ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μας αφήνουν να πεθάνουμε»: Στη Σουηδία η κατάσταση είναι σοκαριστικά σουρεαλιστική

Ένας ρεπόρτερ του Guardian βρίσκεται στη μοναδική χώρα της Ευρώπης χωρίς κανένα μέτρο και περιγράφει πώς «αφήνουν τους ανθρώπους να πεθάνουν».

«Μας αφήνουν να πεθάνουμε»: Στη Σουηδία η κατάσταση είναι σοκαριστικά σουρεαλιστική

«Κάθομαι σε ένα καφέ απέναντι από το σπίτι μου και σκλοράρω στο Twitter εικόνες από ερειπωμένες πόλεις και στρατιωτικά οχήματα που κουβαλούν νεκρούς στην Ιταλία, όσο εγώ περιστοιχίζομαι από ομιλητικούς εφήβους, μαμάδες με τα μωρά τους και περαστικούς freelancers». O Nτέρεκ Ρόμπερτσον, ανταποκριτής του βρετανικού Guardian στη Σουηδία, περιγράφει την κατάσταση στην χώρα ως σουρεαλιστή σε μία ανατριχιαστική μαρτυρία που ξεκίνησε από τις σελίδες της εφημερίδες και πλέον κάνει τον γύρο του παγκόσμιου διαδικτύου.

Ενώ σε 180 χώρες του κόσμου τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό είναι εξαιρετικά αυστηρά, ενώ το μεγάλο δράμα εξακολουθεί να διαδραματίζεται στη νότια Ευρώπη με την Ιταλία και την Ισπανία να μετρούν χιλιάδες νεκρούς, και ενώ οι H.Π.Α και η Αγγλία οι οποίες άργησαν να αντιδράσουν στην πανδημία μοιάζουν να ακολουθούν γοργά στην τραγωδία, στη Σουηδία η κυβέρνηση μοιάζει να θεωρεί πως, για κάποιον ανεξήγητο, μαγικό λόγο, ο κορονοϊός αφορά όλον τον υπόλοιπο πλανήτη εκτός από τους Σουηδούς. Πως οι Σουηδοί με κάποιον τρόπο δεν κινδυεύουν και δεν θα πληγούν σοβαρά από τη νόσο.

«Η περίφημη γέφυρα Øresund, ένα μηχανολογικό θαύμα, συνδέει την σουηδική πόλη του Μάλμο με την Κοπεγχάγη. Υπό κανονικές συνθήκες έσφυζε από κίνηση, αφού την διέσχιζαν περίπου 70.000 άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Τώρα στέκεται απόκοσμα έρημη καθώς η Δανία έχει θέσει σε ισχύ lockdown και οι Δανοί έχουν εφάρμοσαν αυστηρούς συνοριακούς περιορισμούς. Από την πλευρά της Σουηδίας η γέφυρα μπορεί να παραμένει ανοικτή, αλλά πολλοί λίγοι κάνουν το ταξίδι, » ο Ρόμπερτσον εξηγεί πως παρά το γεγονός ότι στον αέρα υπάρχει μία μεγάλη απειλή που έρχεται κατά πάνω τους, οι κάτοικοι τη Σουηδίας δνε έχουν αλλάξει τίποτα από τις καθημερινές τους συνήθειες και κανείς δεν τους έχει ζητήσει να το κάνουν.

Και συνεχίζει: «Στη Σουηδία η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι σουρεαλιστική. «Ζευγάρια περπατούν και κρατιούνται χέρι-χέρι στο ανοιξιάτικο φως του ήλιου. Οι ταράτσες είναι γεμάτες με ζωή. Στην παραλία και τα πάρκα του Σίμπαρπ έκαναν πίκνικ και μπάρμπεκιου το Σαββατοκύριακο και το διπλανό πάρκο για σκέιτμπορντ ήταν γεμάτο, όπως και οι παιδικές χαρές. Η παγκόσμια πανδημία έχει κλείσει τις οικονομίες της Ευρώπης, περιορίζοντας εκατομμύρια στα σπίτια τους. Όμως εδώ στη Σουηδία, σχολεία, γυμναστήρια και γεμάτα μαγαζιά παραμένουν ανοικτά - όπως και τα σύνορα. Τα μπαρ και τα εστιατόρια συνεχίζουν να σερβίρουν φαγητό, στα τρένα και στα λεωφορεία ο ένας έρχεται δίπλα στον άλλον σε όλη την χώρα. Μπορείς να πας στο σινεμά, ενώ πριν λίγες μέρες έγινε ακόμα και ένα μικρό indie φεστιβάλ».

