Μπαίνει στο σπίτι και ψάχνει το ημερολόγιό της. Είναι μια στιγμή που θέλει να κρατήσει. Η μπόρα, τα σύκα, το τραγούδι των δίπλα. Ανοίγει τυχαία το τετράδιο και πέφτει πάνω σε μια παλιότερη ημερομηνία.

Μία καλοκαιρινή μπόρα

14 Νοεμβρίου 2020

Αγαπητό ημερολόγιο καραντίνας,

Νομίζω είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα εγκλεισμού. Έχω μόλις τελειώσει τη δουλειά, και αλλάζω δωμάτιο για να αλλάξω παραστάσεις. Έξω βρέχει και θα έδινα τα πάντα να είναι μια καλοκαιρινή μπόρα. Είναι όμως πρωτοβρόχια και ο Χειμώνας μοιάζει ακόμα μακρύς και δύσκολος. Βάζω μια κούπα αχνιστό καφέ και γράφω τη λίστα για τα ψώνια μου. Θα είναι μεγάλη λίστα, γιατί αυτή η βόλτα μέχρι το Lidl, έχει γίνει η αγαπημένη στιγμή της ημέρας μου. Ας είναι.

13 Δεκεμβρίου 2020

Όλα δείχνουν πως δεν μπορούμε να κάνουμε όνειρα για τις γιορτές. Κατεβάζω συνταγές για να μαγειρέψω για δυο τρεις φίλους. Τους φίλους πλέον τους λέμε «η φούσκα μας».

31 Δεκεμβρίου 2020

Αγαπητό ημερολόγιο,

Είναι η τελευταία μέρα του χρόνου και έχω μια μεγάλη ανάγκη να φύγει να ησυχάσουμε. Ονειρεύομαι το Καλοκαίρι. Έβγαλα μόλις μια πιατέλα με ξηρούς καρπούς και φρούτα για το βράδυ και έφαγα με λαιμαργία 3-4 αποξηραμένα σύκα. Δίνω τα πάντα για ένα fast forward, να γίνει αμέσως Αύγουστος.

Η Στέλλα βρίσκει μια κενή σελίδα και γράφει:

14 Αυγούστου 2021

Είναι Αύγουστος και έξω ρίχνει μια καθαρτική καλοκαιρινή μπόρα. Πώς έχει αλλάξει ο καιρός; Πώς πέρασαν όλες αυτές οι μέρες; Πιάνω τον εαυτό μου να θυμάται τα Πρωτοχρονιάτικα σύκα σαν να ήταν χθες, όμως μια αιωνιότητα με χωρίζει απ’ τον χειμώνα που πέρασε. Μια μουσική παίζει από δίπλα. Πάω να τους ρωτήσω τι είναι. Σημειώνω τους στίχους

Όσο κι αν ταξιδέψεις και να κατακτήσεις τόπους, καμιά χαρά κατάκτησης δεν θα ‘χεις αν δεν έχεις στο λιμάνι της επιστροφής σου ανθρώπους.

Η Στέλλα παραβλέπει τη βροχή που τώρα πέφτει με το τουλούμι και πηγαίνει στη διπλανή μονοκατοικία. Χτυπάει την πόρτα δυνατά καθώς η μουσική είναι στα τέρματα κι αφού δεν ανοίγει κανείς πηγαίνει κάτω από το μπαλκονάκι και μούσκεμα καθώς είναι φωνάζει: «Δεν το πιάνει το Shazam, μήπως μπορείτε να μου πείτε τι παίζει;». Η κοπέλα τρέχει να της ανοίξει και της λέει να περάσει. «Shazam από τα Lidl» της απαντάει ο νεαρός και γελάει. «Σοβαρολογώ, παίζει Lidl, μια συλλογή για τα 200 χρόνια δημοτικό τραγούδι και η Ειρήνη έχει φάει σκάλωμα με το συγκεκριμένο. Κάτσε, αλλά πες μας και ποια είσαι. Εγώ είμαι ο Λεωνίδας». Η Στέλλα άπλωσε το χέρι στην κλασική, πλέον, γροθιά και συστήθηκε. «Το διπλανό σπιτάκι είναι το πατρικό μου και ήρθα να βγάλω εδώ τον Αύγουστο. Δε θα την πάλευα άλλο καλοκαίρι στην Αθήνα».

Στέλλα, Λεωνίδας και Ειρήνη θα περάσουν μαζί έναν Αύγουστο γεμάτο ζουμερά σύκα και μουσικές. Στις 15 Αυγούστου η Στέλλα γράφει στο ημερολόγιό της: «Χρόνια πολλά. Ο κόσμος πώς αλλάζει, με δυο φίλους και δυο στίχους». Πιο κάτω σημειώνει πρόχειρα.

200xroniadimotikotragoudi.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.