ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όταν η καραντίνα με μεταμόρφωσε σε κάτι που δε γνωρίζω ακόμα

Το lockdown ως συνθήκη ζωής, ουρανοκατέβατο και αδιαπραγμάτευτο. Η προσαρμογή μου μέσα σε αυτό έκρυβε μικρές, απρόσμενες και ασήμαντες ηδονές.

Όταν η καραντίνα με μεταμόρφωσε σε κάτι που δε γνωρίζω ακόμα

Ήταν μία Παρασκευή του Μαρτίου, αρχές σχετικά του μήνα, που το καθημερινό μου δρομολόγιο, Άλιμος-Μαρούσι, βγήκε από τη μέση του 24ώρου μου, με ένα πρωθυπουργικό, απογευματινό διάγγελμα. Η πανδημία, η τηλεργασία και η απαγόρευση της κυκλοφορίας είχαν μόλις συστηθεί στους Έλληνες, ενώ στην Ιταλία ο ιός είχε βγει παγανιά και θέριζε. Δυστυχώς.

Η επόμενη μέρα μας βρήκε όλους μέσα. Αγκαλιά με τα ιντερνετικά νέα, να ανταλλάσουμε ιατρικά ανακοινωθέντα αμέσως μετά την καλημέρα, η οποία και αυτή είχε κοπεί, όπως κάθε άλλη επαφή. Όπου τον βρήκε τον καθένα η καραντίνα, εκεί και τον ακινητοποίησε. Σαν ακόντιο που ξέφυγε από τον αθλητή του στίβου και πέτυχε τον έρμο στην κερκίδα.

Μετά τα πρώτο μούδιασμα, τον φόβο, τα απανωτά «ξέρωγω, τι φάση» και το νευρικό γέλιο, ακολούθησε μία μανία, υστερική σχεδόν, με την αναπαραγωγή πολύ κακών ειδήσεων, τραγικών λεπτομερειών και ανατριχιαστικών συμβάντων. Ευτυχώς αυτό κράτησε λίγο, γιατί αμέσως μετά, παράλληλα δηλαδή, ήρθε η λαιμαργία να επισκιάσει τα πάντα, ακόμα και τη σκέψη μας. Το φαγητό έγινε το βασικό θέμα συζήτησης, το κέντρο του κόσμου μας. Η βόλτα στα σούπερ μάρκετ διόλου απολαυστική πλέον, αλλά με τη βαρύτητα μιας κάποιας εξόδου, ίσως της μοναδικής για μέρες.

«Πώς κοιμήθηκες;», «τι θα φάμε;», «Τι είπε ο Τσιόρδας σήμερα;». Στο όνομα του τελευταίου, το προφορικό κόμπιασμα που χαρίζουν τα δύο σύμφωνα στη σειρά, του δέλτα πριν το ρο, έφερε μερικές στιγμές ψυχικής ανάπαυλας, μιας έννοιας ανάλαφρης, μακριά από το θανατικό. «Ρε συ, πες τον σωστά τον άνθρωπο, Τσιόδρας λέγεται» και άλλα τέτοια. Ευτυχώς.

Κι ενώ «ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω» ευρισκόμενη ένα μεγάλο μέρος της ημέρας και της νύχτας μέσα στο διαδίκτυο, ανταλλάσσοντας smiley με μάσκες, στο μέσεντζερ, με φίλους και γνωστούς, μπερδεύτηκα.

Η πρώτη βδομάδα πέρασε νερό, λες και είχα κάνει πρόβα το lockdown, όπως έκανα όταν τραγουδούσα το Too Shy των Kajagoogoo στην προεφηβεία μου. Λες και το «όλη μέρα με κολάν» με έκανε πιο ευέλικτη, ξαφνικά, πιο σβέλτη. Ο χρόνος έτρεχε. Τίποτα δε μου έλειπε. Άλλωστε όσοι αγαπάω ήταν γύρω μου και η καθημερινή εργασία, έστω κι από απόσταση μου πρόσφερε την πολυπόθητη ρουτίνα, που όπως λένε οι ψυχολόγοι έχουμε ανάγκη όλα τα έλλογα όντα για να μη σαλτάρουμε. Ρουτίνα ίσον καλό. Καλό ίσον ψυχική ισορροπία. Ψυχική ισορροπία ίσον ενδιαφέροντα ποστ στα σόσιαλ μίντια. Εκεί, που η ζωή δε φοβάται κανέναν ιό, μιας και έχει mcaffee antivirus.