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ένας ολόκληρος πλανήτης βάλεται από έναν εχθρό που εξαπλώνεται με πάρα πολλούς γρήγορους ρυθμούς και έχει αλλάξει τις ζωές δισεκατομμυριών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως εξηγεί ο Ρόμπερτσον το θέμα με την περίπτωση της Σουηδίας είναι το ότι μιλάμε για ένα κράτος που δεν είχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια σοβαρά, πραγματικά προβλήματα. Η Σουηδία έχει να εμπλακεί σε πόλεμο για πάνω από 200 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις υπήρξαν αποτελεσματικές, η οικονομία βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, η κοινωνική πρόνοια είναι παντού. Όλο αυτό έχει ωθήσει τους πολίτες σε μία άκρως δικαιολογημένη νοοτροπία, σε μία υγιή νοοτροπία, θα λέγαμε, αν δεν είχαμε να κάνουμε με την περίπτωση μίας πανδημίας που απειλεί ζωές και διαλύει χώρες: να πιστεύουν ακριβώς ό,τι τους λένε, να μην αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης και να μην φοβούνται ακόμα και τώρα που κανονικά θα έπρεπε να φοβούνται.

Ο Άντερς Τέγκνελ, επικεφαλής της επιτροπής επιδημιολόγων στην Σουηδία είναι ο άνθρωπος που ηγείται τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κρίση του κορονοϊού. Είναι, με λίγα λόγια, ό,τι είναι ο δικός μας Σωτήρης Τσιόδρας, Ο Τέγκνελ, λοιπόν, έχει πάρει την απόφαση να επιτρέψει στον ιό να εξαπλωθεί αργά, χωρίς να υπερφορτώσει το σύστημα υγείας, αλλά και χωρίς να λάβει δρακόντεια μέτρα. Αυτό που αποφεύγουν «διά ροπάλου» είναι την χρήση της φράσης «ανοσίας της αγέλης». Την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι κάτι τρομακτικό μέχρι στιγμής. «Φυσικά, μπαίνουμε σε μία φάση της επιδημίας που θα βλέπουμε πολύ περισσότερα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες, ανθρώπους στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά αυτό ισχύει για κάθε χώρα - πουθενά δεν κατέστη δυνατό να ανακοπεί σημαντικά η εξάπλωση,» λέει ο Τέγκνελ, τονίζοντας την ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη να προστατευτεί μόνος του.

Αυτό που ουσιαστικά υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σουηδίας είναι πως όταν εφαρμόζεις μία ολοκληρωτική πολιτική lockdown, μια και έξω, κουράζεις πάρα πολύ το σύστημα. Όχι μόνο το κοινωνικό, αλλά και το κοινωνικό, «Κανείς δεν μπορεί να αντέξει σε μία καραντίνα που θα διαρκέσει μήνες. Είναι αδύνατον».

Φυσικά, υπάρχει ακόμα η κοινή λογική και κάποιες φωνές που προσπαθούν να επισημάνουν τον τεράστιο κίνδυνο πριν να είναι πια τρομερά αργά. Η καθηγήτρια Σεσλίλια Σόντερμπεργκ - Νοκλέρ, ερευνήτρια της ιικής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska είναι ξεκάθαρη: «Μας οδηγούν στην καταστροφή. Η κυβέρνηση νομίζει ότι δεν μπορεί να το σταματήσει, και για αυτό αποφάσισαν να αφήσουν κόσμο να πεθάνει. Δεν θέλουν να αποδεχτούν τα επιστημονικά δεδομένα που τους παρουσιάζονται. Εμπιστεύονται την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας τυφλά, αλλά τα δεδομένα που έχουν εκεί είναι λειψά, σχεδόν ντροπιαστικά».

Αυτά που λέει η Σόντερμπεργκ - Νοκλέρ ακούγονται ανατριχιαστικά: «Βλέπουμε σημάδια ενός ρυθμού διπλασιασμού που είναι ψηλότερος από την Ιταλία. Η Στοκχόλμη σύντομα θα αντιμετωπίσει έλλειψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Και δεν θέλουν να καταλάβουν ότι τότε θα είναι πολύ αργά για να δράσουν. Όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα». Η απάντηση της Σουηδικής κυβέρνησης σε όλα τα παραπάνω είναι ότι δεν έχουν καμία απόδειξη ότι το να πράξει κανείς περισσότερα σε αυτό το στάδιο θα είχε καμία διαφορά.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Με πληροροφίες από τον Guardian

Φωτογραφία: Guardian

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.