Κι ενώ «ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω» ευρισκόμενη ένα μεγάλο μέρος της ημέρας και της νύχτας μέσα στο διαδίκτυο, ανταλλάσσοντας smiley με μάσκες, στο μέσεντζερ, με φίλους και γνωστούς, μπερδεύτηκα. Παραμυθιάστηκα ότι όλα ήταν οκέι. Το ίδιο έκανα και πριν, άλλωστε. Έστελνα πάλι εμότικονς. Μόνο το smiley δε φορούσε μάσκα.

Λάρα Κροφτ με μεσογειακό φιζίκ και ποδιά μαγειρικής, όμως. Και όρεξη για μαγείρεμα που θα ζήλευε και η μισελενάτη, Βρετανίδα σεφ, Clare Smyth.

Μία άλλη σταθερά, που δεν μετακινήθηκε, απλώς άλλαξε κανάλι επικοινωνίας, ήταν η εκγύμναση του σώματος. Του μυαλού, εντάξει, τσεκ με τη δουλειά, του κορμιού εντάξει, τσεκ με τη Νικόλ, τη δασκάλα-βιονική γυναίκα, η οποία έβαλε φωτιά στο Zoom. Κάθε απόγευμα, όλες μέσα. Πολλές μικρές οθόνες μέσα στην μεγάλη οθόνη και χωρίς δικαιολογία για απουσία. Έξι μέρες την εβδομάδα επί 100 κοιλιακούς τη μέρα, δέκα λεπτά σανίδα και πολλά, πάρα πολλά βαθιά καθίσματα. Κρίμα που το καλοκαίρι φέτος δεν έχει κονφιρμάρει επισήμως την άφιξή του ακόμα, τουλάχιστον όχι με την παραδοσιακή φορεσιά του, μαγιό και σαγιονάρα στην παραλία, γιατί νιώθω πιο Λάρα Κροφτ από ποτέ.

Λάρα Κροφτ, με μεσογειακό φιζίκ και ποδιά μαγειρικής, όμως. Και όρεξη για μαγείρεμα που θα ζήλευε και η μισελενάτη, Βρετανίδα σεφ, Clare Smyth. Ασχέτως αποτελέσματος -άλλες φορές περνάει το πάσο, άλλες όχι-, η κουζίνα ατμίζει κάθε μέρα, ο φούρνος καίει και το σπίτι αποκτά επιτέλους εκείνο το γλυκό, γεμάτο θαλπωρή τσίκνισμα που αναδύει μια παραγωγική εστία. Για πρώτη φορά, αρχίζω και μοιάζω τόσο στη μαμά μου, με νοιάζει καθημερινά να ταΐσω τη φαμίλια -η οποία τόσα χρόνια ταϊζόταν μόνη της και το τρίτο μέλος της είναι τετράποδο-, μόνο που στον κιμά βάζω έξτρα καρότο και πιπεριά, σε σχέση με εκείνη (τη μαμά μου) που λατρεύει την έξτρα κανέλα και το γαρίφαλο.

Να κάνουμε διαλογισμό; Να κάνουμε ενδοσκόπηση; Να τη δούμε αλλιώς; Να γίνουμε ξαφνικά καλύτεροι, ανώτεροι, σοφότεροι; Να δούμε το φως μέσα στο σκοτάδι; Θα τα κάνουμε και θα τα δούμε όλα, εν ευθέτω χρόνω.

Η καραμέλα της δημιουργικής καραντίνας δεν πιπιλίσθηκε. Ένας ακόμα ψυχαναγκασμός στους τόσους. Δε φτάνει που μας έκατσε να γίνουμε θεατές ενός κόσμου που αλλάζει πρέπει να είμαστε και φουλ πλουτοφόροι; Να δούμε σόνι και ντε το Unorthodox ή το Tiger King τώρα; Να δούμε τις θεατρικές παραστάσεις που χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια; Να κάνουμε διαλογισμό; Να κάνουμε ενδοσκόπηση; Να τη δούμε αλλιώς; Να γίνουμε ξαφνικά καλύτεροι, ανώτεροι, σοφότεροι; Να δούμε το φως μέσα στο σκοτάδι; Θα τα κάνουμε και θα τα δούμε όλα, εν ευθέτω χρόνω. Εάν τα κάνουμε και εάν τα δούμε. Όσοι τα κάνουμε και όσοι τα δούμε. Για την ώρα, ας παρακολουθήσουμε σιωπηλοί το θέαμα. Και μετά, αφού θα έχει καθίσει η σκόνη, βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Έτσι κι αλλιώς το επεισόδιο αυτό μοιάζει να έχει cliffhanger, ανοιχτό φινάλε.

Ξέρω ότι αλλάζω αλλά δεν ξέρω τι γίνομαι.

*Η Έφη Αλεβίζου είναι δημοσιογράφος, διευθύντρια σύνταξης του womantoc.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.